Fisk og iskæmisk hjertesygdom
Fisk Hvis danskere, der har forhøjet risiko for iskæmisk hjertesygdom og som ikke spiser fisk, begynder at spise fisk, kan ca. 25 % af dødsfald pga iskæmisk hjertesygdom forebygges i denne højrisikogruppe. (2000 liv kan reddes) 2 ▪
Fisk Patienter med hjertesygdom (AMI, angina pectoris, PCI og CABG) anbefales at spise 300 g fed fisk om ugen. Hvis man ikke spiser 300 g fed fisk om ugen, anbefales hjertepatienter at supplere med koncentrerede fiskeoliekapsler svarende til 1 gram fiskeolie pr. dag. Det kan tillige anbefales at spise magre fisk. 3 ▪
Effekt af fiskeolie Ingen effekt på LDL-kolesterol Blodplader hæmmes Anti-inflammatorisk effekt Blodtrykket falder Hjerterytmen stabiliseres Nedsat risiko for hjertedød hos hjertepatienter 4 ▪
Fisk i praksis - et hav af muligheder 5 ▪ Lasagne med fiskFiskesuppe
6 ▪ Fisk bagt i papirFisk bagt i ovn med tomat
7 ▪ Fiskegratin Fiskeruller
8 ▪ Bagette med hellefisk Marinerede sild, makrel, kippers, ansjoser osv.
Ideer til fisk Fiskepålæg tæller også med Fisk (røget laks, tun) kan også spises i en salat Fisk kan også grilles, ovnbages og dampes 9 ▪
Hvordan kan man få 1 g n-3 fedtsyrer? Makrel eller sild: 40 g Laks/ørred: 80 g Torsk/rødspætte: 500 g Torskelever: 12 g Torskelevertran: 5-10 ml. Fiskeoliekapsler: 1-3 stk. 10 ▪ Marinerede sild med brombær
Fisk eller kapsler? Kan du ikke lide fisk er kapsler ok Se på indholdet af n-3 fedtsyrerne EPA og DHA, det varierer meget 11 ▪