Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
”Smag og behag er forskellig”.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Slagterkurvens sensorik
Hjertevenlig kost i praksis
Nysgerrigper workshop V/ Bo Flügge Thrane, Ulla Fog, Gitte Reffelt Utterslev Skole.
Smag, sensorik og chokolade
Kost og træning.
- vejen til en sund balance
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
AYURVEDA ET REDSKAB TIL MENNESKELIG FORSTÅELSE OG SELVFORSTÅELSE
Marianne Mollerup KBH Madhus
Slagterkurvens nordiske mad
Opgave – mål maden Gå ind på
Menu teori.
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Mad til unge på høj- og efterskoler
Viden, læring og progression
L’Histoire de la Cuisine Française
Hvad kendetegner en god kommerciel oplevelse?
Sensorik , form og æstetik
Sanser, oplevelse og beskrivelse
Sensoriske målinger. Viden, intuition og erfaring danner grundlag for indholdet i jeres kreativitet. Kan defineres som:  Evnen til nyskabelse, idérigdom,
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for sukker Sukker er tomme kalorier
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Den Sensoriske rejse igennem et måltid
Velkommen til uge 8 Ugens emner: Søvn – får du nok? Sult – mærk efter
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Sensorik Struktur: Møde på midten. Opgaven er :”Hvad er sensorik ?”
Haver til maver – KICK OFF dag Tårnby kommune Tirsdag d
Det brede kvalitetsbegreb
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Restaurant gocook – en madkundskabsaktiv itet Hvad skal du gøre som lærer? 1.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
1 Randers Sundhedscenter - Hvad har mad med sex at gøre? - 1 Hvad har mad med sex at gøre?
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
Underoverskrift 17 pkt bold hvid MAX 4 linjer Overskrift her Størrelse 49 pkt hvid MAX 2 linjer Landbrug & Fødevarer Mørt eller tørt?
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD & SMAG Mørt ikke tørt – stegning.
SIMONS KOGESKOLE MADKAMP ”MÆLK I KØKKENET”. TILBEREDNINGEN Koge, pochere, dampe, blanchere Stege, fritere, grydestege (en cocotte) Bage, braisere Grill.
Sundhedshysteri !. Industrien og nutidens sundhedstrends.
Aktivitet 2 Duft- og smagsforsøg.
Madkamp - DM i madkundskab
2 sp.s. barbecuekrydderi el. lign.
HOTDOG.
Tema 2, Workshop 2 – opgave 3:
Smagssansen Lavet af lord HÆ HÆ.
Øl og mad tirsdag den 29. august 2017
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Sæsonbetonet Menuplanlægning
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
En rejse ind I smagens verden
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Sidste nyt om tilberedning
Butterdej Onsdag den 13. september 2017
Mælk og andre Mælkeprodukter.
HVAD KAN MAN BRUGE SVINEKØD TIL
Mad til unge på høj- og efterskoler
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”

Smag Når vi i smagsbedømmer mad, benytter vi sanserne og hjernen som måleinstrument De fem sanser: Smagssansen Lugtsansen Følesansen Synet Hørelsen Vore sanser registrerer dog også andre indtryk som f.eks. madens temperatur og stærke retter

Madens byggesten Grundsmage Aromaer Konsistens Smagssansen Lugtesansen Smag opleves 90% via lugtesansen. Vi kan lugte og genkende omkring 10.000 forskellige lugte. Følesansen (Mundfølselse) Høresansen Sød Sur Salt Bitter Umami Krydderurter Krydderier Blødt Sprødt Saftigt

”God mad” God mad taler til flest mulige af vores sanser på én gang. Duften Smagen Udseendet Følelsen - kontraster Lyden Et velsmagende måltid rummer alle fem grundsmage: Sødt, syrlig, salt, bittert og umami - afbalanceret i forhold til hinanden.

Ynglingsret Surt, Salt, Bittert, Sødt, Umami og forskellige Konsistenser

Grundsmagsøvelse Hvis du kender de fem grundsmage og ved, i hvilke råvarer de findes, kan du selv finde den rigtige balance mellem smagene i den ret, du vil lave. Skriv råvarer ned for hver af de 5 grundsmage Sød: Sur: Bitter: Salt: Umami:

Smagskompasset Salt smag virker dæmpende på den søde smag (saltlakrids) Bitter smag bliver mindre tydelig kombineret med sukker (kaffe med sukker) Sød smag afdæmper den sure smag (eddikesyltning)

Vejen til Sund Velsmag   Mere smag mindre fedt

Smag maden til! Smag al din mad grundigt til og ikke kun med salt og peber Tænk i alle fem grundsmage når du smager maden til; surt, sødt, bittert, salt og umami Tilbehøret; en chutney, et glas syltede grøntsager eller en relish, kan levere den smagsfylde, du savner Tilberedningen af råvaren kan også have indflydelse på smagen, fx kan ovnbagning af rodfrugter fremhæve den søde smag, mens grillstegning kan fremhæve bitterheden af en råvare.

Kontraster Maden skal have kontraster og konsistenser Varmt og koldt Fedt og magert Sprødt og blødt Surt og sødt Udskæring

Tænk på de bitre og stærke Sur-sød sammenhænge bliver bedre, når denne dimension brydes af noget bittert eller stærkt.

Krydderurter og Krydderier Brug krydderurter, krydderier og andre højaromatiske ingredienser generøst Brug friske krydderurter og mere af dem, end du plejer. Køb hele krydderier, rist dem til live på en tør pande og kværn dem efterhånden, som du får brug for dem i en krydderikværn.

Fingrene fra stegepanden! Spis oftere end du plejer, mad der ikke er stegt Kogte retter er de nemmeste at få til at smage fantastisk uden fedt, og så mætter de i reglen bedre. De kan med fordel laves, så du har til et par dage Rå grøntsager Bibeholder alle de vandopløselige vitaminer Hold fast i de naturlige aromaer Det gælder i enhver madlavningssituation. Men særligt når du laver mad med et minimum af fedt, har du brug for fiskens, kødets og grøntsagernes egne aromatiske kvaliteter. Du skal helst ikke koge grøntsagerne i 5 liter vand og hælde vandet ud bagefter.

Opsamling Hvilke sanser bruger vi når vi bedømmer maden? Nævn de fem grundsmage og nogle kilder til dem Nævn vejene til sund velsmag