FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Den 16.august 2010 Regionsgården
Inddrag nu Kick-off møde
Styrket inklusion i Kerteminde Kommune
Forandringsteori for Frue i Eget Liv / Indvandrerkvindecenteret 2013
Læring i bevægelse - hvorfor?
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
FRIVILLIGHED OG MEDBORGERSKAB
Ballerup fra 50´erne til i dag Involvering af borgerne 2020-strategien For med og af i praksis.
R UGVÆNGETS SKOLE - F REMTIDENS SKOLE ! Helhedsskole – et udviklingsskoleprojekt 2012/13.
Folkeskole-reformen August 2014.
Forandringsteori for Venindenetværket2013
mangfoldighedens søgelys
Medborgerskab – på sporet
Brøndby den 10. april 2007 Forældrerekruttering Teddy Pedersen Haderslev Fodboldklub DIF - Breddekonsulenttræf.
Handicap, idræt og social deltagelse
Folkeskolereform Et fagligt løft af folkeskolen.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Hvem er LandboUngdom? … med frivillig mener vi, at vi brænder for vores forening og skaber den med vores engagement … med samler mener vi, at vi gør det.
Realisering af skolereformen i Gladsaxe
Den brændende platform
kursusmateriale til plejefamilier
Dagsorden: Demokrati i klubberne – konkrete eksempler Klubberne og medborgerskab Fritidsspilfordeler og ungdomsskolen placering i nærdemokrati.
Dansen omkring handicapbegrebet
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
De mange muligheders skole Oplæg for skoleledere i Nordjylland 29. sept 2010 Klaus Majgaard.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Skolens fællesskab er for alle. Hvordan arbejder vi i DH med inklusionsbegrebet ? Et paradigmeskift: Fra de gode viljer til rettigheder Fra parallelle.
Forårs Banquet for frivillige i Kerteminde Kommune Kertemindehallen d. 29. maj 2013.
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
Specialefterskoler … i et inklusionsperspektiv:
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Workshoppens indhold Projektrådgivningens arbejde Barrierer for deltagelse i projekter/aktiviteter Konkrete løsningsmodeller Klassiske fejltrin Eksempler.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Skolesport Leg, Liv & Læring Idrætsprojekt Idrætsoplevelser for børn og unge med indlæringsvanskeligheder Partnerskab mellem Dansk Skoleidræt,
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
FDF vil styrke det lokale samarbejde med kirker, skoler og kommuner Kirken skal holde fokus på børn og unge FDF skal nå udsatte børn og unge FDF skal være.
Fritidspas.
Pulje: udbredelse af erfaringer fra forsøg med fritidspas
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Inklusion og Specialviden
Velkommen til forældremøde = 5 Når børnene … … har mange i klassen, som de kan lide at være sammen med. … oplever et godt sammenhold … har tillid.
Familieiværksætterne Et sammenhængende forløb om fødsels og forældre- forberedelse for førstegangsforældre Information, vejledning og dialog om de udfordringer.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Veje til deltagelse Unge i Fælleskaber Damir Balalic.
Workshop Udpeg en bordformand, der kan fremlægge jeres holdninger i plenum Diskuter følgende spørgsmål: Hvad synes I om muligheden for et frivilligcenter.
Lige muligheder i livet Strategi for børn og unge i udsatte positioner.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen – Velkomst v. Lone Greve Petersen, Formand for pædagogisk enhed, Efterskoleforeningen.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Hvad er Velfærds-LAB? 1. Leder- og medarbejderønsker til BV Medinddragelse og medindflydelse Fælles tilgang til arbejdet med borgeren Understøttelse til.
Intro til samarbejdet med socialfaglig rådgiver Organisation – Tværfagligt Center For Børn og Unge Formål og målsætning Målgruppen Kendetegn ved socialfaglig.
Oplæg til Immun Defekt Foreningens Landsmøde 17. April 2010 Samarbejdet, foreningsarbejdet og meningen med det hele… v. Lene Jensen, direktør.
Børnehaven Smørhullets værdiggrundlag. En del af Viborg kommune I børnehaven har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ”Lys i.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Leg, Liv og Læring Fredericia 8. marts Skolesport 2016 … skaber bevægelsesglæde og giver mod til mere bevægelse … er vejen til succesoplevelser.
STUDIELIV FOR UNGE MED HANDICAP. BAGGRUND Marie Obling Møller, projektmedarbejder SUMHs mangeårige erfaringer med unge med handicap (projekter, frivillige,
+DIG. AKTØRER OG SYSTEMER DER HAR INDFLYDELSE PÅ ENSOMHED BLANDT BØRN & UNGE Det enkelte barn Objektive livsbetingelser Familie Sociale normer og værdier.
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
Udkast til principper for forældresamarbejde Et stærkt samarbejde mellem forældre og personale skal styrke vores fælles indsats for børn og unges trivsel.
Aktiv idræt for alle Gentofte Kommunes indsatser de sidste 3-4 år
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap

Om SUMH Paraplyorganisation for alle unge med handicap Bred handicapdefinition – ‘Det Sociale handicapbegreb’ –Handicap, diagnoser, kroniske sygdomme, funktionsnedsættelser, særlige behov m.m. Fokus på livskvalitet – herunder aktivt fritidsliv Metodeudvikling gennem udviklingsprojekter

SUMHs arbejde med fritidsliv Foreninger for alle Foreninger for alle – forankring ‘Det behøver ikke være så svært – en undersøgelse af foreningslivets værdi for unge med handicap og de barrierer, som de møder på vejen dertil’ (SUMH, 2014) Fælles om Fritiden

Centrale problematikker Børn og unge med handicap er generelt dårligere repræsenteret i foreningslivet end andre børn og unge (Servicestyrelsen 2009) 47 % af børn med funktionsnedsættelser oplever, at deres handicap påvirker deres deltagelse i fritidsaktiviteter (SFI 2011) Over 50 % har brug for, at der tages særlige hensyn i fritidsaktiviteterne (SFI 2011). Oddsene for at have mindst én god ven er op imod 70 % mindre, hvis et barn har et handicap (SFI 2011).

Foreningsliv – hvad går man glip af? INDIVID –Gode oplevelser –Større tilfredshed og lykkefølelse –Nye venner –Uformel læring og konkrete kompetencer SAMFUND –Aktive medborgere – demokratiets legeplads –Fællesskab og kendskab på tværs –Større tillid og sammenhængskraft

Hvor ligger barriererne for deltagelse? FAGPERSONER FORÆLDREFORENINGERBARNET SELV DE ANDRE BØRN

Generelle barrierer Hvordan foreningslivet passer til børn og unges liv i øvrigt Måden foreningerne gør sig attraktive og formidler deres tilbud til de unge Handicapspecifikke barrierer / tilgængelighed –Fysisk –Social –faglig/ pædagogisk –kommunikativ

Barrierer blandt..: Foreningerne: -For ressourcekræv- ende? -Påvirker det kerneydelsen? -Hensynet til fællesskabet? Forældre: -Forældres syn på barnets funktionsned- sættelse -Overbeskyttel- se af barnet Børn og unge med handicap: -Manglende selvtillid -At rumme fællesskabets dynamik -Formidling af egne behov

Hvordan kan vi skabe veje til deltagelse? Ved at styrke foreningernes viden og kapacitet til at inkludere barnet Ved at styrke foreningernes fællesskaber, så alle børn tager del i og ansvar for inklusion Ved at styrke nærmiljøets kapacitet til at understøtte barnet i at indgå i foreninger på lige fod med andre børn Ved at give barnet et godt og trygt møde med fritidslivet Ved at styrke barnets egen ressourcer og kapacitet til at indgå i et fritidsfællesskab med andre børn

Aktiviteter i Fælles om Fritiden Foreningssupervision Inklusionslege i foreningerne Forældreforum Fritidsguidning Hotline

Fritidsguidning Personlig tryg støtte Frivillighed / ung til yngre – uden forældre og fagpersoner Støtte og sparringspartner for: –Barnet/ den unge –Foreningen –Familien

How to – fritidsguidning? Lokal forankring Inddragelse af foreningerne Rekruttering af frivillige, lokale fritidsguider Uddannelse og træning i specialområdet af nye eller gamle fritidsguider Koordination, supervision og sikring af nødvendige faglige netværk for fritidsguiderne Etablering af henvisningskanal mellem barnet eller den unge og den frivillige fritidsguide

LÆS MERE Læs SUMHs rapport på Kontakt Fælles om Fritiden på – /