Den sproglige læreplan

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Svend Gønge-skolens værdier...
Kompetenceafklaring af børnene
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
Dansborgskolen – vi udvikler hele mennesker
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Sprogpakken Tosprogede.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Psykoedukation til unge i OPUS
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Forædremøde den
Struktureret tematisk sprogarbejde
Er mit barn klar til skolestart ?
Introduktion til Sprogpakken
Final take - Værdigrundlag Maj 2007
Introduktion til Sprogpakken
Kids n’ Tweens, Leg og læring
Sprogtilegnelse i teori og praksis
Sprogpakken Forældresamarbejde.
+ Danskkursus Storutjarnarskolí November 2011 ”Dansk ud af bogen” Hvordan kan vi supplere undervisningen med IT og (ikke goggle.com)
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Postkulturel kommunikation - fordi kultur ikke altid er vigtigst
Sprogpakken Forældresamarbejde.
Jeg støtter barnet ved:
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Mobiltelefoner i mellemtrinnets danskundervisning
Sprogpakken At fastholde ændringer - i det nære samarbejde.
Sprogtilegnelse d Ida Marie Holm.
Hvordan kan man støtte sit barn i at blive skoleparat
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
En kompleks opgave for dansklæreren
Almen sTudieforberedelse - AT
FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER
Sprogpakken Praksisopgaven.
Sprogpakken Praksisopgaven.
Sprogpakken Introduktion til kurset. Introduktion Velkomst Præsentation –af kursister –af undervisere Registrering/stamoplysninger Film: Taler vi om det.
Sprogpakken Organisatoriske udfordringer. Samtalen skal målrettes I hvilken udstrækning skal sprogindsatsen målrettes alle børnenes kompetencer og potentialer?
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
Videre med praksis - fremlæggelse af praksisopgave
Når fritiden kobler til læring- Muligheder i SFO v/ Thomas og Benny Espergærde Skole og SFO 4 blev til én – nye muligheder.
Sprogtilegnelse og sprogpædagogik - at vokse op med mere end et sprog…
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Børn og unges sociale liv online Hvilken rolle spiller forældrene?
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
Børn og unges sociale liv online
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Forældreinddragelse Støt dit barn til et liv uden tobak.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Skoleparathed Sunds skole.
Lærings- og praksisfortælling
Indskrivning Velkommen 2.Havbakkeskolen 3.Skoleparathed - Skoleverdenen - Skoleparathed 4. Skolens forventninger til forældrene 5. Gruppesamtale.
Kulturens plads – central eller decentral styring af kulturopgaverne?
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Læreplans.
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Relations kompetencer
Allindelille skoles værdigrundlag og profil Udarbejdet i marts 2009.
Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
EVALUERING AF LÆREPLANER KRUSEDULLERNE Sociale kompetencer.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Nabosprogsundervisning samt Lyrik og billeder Oplæg til: lørdag den 14. april uge (individuelle overvejelser vedr. nabosprogsundervisning)
Den pædagogiske læreplan
Fortæl din makker hvad dine vigtigste arbejdsopgaver er.
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Den sproglige læreplan Sprogpakken Den sproglige læreplan

Bemærkninger til ”sprog” Udvikle ordforråd Forstå begreber og regler, der gælder for det talte sprog Det skrevne sprog skal bakkes op Forstå sammenhænge mellem f.eks. kropssprog, mimik og tale At udtrykke meninger At blive forstået af både børn og voksne I bemærkningerne til Lov om Læreplaner i dagtilbud er formålet med sprogindsatsen beskrevet.

Bekendtgørelsen Fire hovedområder i arbejdet med sprog At skabe kontakt og kommunikation At udvikle ordforråd og forståelse for sprogets regler – udvikle sproglig kompetence At kunne give udtryk for sig selv At forstå og have kontakt med sin omverden At skabe kontakt og kommunikation Børn skal have mulighed for: · at blive støttet i at kommunikere nuanceret med bl.a. mimik, kropsprog og talesprog · at få støtte til at tilegne sig strategier i forbindelse med at skabe kontakt og forståelse · at indgå i samtaler med voksne eller andre børn, hvor der både tales og lyttes, stilles spørgsmål og gives svar, eller hvor der i fællesskab planlægges fælles handlinger At udvikle ordforråd og forståelse for sprogets regler – udvikle sproglig kompetence · at blive fortrolig med sammenhængen mellem fx kropsprog, mimik og det talte sprog · at blive støttet i at udvikle dels deres ordforråd og begreber, dels deres interesse for det skrevne sprog, eksempelvis gennem de større børns legeskrivning og de mindres ”højtlæsning” af kendte billedbøger · at de voksne støtter dem i at udvikle et varieret og korrekt sprog samt en evne til at bruge sproget, så det passer i forskellige situationer At kunne give udtryk for sig selv · at møde voksne der forstår og anerkender dem, så de kan formidle egen forståelse, meninger, tvivl, følelser og tanker · at eksperimentere med forskellige udtryksformer som eksempelvis fortælling, pjattesnak, digte, rim og remser · at få indblik i, forstå og få erfaringer med årsag, virkning og sammenhæng At forstå og have kontakt med sin omverden · at de ved hjælp af sproget får viden om deres omverden · at få støtte til at sætte ord og begreber på det, der foregår i dagligdagen · at anvende sproget til problemløsning, til regulering af andres og egen adfærd og til sammen med andre at ændre egen og gruppens situation

Bekendtgørelsen Målene er (”sprog” i læreplanen): Børn skal have mulighed for at udvikle deres sprog gennem alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet samt til at udtrykke sig gennem forskellige genrer. Børn skal støttes i at udvikle deres nysgerrighed og interesse for tegn, symboler og den skriftsproglige verden, herunder bogstaver og tal. Børn skal have adgang til at bruge forskellige kommunikationsmidler, herunder have mulighed for at arbejde med computere.

Læreplaner På hvilke områder trænger teksten i jeres lokale læreplan til at blive justeret i forhold til bestemmelserne i dagtilbudsloven? i forhold til dine visioner om godt sprogarbejde? Hvordan ser dit indsatsområde ud i forhold til beskrivelsen i læreplanen? I det følgende fokuseres på Samtaler i hverdagen

Læreplaner Sammenlign det valgte indsatsområde med bestemmelserne om temaet ”Sprog” i hhv. den nationale og den lokale læreplansbeskrivelse. I det følgende fokuseres på Samtaler i hverdagen