Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til."— Præsentationens transcript:

1 Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til eksamen… I andre fag – mange teorier om organisationer, om politik, om kultur osv… Der er faktisk også mange økonomiske teorier, men I lærer én. Vigtigt at økonomisk teori før neoklassisk teori prøvede at forholde sig til samfundet som en helhed – ikke kun markederne Der var også klasser og fordelingskonflikter – nu er der kun individer og virksomheder, og den eneste form for konflikt er konkurrencen mellem virksomheder Den politiske konsekvens er, at det handler om at lave små ændringer, som øger nytten i samfundet – gavner eller ikke skader nogen og de ændringer sørger markedet for – uden statsindblanding – en liberalisme, der svarer til Cepos og Anders Fogh, da han troede på minimalstaten, snarere end nogen af de danske politiske partier eller flertallet af økonomer…

2 Lidt eftertanker Skønmaleri? Og skal markedsøkonomien funktionsmåde forklares eller forsvares? (jeg prøver at holde fast i forklares) Kan problemer med miljø, hjemløshed, marginalisering, ulighed løses? Skal de overlades til ’markedet’? Og hvis det ikke hjælper, så er det bare ærgerligt (Sonny-boy)? Sætte pris på miljø? Få hjemløse og marginaliserede i arbejde ved at sænke mindstelønnen? Undlade at omfordele over skatten? Som Eva Kjer sige – ulighed giver dynamik! Er markedet adskilt fra samfundet? Eller er det en integreret del af samfundet – med stor gensidig afhængighed? Hvis ja – hvilke konsekvenser for den neoklassiske teori? Teori for blandingsøkonomien!

3 Lidt eftertanker Mikro-makro blev jeg spurgt om… Mikro – de enkelte dele – dvs. den enkelte forbruger og den enkelte producenter Ideen var/er, at hvis man har den repræsentative (typiske) forbruger og virksomhed, så kan man sige noget om, hvad der sker for økonomien som helhed… Andre har haft den ide, at vi med computerteknologien skulle have data på alle forbrugere…og så summere…. Aggregeringsproblemet… (synergieffekter m.m.) Makro – man begyndte efter 2. verdenskrig at opgøre statistik for økonomien som helhed – og man fik brug for teorier om produktionen for samfundet som et hele (og ikke bare for en virksomhed). Når efterspørgslen stiger generelt, kan det skyldes meget mere end bare den enkelte forbruger… Brug for makro-teorier… Findes makro? Eller er det en statistisk fiktion? Debatten fortsætter…


Download ppt "Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google