Erik Skammelsøn.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Advertisements

Projekt - Litteratursøgning og skriftlighed
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Game Maker 7. Sådan ser Game Maker ud når det startes op.
Kenneth Bøgh Andersen Hvis du skulle give et råd til en spirende forfatter, hvad ville det så være? Jeg kan give tre: Skriv, skriv og skriv! Det gamle.
Læringsstile og lektier
GÅ LÆSEVEJEN MED DIT SKOLEBIBLIOTEK! TYVE MINUTTER OM DAGEN….
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops.
De sidste undervisningstimer
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Nu er der gået lang tid siden, I har hørt nyt fra os. Det beklager vi! Det er ikke kun fordi, vi har ligget på den lade side 
Den mundtlige præsentation/PowerPoint: Rammer
Hvor der er fokus på klimaet.
Å.
Dansk 1. klasse.
Folkeviser Folkeviser siger vi når vi taler om middelalderlige sangtekster. Man kunne tro at det så er folkets egne viser – folkelige viser. Men sådan.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Engelbert H – og den sidste chance
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Kortfilm – de 7 parametre
SEO PÅ AU.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Videreudvikling af ide 2&2
Mundtlig prøve i engelsk og tysk.
Læs med blyant Sæt streg under de vigtigste
Den gode synopse oplæg i demokratiugen 2013
High fantasy Den mest udbredte og almindelige form for fantasy, på dansk også kaldet episk fantasy. Magi, mytologiske væsner, andre racer og stort verdensbillede.
Læs og skriv webtekster Digital formidling af offentlig borgerservice, kursusnr
Opgaver og drøftelser kristendomskundskab og dansk 8. – 9
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær.“
Lavet af Christine og Signe 8.C ESSAY. Beskrivelse Man inddrager sine egne meninger og tanker. Ved vi tænker over tingene, danner vi billeder oppe i vores.
Middelalderen
Uge 2-6 Senmoderne ungdomslitteratur.
Middelalder DK:
Jeopardy Genre Sagprosa Eventyr Lyrik / folkeviser
At tale om sexualitet.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
Læsning.
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Vædderen Af Cecil bødker.
Kortfilm Et overblik.
Analyse af noveller.
Skriv jeres egen novelle!
TIBRGA Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum” er pensum.
Lektion 3. Tekstens byggeklodser Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Tekstens byggeklodser.
Tekstens byggeklodser
ITNET2 Præsentation 22: Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum”
Ind i eventyr - en interaktiv assistent til 6. klassetrin
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
SKRIVEFAGET Modul 2: Tekstsammenhæng Lektion 2: Afsnit.
Krimifortællinger Interaktiv assistent til arbejde med krimifortællinger i udskolingen.
Forside uden yderligere tekst. Du kan vælge andre forsider ved at højreklikke på slidet og vælge ”Formatér baggrund”. I boksen, der dukker op, vælger du.
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
Filmanalyse. Læringsmål Lære berettermodellen at kende Samarbejde Tale, skrive og læse på dansk.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Brikker til litteraturhistorien
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
280 – Herre jeg vil gerne takke 1, S1
Kald det kærlighed Omk.: Kald det kærlighed
Ord skaber Da du kom hertil fra et underfuldt sted,
MANUAL TIL BRUG VED TEKSTANALYSE:
BAGGRUND FOR DEN INTERAKTIVE ASSISTENT
Præsentationens transcript:

Erik Skammelsøn

Genretræk, handling, personer, miljø, tid, symbolik Ophav ukendt Middelalderen Genretræk, handling, personer, miljø, tid, symbolik

Middelalderen Middelalderen i Danmark går fra ca. 1050 til 1536. Middelalder betyder noget i retning af mellemtid – altså en periode mellem to andre perioder. Det er en noget kedelig betegnelse, som historikere senere har hæftet på perioden, men heldigvis vidste folk i middelalderen ikke, at de ”bare” levede i en mellemtid! Middelalderen var nemlig fyldt med spændende billeder, magtkampe, skæbner, kærlighed og dramatik! Middelalderens mest kendte form for litteratur er folkeviser. Oprindeligt var folkeviserne en mundtlig genre. Omrejsende troubadourer (sangere) sang viserne til kædedans ved festlige lejligheder i middelalderens adelige miljøer. Troubadouren sang verset, og de dansende adelsmænd og -kvinder sang omkvædet. 

Folkeviser - undergenre Ridderviser er den største meget varierede gruppe. Nogle af har rod i ældre nordisk tradition, med fokus på ære, slægt og troskab, mens andre har rod i vesteuropæisk høvisk kultur, med fokus på ridderlighed.[ Overordnet set skildrer de adelens og riddernes liv, og er som regel centreret omkring socialisering og forholdet til slægten, gerne fortalt gennem kærlighedsplot Historiske viser handler om historiske personer eller begivenheder. De historiske forhold behandles frit og er ikke nødvendigvis korrekt gengivet. Trylleviser har en magtfuld naturånd som central figur, fx en trold, bjergmand, åmand, elverfolk el. lign. Det udspringer af middelalderens forestillinger om overnaturlige væseners og kræfters indgriben i menneskelivet, og er en afspejling af at naturens ødelæggende kraft var et eksistensvilkår for datidens mennesker. Tryllevisen indeholder mange overnaturlige forhold, fx gengangere, runer og hamskifte. Tema er normalt erotikken og overgangen fra barn til voksen, og fortællingen ender ofte sørgeligt fordi hovedpersonen ikke formår at træde ud af barndommen og ind i voksenlivet. 

Indhold Særligt danske folkeviser af den kanoniske støbning (fremover: folkeviser) har følgende træk: De er episke, altså beskriver et handlingsforløb Opbygningen er med strofer på to eller fire vers. Omkvædene, som muligvis er af nyere dato, følger til sidst. Omkvædene er enten nynnende lydord uden betydning en gentagelse af sidste vers eller ved at kalde ud til forsamlingen I sjældnere tilfælde kan der også dukke omkvæd op midt i viserne

Læseroller Sæt jer i læsegrupper på fire personer, hvor I skal skiftes til at have fire forskellige roller: Én læser afsnittet (se nedenfor). Én opsummerer handlingen i afsnittet. En giver afsnittet en overskrift, som alle skriver ned. Én prøver at forudsige, hvad der vil ske i det næste afsnit. Læs visen i følgende afsnit: Strofe 1 - 6 Strofe 7 - 11 Strofe 12 - 19 Strofe 20 - 26 Strofe 27 - 32 Efter hvert afsnit bytter I roller, så alle prøver alle roller. Lad jer ikke gå på af ord, I ikke forstår. Prøv at gætte på betydningen ud fra sammenhængen. (Og så kan I selvfølgelig også få hjælp ved at holde musen over ordet ...)

Overskrifterne Når I har læst teksten, skal I bruge jeres overskrifter til at gennemgå handlingen.

Tre akts modellen: Eksposition - hjemme, udrejse, problemet skabes Transformation - ude, mulighedsfelt, krise, problemet viser sig Konsekvens - Den onde eller gode lykke, problemet afsluttes (hjemme)

Analyse 1) Hvad er tekstens overordnede tema og konflikt? 2) Hvem er skyld i denne konflikt? 3) Karakteriser de tre hovedpersoner – hvem er skurk, hvem er helt? Hvorfor? 4) Slutningen – kunne det være gået anderledes? Hvordan? Vær opmærksom på, at I skal kunne beskrive følgende: Genretræk, handling, personer, miljø, tid, symbolik