Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Røgfri arbejdstid i Odense Kommune
Advertisements

Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Proces på sundhedsområdet Det nære sundhedsvæsen
Vores krav til økonomiforhandlingerne v/Palle Simonsen, Det Sociale Netværk.
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Informationsmøde for koordinatorer i de faglige netværk – rammeaftalen for det specialiserede socialområde Konsulent Ann Kühnel Liljenberg, Sekretariat.
Hvordan kan resultaterne bruges i en kommunal sundhedspolitik
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Sundhed på tværs - og relationel koordinering
Netværk af forebyggende sygehuse
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Geriatri og geriatrisk sygepleje i et vadested
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE FREMTIDENS LEDELSESSTRUKTUR – HVAD ER DER BRUG.
Følge- Op.
Temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap
Sven Erik Bukholt Center for Primær Sundhed og Forebyggelse
Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
HVOR LANGT ER KOMMUNERNE KOMMET I FOREBYGGELSEN OG EVT. BEHOV FOR STRUKTURELLE ÆNDRINGER I F.M. OPRETTELSEN OG DRIFTEN AF KOMMUNALE SUNDHEDSCENTRE Ane.
Bæredygtig økonomi Kun revisitation på plejecenter hvert fjerde år – bortset fra særligt ”dyre” borgere.
Kommunal Faldforebyggelse v/ Hanne Skov, faldkonsulent
Workshop om organisatoriske udfordringer & strukturelle løsninger v/ projektleder Helle Stuart.
Målsætninger på psykiatriområdet
Mangel på sammenhæng i sundhedsvæsenet En udfordring, der rammer ældre medicinske patienter Præsentation af Lars Engberg, formand for Danske Patienter.
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
KICK OFF – Broen til bedre sundhed - oplæg v. udvalgsformand Flemming Stenild.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
sammen om sundhed Sundhedsforum
Der var engang…………….. Broen til bedre sundhed Preben Cramon, sundhedsfaglig chef, overlæge Region Sjælland.
Orientering vedr. praksisplan Sundhedspolitisk dialogforum, KKR Nordjylland, 20. maj Rådmand Mads Duedahl, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg.
Behandling og pleje Formål: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Skærpelse af aftalen om arbejdsdelingen på forebyggelsesområdet Mere fokus på børne- og svangre området Aftaler om fællesinformation og rådgivning Fokusområder.
UNIK 16. maj 2011 Shared care-platform for kronisk syge Chefkonsulent Tove Lehrmann, Region Syddanmark.
KL´s visioner for kroniske patienter
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Strategier, udfordringer og udvikling Visitatorernes årsmøde 2011.
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
Forebyggelsespakken om hygiejne. Vejen Kommune på vej Proces med implementering af forebyggelsespakkerne udsendt af Sundhedsstyrelsen. Indarbejdes i temaplanen.
1 Sigtelinjer for arbejdet På baggrund af budgetmaterialet (inkl. bagvedliggende notater og viden i øvrigt): Udarbejde formuleringer til sigtelinjer for.
Hospitalsenheden Silkeborg – fremtidens udfordringer i arbejde med sundhed v/Hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen.
Ny teknologi og samarbejde med praksissektoren
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Hvad er Frederiksberg Kommune for en størrelse – og SSA?
AKUT TEAM ”Hvad kan sygeplejersker byde ind med for at inddrage borgere og patienter i relation til den akutte sygdom” v/Gitte Nørgaard, Chef for Sygepleje.
Jens Friis Bak Fmd. arbejdsgruppen. Lægefaglig direktør Hospitalsenheden Vest.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Ingelise Juhl, Sundheds- og omsorgschef ,Syddjurs kommune
1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.
Det Tværgående Gravidsamarbejde ved Inge Olga Ibsen, Overlæge og leder af Familieambulatorierne, Region Syddanmark og Region Hovedstaden Carina Blomholt,
Handleplaner for Mad og måltider
Ved Arnfred Bjerg og Søren Knudsen
Orienteringsmøde om kronisk sygdom den 5. oktober 2007 i Kolding.
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Nationale kræftplaner
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS
Præsentationens transcript:

Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent Jørgen Falk

Tobaks-forebyggelsespakkens formål  Pakken skal understøtte kommunerne i deres arbejde med bl.a. at udarbejde planer og iværksætte indsatser, der kan medvirke til at begrænse andelen af rygere

I en kommune med indbyggere er der:  Ca borgere, der ryger  Ca borgere, der er storrygere  Ca rygere, der gerne vil holde op  Ca rygere, der gerne vil have hjælp  Ca. 125 borgere, der årligt dør som følge af rygning  Ca. 33 borgere, der årligt får førtidspension som følge af rygning

Hvad mangler i de fleste kommuner?  En systematisk indsats – indarbejdet i drift  En opsøgende indsats i forhold til særligt sårbare  En indsats på tværs af forvaltninger  En koordineret og systematisk indsats i samarbejde med almen praksis og sygehuset  Tilstrækkelig ressourceallokering

Hvad tilbyder Forebyggelsespakken?  Sætter et basisniveau for indsatsen (10 skridt)  Sætter et udviklingsniveau for indsatsen  Giver mulighed for systematik i arbejdet  Angiver dimensionering (5 procent)  Giver ramme og platform for at etablere eller udbygge samarbejde med andre centrale aktører (almen praksis, sygehuse, patientforeninger)

Strukturen i anbefalingerne  Rammer (strukturelle, politikker, regler)  Tilbud (rådgivning, træning)  Informationsindsatser (undervisning, kampagner)  Tidlig opsporing ( fx systematisk indsatser i samarbejde med praktiserende læge)

Hvad er efter min vurdering helt centralt?  At man anvender alle fire elementer  At man ikke bare satser på børn og unge  At man bliver opsøgende og får henvisningssystemet fra almen praksis og sygehus til at fungere i forhold til rygestop  At man kommer de ressourcesvage i møde  At man får tilstrækkeligt med ressourcer

Et udpluk af kommuneaftalen 2013 (1) ”Et stigende antal ældre og en fortsat vækst i antallet af borgere med kroniske sygdomme vil i de kommende år udfordre det danske sundheds- væsen. Regeringen og KL er derfor enige om at prioritere sundhedsområdet højt og at sikre mest mulig sundhed for pengene. Samarbejdet mellem de forskellige sektorer er afgørende for at sikre gode, sammenhængende patientforløb, hvor indsatsen leveres så tæt på borgeren, som det er fagligt hensigtsmæssigt.”

Et udpluk af kommuneaftalen 2013 (2)  ”5 sundhedsaftaler frem for 98. Sundheds- aftalerne skal i højere grad understøtte sammenhængende patientforløb, og der igangsættes et arbejde med at nytænke og styrke sundhedsaftalerne.”  ”Styrket almen praksis. Der er behov for i højere grad at sammentænke kommunale sundhedsopgaver med opgaverne i almen praksis. Derfor er der bl.a. lagt op til at sikre kommunerne større indflydelse på praksisplanlægningen”

Mål for Regeringen, KL og Danske Regioner  Færre uhensigtsmæssige genindlæggelser.  Færre forebyggelige indlæggelser.  Færre uhensigtsmæssige akutte korttidsindlæggelser.  Færre færdigbehandlede patienter, der optager en seng på sygehusene.

Hvad skal prioriteres, hvis vi skal prioritere?  Røgfri miljøer i eget regi (nemt og billigt)  Opsøgende rekruttering  Tidlig opsporing  Tag udgangspunkt i borgernes behov (borgerinddragelse)

Tak for opmærksomheden – og god arbejdslyst