Haver til maver – KICK OFF dag Tårnby kommune Tirsdag d

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Målrettet og forsvarlig træning af børn og unge Ledertræf på tværs De gode idrætsoplevelse – engagerede forældrene på sidelinjen DBU´S bud -på involvering.
”Smag og behag er forskellig”.
Slagterkurvens sensorik
Læringsstile og lektier
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
Lærerprofessionen.
”En årstid er en af de større inddelinger af året
Økologisk Landsforening.
INFORMATIONSFORMIDLING KRÆVER EN PLAN SKANKOMP VIBORG LOUNGE TIRSDAG DEN 5. OKTOBER 2010.
Seminar v.Fødevarestyrelsen og Kommunernes Landsforening Madordninger i daginstitutioner 2010 Måltidet – hvordan gøres det nærværende?
Refleksion over sidste gang !
Måltidet – lyst og fællesskab
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
Opgave – mål maden Gå ind på
Nem planlægning af børnemad
Varighed 5½ minut Støtter Varighed 5½ minutter. Oktober 2012 Bag for en sag 3 skønne dage med: -hjemmekværnet mel, -brød der ikke hæver -rødbedefarvede.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Viden, læring og progression
O STED FRISKOLE - ET VÆRDIBASERET KLARSYN Et værdibaseret debatoplæg til skolens daglige arbejdsområder, særlige fokusområder, forpligtigelser samt fremtidsvisioner.
Mad, Måltider og Pædagogik
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Sanser, oplevelse og beskrivelse
Sensoriske målinger. Viden, intuition og erfaring danner grundlag for indholdet i jeres kreativitet. Kan defineres som:  Evnen til nyskabelse, idérigdom,
Alle børn er alles ansvar
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Sundhedspædagogik og måltidsfællesskab
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Folkeskolereform 2014.
PULS - meget mere krop, bevægelse og læring Naur Sir Skole og Lyngbjerghus.
FÆLLESSKAB GLÆDEANERKENDELSE LÆRING Vores F L A G Ådalskolen og SFO Kvædehuset.
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Det sundhedspædagogiske netværk Faaborg-Midtfyns Kommune Ringe den Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt, Læreruddannelsen i Odense 2009.
Workshop: Spiselige eksperimenter Navn: Finn Skaarup Jensen Målgruppe: Natur/teknik.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Forsøget begyndte d. 1.januar 2005 og bygger bl.a. på
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Den Sensoriske rejse igennem et måltid
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
LÆRERE ELEVER FORÆLDRE __________________ EKSEMPLER PÅ TILTAG En ledelse med fokus på naturfag - positiv naturfaglig kultur.
Skolestart Program Velkomst Lovgrundlag og trinmål for 0. klasse
Informationsmøde for forældre til kommende børnehaveklassebørn
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Alle elever i den danske folkeskole, skal blive så dygtige, som de kan En længere skoledag Flere timer i dansk og matematik Tidligere fremmedsprog Lektiehjælp.
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
Restaurant GoCook Sådan planlægger og afvikler du aktiviteten 1.
1 Randers Sundhedscenter - Hvad har mad med sex at gøre? - 1 Hvad har mad med sex at gøre?
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD & SMAG Mørt ikke tørt – stegning.
Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
SIMONS KOGESKOLE MADKAMP ”MÆLK I KØKKENET”. TILBEREDNINGEN Koge, pochere, dampe, blanchere Stege, fritere, grydestege (en cocotte) Bage, braisere Grill.
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
Aktivitet 2 Duft- og smagsforsøg.
Haiku.
Madkamp - DM i madkundskab
Den gode, den onde og den grusomme
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
En rejse ind I smagens verden
MADlejr er en lejrskole for 6. og 7
Boldbasis for idrætsusikre børn - Alle elever i spil
Individuel kommunikation
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Haver til maver – KICK OFF dag Tårnby kommune Tirsdag d. 7.4.2015

Smag og sanser - i haven, råvarerne og i gryden

Institutionstyper Skole Trin Madkundskab Daginstitution Vuggestue Børnehave

Maddannelse …”Maddannelse kan beskrives som den viden , de erfaringer og oplevelser børn og unge tilegner sig, når de undersøger fødevarer, tilbereder mad og etablerer/organisere forskellige måltider. Samt den lyst, nysgerrighed og interesse de får ved at spise og nyde mad sammen med andre”… Kilde: University college Lillebælt

Hvad vil jeg gerne lykkedes med ? Processen i haven Haven i gryden Evaluering Refleksion Ressourcer Ambitionsniveau Hvad vil jeg gerne lykkedes med ? Udstyr Opskrifter Råvarer Hvem gør hvad ? Hold og ansvar. Læring Engagere motivere Glæden Gennemføre processen - med succes

Processen - ideer

Grønsagerne

Smag, se, duft, føl og lær! Beskriv en råvarer. Sanserne i haven Smag, se, duft, føl og lær! Beskriv en råvarer.

Sanserne

Sanserne

Sanserne

Sanserne Sanselighed er forbundet med bevidsthed Bruges i alle fag – hele dagen Giver information – fare eller lykke Oplevelser og indtryk Sanserne gør dig vågen og parat Se, duft , føl, smag og hør efter!

Tungen - smagssansen 10.000 smagsløg Tungen, bagtungen og i ganen 1 smagsløg – 50 – 150 receptorer Reagere på surt, sødt salt, bittert og umani Smagssansen - lugtesansen

Sukker på tungen……

Smagstest - krydderurter 1. 2. 3. 4. 5.

Ideer Beskriv en råvarer Føl en råvarer Skær, snit og hak Grønsagsmemory Madmarkeder – dagligvarebutikker Cases Frugtdyr eller grønsagsdyr Plakater op i klassen eller i institutionen

Bagt æble med marcipan og Opskrifter er Myntethe med honning Wok med sæsonens grønt Bagt æble med marcipan og nødder

Ud i haverne….. Udstyr og rekvisitter – økonomi Lette opskrifter Fokuser på smag og sanserne Snit, føl og lær – grønsagerne Observer Vær opmærksom Gør det simpelt Sanserne

Bøger til inspiration Sanserne i undervisningen – Johannes Beck Over åben ild – Gitte Heidi Rasmussen og Inge Skovdal Bål – mad og samvær – Lene Fruelund og Mogens Lyngsdal Naturens spisekammer – Anette Eckmann

Sites og bøger www.altomkost.dk www.madklassen.dk www.coop.dk www.emu.dk www.unisans.dk Projekt teach out – institut for idræt og ernæring – seminarierække

Tak