Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Nyt fra Undervisningsministeriet
Advertisements

 Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne.
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Uddannelses- og erhvervsvejledning opfattes som en proces, der foregår i et samspil mellem: • Oplysning • Undervisning • Praktiske aktiviteter • Personlig.
Bo Ravn Temadag 26. januar 2006 Holstebro Kommune Unge uden uddannelse i centrum.
Temadag 7. juni 2006 Struer Kommune
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
UU-Vestegnen Vognporten Albertslund Tlf
Orientering forældremøde 9. klasse
- Hvad kan I forvente som forældre?
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Uddannelsesvejledning i 10.klasse Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Brian Nybo (10.B, 10.C + drenge i 10.D) Tina Krogsdal (10.A,
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Vejledningsreformen Steffen Jensen Kontorchef
Anbefaling til afklaring af arbejdet i LUU Forretningsorden og organisering af udvalgsarbejdet. Forventninger til samarbejde mellem udvalget og skole samt.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
FORÆLDREMØDE 9. ÅRGANG AUGUST 2014
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
FORÆLDREMØDE 8. ÅRGANG AUGUST Vejledning 8. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Velkommen til forældremøde
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Regeringens globaliseringsudspil
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
UU Ringkøbing Fjord Ungdommens Uddannelsesvejledning
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
1 Den danske model Kvalitetsudvikling og kvalitetssikring af vejledningen Erik Møller Hansen Chefkonsulent Kontoret for vejledning Undervisningsministeriet.
Velkommen til forældremøde
Forældremøde 8. klasse Orientering om Vejledning & UEA-undervisning.
FORÆLDREMØDE 10. ÅRGANG AUGUST Vejledning 10. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Vejledning der gør en forskel Konference om vejledning af personer med handicap, Nyborg Strand den 26. marts 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. | uudanmark.dk| | CVR: Er vejledningssystemet gearet til de store reformer og fremtidens.
Evaluering og dokumentation af efterskolens vejledning Af Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Forskningsenheden i Vejledning, Erhvervs- og Professionsuddannelse.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU’s opgaver Vejledning op til 18 år - Grundskolen – ca. 10 årsværk - 15 – 17 årige –
Integreret vejledning i efterskolen Vingsted, september 2013 Lars Mouritzen (SKALs Efterskole)
/Bent Storgaard Etablering af UU-Vestegnen Mange opgaveudvidelser siden 2004 ”Uafhængig af sektor- og institutionsinteresser” UU-Vestegnen:
Uddannelses- og erhvervsvejledning Vingsted, september 2011.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Vejledning og undervisning i Uddannelse og Job, samt arbejdet med UPV - et samarbejde.
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen Om inklusionstilbud og – tilskud pr. februar 2014 v. Konsulent Ole Bjerring Inklusionstilbud.
Efterskoleforeningen Kursus for nye forstandere Liselund 2014 Anette Ingemansen Vicedirektør Nye forstandere 2014.
Efterskoleforeningens Årsmøde, 2013 Dialoggruppe 5 Vejledning og overgange v/ Bent Bisballe Østergård, Bestyrelsesmedlem Lis Brok-Jørgensen, Vejledningskonsulent.
Integreret vejledning i efterskolen Vingsted, september 2012 Rie Thomsen (DPU) Lars Mouritzen (SKALs Efterskole)
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Integreret og stabil vejledning: Vejledningen er en del af.
Vejledning af efterskoleelever fra Grønland Arbejdsdeling ml. efterskolen og Det Grønlandske Hus Uddannelse i Danmark eller Grønland Erhvervsuddannelse.
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Lis Brok-Jørgensen -én af konsulenterne
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Ny vejleder…lidt hjææææælp
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Først! -overordnet Du er ikke alene! Ingen spørgsmål er dumme til nogen. Efterskolevejledernetværk, 16 i alt, brug dem. -sparring i det daglige -face2face.
Først! -overordnet Du er ikke alene! Ingen spørgsmål er dumme til nogen. Efterskolevejledernetværk, 16 i alt, brug dem. -sparring i det daglige -face2face.
eVejledning – hvor er vi nu?
Ny vejleder…lidt hjææææælp
Hvad er eVejledning? Elsebeth Nygaard
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Ungdommens Uddannelsesvejledning Ungecenter Mariagerfjord
Præsentationens transcript:

Ny vejleder i Efterskolen Vejlederkonferencen 2013

Lis Brok-Jørgensen, Vejlederkonsulent Folkeskolelærer - efterskolelærer og vejleder - vejlederkonsulent Skolevejleder fra DPU Fleksibel diplom i Supervision, Uddannelsesvejledning, og ledelse Arbejdsområder: Rådgive og vejlede skolerne i Uddannelsesvejledning. Deltager vejledernetværksmøder. Arrangør af den årlige vejlederkonference. Medarrangør af efter/videreuddannelse af efterskolevejledere. Kontakt til: Alle efterskoler Vejledningskontoret i Undervisningsministeriet UU Danmark (alle UU) UNI-C - Optagelse.dk/ug.dk -uddannelsesguiden Professionshøjskolerne, UC´erne (University College) Videncenter for de frie skoler (NVFS) Videncenter for Uddannelses-, erhvervs og karrierevejledning (VUE) Danmarks pædagogiske universitet (DPU) –forskningsenheden i vejledning Danmarks Vejlederforening, medlem af bestyrelsen siden 2009 Og meget andet…….

Hvor kommer idéen om vejledning fra? Svar: Politikerne. Ja, men hvor får de det fra?

Historik, fra 2004 Folketinget vedtog i 2003 en lov om valg af uddannelses- og erhvervsvejledning. En sektor- og institutionsuafhængig overgangsvejledning. UU og Studievalg Videncenter for Vejledning Nationalt Dialogforum

Efterskolerne og vejledningsreformen Efterskolerne fik en særstatus, da de kan vælge at vejlede egne elever eller vælge at købe ydelsen i det lokale UU-center. Margrethe Vestager sagde nej til at de frie skoler skulle tvinges til at tilbyde vejledning. Efterskoleforeningen havde den modsatte holdning.

Efterskoleforeningen -vigtigt at efterskolelever også fik vejledning, og den opgave ville vi gerne påtage os. -derfor konsulent(er) på området

Efterskoleforeningen Styrelse Troels Borring Sekretariat Juridisk/økonomiskOplysning Pædagogisk Kommunikation Vejledningskonsulent Vejledningsudvalg. Sparringsgruppe Vejledningsudvalg. Sparringsgruppe Vejlederudvalg - netværk- specialefterskole netværk

Efterskoleforeningens Vejledningssyn

Hvad er din udfordring lige nu ?

Lad os høre og dele

Uddannelse Basis-kursus for efterskolevejledere Diplom uddannelse Master

Hvorfor skal efterskolen have vejledning som tilbud ? -og hvor er vejlederen i det?

Mål for vejledning § 1. Vejledningen efter denne lov skal bidrage til, at valg af uddannelse og erhverv bliver til størst mulig gavn for den enkelte og for samfundet, herunder at alle unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse. Stk. 2. Vejledningen skal i særlig grad målrettes unge, som uden en særlig vejledningsindsats har eller vil få vanskeligheder ved at vælge, påbegynde eller gennemføre en uddannelse eller vælge et erhverv. Stk. 3. Vejledningen skal inddrage såvel den enkeltes interesser og personlige forudsætninger, herunder uformelle kompetencer og hidtidige uddannelses- og beskæftigelsesforløb, som det forventede behov for uddannet arbejdskraft og selvstændige erhvervsdrivende. Stk. 4. Vejledningen skal bidrage til, at frafald fra og omvalg i uddannelserne begrænses mest muligt, og at den enkelte elev eller studerende fuldfører den valgte uddannelse med størst muligt fagligt og personligt udbytte. Stk. 5. Vejledningen skal endvidere bidrage til, at den enkelte selv kan søge og anvende informationer, herunder it-baserede informations- og vejledningstilbud, om uddannelse, uddannelsesinstitutioner og fremtidig beskæftigelse. Stk. 6. Vejledningen skal gives således, at der for den enkelte sikres sammenhæng og progression i vejledningsindsatsen. § 2. Vejledningen efter denne lov skal være uafhængig af sektor- og institutionsinteresser. Stk. 2. Vejledningen skal varetages af personer, der har en uddannelses- og erhvervsvejlederuddannelse, som er godkendt af Undervisningsministeriet, eller som kan dokumentere et tilsvarende vejledningsfagligt kompetenceniveau.

Gymnastikefterskolen Stevns Værdigrundlag Skolen skal danne bro mellem elevernes grundskole og ungdom/voksen tilværelsen. Vi tager afsæt i den grundtvigianske skoletradition, og vores skole danner ramme for fællesskab og personlig udvikling. Efterskolelivet bygger på tillid, ansvar og aktiv deltagelse/engagement i hverdagen og i mødet med hinanden. Skolen fungerer i nær kontakt med elevernes forældre og det omgivende samfund.

… en god bog…..at anskaffe sig

Vi kan give Særligt vejledningsrum, 24/7 Vejledningen/vejlederne en del af hverdagen Personlig og nærværende vejledning – helhedsorienteret Vejlederen har en hurtig og daglig kontakt med faglærerne Ikke nødvendigvis styret af en kontortid Vejlederen og eleven kender hinanden fra andre situationer end vejledningen

HVORDAN gør vi det? ?

Integreret og stabil vejledning Differentiere vejledningen Årsplan/indholdsplan

Indholdsplan for vejledning Beskrivelse af Hvem der står for vejledningen Hvordan er den organiseret Praktisk tilrettelæggelse Strategi for vejledningsindsatsen mm Hvordan der arbejdes med uddannelsesplan Vejledning om undervisningsplaner for frie kostskoler §7, stk. 1 og 2 Skal, ved Lov, stå på efterskolernes hjemmeside

Netværk - værdifuldt og nyttigt - brug dem Efterskolevejleder-netværk -er du med i nogle? F. eks. Lokalt UU-netværk, lokalt efterskolenetværk, regions netværk, specialnetværk,….. Vejlederkonference i Vingsted for alle. September. Årligt UU/efterskole Dialogmøde (uge 40)

Indberetning/tilbagemelding til UU og kommune Efterskolerne har lovmæssig tilbagemeldingspligt til Ungdommens Uddannelsesvejledning og kommunerne. Tilbagemeldingen sker via programmet Tilbagemelding.dk, som er gratis for efterskolerne og sikrer at informationerne kommer de rigtige steder hen. Programmet er integreret i EDB-Brugsens system.

Der gælder følgende regler for tilbagemeldingspligt for alle efterskoleelever: ved afbrudt efterskoleophold, så hurtigt som muligt hvis eleven er i risiko for at afbryde efterskoleopholdet ved skoleårets afslutning Anbefaler også: senest 5 dage efter skoleårets start i august Samarbejdet med sekretæren?????

Optagelse til ungdomsuddannelserne Optagelseskrav til gymnasiale uddannelser…er vigtigt at kunne…

Brobygning Indhold Evaluering OSO

Kvalitetssikring Kan man måle en god vejledning ? Hvilket succeskrav stiller du/vi for vores vejledning ? Evaluere hvert år Hvordan?

Vejlederkonsulent Lis Brok-Jørgensen Mobil: Vartov

Uddannelsessystemet