Hvorfor er Foderhygiejneforordningen så vigtig? Gorm Lunn PLANTEDIREKTORATET
Kogalskab Creutzfeld-Jacob 1997 Dioxin i belgisk foderfedt 1999
PLANTEDIREKTORATET Kommissionens Hvidbog år 2000 “Sikre fødevarer af animalsk oprindelse begynder med sikkert foder”
PLANTEDIREKTORATET Fødevareforordning 2000 Overordnet regelsæt. Lighed mellem fødevarer og foder Ansvaret for opfyldelse af kravene i fødevarelovgivningen ligger hos lederne af foderstofvirksomhederne Ansvaret for kontrollen med at lederne af virksomhederne overholder kravene i fødevareforordningen ligger hos myndighederne En foderstofvirksomhed: ”.. produktion, fremstilling, tilvirkning, opbevaring, transport eller distribution.. ” Alle led er fødevarevirksomhed (landmand, lagerholder, vognmand, foderstofvirksomhed)
PLANTEDIREKTORATET Fødevareforordning 2000 Forsigtighedsprincip: ” Kan antages at udgøre en fare” i stedet for ”Begrundet mistanke” Risikovurdering overfor risikohåndtering European Food Safety Authority (EFSA) Sporbarhed Rapid Alert
PLANTEDIREKTORATET Kontrolforordning 2004 Fælles for fødevarer og foder
PLANTEDIREKTORATET Foderhygiejne- forordning 2005 Forhandlinger om ikrafttrædelse
PLANTEDIREKTORATET Take home message Vi skal sammen have problemerne ned på jorden og sætte ind der, hvor det er relevant (f.eks. sporbarhed) Den enkelte leder har ansvaret I kan ikke købe jer til løsninger. I er nødt til selv at gennemanalysere problemstillingerne for jeres virksomhed Vi har ikke haft foderstofskandaler i Danmark