Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Introduktion til nye censorer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Introduktion til nye censorer"— Præsentationens transcript:

1 Introduktion til nye censorer
Censormøder i 2016

2 Censorvejledningen Vejledning til censorer Allokering Når censor er allokeret til en konkret censoropgave Mail fra uddannelsesstedet eller besked via Wiseflow Inhabilitet Vedrørende honorering i forhold til antal studerende Censor skal kende uddannelses-og eksamensbekendtgørelse Bekendtgørelse og studieordninger Forberedelse til den konkrete censuropgave Digitale eksamenssystemer Wiseflow Censors opgaver under eksamen Eksamination og votering ledes af eksaminator Votering Tilbagemelding på bedømmelsen til eksaminanden Efter eksamen Censorrapport Klagesager Evt. indberetning

3 Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede videregående uddannelser
Bekendtgørelsen der indeholder bestemmelser om prøver og censorers opgaver »

4 Bekendtgørelsen § 24. En censor skal have
1) indgående og aktuelt kendskab til uddannelseselementets forudsætninger, mål og metoder, 2) specifik kompetence inden for et eller flere faglige delområder, som indgår i uddannelsen, og 3) aktuel viden om uddannelsens anvendelsesmuligheder, herunder kendskab til aftagernes situation og behov. Stk. 2. Inden en prøves afholdelse informerer uddannelsesinstitutionen censor om de gældende regler for uddannelsen, herunder denne bekendtgørelse, samt forsyner censor med andet materiale, der har betydning for censorernes virksomhed § 25. En beskikket censor skal 1) virke som censor ved uddannelsens, fagets eller fagområdets eksterne prøver, jf. § 30 og § 31, 2) medvirke ved de opgaver, der er nævnt i § 27, 3) ved eksamensterminens afslutning afgive en rapport om eksamensforløbet til uddannelsesinstitutionen og formandskabet, jf. § 27, stk. 1, nr. 2 og 3, og 4) medvirke ved behandling af klager over prøver, jf. § 42, stk. 2, og § 47, stk. 2.

5 Censors opgaver ifølge bekendtgørelsen
30. Censor skal 1) påse, at prøverne er i overensstemmelse med de mål og øvrige krav, som er fastsat i bekendtgørelser eller i henhold til bekendtgørelser, 2) medvirke til og påse, at prøverne gennemføres i overensstemmelse med de gældende regler, og 3) medvirke til og påse, at de studerende får en ensartet og retfærdig behandling, og at deres præstationer får en pålidelig bedømmelse, der er i overensstemmelse med reglerne om karaktergivning og øvrige regler for uddannelsen. Stk. 2. Censor og eksaminator skal gøre notater om præstationen og karakterfastsættelsen til personligt brug ved udarbejdelse af en udtalelse i en eventuel klagesag. Notaterne skal opbevares i 1 år. Stk. 3. Censorernes virksomhed er omfattet af forvaltningslovens bestemmelser om inhabilitet og tavshedspligt.

6 Allokering Når censorsekretariatet har modtaget en bestilling på en censor, fremsender sekretariatet en allokeringsforespørgsel til normalt 10 censorer. Hvis en eller flere af censorerne kan og vil påtage sig opgaven, kan vedkommende svare positivt tilbage inden for 24 timer. Hvis flere af censorerne har svaret positivt, tildeles opgaven til den af censorerne, som inden for de sidste 12 måneder har haft færrest censoropgaver (opgjort efter antal studerende). Den udvalgte censor modtager en allokeringsmail fra sekretariatet med yderligere informationer.

7 Når censor er allokeret til en konkret censoropgave
Du modtager en allokeringsmail som bekræftelse på, at du har fået censoropgaven fra censorsekretariatet. Heri er oplysninger om allokering med de oplysninger som institutionen har angivet ved censorbestillingen. Hvis censor undtagelsesvis bliver forhindret i at påtage sig opgaven er det vigtigt, at vedkommende snarest meddeler dette, så sekretariatet kan lave en ny allokering. Dette gælder gennem hele forløbet.

8 Mail fra uddannelsesstedet eller besked via Wiseflow
Det henstilles, at uddannelsesstedet meddeler censor følgende: Antal studerende Specifik opgørelse over honorering i den konkrete situation. F.eks. honorering for læsning af opgaver, for eksamination, formøder etc. Studieordning/eksamensvejledning evt. som link på hjemmeside. Der bør ikke være tale om en generel henvisning til hjemmesider, men et præcist link til de nødvendige informationer. Informationer om rejse, hotel etc. Oplysninger om afleveringsfrist for opgaver og hvornår censor kan påregne at modtage eventuelle skriftlige produkter/opgaver. Foreløbig plan for eksamen.

9 Inhabilitet Censor skal forholde sig til egen habilitet
Særligt ved praktikprøverne

10 Honorering 4 uger før Hvor mange studerende Hvilken honorering
Hvor sent kan man ændre i betingelserne??

11 Censorerne skal have sat sig ind i regler og bekendtgørelser
Uddannelsesbekendtgørelsen og eksamensbekendtgørelse, lokal studieordning og eksamensvejledninger. Censor skal være opmærksom på, at der er et hierarkisk forhold mellem bekendtgørelse og studieordninger m.m. Prøve- og karakterbekendtgørelserne er overordnede og reglerne her gælder, med mindre der henvises til, at forholdene reguleres i uddannelsesbekendtgørelsen. Den nyeste eksamensbekendtgørelse er betydelig mindre detaljeret end de tidligere, idet flere forhold er overladt til uddannelsesbekendtgørelser og studieordninger. Næste niveau i hierarkiet er uddannelsesbekendtgørelsen og derefter studieordningen. Eksamensbekendtgørelsen fastlægger en lang række forhold som institutionen skal fastlægge i studieordningen (§ 4, stk. 2). Studieordningen er juridisk bindende. Eksamensvejledningen er som navnet angiver vejledende.

12 Forberedelse til den konkrete censuropgave
Opgaver, præsentations port folier, synopser eller lignende, med fokus på Uddannelsesbekendtgørelsens § 1. ”Formålet med uddannelsen er, at den studerende erhverver sig professionsrelevante kompetencer, viden og færdigheder til selvstændigt og i samarbejde at udøve, udvikle og formidle udviklings-, lærings- og omsorgsopgaver i et samfundsmæssigt perspektiv”, samt med fokus på de enkelte prøvers kompetencemål.

13 Digitale eksamenssystemer Wiseflow
Censor er forpligtiget til at benytte det digitale eksamenssystem som institutionen har valgt at anvende (Wiseflow). Censor kan ikke forvente, at modtage papirudgaver af opgaver etc.; men kan vælge enten at anvende eksamenssystemets læse og kommenterings faciliteter (bedømmelsesværktøj) eller downloade opgaven til egen PC. Censor er forpligtiget til at afgive bedømmelser i eksamenssystemet efter institutionens anvisninger. Censorer opfordres til i god tid at sætte sig ind i systemet. Det vil altid være muligt at rette henvendelse til uddannelsesstedet med spørgsmål i forhold til plagiat og eksamenssystemet.

14 Censors opgave under eksamen
Censor skal ifølge prøvebekendtgørelsen: påse, at prøverne er i overensstemmelse med de mål og øvrige krav, som er fastsat i bekendtgørelser eller i henhold til bekendtgørelser, medvirke til og påse, at prøverne gennemføres i overensstemmelse med de gældende regler, og medvirke til og påse, at de studerende får en ensartet og retfærdig behandling, og at deres præstationer får en pålidelig bedømmelse, der er i overensstemmelse med reglerne om karaktergivning og øvrige regler for uddannelsen. Bedømme

15 Eksamination og votering ledes af eksaminator
Censors opgave under prøven er primært at sikre, at eksamen gennemføres efter gældende regler, og at de studerende får en ensartet og retfærdig behandling. Censor har hverken pligt eller ret til at deltage aktivt i eksaminationen, men har ret til at bede om lov til at stille spørgsmål. Praksis er dog i de fleste tilfælde, at eksaminator leder eksaminationen, men at censor i forskellig grad medvirker i f.eks. dialog med studerende. Det er vigtigt at påpege, at censors aktive medvirken sker under fuld hensyntagen til eksaminators rolle.

16 Votering Censors opgave under voteringen er at sikre, at de studerende får en ensartet og retfærdig bedømmelse i overensstemmelse med de fastlagte krav. Notatpligt – såvel censor som eksaminator har notatpligt om præstationen og karakterfastsættelse, og at disse notater skal opbevares i 1 år. Notaterne er til personligt brug ved udarbejdelse af en udtalelse i en eventuel klagesag. Voteringen er fortrolig og kun eksaminator og censor må deltage i voteringen. Dog kan institutionen bestemme, at kommende eksaminator kan overvære én votering.

17 Tilbagemelding på bedømmelsen til eksaminanden
Eksaminator kan i enighed med censor meddele den studerende væsentlige forhold, som er vægtet i fastsættelsen af karakteren. Censor og eksaminator må ikke ved tilbagemeldingen referere fra samtalen om voteringen. I givet fald den studerende indgiver en klage over bedømmelsen, kan der refereres fra voterings notatet.

18 Efter eksamen Det er vigtigt, at censor i samarbejde med eksaminator sikrer, at de endelige bedømmelser er indført korrekt i det digitale eksamenssystem og at bedømmelsen bliver korrekt afsluttet. Censorrapport Censor skal efter endt eksamen afgives en rapport. Dette sker elektronisk via censorsekretariatets hjemmeside. Vejledning til brug af sekretariats hjemmeside Klagesager Ved klagesager skal censor og eksaminator hver afgive en faglig udtalelse. Det er vigtigt, at den faglige udtalelse udfærdiges individuelt og ikke er afstemt med eksaminator. Evt. indberetning § 31 Konstaterer censor, at de forhold, der er omtalt i § 30, stk. 1, ikke er opfyldt, eller får censor formodning om væsentlige problemer eller mangler i uddannelsesinstitutionens varetagelse af en uddannelse, afgiver censor indberetning herom til institutionen med kopi til censorformandskabet, jf. § 26. Uddannelsesinstitutionen videresender indberetningen til Styrelsen for Videregående Uddannelser med sine bemærkninger.

19 Afregning I forbindelse med honorering af hvervet som censor har censor krav på en detaljeret opgørelse over honoreringen.


Download ppt "Introduktion til nye censorer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google