Sociale historier – et pædagogisk værktøj

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Set i forældreperspektiv
Advertisements

Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Læringsstile og lektier
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Understøttende sprogstrategier & Samtaler i hverdagen
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
De sidste undervisningstimer
Sofies dejlige dag.
Sprogpakken Forældresamarbejde.
De nye diagnoser Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog.
Dansk 1. klasse.
Hvordan kan man støtte sit barn i at blive skoleparat
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Tilfredshedsundersøgelse
Relationer – børn og voksne
Relationer – børn imellem
Vejlederens kommunikation
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Læreplans.
Forældre som ressource i skolen. Konceptet tager udgangspunkt i:  At forældre er en ressource  At skabe forældre og netværksdannelse  Fælles holdninger.
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Forudsætninger for en god samtale
Det Inddragende Netværksmøde
Lærings- og praksisfortælling
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Hvad kan vi gøre for at hjælpe søskende??
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Relations kompetencer
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Mærsk Nielsen HR At stille gode spørgsmål til vurdering af kompetencer EPOS - IKV-workshop 22. august 2008 Lizzie Mærsk Nielsen.
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Kompetenceudvikling for pædagogmedhjælpere FØR. Indledende samtaleguide - kursisten Indledende samtaleguide - lederen UNDER. Kursistportfolio og underviserportfolio.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Dorthe Holm HVASKO.dk Pædagogisk vejledning Dorthe Holm.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Isbjergmodellen. Isbjergmodellen Sociale og følelsesmæssige kompetencer: at anerkende sig selv og andre at kende følelser og forstå egne reaktioner at.
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
Børnehaven Smørhullets værdiggrundlag. En del af Viborg kommune I børnehaven har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ”Lys i.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
VELKOMMEN TIL MELLEMTRINNET 4. KLASSE, 5. KLASSE OG 6. KLASSE.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
…………Skal blive så dygtige som de kan
HVORDAN DEFINERER VI DET I BV 3
Læring gennem registrering og indberetning
Åbent hus Skolens navn Dato.
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Michael Elbo Ditte-Lene Betina
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Målformuleringer i et børneperspektiv
Kommunikationsbøger i Phrase-it
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Fra anledning til udvikling
Begynderrejsen – et redskab til rekruttering og fastholdelse af nye medlemmer i kano- og kajakklubber Klub Dato Konsulent navn.
Unge & Rygning: Forældres rolle
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Sociale historier – et pædagogisk værktøj Foto fjernet

Sociale historier – en metode – et pædagogisk værktøj, som kan hjælpe børn med at lære nye strategier:   At lære rutiner i hverdagen/ændring af rutiner, f.eks. tandbørstning, bad, bære briller m.m. At være en del af en gruppe. At kontakte andre på en social acceptabel måde. At tage på ture ud huset, ”holde i hånd”, ”kører med bus” m.m. Guide barnet i hensigtsmæssig adfærd. Særlige begivenheder – fødselsdage, højtider m.m.

Teori Metoden er udviklet i USA. Carol Gray, konsulet for personer med autisme/Aspergers Syndrom. Personer med ASF har vanskeligt ved at se andres perspektiver og sociale signaler. Sociale historier kan bl.a. medvirke til afdække manglende relevant information om andres perspektiver og signaler. Anvendelig metode til at hjælpe børn med forskellige former for vanskeligheder.

Metoden Ved hjælp af tekst, fotos, symboler f.eks. Picto-Selector eller tegninger illustreres hvordan en situation udspiller sig. Her og nu beskrivelser. Metoden tager primært udgangspunkt i en konkret situation. Fotos gør barnet til hovedperson i egen historie. Fortiden står ikke til at ændre.

Nævn IKKE hvad barnet skal holde op med. Brug korte sætninger. Brug anerkendende sætninger. En metode der kan understøtte samarbejdet mellem flere miljøer f.eks. hjemmet og dagtilbud.

4 forskellige sætnings typer: Beskrivende sætninger. Perspektiverende sætninger. Dirigerende /Direktive sætninger. Kontrol sætninger.

Beskrivende sætninger: Fortæller hvordan situationen udspiller sig og hvem der er involveret, hvad barnet laver og hvorfor. F.eks.: ”Jeg hedder Emma. Jeg går i børnehave. Jeg har min madkasse med. I børnehaven spiser jeg sammen med Ida og en voksen. Jeg er rigtig god til at finde min egen madkasse, når vi skal spise.” Kunne være en bog der handlede om at minde Emma om at spise af sin egen mad frem for dem der sidder ved siden af ??? Eller at fortælle at hun er mæt på en hensigtsmæssig måde???

Perspektiverende sætninger: Beskriver barnets og andre menneskers reaktioner og følelser. Feks.: ”Nogle gange bliver jeg ked af det, når jeg skal i børnehave. Det er helt ok. De voksne vil gerne trøste mig, når jeg er ked af det.” Kunne være en bog der handlede om at hjælpe barnet som evt. reagerer uhensigtsmæssigt på at være ” ked af det ” En bog om at lære at hente hjælp/trøst når ……..

Dirigerende/Direktive sætninger: Fortæller barnet, hvad han/hun kan gøre for at klare den konkrete situation. Der skrives i positive termer ” jeg kan/jeg vil prøve/ jeg vil forsøge o.s.v. ” F.eks.: ” Når jeg bliver ked af det, vil jeg prøve at huske, at de voksne kan hjælpe mig ” Eller: Når jeg er i svømmehallen vil jeg prøve at huske jeg skal være i vandet – Lone hjælper mig med at huske det !

Kontrol sætninger: Støtter barnet i f.eks. at fastholde en ”ny strategi”. Fortæller barnet, hvad det får ud af det. F.eks.: ”De voksne bliver glade, når jeg husker……..” ”Jeg tjener en polet, når jeg husker……..” OBS på motivationen, ikke alle motiveres af ”følelser” hos andre men af noget materielt!!!!!!

Start – hvordan? Målet – der kan være forskellige mål. Hvordan ser det ud hjemme/andre steder. Barnets interesser. Hvad kan motivere barnet. Barnets udviklingsalder. F.eks. At forklare/tydeliggøre en situation, forberede ny begivenhed, ændre adfærd m.m. Skal strategien / målet med historien kunne overføres til hjemmet eller andre steder. At nævne barnets interesser i historien kan have betydning for, at barnet får interesse for bogen. Eks. I børnehaven vil jeg gerne cykle m.m. Hvad kan motiverer barnet til ny læring / ændre strategi. Eks. Spil, oplevelser og materiel belønning.

Basis registreringer: Hvordan ser det ud inden vi ”går i gang” Løbende registreringer: Har ”historien” effekt. Basisvideo. Løbende video optagelser. Projektblad (www.plan98.dk) Plan 98 er et samarbejde mellem specialbørnehaver og bo- og arbejdssteder for børn og voksne med varig nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Basis registreringer: Der kan være forskel på hvordan ”man” oplever problemet / situationen. Løbende registreringer: En mulighed for hurtig at ændre på strategien. Videooptagelser: Får øje på ting ”man” ikke selv er opmærksom på: evt. reaktioner fra barnet og den voksne. Kan være med til at få øje på muligheder / ideer til ændringer.

Projektblad PROJEKTBLAD – PLAN 98 Revideret 16.12.2013   Dato : ……………………………   Beboers/brugers/barns navn & Projektets navn, Projektperioden -samt kort beskrivelse af beboeren med vægt på de egenskaber/oplysninger der er relevante i forhold til projektet Projektlederens navn : Hvad får os til, at gå i gang med dette projekt? Hvad har vi set? Hvad har vi hørt? Hvad har vi tænkt ? Hvilken sammenhæng er der mellem projektet og den overordnede planlægning (f.eks. 16 punkts skemaet)? Mål - delmål Hvad vil vi se og høre – hvornår?  Metode Hvilke pædagogiske metoder og redskaber har vi bragt i anvendelse? Som støtte til udarbejdelsen kan det anbefales at man læser artiklerne på www.plan98.dk, f.eks. “Projektsammenfatning”. Navn :………………………….………………………………………..

Brug af sociale historier – hvordan? Af hvem, hvordan og hvor ofte læses historien? Aftal hvem der præsenterer historien. Tydeliggør f.eks. visuelt for barnet, at der skal læses. Vælg et roligt sted. Hold fokus på historien – undgå forstyrrelser. Læs historien for/med barnet i tiden op til ”situationen”. Brug historien så længe der er behov, juster evt. hvis strategien ”udvikler sig”. Opbevar historien så den er tilgængelig for ”oplæser”, den skal være ”ved hånden” og ikke blive væk.

Projektblad: Busprojekt

Video-busprojekt: Klip hjemmefra (bus) Klip børnehave ankomst og tavle m. forstærkning.

Refleksion og spørgsmål

Picto-Selector Afløser for Boardmaker. Gratis at downloade. Opdateres løbende. Genkendlige symboler for barnet/borgeren. Alt hvad der giver mening for barnet/borgeren kan bruges.