Www.regionmidtjylland.dk Fisk og iskæmisk hjertesygdom.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Baggrundsviden og pædagogiske redskaber
Advertisements

Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Hjerte-kar sygdomme Det SYGE hjerte.
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Erfaringer fra pakkeforløb i Danmark
20 minutter: Blodtryk og puls bliver normale, så blodcirkulationen og dermed iltningen af vævene bliver bedre.
Hjertevenlig kost i praksis
Fisk.
Styrk dit immunforsvar
FISKEOLIE OG NYREINSUFFICIENS
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Fordøjelsen – næringsstoffernes funktion i kroppen
Aabenraa – Haderslev sygehus ?
Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
FISK 1ste skoleperiode HRS.
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Type 2 diabetes Senfølger
Omega-3 fedtsyrer EPA og DHA af bedste kvalitet Produceret fra Sydamerikanske dybhavsfisk Fuld sporbarhed og streng kontrol Dr. Baddakys Fiskeolie.
Fremtiden med hjerte-kar-sygdom
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Træning for hjertepatienter
AK-behandling Hvad gør IRF?
Seksualitet og hjertesygdom
At beregne kolesterolniveauet i mennesker
Hjerte-kar sygdomme Rygning.
Træningsformer, Borg-skala og intensitet
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Risikofaktorer
Welcome to the MarineOmega Product Training
Osteoporose – Udredning og Behandling
Målet med hjerterehabilitering
Hjerte & Kredsløb.
SØVNAPNØ OG TRANSPORT Professor dr. med, og forskningschef Lise Tarnow
Medicin
Frugt og grønt. 600 g om dagen 2 ▪
Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer
Efter blodproppen - Hvad ved vi om betydningen af comorbiditet hos hjertepatienten? Mogens Lytken Larsen Ledende overlæge, dr.med Hjertemedicinsk.
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Hvad kan jeg opnå ved træning?
Stamcelletransplantationsprogram Århus Universitetshospital, Århus Sygehus Temamøde i Regionsrådet den 20/ v/direktør Leif.
’Rationel Farmakoterapi’
Andre kostkomponenter
Anbefalinger. Forebyggelse  minutters træning (svarende til rask gang) hver dag, eller  Minimum 4 timer om ugen  Må.
Fysisk træning til hjertekarpatienter
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Vejledning i motion i klinikken Fysioterapeut Martin Walsøe.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Dansk fisk i sæson - januar Torskefisk Torsk Lyssej Mørksej Kuller Kulmule Fladfisk Skrubbe Ising Øvrige Torskerogn Blåmuslinger Østers.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Decentral hjerterehabilitering
Pharmanex® Bone Formula
Seks veje til din sundhed
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Menuplan for uge (Med forbehold for ændringer)
D-vitamin 0,56 µg Anbefaling for alle mellem 4 og 60 år: 7,5 µg/day
Pleje og observation af den kredsløbspåvirkede patient
FISK.
Præsentationens transcript:

Fisk og iskæmisk hjertesygdom

Fisk  Hvis danskere, der har forhøjet risiko for iskæmisk hjertesygdom og som ikke spiser fisk, begynder at spise fisk, kan ca. 25 % af dødsfald pga iskæmisk hjertesygdom forebygges i denne højrisikogruppe. (2000 liv kan reddes) 2 ▪

Fisk  Patienter med hjertesygdom (AMI, angina pectoris, PCI og CABG) anbefales at spise 300 g fed fisk om ugen. Hvis man ikke spiser 300 g fed fisk om ugen, anbefales hjertepatienter at supplere med koncentrerede fiskeoliekapsler svarende til 1 gram fiskeolie pr. dag. Det kan tillige anbefales at spise magre fisk. 3 ▪

Effekt af fiskeolie  Ingen effekt på LDL-kolesterol  Blodplader hæmmes  Anti-inflammatorisk effekt  Blodtrykket falder  Hjerterytmen stabiliseres  Nedsat risiko for hjertedød hos hjertepatienter 4 ▪

Fisk i praksis - et hav af muligheder 5 ▪ Lasagne med fiskFiskesuppe

6 ▪ Fisk bagt i papirFisk bagt i ovn med tomat

7 ▪ Fiskegratin Fiskeruller

8 ▪ Bagette med hellefisk Marinerede sild, makrel, kippers, ansjoser osv.

Ideer til fisk  Fiskepålæg tæller også med  Fisk (røget laks, tun) kan også spises i en salat  Fisk kan også grilles, ovnbages og dampes 9 ▪

Hvordan kan man få 1 g n-3 fedtsyrer?  Makrel eller sild: 40 g  Laks/ørred: 80 g  Torsk/rødspætte: 500 g  Torskelever: 12 g  Torskelevertran: 5-10 ml.  Fiskeoliekapsler: 1-3 stk. 10 ▪ Marinerede sild med brombær

Fisk eller kapsler?  Kan du ikke lide fisk er kapsler ok  Se på indholdet af n-3 fedtsyrerne EPA og DHA, det varierer meget 11 ▪