Ældre, IT og læring. Ældre tæmmer teknologien..

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Hvad er familieklassen
1 29. november Det Intelligente Klasseværelse - Et fyrtårnsprojekt i Nordjylland Det Intelligente Klasseværelse.
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Pionerprojektet i BUF – bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær
5 IT-didaktiske principper
kl i kantinen på Lyngholmskolen
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
A&B ANALYSEs Danmarkspanel - Foreningen ”Odinstårnet” -
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
E-Læring Gruppe #3. Definition af E-læring Udgangspunktet med E-læring er, at læringsprocessen bliver individuel og der bliver taget højde for den enkeltes.
Borgernes barrierer for brug af IT
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Læringsstile og ambitiøs it-anvendelse i undervisningen
Modul 1 - Processer.
Dogmegruppe – 10.30Kaffe samt highlights fra fokusgrupper / Karin – 11.30Observation af undervisning med iPads – 12.00Frokost.
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Møde i Globaliseringsrådet August 2005 Verdens bedste folkeskole Alle elever skal udfordres – hvorfor sker det ikke? Hvorfor er der et misforhold.
Illustration fra Kort om kræft figur 4.1.
Digitalisering i Praktiken Workshops den 9. februar 2007
Tips & tricks Lærings-stile og it – den helt rigtige kobling Ny PIXI
Verdensborgeren Skolen skal levere undervisning i verdensklasse, men hvad er verdensklasse, og hvad skal børnene bruge en sådan undervisning til?
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
- Hvad kan I forvente som forældre?
Pædagogisk Psykologi Forelæsningsnoter og andre praktiske oplysninger
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
Forskningsperspektiver på læremidler
Læremiddelkultur I Folkeskolen
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Introduktion til Access (Access, del 1)
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
1 Evaluering af faget grønlandsk I forhold til Forordningen nr. 8, 2002 Bygdeskoleledermøder Qaasuitsup Kommunia Ilulissat 2011 Institut for.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Midtvejsseminar den november 2010 Midtvejsseminar for modelkommunerne november 2010.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Adfærdskampagner Mandag den 17. juni 2013 FM | enheden.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
Børn og unge som er pårørende til selvmordsadfærd eller som er efterladte efter selvmord. Hvordan hjælper vi dem? Ved Elene Fleischer, PhD
SÅDAN FÅR DU DRØMMEJOBBET IBM TIrsdag den 17. marts 2009
”Et virtuelt spring over bæltet” ITMF projekt november 2003 Ella Myhring Skolebibliotekar, projektleder Højby Biblioteksbutik.
EKSAMEN BUSINESS TO IT ALIGNMENT 2013 Pensum: Curtis R Carlson and William W Wilmot: “Innovation The 5 disciplines for creating what customers want”, Crown.
1 Test i Word 2007 Klik her for at begynde. 2 Hvor skal du klikke for at gemme dit dokument?
AGWAPLAN Seminarer.dk september 2007 Side 1 · · AGWAPLAN – et pilotprojekt for implementering af Vandrammedirektivet - Samarbejdsstrukturer Seminarer.dk.
Thomas Bjørnkilde, Manager, PLS RAMBØLL Management
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Undersøgelse af voksnes smerter efter Tonsillectomi.
God læring God undervisning
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
- et bedre sted at lære ”EUD-banditten… …..en kommende studerende”
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
I det følgende er der 20 spørgsmål, hvor du skal afgøre hvilken af 3 konturer der spilles: op, ned og ligeud. Alle spørgsmålene har stor afstand. Melodisk.
I det følgende er der 20 spørgsmål, hvor du skal afgøre hvilken af 2 konturer der spilles: op-ned, ned-op og ligeud. Alle spørgsmålene har stor afstand.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
I det følgende er der 20 spørgsmål, hvor du skal afgøre hvilken af 2 konturer der spilles: op-ned, ned-op og ligeud. Alle spørgsmålene har stor afstand.
Målet er … En længere skoledag med mere tid til undervisning Nye og mere varierede undervisningsformer Mere fokus på faglighed Mere fokus på trivsel Og.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
KVIK KvalitetsVærktøj til udvikling af Innovation og Kompetence
J. Schirmer 26. oktober 2007 Portfolio Undervisning Læring Evaluering Dokumentation Jørgen Schirmer Nielsen.
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
Afsætning og IT Erfaringer fra den første test. Forudsætninger 2. års klasse – marketing/multimedia 11 drenge og 17 piger Bærbar PC fra første dag En.
1 Læringsstil, samt Projektplanlægning og projektstyring Mål: At i får kendskab til jeres egen læringsstil. At I får et grundlæggende kendskab til projektplanlægning.
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Ældre, IT og læring. Ældre tæmmer teknologien.

Hvordan opbygges IT-kyndighed blandt ældre (særlige pædagogiske metoder).

11 projekter - 33 mio. kr. 6 projekter der skulle afprøve IT-læring i konkrete situationer med nogle ældre deltagere (1999-2004).

Afsluttende rapport: Ældre tæmmer teknologien af Birgit Jæger, prof. ved RUC. (okt. 2005)

Projektleder enige om at projekterne ikke havde ført til udvikling af særlige ældrepædagogiske metoder til at op- bygge IT-kyndighed hos deltagerne.

At undervise ældre adskiller sig efter de flestes opfattelse ikke fra at undervise voksne i almindelighed.

Stort set enige om vigtigheden af følgende: 1) Forståelsesorienteret undervisning. 2) Udgangspunkt i ældres interesse. 3) Udgangspunkt i fælles reference. 4) Høj grad af repetition. 5) Finmotorikken. 6) Trygt og socialt læringsmiljø.

1) Forståelsesorienteret undervisning. eller forståelsespædagogik. Med det menes, at de ældre skal forstå logikken i, fx hvordan man gemmer dokumenter i en mappe, frem for at de skal kunne huske en bestemt fremgangsmåde.

2) Udgangspunkt i ældres interesse. Når børn lærer tænker de ikke på hvad de skal bruge kundskaberne til. Sådan er det som regel ikke i vores alder. Hvis vi skal lære nyt, vil vi kunne se nytten.

3) Udgangspunkt i fælles reference. Vi hører til samme generation og har fælles referencepunkter. ”Jamen det var det man gjorde med skrivemaskiner og gennemslagspapir.”

4) Høj grad af repetition. Det tager længere tid at lære, når man er ældre. For nogen svært at omsætte musens vandrette bevægelse til en lodret bevægelse på skærmen.

5) Finmotorikken Finmotorikken er ofte et problem, ligesom syn og hørelse også kan være det.

6) Vægt på trygt og socialt læringsmiljø. Et trygt og socialt miljø fremmer læringen. En vis ligeværdighed mellem deltagere og lærer er en fordel (ældre deltagere og ældre lærer)

Fik vi noget for de 33 mio. kr.?

Mogens Christensen og Gert Rosenkvist. Voksenundervisning. formidling i praksis Mogens Christensen og Gert Rosenkvist.

Læring: resultatet af en aktiv proces, hvor deltageren, ud fra egne erfaringer, tilegner sig viden, færdigheder, holdninger og ændret adfærd.

Læreevnen er i gen. på det højeste omkring de 30 år og holder sig på det niveau til omkring 70 års alderen.

Hukommelsen bliver ikke nødvendigvis ringere med alderen, men det kræver mere tid at få nyt ind i hukommelsen.

Voksnes læring er i høj grad orienteret mod at kunne bruge det de lærer, i aktuelle og fremtidige situationer.

Planlægning af undervisning: Beskrive - formål mål rammer for undervisningen pensum

Formål = målsætning. Mål = resultat.

Start Det Skal væsentlige + konklusioner Forklaring Bør og præmisser Kan Detaljer Slut Den journalistiske model

ABSTRAKT ORD BILLEDER BILLEDER + ORD MODEL AF VIRKELIGHED KONKRET Anskuelighedstrekanten