Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer DANMARK I GLOBAL KONKURRENCE Fakta og myter om produktiviteten.
Advertisements

16-64 årige på arbejdsmarkedet
Islands økonomi og den islandske krone - Et tilbageblik og et fremblik
HVAD ER FREMTIDEN FOR EUROEN? Mogens Ove Madsen Folkeoplysningens Hus, Aarhus, den 2. juni
Lektion 27: Repetition I Økonomiske nyheder (hvorfor disse udvalgt?)
Samfundsøkonomi 14 makro-rep.
Økonomisk styring Kapitel 14.
Uddannelse, beskæftigelse og det danske produktivitetsproblem Carl-Johan Dalgaard Beskæftigelsesrådet
Den Europæiske Gældskrise Hans Martens. Var det en Euro krise?
Derek Beach, PhD Associate Professor Department of Political Science
Betalingsbalancen Et udtryk for et lands økonomiske transaktioner med udlandet over en given periode Hver transaktion giver anledning til to posteringer,
En dansk vækstsucces (jf. Peder J. Pedersens Tabel 17.2 fra første time) Både landbrug og byerhverv viste høje vækstrater fra 1880, jf. næste.
Infrastruktur som en vækstdriver for Danmark Københavns Lufthavne 9. marts 2011 Kan transportinfrastruktur skabe vækst? Niels Buus Kristensen 1.
Samfundsøkonomi-6 Uge 14.
Samfundsøkonomi-5 Uge 13.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
Afløsningsopgave 2.
1 Samfundsøkonomi-7 Uge Aktuel økonomi ECB rentenedsættelse.(Formål, virkning) Dansk Nationalbanks reaktion. G20. Hvad kom der ud af topmødet?
Samfundsøkonomi 10 Uge 19 gv 4. maj 2009.
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 3 Regneeksempel
De første private finansielle institutioner Sparekasserne bliver også lånekasser fra 1840’erne Fra 1850 dannes kreditforeninger. Foreninger ejet af låntagere.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Økonomiske politikker
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
5.lektion: Økonomisk politik
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
UD af ØMU-krisen Hvordan? Ålborg Universitet Fredag, den 25. november 2011 Jesper Jespersen
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Kapitel 7 - Finanskrisen Gruppe 1 Alexander, Anders KN, Morten U, Bent og Henrik N.
Første Verdenskrigs følger i det neutrale Danmark Bemærk nogle generelle fænomer for større konflikter/krige: Ressourcer i form af arbejdskraft og kapital.
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
Mandag d. 8. december 2014 CEPOS VÆKSTKONFERENCE 2014 Flexicurity, kriser, vækst og globalisering Torben Tranæs ROCKWOOL FONDENS FORSKNINGSENHED.
1 Lektion 24, Repetition-2 0.Diverse + siden sidst + et lille spørgsmål 1.Resten af DØR + ekstraspørgsmål 2.(Stedprøven) 3.Makroprøven, II.
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
Samfundsøkonomi 12 Uge 21.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
1 Lektion 22 DØR – konjunkturvurdering og aktuel økonomiske politik 1.Introduktion a. Meddelelser b. Siden sidst… 2.Om DØR og spørgsmål til DØR 3.Ekstraspørgsmål.
Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?. Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?
2. Ifølge DØR 1.Hvordan går det med dansk økonomi nu og her ifølge DØR? 2.Hvad er fremtidsudsigterne for dansk økonomi? 3.Hvad skyldes de magre fremtidsudsigter?
Udviklingen af den moderne velfærdsstat siden 1960’erne
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Det økonomiske kredsløb
INDUSTRISAMFUNDET - fra damp til drivhusgasser -
Danmark i den internationale økonomi efter 1957 Som vi så i artiklen om 1920’erne var og er dansk økonomi stærkt påvirket af de internationale konjunkturer.
Krise i 1930’erne. Den internationale baggrund Flere elementer, jf. senere i den internationale del: Udviklingen i råvarepriserne efter 1920 Krisen i amerikansk.
Dansk økonomi under besættelsen
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Finanskrisen, der blev til en økonomisk krise
Afslutningen om reformperioden fra 1780’erne og dens følger En privatisering af den tidligere fælles jord – incitament til at forbedre og bevare ressourcen.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Samfundsøkonomi-4 Uge 12 gv
Lektion 10b: Indkomstdannelsesmodellen
Gennemgang af makro-prøve, II
2. Repetitionssvar 1.Hvad er monetarismens svar på den finansielle krise? Udløst af pengepolitik => pas på med lav rentepolitik Fasthold den lave inflation.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
En dårlig start på “guldalderen” perioden
Energikrisen
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
Økonomisk politik Den økonomiske politik tager sit udgangspunkt i de samfundsøkonomiske mål Økonomisk vækst Fuld beskæftigelse Lav inflation Overskud i.
CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Finanskrise og arbejdsmarked Torben M. Andersen Institut for Økonomi.
LETLAND – Finanskrisens duks i EU Leif Beck Fallesen Europabevægelsen på Fyn
Hvad skaber den økonomiske udvikling?.. De økonomiske drivkræfter Det er den private sektor, der står for hovedparten af produktionen i Danmark. Ejerne.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Jobcenterchefmøde 2010 Velkomst og nyt i beskæftigelsespolitikken V/ Karl Schmidt.
Dansk økonomi Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3 5. december 2005.
En verdensøkonomi i opbrud?
Frankrigs Europapolitik under Hollande – holder den fransk-tyske akse?
Ghanas graduation IDA arrangement 4. februar 2019
Præsentationens transcript:

Dansk økonomisk politik under et nyt internationalt regime efter 1973 Baggrund i at gunstige udbudseffekter fra tiden 1950-73 efterhånden var udtømt i Vesteuropa Herunder den store engangseffekt af handels-liberaliseringer og af catch-up Og gevinsten ved strukturforskydninger i de økonomier, der havde haft en stor landbrugssektor i starten Man havde tidligere kunnet flytte arbejdskraft til en sektor hvor produktionen pr. mandtime var højere

Dertil de to olieprischok i 1973 og 1979-80 Som forringede olieimportlandenes bytteforhold Og satte inflationstakten kraftigt i vejret Reaktionen i de fleste lande på ‘stagflation’, højere arbejdsløshed og højere inflationsrate var i første omgang præget af usikkerhed Også fastkurssystemets sammenbrud 1973 bidrog til mindre prisdisciplin

Men fra begyndelsen af 1980’erne Skifter hensynet i den økonomske politik i Vesteuropa (og i USA) Fra bekæmpelse af arbejdsløshed til inflationsbekæmpelse Jf. tidligere om stigningen i det internationale realrenteniveau fra starten af 1980’erne

Den økonomisk politiske reaktion i Danmark Et mellemspil 1973-79 karakteriseret ved usikkerhed om varigheden af den internationale krise, ‘stop-go’ politik Efter en start med stramning af pengepolitikken følger en lempelse af denne og ikke mindst af finanspolitikken midt i 1970’erne Forsøg på en efterspørgselsdrejning fra anden halvdel af 1970’erne. Hvad var ideen?

Det dobbelte underskud et voksende problem Fra 1975 et underskud på statsbudgettet som vokser stærkt fra slutningen af 1970’erne Med baggrund i væksten i arbejdsløsheden til 8-9 pct. af arbejdsstyrken Dette modsvaredes af et voksende samlet dansk opsparingsunderskud, dvs. underskud på betalingsbalancens løbende poster Hvad var ‘afgrundens rand’?

Glidende devaluering og reallønsfald 1979-82 En strategi for at styrke konkurrenceevnen Devalueringerne på omkring 20 pct. ialt Blev fulgt op af lønpolitiske tiltag (indgreb i den dengang eksisterende pristalsregulering af lønninger) Reallønnen falder, men strategien lykkes, forsåvidt angår et overskud på vare- og tjenestebalancen fra starten af 1980’erne

Men dermed var langtfra alle problemer løst… Det høje internationale realrenteniveau betød fortsat betalingsbalanceunderskud, jf. DØR Prisen for devalueringsstrategien var et voksende dansk rentespænd til udlandet. Hvorfor? Arbejdsløsheden vokser fortsat trods efterløn 1979 og trods beskæftigelsesfremmende foranstaltninger

Et vendepunkt fra 1982: fastkurspolitik og stramning af statsfinanserne Erklæring om at indstille devalueringspolitikken indenfor EMS-systemet Kombineret med en politik til at bremse private og offentlige lønstigninger Og beskæring i overførselsindkomster Troværdighed et nøglepunkt i fastkurspolitikken. Hvorfor troede markedet på den faste kurs nu?

Målet på troværdigheden var, at… Inflation faldt fra omkring 10 til 5 pct. Den lange rente faldt fra omkring 22 til 14 pct. Resultatet blev et kraftigt opsving 1983-86 båret af stærkt stigende privat låntagning Bedre beskæftigelse og sammenhængen rente/boligformue/forbrugskvote

En debat midt i 1980’erne fremkaldt af… At Nationalbanken ikke kunne føre pengepolitik (i en periode, hvor opsvinget igen svækkede betalingsbalancen) Var årsagen de frie internationale kapitalbevægelser? Eller fastkurspolitikken? Hvad siger teorien?

Den politiske reaktion, ‘kartoffelkur’ og skattereform 1986-87 En række foranstaltninger, der skulle fordyre låntagning til forbrug og øge incitamentet til at spare op Plus en skattereform der begrænsede skatteværdien af rentefradraget Følgerne blev et kraftigt fald i væksten – bemærk igen boligformue/forbrugskvote, nu modsat vej Oven i kom et internationalt konjunkturtilbageslag 1990

Fra 1993 og frem … Har et faldende internationalt renteniveau Kombineret med forsatte strukturreformer på arbejdsmarkedet I Danmark, specielt i 1994 Og moderat brug af finanspolitikken: ‘kickstarten’, ‘pinsepakken’, ‘forårspakken’ Betydet fremgang i vækst og beskæftigelse