A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Proteiner Aminosyrer.
Advertisements

Kost og træning.
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Hvor stor forenkling vil koen acceptere?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Toksinanalyser af foder, blod og mælk
Erfaringer med dyrkning og kvalitet af lupin
NorFor Foderoptagelse og Fyldeværdi
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
træningsprincipper og træningsforbedringer
Selengødskning Bent T. Christensen & Peter Sørensen DJF
Nitrogen kredsløbet.
Sidste nyt inden for fodring med majsensilage
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Kvalitet af grovfoder ved forskellige udviklingstrin Martin Riis Weisbjerg Institut.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Landbrugets Rådgivningscenter Betydning af grovfoderets fordøjelighed +1%-enhed i fordøjelighed af NDF i grovfoder: +0,17 kg tørstof i foderoptagelse +0,25.
Målet med hjerterehabilitering
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg Hvor giftige er Fusariumtoksiner for kvæg? Specialkonsulent Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg, Afdeling.
Fedt, protein og kulhydrater
Hvordan påvirker gylleseparation risikoen for udledning af drivhusgasser? Søren O. Petersen Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet Sven.
Kan landbruget reducere udledningen af drivhusgasser?
Foderets fordøjelse og omsætning
Manganmangel Årsager og afhjælpning
Nye strategier for kvælstofgødskning i kartofler
Danmarks JordbrugsForskning Afd. for Jordbrugsproduktion og Miljø Jørgen Eriksen Tilførsel af organisk stof og jordens aktuelle udbyttepotentiale 11,7.
Jordbearbejdning og trafik Effekt på jordstruktur og jordens funktion
Hvordan vurderer NorFor værdien af grovfoder?
Aktuelt om fodring med majs
Kornkvalitet og dyresundhed
-kroppens største organ
Suppleringsfoderets sammensætning
Podning af lupin – hvor meget betyder det?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\RUT\PowerPoint\Grovfoderseminar Aktuelt nyt.ppt Aktuelt nyt - Majsanalyser - Værdi.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\OEA\Fodringsdag 2004\Ole Aaes.ppt Nyt nordisk fodermiddelvurderings system - NorFor.
Fodringens indflydelse på tilgængeligheden af kvælstof i gylle Peter Sørensen Afdeling for Plantevækst og Jord, Foulum. José A. Fernández, Martin R. Weisbjerg.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Udsædsbårne sygdomme hyppige i visse år Manglende viden om regulering og forebyggelse.
Tidsbegrænset afgræsning
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg Selenberigede gødninger til græs -set fra køernes side Grovfoderseminar 2006 Landskonsulent Ole Aaes.
Foderets fraktionering og fodermiddeltabellen
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Indpasning af korn- og proteinafgrøder i foderforsyningen på økologiske malkekvægbrug.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Konkurrenceevne og kvalitet i rajsvingel, rødkløver og lucerne Karen Søegaard, Martin.
Sædskiftets indre dynamik i økologiske planteavl Ministriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Jørgen E. Olesen, Margrethe.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Dansk Kvæg S:\SUNDFODE\Dansk Kvægs Kongres 2004\TEMA 11\Rudolf_Thoegersen.ppt Aktuelt om fodring med majsensilage.
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Fodring med kerne- og kolbemajs til kvæg
Havre – Sorter og Afskalning
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Hvor giftige er Fusariumtoksiner for kvæg?
Bælgfrugter og proteiner
Hvor giftige er Fusarium-toksiner for grise?
Hvordan nedbrydes maden ?
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
LMO, Søften Tirsdag den 20. oktober 2015 Rudolf Thøgersen, Kvæg
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kompakt fuldfoder Af Crizz & Anja
Præsentationens transcript:

A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg, H. Qi, T. Kristensen og S.S. Nilausen Inst. for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring

Formål med indlægget - At give en oversigt over resultaterne fra de seneste års intensive forsøg vedrørende foderværdi af økologiske og fortrinsvis danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg

Baggrund  Høj mælkeydelse og anvendelse af økologiske hjemmeavlede fodermidler kan gøre det vanskeligt at opfylde den økologiske kos behov for protein og energi  Kan vi flytte omsætning af protein fra vommen (overskud af nedbrydeligt protein) til tarmen (mangel på optagne aminosyrer)?  Kan vi forbedre udnyttelsen af stivelse (og fibre) ved at flytte omsætning af stivelse fra forgæring i vommen (dannelse af mikrobielt protein og kortkædede fedtsyrer) til tyndtarmen med direkte absorption af glukose?

Varmebehandling  Reducerer nedbrydningen af protein og aminosyrer til ammoniak  Øger mængden af unedbrudt foderprotein som er tilgængelig for optag i tyndtarmen  For kraftig varme kan reducere tarm- fordøjeligheden af aminosyrer, især lysin  Varmebehandling kan både øge og sænke nedbrydningen af stivelse i vommen, og har ofte en tilsvarende effekt på fordøjeligheden af stivelse i tarmen

FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

FodermiddelcFKFodermiddelcFK Ærter (toast.)1168Havre5093 Ærter1170Spelt5793 H.bønne (toast.)1270Byg6293 Majs1072Kæmpe durum7194 Triticale2880Rug8996 Weipass (konv.)2082Emmer14196 Hestebønner2686Nøgen havre13497 Gerpass (konv.)3791Hvede15097 Enkorn5892Quinua11598 c = nedbrydningshastighed (%/time) FK = effektiv nedbrydningsgrad af stivelse i vommen (%) Stivelse – Nedbrydning i vommen

Forsøg 3 – Omsætning i vommen pH i vommen Fordøjelighed i vommen (%)

Forsøg 3 – Stivelse Fordøjelighed (%) i mavetarm-afsnit

Forsøg 3 – Stivelse Fordøjet (% af optag)

Forsøg 3 – Stivelse Fordøjet (% af optag) % af optag

 Ved hjælp af varmebehandling kan vi øge koens optag af aminosyrer  Både nye og gamle kornarter er kendetegnet ved en meget høj fordøjelighed af stivelse i vommen  Fordøjelighed af stivelse i vommen kan dog reduceres via f.eks. varmebehandling, men også tarmfordøjelighed synes at falde  Et vigtigt fremtidig indsatsområde er derfor forbedring af tarmfordøjeligheden af stivelse Konklusion