Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Middelalderen 1050 - 1500.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Middelalderen 1050 - 1500."— Præsentationens transcript:

1 Middelalderen

2 Af: Esraa, Fozia, Hafeeza, Maha, Nastea og Tugba
Middelalderen Af: Esraa, Fozia, Hafeeza, Maha, Nastea og Tugba

3 Middelalderens kunst og arkitektur
Romansk stil Stammede fra det romerske imperiums storhedstid. Kendetegnes ved rundbuen, tykke vægge af sten, små vinduer og tøndehvælv. Stenkirker - basilika De fleste er bygget i middelalderen. Når man byggede stort og monumentalt, var det oftest kirker, man byggede. Århus Domkirke blev oprindeligt bygget som en romersk/græsk basilika. Den gotiske stil Gotikken blev udviklet i Frankrig i midten af 1100-tallet. Rummene er højere og slankere end i den romanske arkitektur. Århus Domkirke blev ombygniget til gotisk fra 1449 til o. 1500

4 Styreform, historiske centrale kendetegn
Danmark var inddelt i otte stifter; Slesvig, Ribe, Århus, Viborg Vestervig, (senere Børglum), Odense, Roskilde og Lund. Middelalderen er kendetegnet for reformationen fra at være underlagt paven i Rom til at være protestantisk.

5 Litteraturens træk Den kristne synspunkt En livsopfattelse: Betragtede naturen som styret af guder og besat af dæmoner. - En anden livsopfattelse: Byggede på et trosforhold mellem en absolut gud og det enkelte menneske. Folkeviserne gjorde fortællingernes personer til modeller for skræk og advarsel.

6 Litteratur i dansk timerne
Ebbe Skammelsøn Slægten, kærlighed, hævn. Folkeviserne Brugkunst, dans, ballade og underholdning. Udviklingen af middelalderssamfundet Kongemagten og kristendommen.

7 Ebbe Skammelsøn Folkevisen handler om et blodigt familieoprør. Folkevisen Ebbe Skammelsøn er et godt eksempel på middelalderens syn på slægt og hævn Folkevisen var den første af mange senere folkelige viser om ulykkelig kærlighed og brat død. Ebbe Skammelsøn er et eksempel på en advarsel.

8 Billeder fra Århusturen


Download ppt "Middelalderen 1050 - 1500."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google