Øget behov for kompetenceudvikling - og hvordan kan AMU spille ind.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Advertisements

Kompetencebalancen FLASKEHALSE EFTERSPØRGSEL UDBUDMARGINALISERING.
Mariagerfjord Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet
Markant flere indvandrere i job
Kompetencerådets udfordringer 2009 Kompetencerådsmøde den 27. februar 2009 v./ Merete Giehm-Reese.
EU Socialfondsprojektet
Hvad kan jobcentrene tilbyde?
Hvad er AMU’s placering i uddannelsessystemet? Hvem laver AMU?
VI VIL : – Velfærd, konkurrenceevne, sammenhængskraft HVAD ER vores udgangspunkt : –Arbejdsmarkedet –VEU ET FÆLLES ANSVAR : –Hvad kan AMU bidrage til.
AMU evaluering Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete Giehm-Reese, Region Midtjylland.
- et udviklingsprogram om forsøg med kompetencecentre Voksen- og efteruddannelse i centrum VEU-årsmøde 6. April 2006.
Viden der virker Inge Steen Mikkelsen 21.nov. 08 Er der brug for en offentlig VEU-indsats? NCK-konference.
Perspektiver på voksen- og efteruddannelsesområdet
Fremtidens arbejdsmarked i Århus om 5-10 år Oplæg v/Palle Christiansen d. 19. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Tjek-ud konference Projekt styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 22. September 2014 Velkommen.
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
KVALITETSSIKRET IKV OG RKV I REGION MIDTJYLLAND IKV konsulentseminar, Silkeborg 20. september 2013Ulla Nistrup1.
11. december 2014 Workshop D Motivation og barrierer for virksomhedernes brug af VEU - bidrag til analysegrundlaget for Trepartsudvalgets arbejde udarbejdet.
Individuel kompetencevurdering - hvad er det, og hvordan kan de ledige få glæde af det? Seminar den 24. november 2014 Ole Stenholt, Stenholt træning.
Kompetenceudvikling i Region Midtjylland - Om kompetenceudvikling som motor for virksomhedernes udvikling Oplæg på opstartskonference.
Regeringens globaliseringsudspil
Virksomhedsservice og mentorprojekt for unge. Virksomhederne kommer ind her Virksomheder ringer til vores callcenter på Virksomhedsservice sidder.
Landsorganisationen i Danmark LO-fagbevægelsens synspunkt på en styrket indsats i forhold til efter- og videreuddannelse af voksne Oplæg på opstartskonference.
Head of Education - PostNord
Et regionalt perspektiv på Strategi for Velfærdsuddannelserne 1. næstformand i regionsrådet Bente Nielsen Temadag og workshop:
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
Oplæg fra EPOS på Augustseminar 2014 Nyborg 15. august
Temadrøftelse i VEU-rådet den 29. november 2012 ”Synliggørelse af AMU’ styrker og øget aktivitet” Hvad skal der til, og hvad kan VEU-rådet.
3. december 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Erfaringsopsamling: Virksomhederne og voksenvejledningsnetværkene NCK konference.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Michael Kaas-Andersen Muligheder med mere… Selandia CEU – Bredahlsgade 1 – 4200 Slagelse, telefon ,
Oplæg til LO Torsdag den 30. august 2007 Bedre vejledning og rådgivning.
Strategier, udfordringer og udvikling Visitatorernes årsmøde 2011.
Velkommen til konference: Samspillet om anerkendelse af realkompetencer Den 5. november 2012.
Organisering og styring af den kommunale sygepleje
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Strategiske udfordringer på voksenuddannelsesområdet Brian Kjær Andreasen.
Audiologiassistentuddannelsen Status og perspektiver December 2005.
Arbejdsstyrken stiger ikke nok
RAR Østjylland Tema: De rette kvalifikationer til virksomheder i rette tid VEU-center chef, Niels Petterson Mandag den 14. marts 2016.
Fagligt Fælles Forbund Uddannelseskonference for Grønne Uddannelser 7 december 2009.
VEU centrenes rolle med nye reformer John Vinsbøl Udviklings- og VEU chef.
- Set fra en vinkel med uddannelsesmæssigt fokus ”Intention og rammer i Infrastrukturrapporten – og deres betydning for uddannelsesområdet” - Set fra en.
Bilag 1. Forandringsteori TUP-projekt Én fælles VEU-center tilgang til IKV i AMU 1. Problembeskrivelse VEU-center Nords udbydere mangler en tværgående.
Hvorfor individuel lønforhandling?. Hvad er individuel lønforhandling? Med individuel lønforhandling har den enkelte medarbejder forhandlingsretten og.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Erhvervs- og uddannelsesvejledning i et regionalt perspektiv, 12. november 2014 ”Beskæftigelsesreformen” v/Fg.
Den aktuelle rekrutteringssitutation på social- og sundhedsområdet Oplæg v/ Mogens Jensen – Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Udviklingen på arbejdsmarkedet – med særlig fokus på de unge v/ Palle Christiansen, regionsdirektør BR Midtjylland.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Realkompetencevurdering Netværksmøde for teamledere 30.april 2014.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Voksenlærlingeordningen.
Samarbejde med Jobcentrene ”fremtidens arbejdsmarked er for de uddannede !!!” Det er dokumenteret, at den danske arbejdsstyrke skal efteruddannes og opkvalificeres.
Langtidsledighed i Midtjylland. Langtidsledighedsanalysen Langtidsledigheden har vist en svagt faldende tendens de seneste måneder – men: Der er fortsat.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark Temamøde 9. december 2011 Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark.
Kompetenceudvikling og uddannelsesplanlægning
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
BAI konference 2016 Velkommen Konferencens temaer Hyggesnak
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Forebyggelse af rekrutteringsudfordringer
Erfaringer med test og prøver på BAI´s område
Øget professionalisme som resultat af fokuseret uddannelse v
– hvordan får vi de ansatte med?
Det kompetente Nordjylland
Præsentationens transcript:

Øget behov for kompetenceudvikling - og hvordan kan AMU spille ind

VI VIL : – Velfærd, konkurrenceevne, sammenhængskraft HVAD ER vores udgangspunkt : –Arbejdsmarkedet –VEU ET FÆLLES ANSVAR : –Hvad kan AMU bidrage til

Danmark ligger i front i deltagelse i VEU Andel af årige, der har deltaget i uddannelsesaktiviteter inden for de seneste 4 uger Pct.

60 % af beskæftigede og ledige deltager årligt i VEU Brug af VEU

VEU giver effekt Ca. 60 pct. af arbejdspladserne vurderer udbyttet af VEU som positivt Ca. 77 pct. af deltagerne oplever, at de har fået et godt fagligt udbytte Erhvervsrettet VEU for faglærte og ufaglærte har en positiv og vedvarende effekt på beskæftigelsesgraden Deltagelse i VEU medfører en generel tendens til at tage mere uddannelse i fremtiden - MEN………

Uanset virksomhedsstørrelse afhænger VEU-deltagelsen af medarbejdernes uddannelsesbaggrund Andel af beskæftigede deltagere i VEU-aktiviteter fordelt på virksomhedsstørrelse

SVAGHEDER Mest udsatte deltager mindst –ufaglærte –visse grupper af faglærte –læsesvage –manglende prioritering af virksomhederne –manglende motivation Problemer med at læse, skrive og/eller regne. – med markant utilstrækkelige basale færdigheder –op imod ¼ af arbejdsstyrken i varierende grad –primært koncentreret i gruppen af ufaglærte og faglærte. Virksomheder og arbejdspladser foretager ikke systematisk afdækning af medarbejdernes behov for kompetenceudvikling. –ufaglærte får i mindst omfang vurderet deres uddannelsesbehov. –virksomheder med få ansatte – en særlig udfordring

Efterspørgsel – og udbud af kompetencer KOMPETENCE - BALANCEN MARGINA- LISERING UDBUDUDBUD EFTERSPØRGSELEFTERSPØRGSEL FLASKE- HALSE

Hvad påvirker kompetencebalancen? Globalisering og den teknologiske udvikling Demografi Kompetencer opnået i grunduddannelses-systemerne Kompetencer opnået gennem voksen- og efteruddannelse VEU er håndtaget – her og nu

Vi har et fælles ansvar Den enkelte Virksomhederne Arbejdsmarkedets parter Staten

AMUs bidrag til en øget VEU-indsats Erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse Ufaglærte og faglærte Ca korte uddannelser fordelt på ca. 140 jobområder for ufaglærte og faglærte Ca. 140 udbydere – fordelt over hele landet Tilskuds-berettigede uddannelser med ingen eller mindre deltagerbetaling Mulighed for godtgørelse/lønkompensation Definerede mål - tilknyttet jobområder og beskrevede arbejdsmarkedsrelevante kompetencer Fleksibel tilrettelæggelse Praksisnær tilrettelæggelse

Børnehaven Myreturen Udfordringen –Servicelovens krav til pædagogiske lærerplaner for alle dagtilbud –Forældrebestyrelsen ønsker, en indsats indenfor temaet ”sprog” –Lille uddannelsesbudget – kun pædagogerne kommer afsted –Behov for at alle er klædt på til den fælles opgave Løsning –Pædagogmedhjælpere på AMUs: ”Pædagogiske lærerplaner i dagtilbud” (2 dage) ”Leg med sprog” (5 dage), som tilrettelægges i ’split’ over 1½ måned Ingen deltagerbetaling og VEU-godtgørelse Resultat –Hele personalegruppen opkvalificeres og alle har fået et fokus på indsatsen –Arbejdet har kunne hænge samme trods fravær af medarbejdere –Kursusbudgettet slår til

Plejehjemmet Solgården Udfordringen –Svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft –Svært at få fat i uddannede sosu-hjælpere og svært at finde tid til at opkvalificere nyrekrutterede, ansat ’fra gaden’ Løsning Alle nye uden grundudd. kommer på AMUs : –”Praktisk hjælp til ældre” (15 dage) og –”Arbejdsmiljø i sosu-arbejdet – etik og adfærd” (3 dage) Ingen deltagerbetaling og VEU-godtgørelse Resultat –Kvaliteten i arbejdet styrkes –Kurserne giver nogle af deltagerne motivation til på sigt, at tage en grunduddannelse –Ønsket om kurser breder sig til andre personalegrupper : Uddannede sosu-hjælpere og sosu-assistenter bliver obs på de mange efteruddannelsestilbud i AMU Også personalet i plejehjemmets køkken og på kontoret opdager, at AMU har uddannelsestilbud til dem

Sygehuset Udfordringen –Et højt arbejdstempo og stadige omstillinger slider på personalet på medicinsk afdeling –Problemer med kvalitet og arbejdsmiljø –Assistentgruppen har i lang tid ikke været på efteruddannelse –Sygeplejerskerne presser på med at få noget efteruddannelse –Kursusbudgettet er lille Løsning –I samarbejde med sosu-skolen tilrettlægges et samlet forløb for assistent-gruppen og sygeplejerskerne –De deltager sammen i AMUs : ”Medarbejderen som deltager i forandringsprocesser” (2 dage) ”Medarbejdernes personlige ressourcer i jobbet (4 dage) Deltagerbetalingen er 150 kr. pr. dag og der er VEU-godtgørelse til assistentgruppen –Endvidere deltager sosu-assistenterne i en faglig opkvalificering via AMUs : ”Pleje af patient med akut medicinsk sygdom” (20 dage) Kurset tilrettelægges i fire kursusperioder af fem dage Ingen deltagerbetaling og VEU-godtgørelse Resultat –Samarbejdet på tværs af personalegrupper styrkes –Tæt sammenhæng mellem uddannelses og arbejde – også så vagtplanen kan fungere –De gode vilkår på AMU, har lettet kursusbudgettet, så sygeplejerskerne også får den tidligere efterspurgte efteruddannelse udover deres deltagelse i AMU

Behovs-afklaring og efterspørgselsstyring Hvem afklarer/definerer behovet –Arbejdspladsen –Uddannelsesinstitutionen –Ansvarlige for udvikling af uddannelsesmål Fra ’undervisnings-leverandør’ til ’sparrings-partner om kompetenceudvikling’ Dialog, dialog, dialog