Reagér på bivirkninger ved medicin - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Lægemiddelstyrelsens nationale indsats over for plejepersonale 2011-2012.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lægemiddelstyrelsens nationale indsats 2010
Advertisements

Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Skriftlig progression Italiensk FIP. Disposition Skriftlighed og respons Progression Feedback-former (feed up, feed back og feed forward) Karakterer Værktøjskasse.
Erik Christiansen, Klinik for Selvmordstruede, Årsmøde 2008 Selvmordsforsøg blandt børn og unge Af cand.scient.oecon. Erik Christiansen Klinik for selvmordstruede.
Metodebeskrivelse Den Røde Tråd 1 Udgangspunktet for sagsbehandleren: Sagsbehandleren skal hjælpe sygemeldte borgere tilbage i arbejde, a-kasse eller uddannelse.
Beskæftigelsesregion Midtjylland Sygefravær pga. stress og psykisk lidelse Lars Aakerlund Speciallæge, ph.d. PPclinic.
Verdens bedste klasse. Working on What Works LØFT-SKOLEN Verdens bedste klasse.
Er det nemt at indberette bivirkninger - eller kan det gøres nemmere? Anja Thrane, Userminds.
Lægeforeningen Fremtidig prioritering af medicinske behandlinger Jens Winther Jensen.
UPV i Horsens Kommune Naturlig forlængelse af ny lovgivning for UPV Ønske om – ensartet praksis i kommunen – italesættelse af vurderingsparametrene – bedre.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Hvordan får vi flere personer med funktionsnedsættelse i virksomhedstilbud, og har vi de rette tilbud? Jesper Karle Speciallæge, dr. med.
SÅRBARHED OG HANDLEKRAFT. Borgere og praktiserende lægers opfattelser af sociale forskelle i sygdom og sundhed” Temamøde om social ulighed Middelfart d.
MIDT- OG VESTSJÆLLANDS Ældre Adfærd i trafikken Midt- og Vestsjællands politi Færdselsafdelingen Vicepolitiinspektør Peter Stryhn Torsdag den 27. november.
. Livreddende førstehjælp. I skal lære: Nødflytning, vurdering af hjerte- kredsløbsfunktion, tilkalde passende hjælp, hjerte- lunge redning, stoppe store.
ADHD Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Diagnostiske kriterier – Kernesymptomer Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet.
SPS = specialpædagogisk støtte (Kilde.
Skader sket i aktivering Anmeldelse, definitioner og forsikringer
Aflastning i graviditeten
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Vejledning: selvbetjeningssystem
Pleje og observation af den nyopererede patient
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 1 - Introduktion og præsentation samt undervisning om skizofreni Undervisere:
At betragte kvindens bryster er godt for mandens helbred
Handleplaner psykiatri
Nyt fra forlaget 2017.
Forberedelse til eksamen
Baggrund HOT Nurse – Handling Oxygenation Targets - Nurse.
Målet med at give nogle elever en transitmentor
AGREE 2008 Dorte Rørmann SVS.
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
Lovgrundlag for information
Medicintjek i praksis LM brug er vigtigt ved sygdom –så længe de anvendes korrekt OBS underbehandling er også et problem Forkert bug af LM er et problem.
Oplæg til sygepl der skal udføre samtalen .
Skriv ansøgning 10 gode råd.
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
Meld bivirkninger i psykiatrien - en del af behandlingen
Det man ikke ser har man ikke ondt af
ÅRHUS AFDELING.
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
Indberetning af bivirkninger
Hvordan hjælper vi patienten gennem hospitalsindlæggelsen???
Meld hændelser med medicinsk udstyr
Styrelsen for Patientsikkerhed Tilsyn og Rådgivning Syd
Håndtering af bivirkningsindberetninger i Sundhedsstyrelsen
TEMADAGE OM PALLIATION 2018
Risikolægemidler Risikolægemidler
Uddannelse af samtaleholdere vedr. E-rekruttering
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Køreteknik.
Innovationsforløb Modul 3 ©
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode”
Knallertens udstyr.
Reklamer Definition af begrebet 'reklame'
Program Anette Faye Jacobsen Seniorforsker, ph.d.
Sikker adfærd er vigtig - Som sundhedspersonale arbejder vi med personoplysninger og oplysninger der skal behandles fortroligt, og dem skal vi passe godt.
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Sammenhængende digital brugerrejse - med anvendelse af borgerens data
Efterbyggelse.
Introduktionskursus på ungdomsuddannelserne
Danmarkspanel uge
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Lovgivning.
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Vigtige opdateringer af din computer og mobil
Præsentationens transcript:

Reagér på bivirkninger ved medicin - Og hjælp med at gøre medicin mere sikker for alle Lægemiddelstyrelsens nationale indsats over for plejepersonale

Kommune Plejehjem/hjemmeplejeenhed/ dato måned år Underviser NN

Hvad er en bivirkning? En bivirkning er en uønsket virkning ved almindelig brug af medicin.

Hvorfor er det vigtigt, at bivirkninger bliver meldt? Fordi det nytter Jo flere bivirkninger, der bliver meldt, jo bedre kan Lægemiddelstyrelsen overvåge medicinen. Jo mere overvågning af medicin, jo nemmere er det at sikre den bedst mulige behandling. Jo bedre sikkerhed ved at tage medicin, jo bedre bliver borgernes helbred.

Giv lægen besked Muligvis skal behandlingen ændres Ved mistanke om bivirkninger, start med at tage kontakt til vedkommendes læge, som kan vurdere, om behandlingen skal ændres eller stoppes.

1. Alvorlige bivirkninger En bivirkning er alvorlig, hvis den: –Er dødelig –Er livstruende –Kræver hospitalsindlæggelse eller medfører forlængelse af hidtidig hospitalsindlæggelse –Resulterer i vedvarende eller betydelig invaliditet eller uarbejdsdygtighed –Medfører fosterskade eller medfødt anomali. Hvilke bivirkninger er særligt vigtige at melde til Lægemiddelstyrelsen?

2. Uventede bivirkninger Hvilke bivirkninger er særligt vigtige at melde til Lægemiddelstyrelsen? Dvs. når bivirkningen ikke fremgår af medicinens indlægsseddel og produktresumé*. Eller når bivirkningen er værre end beskrevet i indlægssedlen og produktresuméet*. * Produktresuméet er en detaljeret beskrivelse af medicinens egenskaber og de betingelser, der er knyttet til brugen af den. Find produktresuméer på

Cases

Skal du melde denne bivirkning? En 81-årig mand bliver sat i behandling med blandt andet medicin, der indeholder enalapril-, digoxin- og propranololtabletter, for hjertesvigt. Dagen efter behandlingsstart bliver manden hospitalsindlagt med opsvulmede læber og tunge samt vejrtrækningsbesvær.

JA! HVORFOR?

Symptomerne viste sig som ødemdannelser i ansigt, på læber og tunge (angioødem). Angioødem er en kendt og almindelig bivirkning ved enalapril, som står beskrevet i produktinformationen for medicin, der indeholder enalapril. Men eftersom bivirkningen resulterede i hospitalsindlæggelse af patienten, er det særligt vigtigt, at den bliver meldt. FORDI

Skal du melde denne bivirkning? En 78-årig kvinde med ryg- og ledsmerter tager Panodil ® med modificeret udløsning (paracetamol, 665 mg) for smerterne. Herefter oplever hun halsbrand, forstoppelse og ondt i maven. Desuden mener hun ikke, at medicinen virker.

JA! HVORFOR?

FORDI Halsbrand, forstoppelse og ondt i maven er ikke beskrevet i produktinformationen. De er dermed uventede bivirkninger og derfor særligt vigtige at melde. Manglende effekt må også meget gerne meldes – selv om det ikke hører under den gældende definition på en bivirkning.

Skal du melde denne bivirkning? En 72-årig type-2-diabetespatient, der er i behandling med blandt andet Centyl ® med kaliumklorid, bliver hospitalsindlagt. Blodprøverne viser nedsat koncentration af kalium i plasma eller serum (hypokaliæmi). Patienten er også misbruger af afføringsmiddel og er derfor disponeret for hypokaliæmi.

Ja! HVORFOR?

FORDI Hypokaliæmi er beskrevet i medicinens produktinformation som en kendt og almindelig bivirkning ved Centyl ® med kaliumklorid. Alligevel er det særligt vigtigt at melde denne, fordi bivirkninger, der medfører eller forlænger en hospitalsindlæggelse, anses som alvorlige og dermed særligt vigtige at melde.

En 84-årig kvinde får medicin, der indeholder gabapentin, for nervesmerter. Få dage efter hun er påbegyndt behandlingen, får hun slem hævelse af ankler og fingre, men også hævelse omkring øjenlåg. Skal du melde denne bivirkning?

NEJ! HVORFOR?

FORDI Perifert eller generaliseret ødem er en almindelig og kendt bivirkning, der står beskrevet i medicinens produktinformation. Det kan dog være en god idé at tage kontakt til den ældre borgers læge, som kan vurdere, om behandlingen bør ændres eller stoppes.

Gode råd, når du får mistanke om en bivirkning En formodning er nok. Meld også bivirkningen, selv om du ikke kan besvare alle spørgsmål. En tommelfingerregel er, at bivirkningen skal meldes, hvis den ældre borger får det uacceptabelt dårligt af medicinen.

Og husk… … at du hellere skal melde for meget end for lidt.

Skal du melde denne bivirkning? ”Indsæt evt. selv et eksempel”

OBS på bivirkninger! Når en ældre borger opstarter på ny medicin. Det gælder både medicin, der er ny på markedet, og medicin, der er ny for den ældre borger. Når der ændres i den ældre borgers dosis.

Sådan gør du Hvis du får mistanke om bivirkninger, så: Tag kontakt til vedkommendes læge, som kan vurdere, om behandlingen skal ændres eller stoppes. Meld bivirkningen til Lægemiddelstyrelsen.

Hvordan melder jeg en bivirkning til Lægemiddelstyrelsen? Gå ind på

Hvordan melder jeg en bivirkning til Lægemiddelstyrelsen? Prøv at melde en bivirkning via vores testformular Digital testformular

Vigtige oplysninger at få med, når du melder en bivirkning Navn på den medicin, som du formoder, er årsag til bivirkningen. Oplysninger om den bivirkning, den ældre borger har oplevet. Én eller flere af følgende oplysninger om den ældre borger – køn, alder, fødselsdato, initialer. Oplysninger om dig, der melder bivirkningen.

Nyt Om Bivirkninger Få Lægemiddelstyrelsens månedlige nyhedsbrev med seneste nyt om bivirkninger.

Nyt Om Bivirkninger Tilmeld dig på

Registrerer og analyserer de meldte bivirkninger og fanger signaler fra andre kilder – fx fra nye studier eller andre lande. Samarbejder med andre myndigheder samt industrien – nationalt eller internationalt, alt efter problematikken og udbredelsen af produktet. Ændrer godkendelse, justerer produktinformation og udarbejder nye vejledninger/anbefalinger. Informerer via massemedier, breve til læger, faglitteratur, nyhedsbrevet ”Nyt Om Bivirkninger” mv. Identifikation af mulig sikkerhedsrisiko Vurdering af risiko Minimering af risiko Information om resultaterne Hvad gør Lægemiddelstyrelsen, når du melder en bivirkning?

Interaktioner Medicin, naturlægemidler, stærke vitaminer og mineraler kan påvirke hinanden på to måder. De kan ændre hinandens virkning, og de kan forstærke hinandens bivirkninger. Få information om interaktioner på Fås også som applikation til nyere iphone- og androidtelefoner – applikationen kan findes under navnet ”Medicintjek”.