Skrivefag. Udvikling af elevers skrivekompetence på tværs af fag (2009-2011) Roskilde Katedralskole Roskilde Katedralskole, Skolestrategi for arbejdet.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold til forliget om ny folkeskolereform.
Advertisements

D EN TVÆRGYMNASIALE OG TVÆRSPROGLIGE PROCES I G EFIONPROJEKET Konference for netværksprojektet vdr. fremmedsprog i gymnasiet. 14. marts 2012 Anne Vase,
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Deltagere Cirkelledere Cirkel I – målgruppe: normalklasser
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
1. HF Introduktionsforløb Langkær Gymnasium og HF
Indsatsområdet ”Naturvidenskab for Alle” Naturvidenskab for Alle •Målet •Projektet tilbyder •Planer for næste års indsats •Eksempler på pilotprojekter.
Mercantec NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læring til større faglig forståelse Mercantec.
HVORFOR GÅ I 10. klasse? For at blive afklaret med hensyn til valg af ungdomsuddannelse For at blive helt klar til fx en erhvervsuddannelse eller gymnasiet.
Procesvejledning.
Kladde til informationsdias
Lærersamarbejde i Aarhus september 2011 Aarhus Social- og Sundhedsskole.
Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU
Faglig læsning 2.
For vejledere i opgaver og projekter i 2g og 2hf Dynamokursus d
DELTAGELSE, REFLEKSION, CHANCELIGHED, OG RESSOURCE
Beskrivelsesværktøj Implementering af bips beskrivelsesværktøj i din virksomhed bips konference 26. september 2011.
Informationssøgning for ungdomsuddannelserne
Observation af din/andres undervisning –
Hvordan kom vi igang Vi ville anlægge en stor ”Landbohave” med ønsket om at skabe mere udeliv, livskvalitet, samt trække minder frem hos de ældre. Udfra.
Læringsstile i Friskolen Surfer…. Læringsstile i Friskolen Program: Oplæg om Læringsstile i friskolen Workshop Workshop.
Sex & Samfunds årlige seksualundervisningskampagne Uge Sex.
”Ny skriftlighed” Elevernes studieforberedende skrivekompetencer
- Hvad kan I forvente som forældre?
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Fagenes samspil november 2009
Otg.dk – CSL Drenge: It redskaber som motivationsfaktor Metoder: ”Det elektroniske klasseværelse” ”One-on-one coaching”/vejledning Design af digitale.
Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.
PRAKTIK SOM GYMNASIELÆRER MIDTVEJSMØDE
Strategisk kompetenceudvikling
Center for Undervisningsmidler PowerPoint Kursus 1.
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Fællesfaglig og faglig skrivning Ideer til sammenhæng Odense, oktober 2011 Birgitte Darger Det frie Gymnasium (i projekt med Ørestad Gymnasium)
Patientrettighedsdirektivet – baggrund, forhandlingsforløb, resultat og udfordringer Oplæg ved Asger Andreasen, Danske Regioner Konference.
Egå Gymnasium Skriftlighedsstrategi på Egaa Gymnasium Oplæg 26. oktober 2011 på Konference om ny skriftlighed, Odense ved Lise Hansen, Vicerektor på Egå.
Skriftlighed i biologi
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
ICF-projektet forår 2008 – december 2009 Evaluering Afsluttende konference Torvehallerne i Vejle Marianne Engberg,
Midtvejskonference på Campus Roskilde UCSJ Onsdag d. 20. marts 2013 Lisbeth Kjæreby Pedersen Susanne Petersen Mogens Ellebæk.
En lærers tanker om og nogle eksempler på arbejdet med AVU-kursisterne i studiebåndet - præsenteret på en udviklingsdag for AVU-lærerne forår 2014.
Vores fælles fremtidige opgave med gråzoneelever……… ”Hvordan vil du fremover indtænke ”gråzoneelever” i din undervisning”? Hvordan ser du din egen rolle.
Qeqqata Kommunia Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
Celle.
Powerpoint Kursus Powerpoint - Til Hvad ? Oplæg til møder Oplæg til møder Undervisning Undervisning På internettet På internettet Foredrag Foredrag Kurser.
Projekt It for alle Projektets deltagere: Hanne Bjørn, Roskilde Bibliotekerne Susanne Kierkegaard, Roskilde Bibliotekerne Kirsten Syska, Roskilde Bibliotekerne.
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Værkstedsundervisning
Visionsdagen Hvad kom der ud af dagenHvad kom der ud af dagen Lærernes oplevelse af dagenLærernes oplevelse af dagen Det opfølgende arbejdeDet opfølgende.
Kom i gang med Folkeskolereformen
Qaasuitsup Kommunea Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
Politiske delmål og Fanefjordskolens indsatsområder.
Kommuneqarfik Sermersooq Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Pædagogisk Rådsmøde F olkeskolereform 6. Februar 2014.
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
Planlæg din kommunikation. Dette værktøj er til dig, som Står over for en kommunikationsindsats Vil sikre, at dine budskaber kommer frem Vil kommunikere.
Evaluering i Rådgivningen resultater samt tiltag.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Løft og lær Flerfaglig og virtuel skriftlighed Rammeforsøg A: Fleksibel anvendelse af uddannelsestid og elevtid.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læring til større faglig forståelse Mercantec.
Evaluering af projektet ”Transfer i AMU”
Skriftlighed i nv Skriftlighed i nv Aalborghus Gymnasium.
Naturfag.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læsning til større faglig forståelse Status maj 2014 Mercantec.
– hvordan får vi de ansatte med?
Test er en del af livet - hvilke krav kan vi stille?
Præsentationens transcript:

Skrivefag. Udvikling af elevers skrivekompetence på tværs af fag ( ) Roskilde Katedralskole Roskilde Katedralskole, Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed, Konference 26. oktober 2011

Nogle delmål i projektet Skrivning på tværs af fag Opkvalificering af alle lærere Fælles sprog om skriftlighed Fælles materiale til arbejdet med skriftlighed Fælles arbejde med progression Obligatorisk skriveforløb for alle 1.g-elever (skrivefag) Roskilde Katedralskole. Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed. 2011

Projektet - i overskriftsform ”Skrivefag. Udvikling af elevers skrivekompetence på tværs af fag” skrivefag skrivekompetence på tværs af fag 3 Roskilde Katedralskole. Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed. 2011

1. Udfordring: Enighed >< uenigheder på tværs af fag Udnyt fags enighed… Udgangspunkt i de enkelte fags opfattelse af ”god skriftlighed”. Fælles begreber for det, fagene er enige om. Responsmodel med kategorier, der dækker fagenes beskrivelse af god skriftlighed. Alle lærere afprøver responsmodel på eksempler fra forskellige fag. …til at overkomme fags uenighed Oplæg for alle lærere om ”ny skriftlighed” og Bilag 4. Fagrelaterede faggrupper: Hvad kan du gøre i dit fag/i din undervisning, som bidrager til det fælles arbejde med at udvikle elevers skrivekompetence? Idebank med skriveøvelser: tænkeskrivning, formidlingsskrivning, omskrivning… 4 Roskilde Katedralskole. Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed. 2011

2. Udfordring: Helskoleprojekt eller mindre projekter? Helskoleprojektet Alle lærere Mange ressourcer på noget der kan virke som små og langsomme skridt Den enkelte lærer kan føle, at der ikke rigtig sker noget Den enkelte lærer kan mangle følelsen af ”den brændende platform” Understreger, at vi som skole insisterer på fælles bevidsthed om - og arbejde med - skriftlighed Mindre projekter på skolen ”Ildsjæle” Målrettet brug af ressourcer Der sker noget for de involverede lærere De involverede lærere tager ofte udgangspunkt i noget, de føler som en ”brændende platform” Kan være svært at få effekten af ildsjæls pionerarbejde implementeret i hele skolen 5 Roskilde Katedralskole. Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed. 2011

3. Udfordring: Hvem holder gryden i kog? Skriftlighedstovholder Skrivekyndig lærer Igangsætter af projekter Udformer oplæg til faggruppers arbejde med skriftlighed Udbyder foredrag/kurser for lærerkollegium om elementer inden for arbejdet med skriftlighed Tilbyder lærere og faggrupper sparring om arbejdet med skriftlighed Skriveværkstedslærer Introduktionsforelæsninger for alle 1.g-elever Skrivegruppen Opstod da IFPR udbød særlige kurser om skriftlighed Fire lærere på kursus Bredt sammensat gruppe (fag, køn, alder) Fungerer nu som sparringspartner for ledelsen og for PU, når det gælder skriftlighed 6 Roskilde Katedralskole. Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed. 2011

Hvad har eleverne oplevet? Alle 1.g-elever: Introduktionsforelæsninger om skriftlighed Skaber bevidsthed hos elever om fokus på skriftlighed Introducerer fælles begreber Får elever til at reflektere over skrivning Introducerer til responsmodel En forsøgsårgang: særlige skrivetimer med skrivelærere Elever oplever, at der er fokus på skriftlighed i mange fag 7 Roskilde Katedralskole. Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed. 2011

Hvor står vi nu? Fælles opmærksomhed og samarbejde om elevers skrivekompetence Markering af krav til arbejdet med elevernes skrivekompetence Respons i fokus Responsmodellen = et tilbud Skrivegruppen I samarbejde med PU: progressionsplan for skriftlighed Eftermiddagsmøde med årets SRO-lærere Næste skoleår… 8 Roskilde Katedralskole. Skolestrategi for arbejdet med skriftlighed. 2011