Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Undersøgelse af voksnes smerter efter Tonsillectomi.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Undersøgelse af voksnes smerter efter Tonsillectomi."— Præsentationens transcript:

1 Undersøgelse af voksnes smerter efter Tonsillectomi.
Sygeplejerske Gitte Friedrichsen G/ØE 33 – Sønderborg Sygehus

2 Hvorfor er dette interessant?
Den mest almindelige operation i Øre – Næse – Halsregi. Mødet med patienten er ofte meget kortvarigt og patientoplevelser af efterforløbet er lærerigt. Stor patientgruppe, som har brug for ”hjælp” i efterforløbet. Alle kender nogen, som har fået fjernet mandlerne og som kan fortælle ”stygge” historier om det.

3 Problemstilling: Der har været en øget kontakt til afdelingen i efterforløbet hos patienter, der har fået fjernet mandlerne i forhold til andre patientgrupper i afdelingen. Formål: At beskrive forløbet af patienters oplevelse af ubehag de første 14 dage efter tonsillectomi, med henblik på at forbedre efterforløbet og informationen hos de voksne patienter.

4 Mål: At få undersøgt smerteintensiteten og varigheden af denne hos voksne patienter efter tonsillectomi. At få beskrevet andet ubehag, der opleves efter tonsillectomi hos den voksne patient.

5 Materiale og metode: Deltager – patienter mellem 18 og 47 år
Materiale og metode: Deltager – patienter mellem 18 og 47 år. I alt 55 patienter. Deltager – personale på afsnit G/ØE 33 på Sønderborg Sygehus, som har forberedt patienten til operation og udskrevet patienten den næste dag. Projektleder har kontaktet alle patienterne telefonisk efter den første uge og igen efter den anden uge.

6 Patienterne fik udleveret: Patientinformation Spørgeskema VAS- skema VAS- skala Inden patienten blev udskrevet: Aftale tidspunkt for opkald og tlf.nummer, som noteres på spørgeskemaet i afsnittet.

7 Resultater:

8 Hvornår opleves der flest smerter?

9 Smerteintensitet for mænd og kvinder

10 Samlet smerteintensitet

11 Smertebehandling – med god effekt oplevede 67,3%

12 Postoperative henvendelser:
Postoperative henvendelser i alt : ,9 % !

13 Information Præoperativt 45,5 %, præ – og postoperativt 50,9%

14

15 Konklusion: Vi har fået bekræftet vores formodning om øget kontakt fra denne patientgruppe efter udskrivelse til sundhedsvæsenet. 70,9% Vi har fået bekræftet, at denne patientgruppe har et stort smerteproblem. Vi har konstateret, at patienterne ikke overholder den givne smertebehandling. 44% Tager for lidt eller for meget medicin. Informationen til denne gruppe patienter er meget vigtig.Informationen er redskabet til at kunne tackle situationen i efterforløbet bedst muligt selv.

16 Hvad gjorde vi så? Efter præsentationen af resultaterne i afdelingen blev der nedsat en arbejdsgruppe, som skulle have fokus på smertebehandlingen og informationen til denne gruppe patienter. Tons-gruppen bestod af personale fra afsnittet og ambulatoriet, samt en Øre-næse-halslæge. Vision: -       At skabe Region Syds bedste patientforløb for tonsillectomipatienter.

17

18 Ændring af smertebehandlingen:
Vi har ud fra vas-scoren, samt ud fra samtaler med patienterne vurderet, at smertebehandlingen ikke var tilstrækkelig, hvilket blev ændret. Før: ved udskrivelse udleveres recept på 20 stk voltaren.  Nu: Udleveres en recept på 30 stk. diclofenac, samt 10 stk. oxynorm. Vi bruger med.skemaet i patientpjecen ved udskrivelsen og noterer her hvordan og hvornår pillerne skal tages.

19 Fokus på informationen:
Vi har ændret patientpjecen Vi har lavet en standard plejeplan til tons-patienter. Vi har lavet fortrykte recepter, som nu udleveres ved den forambulante undersøgelse. Der er lavet en patientforløbsbeskrivelse, som snarest ligger på sundhed.dk Informationen givet i ambulatoriet gentages i sengeafsnittet ved indlæggelsen og ved udskrivelsen og helst med pårørende.

20 Pilotundersøgelse på 18 patienter i foråret 06
Viser at den postoperative henvendelse var 27,7% Anvendte korrekt smertebehandling var ,1% Brugt patientpjecen: Præ - 100%, post ,7% Smertebehandling – god effekt ,3% Oxynorm : Ud af 18 patienter havde 16 brugt præparatet. Effekt synes 11 pat ,7 % Ingen effekt synes 5 pat ,3%

21 Eftertanke: Kræver denne patient-gruppe grundet udviklingen andre tilbud ? Hvordan kan vi forberede denne patient-gruppe til at kunne håndtere deres situation bedre ? Hvordan kan vi få non-compliance til at blive mindre ?


Download ppt "Undersøgelse af voksnes smerter efter Tonsillectomi."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google