Hvordan lettes overgangen relevant

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Forældrearrangement om folkeskolereform
Advertisements

Effekt af e-læring Certificering som e-underviser
Progression i samfundsfag
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Et væksthus for børn og voksne
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Flipped Classroom IT-faciliteret omlagte undervisningsformer.
Roskilde Katedralskole stx – det almene gymnasium
Anvendt og aktiv UEA! Hanne Frøslev og Merete Juul
Slutkonferencen Vartov d ved Anders Bech Thøgersen, UC Syd
LENA LINDENSKOV LEKTOR AARHUS UNIVERSITET INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK (DPU) 5. FEBRUAR 2014 UNDERVISNINGSFORSØGETS RESULTATER LENA LINDENSKOV.
Den nationale faggruppe Fagmoduler Matematik, 4. – 10. klassetrin.
Fornavn Efternavn, Titel Evt. Arrangementsnavn Det rullende universitet A A R H U S U N I V E R S I T E T Kommunikationsafdelingen Line Holdt Rude, phd.
Odder Gymnasium KLAR-PARAT-STUDIERETNING. Mål med Klar-Parat-Studieretning • På Odder Gymnasium udvikler vi stærke studieretninger via delt lederskab.
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Rammeforsøg C: Studiefællesskaber Opstartskonference 30. august 2012 Tradium Handelsgymnasiet (hhx): ”Studiefællesskaber efter varierende elevbehov” 1.
Anden information Bettina Dahl Søndergaard Lektor Hvad er svært ved beviser for gymnasieelever - og kan vi gøre noget ved det? Fredag den 18. marts 2011.
- Hvad kan I forvente som forældre?
AARHUS UNIVERSITET Centre for Science Education 27. marts 2009 Centre for Science Education Michael E. Caspersen Centerleder
It i folkeskolen SkoleIntra-træf 2011
De naturvidenskabelige kompetencer og erhvervsudviklingen – et samspil v. Udviklingschef Søren Ring, Region Hovedstaden.
Alle børn er alles ansvar
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Faglig overgang – Næstved Gymnasium og HF Dansk. Formål Primært at løfte det faglige niveau for alle elever, og herunder også at bidrage til at udligne.
©B H Sørensen & K Levinsen Aalborg Universitet 2014 Danmarks Læringsfestival 2014 Projektet etableres Interventioner Løbende implementering Interventioner.
Folkeskolereform 2014.
SIP 3 Når hele skolen er med: KLAR-PARAT-STUDIERETNING
IT-baserede retteformer –erfaringer fra et udviklingsprojekt Udviklingsprojektets titel: Udvikling af god praksis ved feedback på elevernes kollektive.
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Undervisningsorganisering,-former og -medier på langs og tværs af fag og gymnasiale uddannelser Slutkonference for 3. runde af Forsknings-, udviklings-
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Et fagligt løft af folkeskolen.
Gymnasiet (Stx)
Velkommen til Konference om rammeforsøgene: Studietid, Timepuljer og Studiefællesskaber 26. Februar 2013 Konference om rammeforsøg 26. februar
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Skrivning i de store formater
Højskolernes Internationale og Europæiske arbejde Resultater fra undersøgelse forår 2006 På baggrund af besvarelser fra 74 ud af 79 højskoler.
Nye veje i overbygningen Udgangspunkt i elevernes læringsmål og læringsstrategier Undervisningen tilrettelægges fleksibelt på tværs af klasser og årgange.
Oplæg d på Nyborg Gymnasium.  At reducere elevernes oplevelse af problemer i faget dansk ved overgangen fra grundskolen til det almene gymnasium.
Hvad kan jeg efter 10. klasse ?
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Carl Winsløv ”Didaktiske elementer”
TALENTUDVIKLING I GYMNASIET MATEMATIK-ØKONOMI-SAMFUNDSFAG  Hvad er talent?  Metoder  Organisation og motivation  Konkrete eksempler  Hvad er talent?
Teori-praksis i sygeplejerskeuddannelsen
Obligatoriske fag Dansk A Teknik A Engelsk B Fysik B Kemi B Matematik B Teknologi B Biologi C Kommunikation/it C Samfundsfag C Teknologihistorie C 3 studieret-
Dagsorden Alle ”kender” Hattie
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
- en del af fremtidens skole Skoler fra Århusområdet og Fyn deltager i et forskningsprojekt Kreativ tænkning.
StartworkshopL. Lindenskov Netværk for lærere i engelsk og matematik på ungdomsuddannelser og folkeskoler i Syddjurs og Norddjurs Kommuner.
Oplæg om lektier Data og overvejelser.
1 Kortlægning i program for læringsledelse 2 Kortlægning Kortlægningen i Program for læringsledelse er udformet som netbaserede, elektroniske spørgeskemaer.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
Anvendelsesorienteret naturfagsundervisning – hvad er det, og hvorfor er det vigtigt? Brian Krog Christensen Uddannelsesleder, Silkeborg Gymnasium Naturvidenskabernes.
Er samarbejde med virksomheder og universiteter afgørende for at sikre interessen og relevansen i gymnasiets undervisning? Anvendelsesorientering i de.
Astra* Nationalt center for læring i natur-, teknik- og sundhed Sprogbaseret læring i naturfag Del 2 Astra* v/Anette Vestergaard Nielsen.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Stxstudentereksamen.
Er samarbejde med virksomheder og universiteter afgørende for at sikre interessen og relevansen i gymnasiets undervisning? Anvendelsesorientering i de.
Program for orienteringsmøde d. 19. januar 2017 kl
Projekt X – Udvikling af undervisning i et krydsfelt
Hvordan motiverer vi de unge?
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Pædagogiske intentioner ved inspirationsforløb i erhvervsøkonomi
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Velkommen til fagligt samspil
Reaktionshastighed Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Præsentationens transcript:

Hvordan lettes overgangen relevant Hvordan lettes overgangen relevant? Hvordan kan/bør brugen af elevernes forudsætninger fagligt og motivationsmæssigt styrkes Lena Lindenskov, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet Netværk for lærere i engelsk og matematik på ungdomsuddannelser og folkeskoler i Syddjurs og Norddjurs Kommuner Rønde Gymnasium 22/9-2014

Resultater og idéer fra forskningsprojekt Overgangsproblemer som udfordringer i uddannelsessystemet – et didaktisk perspektiv Deltagere: Annemarie Møller Andersen Bettina Dahl Søndergaard Camilla Kølsen de Wit Dorte Ågård Finn Hoe Bendixen Hanne Leth Andersen Helle Mathiasen projektleder Helene Sørensen  Karsten Enggaard Lena Lindenskov Morten Misfeldt

Forskningsprojektet Et didaktisk fokus Overgangsproblematikker: Grundskole - Gymnasiet - Universitet Projektet er ikke en samlet kortlægning Projektet giver nedslag i form af casestudier Projektet kan bruges til inspiration til udviklings- og forskningsprojekter i andre uddannelseskontekster Udgangspunktet er ikke en ”curling–mother”-tilgang

Empiriske undersøgelser af Elev og studerendes tilgange til fag, undervisning og uddannelse Centrale aktørers tilgange til fag, undervisning og uddannelse Policy-papers’ tilgange til fag, undervisning og uddannelse Rapporter og videnskabelige artikler

Seks cases i projektet It-anvendelse, it-faglighed og it-tilgange Progression i matematik og naturvidenskab fra grundskole til stx Overgang fra engelsk i gymnasiet til engelsk på universitetet Overgange imellem stx og universitet – fagligheder og introforløb Progression i matematiske kompetencer eller mangel på samme? Fransk og tysk fra grundskole til universitet

Case 2 Progression i matematik og naturvidenskab fra grundskole til stx - hvordan kan det blive helt forkert i gymnasiet at bruge det, man har lært? Deltagere: Annemarie Møller Andersen, Helene Sørensen, Karsten Enggard, Lena Lindenskov

Tværgående emner Aktørforventninger Systemforventninger Progression Undervisningsformer

Formål med undersøgelsen 1. at udpege opmærksomhedspunkter for grundskole og stx, og 2. at opstille forslag til hvordan gymnasiet i højere grad drager nytte af elevernes forudsætninger kvalificerer elevers motivation og læring inden for undervisning og uddannelse med matematik og naturfag.

Fire spørgsmål Hvad karakteriserer elevers og læreres umiddelbare beskrivelser af overgang? Er der forskel på lærere og elevers opfattelse af hvad gym-lærerne prioriterer? Er der forskel på elever og læreres vurdering og brug af elevernes faglige forudsætninger ? Hvilke værktøjer bruger lærere og elever i metakommunikationen om elevernes læring herunder, i hvilken grad efterprøver og kontrollerer parterne kommunikationen

Datagrundlag Data fra tre gymnasieskoler Styredokumenter Undersøgelser Web-spørgeskema: 389 elever fra 15 1.g klasser Web-spørgeskema: 18 lærere PISA-opgaver: 87 elever ca 6 fra hver klasse Interview: samme 87 elever i 29 grupper Lærerinterview: 8 lærere Styredokumenter Undersøgelser

Er der forskel på elever og læreres vurdering af elevernes faglige forudsætninger ?

Hvilke værktøjer bruger lærere og elever i metakommunikationen om læring Hvad gør lærerne for at finde ud af hvad I allerede kan? Jeg synes ikke hun gør så meget for at finde ud af, hvad vi kan. Enten prøver hun at lære os det fra bunden af eller også forventer hun, vi kan det.

Hvilke værktøjer bruger lærere og elever i metakommunikationen om læring Hvad gør lærerne for at finde ud hvad eleverne oplever som let og svært Det tror jeg, de kan fornemme på folk. Hvis der sådan bliver helt stille.

Lærer- og elevopfattelser af hvad lærerne prioriterer

Hvad prioriteres og metakommunikeres? (sp2 + sp4) Vi får noget for – og det bliver aldrig brugt til noget. Vi ved ikke, hvad det er for noget, vi skal lære. Han prøver… Han vil meget gerne gennemgå det hurtigt, og så får man en opgave i det. (elevcitater fra interview)

Forventninger til systemet om metakommunikation (4) Er det et rimeligt krav, at en elev altid ved, hvad han/hun skal lære, og hvad det skal bruges til efterfølgende? Er det et rimeligt krav, at en elev altid ved, på hvilket abstraktionsniveau ”noget” skal kunne gengives, kunne benyttes eller kunnes. Eksempler fotosyntese. Oxygen i stedet for ilt. Elektromagnetisk stråling i stedet for sollys.

Faglig orientering mod anvendelse og mod teori I matematik (og naturfag) er fagligheden både i grundskole og gymnasium anvendelsesorienteret. Gymnasiet er OGSÅ teoriorienteret. Progression i den anvendelsesorienterede faglighed FRA fagligt fokus på konkrete anvendelser TIL fagligt fokus, hvor konkrete anvendelser tillige – og måske allermest – er eksempler på generelle fænomener, sammenhænge og begreber.

Progression i faglige metoder Grundlaget for målene i grundskolen at eleverne skal bruge sig selv som udgangspunkt Grundlaget for målene i gymnasiet har fokus på at eleverne skal kunne teoretisere og generalisere

Anvendelse-/teori-orientering Faglige metoder Udfordringen er at undgå at se elevernes grundskolebaserede metode som uanvendeligt og forkasteligt udgangspunkt. Når eleverne får denne oplevelse, bidrager det til overgangsproblemer

Anbefalinger fra casen Der ligger potentialer til at øge elevers læring og motivation gennem fagdidaktisk og pædagogisk udvikling, hvor gymnasielærerne i højere grad afsøger elevernes fagsprog gymnasieundervisning inddrager det som eleverne kan der arbejdes med hvordan elevernes forudsætninger kan inddrages i den progression som kræves på gymnasiets præmisser

Fortsat anbefalinger fra casen der arbejdes fokuseret på forskellene mellem det konkrete og det abstrakte¸ på grader af præcision og hverdagssprog over for fagsprog i henholdsvis grundskole og gymnasium der arbejdes med studievaner hos gymnasieelever der arbejdes med lærer- og elevforventninger om hvordan lektier skal kontrolleres og anvendes eksplicit både grundskole- og gymnasieundervisning klargør og specificerer læringsmål for de forskellige elevaktiviteter

Overordnede anbefalinger Klar udmelding om forventninger til elever og studerende, når de starter Fortæl ved start på forløb, hvorfor dette emne, hvad er målet og hvordan skal det nås Lav fælles undervisningsprojekter på tværs af uddannelsesgrænser Opprioriter pædagogisk udviklingsarbejde – internt og mellem uddannelserne Mere kommunikation mellem uddannelsesniveauerne – fx netværk med beskrevne formål og aktiviteter

Tak for opmærksomheden lenali@edu. au Tak for opmærksomheden lenali@edu.au.dk Forskningsprogram for Fagdidaktik Institut for Uddannelse og Pædagogik, Campus København, Aarhus Universitet