Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Social Kapital – rig på relationer
Advertisements

Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Tværsektoriel ledelse – hvorfor, hvordan, hvorhen?? Volume II
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Hvordan kan du arbejde med meningsfuldhed?
Psykoedukation til unge i OPUS
Sygeplejerskens virksomhedsfelt
Diversity at Work Tør vi sætte en ny dagsorden?. MELLEMLEDEREN - ELLER DEN NYE GENERATION AF TOPLEDERE ! KVANTITATIVE ANALYSE HAR FOKUS PÅ:
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
”Sammenhængende patientforløb i psykiatrien”
Sundhed på tværs - og relationel koordinering
Når hospital og kommuner samarbejder om genoptræning
Undersøgelsen i hovetræk
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Kristen Kistrup, formand for Dansk Selskab for Distriktspsykiatri og
Tillid Temadag for AMIR
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Ledelse på tværs i VEST. Gødstrup Nye patienter i akutmodtagelsen Neurologi.
Facilitatorordningen: - Hvordan kan du bedst muligt udvikle kronikeromsorgen i din klinik? Store Praksisdag 3. februar 2011 Facilitatorer Bjarne Jørgensen.
Adfærdsændringer i Almen praksis Pisk eller gulerod? Emne - Danske Regioners syn på: Overenskomsten som styringsredskab over for praktiserende.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Kend din Kerneopgave Silkeborg September 2014
Kodeks for offentlig topledelse
Hvem er jeg? Gunvor Hallas Chefkonsulent Cand.scient.adm., født 1952
Fremtidens MED Dennis Kristensen Formand Offentlig Ansattes Organisationer.
Status for sundhedsaftalerne og et kig fremad på 2. generations sundhedsaftaler – Et regionalt perspektiv Christian Blaase Johansen, enheden for kommunesamarbejde.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Henning Boddum Mobil tlf Kordegnenes Årsmøde Velkommen til Strategi og Social kapital.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Ledelse og patientforløb Vicedirektør Bente Ourø Rørth Konference 6
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Ledelse i forskellige retninger
Hovedpunkterne i en ny strategi
Hvad kan den nye sundhedsaftale give, hvor stiller den især krav til kommunerne og hvad skal vi hver især have fokus på, for at få det fulde.
Udfordringer i sundhedsopgaven i den enkelte kommune - temaer fra interviewrunde strategiseminar januar 2015.
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni v/ Per B. Christensen, formand for.
Region Hovedstaden Temadag for Udviklingsgruppen vedrørende IT og informationsudveksling den 10. juni 2013 Michel Kjeldsen. Praktiserende Læge og Praksiskoordinator.
Sundhedsaftale III status
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
Bibliotekerne i Vejles CB-område? Udgangspunktet Kulturstyrelsen Central- bibliotekerne Kulturministeriet Finansministeriet Det kommunale,- politiske-
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Erfaringer med ledelse over grænser Temamøde, 16. april 2015 Birgitte Holm Andersen, sundhedschef, Favrskov Kommune.
AKUT TEAM ”Hvad kan sygeplejersker byde ind med for at inddrage borgere og patienter i relation til den akutte sygdom” v/Gitte Nørgaard, Chef for Sygepleje.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Det Tværgående Gravidsamarbejde ved Inge Olga Ibsen, Overlæge og leder af Familieambulatorierne, Region Syddanmark og Region Hovedstaden Carina Blomholt,
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Sundhedsaftalernes betydning for sammen- hængende forløb og sektorovergange Martin Sandberg Buch, senior projektleder, cand. scient. adm. Christina Holm-Petersen,
”…risikoen for at falde mellem to stole blev minimeret for den ældre borger i Odder; man tilbød og realiserede ”det gode patientforløb” fra første symptom.
Velkommen til Round Table
Introduktion til det tværsektorielle samarbejde om kompetenceudvikling
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Præsentation af SOF-SVS
Sundhedsaftale
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Paneldebatten til landsmødet i Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch

Undersøgelsens gennemførelse  Trin 1a: Kortlægning af danske erfaringer med tværsektoriel ledelse  Trin 1b: Litteraturgennemgang  Trin 2: Casestudier af fire udvalgte indsatser – Psykiatriens Hus i Silkeborg – Kommunalt akutteam i Viborg – Udvikling og implementering af SAM:BO aftale i Region Syddanmark – Strategisk ledelse af det nære sundhedsvæsen i Randersklyngen

Barriererne er velkendte  Relationel overbelastning  Modstridende mål og interesser  Skæve økonomiske incitamenter  Silotænkning og enhedsegoisme – særligt på chefniveau  Kulturforskelle og fagkonflikter  Strukturelle barrierer – Sundhedslov vs. sociallov – Persondatasikkerhed

Ledernes udfordringer  Konflikt mellem at være leder i en hierarkisk organisation og for et tværgående netværk – Svært at træffe beslutninger i netværket der udfordrer egen enhed eller eget system, med mindre der er meget tydeligt fokus på det fra topledelse og politikere – Svært at skaffe den fornødne tid og fokus  Potentiel konflikt mellem at være leder af en faggruppe og for et tværgående netværk

Ledernes ‘nye’ opgaver  At opbygge et fælles mål – Fælles forståelse for samarbejdets mål og værdier – Se sig selv som del af en større enhed – Motivere funktionsledere til at gå foran medarbejderne – Væk fra ”dem og os kultur”  Rekruttere efter vilje og evne til tværsektorielt samarbejde – Ledere og medarbejdere der krydser sektorgrænser

Afsættet for at gå nye veje i samarbejdet  En tydelig fælles mening med samarbejdet er helt afgørende forudsætninger for at lykkes med tværsektoriel opgaveløsning – En brændende platform, faglige rationaler og/eller hensyn til patienten  Afsæt i drift fremfor projekter  Tværsektoriel erfaring og netværk

Udvikling af relationer og netværk  Kendskab – Ansigter, mobilnumre o.l. + fælles viden om patientforløbet og opgavedeling  Respekt – Ser samarbejdsparten som vigtig og fagligt kompetent  Tillid – Indrømme egne svagheder – Risikovillighed ift. ressourcer og opgaver

…har en topledelse der meget aktivt interesserer sig for hvad de laver …Sparker døre ind. …Finder veje, selv hvor der ikke ser ud til at være nogen (og det kan inkludere civil ulydighed). …Er generøse! …Italesætter tydelige mål og følger op! …Viser tydelig interesse (fx i at ”ingen patienter må tabes mellem to stole”). De chefer der lykkes:

Eftertanker  Der er i dag et stort normativt og politisk pres for bedre samarbejde og koordination  Men der mangler viden om hvordan chefer og andre ledere på en realistisk og tidseffektiv måde kan indgå i tværsektoriel ledelse  Forsøg og politiske målsætninger ofte præget af overoptimisme frem for realistisk viden og realistiske implementeringsmodeller  Modefænomener: Risiko for endnu en opgave, der via stor og diffus mødeaktivitet tager tid fra kerneopgaverne og ledelsen af disse  Prioritering: Står udbytte mål med de ressourcer og den ledelseskraft det kræver at realisere nye måder at samarbejde på?

Prioritering der understøtter implementering? 10  Drift vs projekter? – Forløbsprogrammer for kronisk sygdom som eksempel – Muligheder for at aftale implementering af sundhedsaftalerne?  Det ideelle eller det realistiske? – Kommunikationen omkring indlæggelse og udskrivning – Hvad betyder det for implementering når forventninger er (for meget) ude af trit med praksis?

Elementer der understøtter implementering og godt samarbejde  Ambassadører og sidemandsoplæring – Også forstået som ambassadører for værdien i samarbejdet  Teknik vs. bagvedliggende værdier – Fokus på de grundlæggende værdier der skal bære samarbejdet  Fremskudt visitation  Samordningskonsulenter 11

Fastholdelse af resultater  Udskiftning af nøglepersoner og sengeafdelinger med stor personaleudskiftning – Genopfriskningskurser – så der altid er ambassadører på (hospitals)afdelingen – Ledere der går forrest og aktivt følger op 12