Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Energikrisen 1973-74.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Energikrisen 1973-74."— Præsentationens transcript:

1 Energikrisen

2 Hvad var oliekrisen i 1970’erne?
En oliekrise er den mest almindeligt forekommende energikrise. I 1970’erne oplevede verdenssamfundet en stor krise som resultat af stigende oliepriser. Årsagerne var forskellige og handlede om, at Vesten siden Anden Verdenskrig havde oplevet en stor vækst og dermed et stort forbrug, blandt andet energiforbrug.

3 Dels om at hovedparten af denne energi kom fra olie, som især blev fra taget fra de fattige lande ved Mellemøsten. Op til 1960’erne havde disse lande et meget lille udbytte. Derfor oprettede en række olieproducerende lande i 1960 OPEC, The Organization of the Petroleum Exporting Countries.

4 Da der i oktober 1973 udbrød krig mellem Israel på den ene side og Egypten og Syrien på den anden, der besluttede OPEC-landene sig at nedskære deres olieproduktion og sætte priserne op. Det førte i slutningen af 1973 til dramatiske prisstigninger på olie. Fra oktober til december 1973 steg prisen på en tønde råolie fra 3 til 11,65 dollars, og det gav et stort chok i hele Vesteuropa.

5 Selv om myndighederne i blandt andet Danmark indførte en lang række spare tiltag, så medførte olieprisstigningerne et underskud på betalingsbalancen i de europæiske industrilande og betød også, at den enkelte borger fik langt færre penge til rådighed til forbrug.  

6 Lavet af: Michaella og Cecilie.


Download ppt "Energikrisen 1973-74."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google