Haver til maver – KICK OFF dag Tårnby kommune Tirsdag d. 7.4.2015
Smag og sanser - i haven, råvarerne og i gryden
Institutionstyper Skole Trin Madkundskab Daginstitution Vuggestue Børnehave
Maddannelse …”Maddannelse kan beskrives som den viden , de erfaringer og oplevelser børn og unge tilegner sig, når de undersøger fødevarer, tilbereder mad og etablerer/organisere forskellige måltider. Samt den lyst, nysgerrighed og interesse de får ved at spise og nyde mad sammen med andre”… Kilde: University college Lillebælt
Hvad vil jeg gerne lykkedes med ? Processen i haven Haven i gryden Evaluering Refleksion Ressourcer Ambitionsniveau Hvad vil jeg gerne lykkedes med ? Udstyr Opskrifter Råvarer Hvem gør hvad ? Hold og ansvar. Læring Engagere motivere Glæden Gennemføre processen - med succes
Processen - ideer
Grønsagerne
Smag, se, duft, føl og lær! Beskriv en råvarer. Sanserne i haven Smag, se, duft, føl og lær! Beskriv en råvarer.
Sanserne
Sanserne
Sanserne
Sanserne Sanselighed er forbundet med bevidsthed Bruges i alle fag – hele dagen Giver information – fare eller lykke Oplevelser og indtryk Sanserne gør dig vågen og parat Se, duft , føl, smag og hør efter!
Tungen - smagssansen 10.000 smagsløg Tungen, bagtungen og i ganen 1 smagsløg – 50 – 150 receptorer Reagere på surt, sødt salt, bittert og umani Smagssansen - lugtesansen
Sukker på tungen……
Smagstest - krydderurter 1. 2. 3. 4. 5.
Ideer Beskriv en råvarer Føl en råvarer Skær, snit og hak Grønsagsmemory Madmarkeder – dagligvarebutikker Cases Frugtdyr eller grønsagsdyr Plakater op i klassen eller i institutionen
Bagt æble med marcipan og Opskrifter er Myntethe med honning Wok med sæsonens grønt Bagt æble med marcipan og nødder
Ud i haverne….. Udstyr og rekvisitter – økonomi Lette opskrifter Fokuser på smag og sanserne Snit, føl og lær – grønsagerne Observer Vær opmærksom Gør det simpelt Sanserne
Bøger til inspiration Sanserne i undervisningen – Johannes Beck Over åben ild – Gitte Heidi Rasmussen og Inge Skovdal Bål – mad og samvær – Lene Fruelund og Mogens Lyngsdal Naturens spisekammer – Anette Eckmann
Sites og bøger www.altomkost.dk www.madklassen.dk www.coop.dk www.emu.dk www.unisans.dk Projekt teach out – institut for idræt og ernæring – seminarierække
Tak