Myten om den retoriske situation

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Coaching Det handler om at stille de rigtige spørgsmål!
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Livets Ord April 2013 «Vær ikke vrantne mod hverandre, brødre!» (Jak 5, 9).
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
Styrket inklusion i Kerteminde Kommune
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
Kontaktfænomener opstår i relation, og kan kun forstås i den kontekst.
Problemløsningsteknikker
Chat og SMS på den fede måde!
Børn og Smerter Visualisering & smertehåndtering Udvidet familiekursus, d. 6. marts 2010 Susanne Gjersing & Charlotte Jensen
Coaching - det handler om at stille de rigtige spørgsmål…
INTERPERSONEL KOMMUNIKATION MODEL 1 situation1situation 2 et sted i verden situation 3 tid K1 g1 g2g1 K2 g2 g1 K1 K2 P1 P2 C1 C2 S1: Cyl(g2) S2: Cyl(g2)
Fra en børneforkæmpers perspektiv. Børns sorg er et voksent ansvar OmSorg.
Projektgranskning Vibeke Kragh, VIA University College februar 2014.
Arbejdspladsudvikling
En bedre proces til videndeling på afdelingsmødet
Orientering om om CBT (Cognitive behavior therapy) © John Winston Bush, PhD. All rights reserved.
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Hvad er oplevelser – og hvad skal vi med dem?
Børn og sorg - og sprældøde døde
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
BP – dit og mit frihedsbrev. Muligt at leve et liv i frihed – pga
De fleste mennesker ønsker at passe
Om feedback og tilbagemeldinger
Livets Ord Juli 2009.
NOEA/Aalborg Universitet
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Amy følte sig ikke rask, da hun gik i skole
En ganske from historie….
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Verdensborgeren Skolen skal levere undervisning i verdensklasse, men hvad er verdensklasse, og hvad skal børnene bruge en sådan undervisning til?
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Kultur- og branchestudier
Kortfilm – de 7 parametre
- Gør jeg det godt nok som leder. - Gør mine ledere det godt nok
Teknologiudvikling Litteratur Bruhn Jensen (1993): One Person: One Computer Kling (1991): Computers as Tools and Social Systems Williams (1974): The Technology.
Et kursus om it som faglig udfordring og didaktisk mulighed for danskfaget. Ph.d. Jeppe Bundsgaard
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Hvor skal vores fokus være? - midt i alt det, der kalder på vores opmærksomhed?
Kommunikativ sprogfærdighed
Lederkonsulent, foredragsholder og forfatter.
I forlængelse af ”Katar” ● Husk det tekstnære arbejde. I skal ikke først og fremmest sige, hvad meningen med novellen er. ● I skal først og fremmest sige,
V/ Troels Boldt Rømer, formand for Danske Skoleelever
Tilgivelse.
Velkommen til et forvandlende fællesskab, der har TRO som værdi!
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Materiale fra Billeder fra
Ledelse af frivillige Økumenisk efterårsmøde – 5. november 2011.
E SPØRGSMÅL Hvis politiet anholder en stum mand, og de lægger ham i håndjern. Kan han da sagsøge dem for at hindre ham i at udtale sig? Hvorfor er BH i.
Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010
Futuro Futuro (fremtid) kan laves på 2 måder på spansk.
STRATEGY Vision Det man vil Core Values
E SPØRGSMÅL Hvis politiet anholder en stum mand, og de lægger ham i håndjern. Kan han da sagsøge dem for at hindre ham i at udtale sig? Hvorfor er BH i.
The Rhetorical Situation
Ipk-model.2 idé Ideen med at modellere en interpersonel kommunikationssituation – set med videnskabsteoretiske øjne er at vise og give overblik over :
Kære børnehaveklasseleder / lærer Her har du nogle billeder og en oplæsningstekst om Søren Kierkegaard. Bemærk at du kan finde den tekst, der passer til.
INTERPERSONEL KOMMUNIKATION MODEL 1
Vinderholdet helt basale goder, såsom gratis mad og drikke - gode sove- og bademuligheder - at føle man er en del af et særligt fællesskab - at.
Vidensmodel (opsamling) Viden er en relation mellem bevidsthed (person) og virkelighed (situation) Kausalitet sansning information Intention tænkning mening.
Strategisk kompetenceudvikling - konteksten
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Lise Lyngbye 5. november, 12. november, 19. november
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Kommunikation mellem mennesker
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Præsentationens transcript:

Myten om den retoriske situation Lasse, Søren, Kasper N. og Jeppe

Myten om den retoriske situation Bitzer: ”Hvis nogen siger: ”Dette er en farlig situation ” tyder hans ord på tilstedeværelsen af hændelser, personer eller genstande som truer ham selv, andre eller noget af værdi. Hvis nogen bemærker: ”jeg befinder mig i en pinlig situation”, indebærer også denne udtalelse bestemte situationlle karakteristika.”

Myten om den retoriske situation Vatz: Den fortæller ikke noget omkring situationen, men kun om talerens følelser. En situation tillægges egenskaber. En situation er aldrig uafhængig af den retorik med hvilken han vælger at karakterisere den.

Mening I Bitzers ”retoriske situation” Bitzer mener at meningen er iboende i hændelser. Herbert Blumer: ”at betragte mening, som noget der kommer indefra tingene selv, som en naturlig del af tingens objektive sammenhæng. En stol er således i sig selv en stol … Meningen udspringer så at sige fra tingen selv, og som sådan er der ingen proces involveret i dannelsen af den…”

Mening I Bitzers ”retoriske situation” Vatz: Retorikkerne følger hændelserne. Situationerne diktere hændelserne. Situationerne er klart afgrænsede. De kan enten ”kræve” eller ikke kræve en respons.

Mening I Bitzers ”retoriske situation” Bitzer: ”Ethvert påtrængende problem er en ufuldkommenhed som presser sig på; det er en fejl, en hindring, noget som venter på at blive gjort, noget som ikke er som det burde være.”

Vatz: Retorik og Situationer Retorik er ikke situationel/situationsbestemt, men situationer er retoriske. Et påtrængende problem inviterer ikke en ytring, men en ytring inviterer et påtrængende problem. Retorisk tale får ikke sine egenskaber fra situationen som skaber den, men situationen opnår sin karakter fra den retorik der skaber den. Eksempler på retorisk indflydelse på situationer: Vietnamkrigen Cubakrisen ,,Language does not mirror an objective “reality” but rather creates it by organizing meaningful perceptions abstracted from a complex, bewildering world.” - Murray Edelman, 1971 Retorik er årsag til mening, ikke en virkning af meningen. Det handler om de ting man vælger, eller ikke vælger, at fremstå som betydelige og signifikante.