Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

V./ Leif Tøfting Kongsgaard, Væksthuset
Overordnet målsætning:
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Effekt af e-læring Certificering som e-underviser
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Evaluering.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Opsamling på gruppearbejde på SIP2. Tema SIP 3: ”At skolerne udvikler deres undervisningspraksis, undervisningsorganisering og årsplanlægning med henblik.
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Side 1. Deltagerne i undersøgelsen Undersøgelsen af elevtilfredsheden i efteråret 2003 har principielt omfattet alle EUD-elever på såvel grundforløb som.
Rammeforsøg C: Studiefællesskaber Opstartskonference 30. august 2012 Tradium Handelsgymnasiet (hhx): ”Studiefællesskaber efter varierende elevbehov” 1.
At udforske sin egen praksis
Inspiration til reformarbejdet
- Hvad kan I forvente som forældre?
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Tanker om portfolie Den 21/10 Af Krea-gruppe. Program Kort om portfolie Fordele ved portfolie og SUS generelt I et uddannelsesmæssigt perspektiv Etiske.
Faglig overgang – Næstved Gymnasium og HF Dansk. Formål Primært at løfte det faglige niveau for alle elever, og herunder også at bidrage til at udligne.
Klasserumsledelse og elevinddragelse
Velkommen til Konference om rammeforsøgene: Studietid, Timepuljer og Studiefællesskaber 26. Februar 2013 Konference om rammeforsøg 26. februar
NYT FRA SKOLEBESTYRELSEN Karaktergennemsnit og skolekvalitet på Niels Ebbesen Skolen Vi har i dette nyhedsbrev valgt at sætte fokus på Skanderborg Kommunes.
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Evaluering og IT Brøndby Gymnasium
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Et udviklingsprojekt for Region Hovedstaden Projektets mål: Øge motivationen for lærere og elever Arbejde med fem innovative kompetencer.
Gruppevejledning på tæt hold
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
Gruppefeedback Et par eksempler fra hverdagen Karen Lunden (klu)
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
Oplæg om lektieintegreret undervisning Data og overvejelser.
Godmorgen - og velkommen til alle de nye. Kulhuse-sangen Melodi: I en kælder sort som kul Nu vi samlet er igen og et år er gået Karlslunde vi sidst tog.
Kompetenceudvikling for pædagogmedhjælpere FØR. Indledende samtaleguide - kursisten Indledende samtaleguide - lederen UNDER. Kursistportfolio og underviserportfolio.
Når det perfekte bliver det normale Niels Ulrik Sørensen Brandbjerg Højskole 18. marts 2016.
Krogerup Højskole, 19. oktober,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING 4. DECEMBER 2013 FØLGEFORSKNING Forsøgsprogram om modersmålsbaseret undervisning.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Det 3. læringsrum O Det 3. læringsrum: Hvordan kan virkeligheden indgå i Fysioterapeutuddannelsen? O Hvad vil vi gerne undersøge? Hvilket læringspotentiale.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Stxstudentereksamen.
STX Uddannelse.
Karen Sandfær Lysholm Norbøll
Analyse af prøveformer og test i BAI´s arbejdsmarkedsuddannelser gennem forsøg og evaluering BAI OUP 2015.
Evaluering af valgfag I NOrd
Mit passionerede projekt
Hvordan motiverer vi de unge?
informationsmøde - Frederiksberg Gymnasium
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Brikker til litteraturhistorien
Velkommen – hvordan opstod ideen (Mastermodul mm).
GEB (Guidet egen beslutning) til hæmodialysepatienter
Mindset og formativ evaluering i sprogfagene:
Stråle-Simon og jagten på de sure kræftceller
Læringslokomotivets forældresamarbejde
Karakterer og læring.
Velkommen til fagligt samspil
Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser
Mit valg - PowerPoint 1. ”Sofie går i 9. klasse, og hun er meget usikker på, hvad hun skal vælge. Sofie synes, det er svært, og hun tænker meget på,
Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser
Hvem er du? Når alle er klar: Tryk på den karakter, du har valgt.
Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For gymnasiale uddannelser
Elevtrivsel Erhvervsuddannelser 2018
Selvevaluering og opfølgningsplan
Jeg er ved at lære, at få overblik over nogle særligt vigtige dele af orienteringsløbet der gør, at alle er med, og alle lærer noget. - for når alle kan.
Præsentationens transcript:

Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard Gymnasium. 30/3 2016,

Forsøg med modulopdelt evaluering Forsøget med modulopdelt evaluering udfordrede en mangeårig praksis inden for summativ evaluering Forsøget var en konstruktionen med flere delevalueringer (5 i oldtidskundskab) som afløste den endelige prøve i faget Følgeforskningen konkluderer: “...De modulopdelte evalueringer giver bedre læring, bedre motivation og større fagligt overblik hos eleverne. Forsøget har meget flotte resultater, hvad angår at få alle elever med…” (Følgeforskningsrapport, CEPRA, UCN). Kun én ud af 111 elever dumpede samlet set.

Hvad skulle forsøget fremme – og hvad skulle den udfordre? Forsøget havde som sigte at fremme den formative evaluering, motivation, læringsudbyttet og at imødekomme ”gymnasiefremmede” elever Forsøget havde som sigte at udfordre den summative evaluering ved den endelige eksamen (”one strike”). Elevudtalelse: ”Jeg synes, at man er mindre nervøs, når man skal op til de modulopdelte eksamener, fordi man måske føler, at der ikke helt er det samme pres, som der ville være til en almindelig eksamen, hvor det hele bliver afgjort i én eksamen”.

Hvad skulle forsøget fremme – og hvad skulle den udfordre? Fremme et bedre fagligt overblik Fremme bevidstheden om opfyldelsen af fagets mål Elevudtalelse ”Jeg tror, at den struktur har givet os sådan lidt klarhed om, hvad det er, vi skal nå og hvad det er vi skal igennem, og det derfor gør det lidt nemmere at kunne fokusere på den ene ting, vi har, i stedet for at skulle fokusere på en masse blandede ting”

Kilde: Evalueringsrapport, Videncenter for evaluering i praksis, CEPRA, University College Nordjylland

Udgangspunktet Den endelige prøve afløses af en række delprøver Eksamenskarakteren/årskarakteren blev et gennemsnit af de karakterer, som eleven havde fået i delprøverne (vægtede ligeligt i oldtidskundskab; 20%).

Oldtidskundskab. Forløbene

Forberedelse Oprettelse af klassens side i Googleapps (Googlesites)

Eksempel på forløbsbeskrivelse

Eksempel på forløbsbeskrivelse, fortsat

Screenshot af undervisningsplan

Didaktiske valg – undervisning og evalueringsform tænkes sammen Alle fem forløb havde hver deres evalueringsform (form/medie) Evalueringerne varierede mellem individuelle,- par- og gruppeprøver Censur var læreren bortset fra skulpturforløbet, hvor vi censurerede hinanden Eleverne forankredes hver især i deres portfolio Formativ evaluering efter hver prøve Slutkarakteren var et gennemsnit af hver prøvekarakter

Evaluering af forsøget. Konklusion, CEPRA. ”Evalueringen viser med stor tydelighed, at modulopdelte eksaminer i gymnasiet fører til større læring og måske endnu vigtigere: Modulopdelte evalueringer er på grund af dets tilbagevirkning på elevers motivation og systematiske feedback på læringsudbytte et vigtigt didaktisk redskab til at få alle med”. - CEPRA, følgeforskning v. Tanja Miller

Evaluering af forsøget Fra følgeforskning: Spørgeskemaer til eleverne, fokusgruppeinterview, logbog fra underviserne, inddragelse af karaktererne

Øget fagligt udbytte? Princippet gør det svært at få et samlet 12- tal, men til gengæld er det svært at få en samlet dumpekarakter Man er, som elev, nødt til hele tiden at følge med Elevudtalelse ”Når vi skal op til eksamen på den her måde, altså, normalt ville jeg nok lade være med at spørge ind til alle de ting, jeg ikke forstod, fordi man tænker, at det nok alligevel ikke er relevant, men nu spørger jeg ind til alt, hvad jeg ikke ved, så jeg får styr på det …”.

Øget fagligt udbytte?

”Retfærdighed”

Delprøver

Karakterfordeling

Motivation

Øget motivation? Elevudtalelse: ”Man er nødt til at være der, for man kan ikke gå glip af et modul. Så er man ikke lige så forberedt til eksamen”.

Egne evalueringer, spørgsmål og refleksioner Fremme motivation og kunne det ikke bare inkorporeres i almindelig undervisning/ er der andre faktorer, der tæller: Elevudtalelse: ”Igen, jeg ved godt det ikke er læreren, du spørger ind til, men det har jo også noget med læreren at gøre, at man synes, at han gør det rigtig godt – altså oldtidskundskab det tænker man ikke kan være vildt spændende, men det er ekstremt spændende, fordi vi har en mega god lærer – så selvom jeg havde fået 10 i alle mine prøver ville jeg ikke slappe af i den sidste, fordi jeg synes stadig, det er meget spændende”. Synlig læring (kender mål og det formative aspekt i, hvordan man når disse mål fra hvor man er nu til næste gang) Karakterer (ingen standpunktskarakterer og effekten i min klasse). Karaktergennemsnit for mit hold; 7,7 (Landsgennemsnit for året 7,3//mit gennemsnit for årets eksamenshold; 8,5) Karaktergennemsnit for seneste hold ved studentereksamen: 8,6 2g vs. 3g De gymnasiefremmede

Hvilke spørgsmål stiller forsøget? Tid Gennemsnit af karakteren Manglende standpunktskarakterer … Facts og notefokus eller refleksion og diskussion/dannelse. Forskel mellem matematik og oldtidskundskab Testkultur vs. motivation Egne erfaringer med elevudtalelser til studentereks (det er jo faktisk spændende …) Mine evalueringer efter studentereksamen (nyttesløse)

Facts og note-fokus

Kan det anbefales? Måske … For og imod …

Litteratur ”Så kan de lære det”, Gymnasieskolen, 26/ ”Modulevaluering som alternativ til eksamen”, V. T. Miller, Videnscenter for evaluering i praksis, CEPRA, UCN. ”Forsøg med modulopdelt evaluering”, CEPRA-striben #16, August 2014 (bl.a. detaljeret beskrivelse af opbygning af forløbene og læringsmål i begge forsøgsfag).