Mentor Coaching A/S MENTOR Coaching A/S er landets førende udbyder af mentorkurser og specialiseret i at uddanne mentorer til at varetage en helhedsorienteret.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jan Forsing og Lisa Andersson
Advertisements

Skabelse af dialogiske rum ”
Mentorkursus Foreningen Nydansker V/ susie skov nørregård.
At forholde sig professionelt Anne Skov
Set i forældreperspektiv
SFO Nydamskolen Medarbejderundersøgelse i Sønderborg Kommune 2012
Social kapital – rig på relationer
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
mangfoldighedens søgelys
Lærerprofessionen.
Mhtconsult Mangfoldighedsværktøj for Erhvervsskolerne Anbefalingsfasen.
Produktion og Logistik
Forældremøde X årgang.
Innovative Værksteder til udvikling af Akademiuddannelserne IVA
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Mentorordning i Skive.
Det autentiske menneske
Hvad render vi rundt og laver?
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Beboere med anden sproglig eller kulturel baggrund end dansk
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Virksomhedernes erfaringer med nydanske medarbejdere v/ Integrationskonsulent Pernille Kiær -
Introduktionskursus for mentorer og jobkonsulenter
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Arbejdsmarkedsperspektivet i en behandlingsmæssig kontekst Succes i intensiv behandling KABS Viden, døgnkonference 3. november 2009 Marika Sabroe Vejle.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
Mod en ny arbejdsmarkedspolitik Mogens Ove Madsen Fmd. Specialsektorudvalget Region Nordjylland.
Styrk din kulturelle intelligens – integrationsindsatsen skal gerne være en del af løsningen og ikke problemskabende Næstved 29. oktober 2008 v. Elisabeth.
Etnisk konsulent Produktionsskolerne i Danmark Tværkulturelt seminar.
Gruppeudviklingssamtaler
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Fem lærere på mentorkursus
Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath.
Mentorforløb mere end bare sidemandsoplæring
”Vejen frem” - projekt for borgere 18 – 30 år med psykiske lidelser Oplæg til Psykiatriens Samordningsudvalg Den 16. juni 2010.
CLIFF DEANE Afdelingsleder Sanistål A/S 1. Totalleverandør til industri, service- og entreprenørbranchen Nettoomsætning 3,8 mia (2010) Ca varenumre.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Uddannelse for udviklingshæmmede
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder i grupper og teams.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
DEN GODE LEDER FTF REGION NORDJYLLAND Aalborg den 2. november 2009
Sådan bruger du præsentationen
Program Velkomst og spisning Introduktion til jobcentret 4 korte oplæg + paneldebat Kaffe og netværk Indspark til jobcentret Afrunding og netværk 2.
Hvad får man ud af en mentorordning? Aalborg Universitet, 17. november 2010.
Insert picture in this frame Grid Projekt Go-For-It Oktober Securitas, Morten Enghave.
Forandringsteori i praksis Udviklingsprojekt omkring den nye ungeenhed i Jobcenter Horsens.
Isbjergmodellen. Isbjergmodellen Sociale og følelsesmæssige kompetencer: at anerkende sig selv og andre at kende følelser og forstå egne reaktioner at.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Kompetenceprofil Arbejdsinstruktører. Hvornår er man en god instruktør? Hvilke personlige egenskaber skal den gode instruktør besidde?
Fællesskab med perspektiv. Et job for mandfolk Sjakkultur.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
A/S Gelsted Bygningsindustri1 1 ”Ny chance til alle – den gode historie fra en produktionsvirksomhed” Ved Lars Vigsø,Susanne Toftager A/S Gelsted Bygningsindustri.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Mentors rolle og mentoropgaver. En mentor er... …en personlig sparringspartner, der stiller sig selv og sin viden, indsigt og erfaring til rådighed for.
Fem lærere på mentorkursus
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Kodeks for godt arbejdsmiljø
Virksomhedernes erfaringer med nydanske medarbejdere v/ Integrationskonsulent Pernille Kiær -
Mere MOST - mindre fravær
Virksomhedernes erfaringer med nydanske medarbejdere v/ Integrationskonsulent Pernille Kiær -
Ungeenheden Frederikshavn Kommune – helhed og samspil
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Tag snakken – bryd vanerne
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Mentor Coaching A/S MENTOR Coaching A/S er landets førende udbyder af mentorkurser og specialiseret i at uddanne mentorer til at varetage en helhedsorienteret indsats for udsatte personer med henblik på at sikre en varig tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. MENTOR Coaching A/S er en del af AS3 Companies.

Mentorskab Mentorskab handler om social ansvarlighed Mentorskab handler om, at der skal være plads til os alle – også hvis vi har begrænsninger Forskellighed er en ressource, der skal bruges - mangfoldighed Større rekrutteringsgrundlag i fremtiden Bedre tiltrækning af nye og fastholdelse af egne medarbejdere

Målgrupper der kan have gavn af en mentor Langtidsledige med problemer Nydanskere med andre problemer end ledighed Udsatte unge/kriminelle Tidligere misbrugere og alkoholikere Handicappede og psykisk syge Fleksjobbere, skånejobbere Personer på ledighedsydelse Udviklingshæmmede – sent udviklede Langtidssyge etc. Ny rekrutteringskilde

Dårlige resultater opnås… ..ved tilfældig matchning og ingen opfølgning ..uden forventningsafstemning med virksomheden, den ledige, kommunen ..hvis mentorerne ikke får viden om målgruppernes barrierer ..hvis forløbet bliver overladt til tilfældighedernes spil ..hvis målsætningen er uklar ..hvis mentorerne ikke lærer at afklare og styrke de manglende kompetencer Top De lediges motivation Bund Tid 1. mdr. 2. mdr. 3. mdr.

Udfordringerne! ”Anvendelsen af mentorordningen har dog ofte vist sig at være problematisk, idet mentoren ikke på forhånd er blevet vejledt i sin funktion som kontaktperson og derfor ikke har været forberedt på de opgaver, der skulle varetages, og de problemer der kunne opstå i forløbet.” Integrationsministeriet

Derfor uddannelse til mentorerne! Primært for at kunne samarbejde med kommunens konsulenter om det fælles mål… vi gør mentorerne deres opgave bevidst og klæder dem ordentligt på vi giver dem viden om målgrupperne vi lærer dem om deres rolle og hvad deres rolle ikke er..! klare mål og forventningsafstemning vi giver dem nogle værktøjer, der gør opgaven synlig for alle parter kompetencekortet - gør indsatsen målbar hvordan man passer på sig selv netværksdannelse Kvalitet Tid

Mentors rolle Mentors rolle er primært at oplære den nye medarbejder fagligt, men når man etablerer mentorskab på ”det rummelige arbejdsmarked”, er det naturligvis fordi, der er behov for noget ekstra. Ud over den faglige oplæring er der også nogle praktiske - og nok så vigtigt nogle sociokulturelle opgaver.

Mentorrollen En mentor er en medarbejder, der bruger 1-5 timer om ugen på at give fokuseret opmærksomhed til den nye medarbejder i opstarten af et jobforløb: Arbejdspladskultur (skrevne og uskrevne regler) Introduktion og oplæring til jobbet Kollegialt samvær og samarbejde ”Spilleregler” på arbejdspladsen Støtte, opbakning og opmuntring Kompetenceafklaring og -udvikling

Sociale opgaver… Overførsel og fortolkning af normer og holdninger Tryghed og trivsel Kulturformidler Introduktion i det kollegiale fællesskab Konfliktløser og mægler Nærvær og tilstedeværelse Rollemodel

Integration på arbejdspladsen - nye synsfelter

Hvad er kultur? Den kollektive mentale programmering… Magtdistance – stor eller lille Kollektive og individuelle samfund Kulturtilpasningskurven

Kulturtilpasning – den kritiske periode 0 1 2 3 mdr. Positiv Med mentor Motivation Frafaldstruet Negativ Uden mentor Opstemt Kulturchok Kulturindlæring Stabilitet

Forventningsafstemning Den første dag Forventningsafstemning

Kompetenceskema - nydanskere Udvikling af mentees kompetencer

J - Initiativ Ordforklaring Motivation Evnen til at træffe en beslutning og få sat noget i gang, selvstarter, ”drive”, idéskabende, innovativ, foretagsomhed, starte på noget, åben, projektorienteret, kreativ. Motivation Give lov/plads Ros Tillade fejl Åbenhed Villighed Rum og plads til nytænkning Skabe gode rammer

D - Samarbejdsevne Ordforklaring Motivation At kunne arbejde sammen med kolleger, løse opgaver i fællesskab, sparringspartner, konstruktiv kritik, respekt for andres synspunkter, god til at løfte i flok, viljen til at lære, to-vejs-kommunikation, tage del i en fælles opgave, åbenhed Motivation Vær åben for nye input Indbyd til samarbejde Synliggørelse af et samarbejdes kvaliteter Synliggørelse af medarbejderens kvaliteter Ros Anerkendelse

Integration på arbejdspladsen Den nye medarbejder får en personlig rådgiver, der giver: Tryg introduktion til arbejdsmarkedet Introduktion til det sociale fællesskab Forventningsafstemning God faglig oplæring med forståelse for begrænsninger Opkvalificering til arbejdsmarkedet krav – personlig kompetenceudvikling

Mangfoldighed er ikke kun for nydanskere…. Mangfoldighed handler om tolerance og respekt for forskellighed på og uden for arbejdspladsen. Vi er alle forskellige og kan bidrage med noget forskelligt. Etnisk ligestilling er et centralt led i at fremme mangfoldighed på virksomheden. Men det er kun ét led. Mangfoldighed handler også om ligeværdighed, også når det gælder alder, køn, religion, seksualitet, erhvervsevne osv.

Udbytte af mentorordningen Større rekrutteringsgrundlag Øget fastholdelse af nye medarbejdere Hurtigere opstart af nye medarbejdere Færre spildte ressourcer til introduktion Større medarbejdertilfredshed generelt Medarbejderudvikling Signal om rummelighed og socialt ansvar

Mentorordningen – den bedste løsning Samtlige kommuner, der bruger mentorordningen, siger samstemmende, at ordningen er den bedste løsning til at få svage ledige i job!

Resultater Det er ikke ualmindeligt, at 75% bliver fastholdt i job efter endt praktikperiode. Flere kommuner har opnået flotte resultater, selv om der har været tale om matchgruppe 3, 4 og 5. F.eks. Det Grønne Jobhus har vist igennem deres indsats, at 82% bliver fastholdt i job ved at benytte mentorordningen. Målt efter 3 og 6 måneder. Kodeordene er ”opfølgning” og ”mentoruddannelse”.

Erfaringer! Afdelingsleder Hans Jørgen Skjoldgaard, Danfoss i Gråsten: ”Vi har brugt meget energi på at tage de tunge og de udsatte grupper ind. Målet er at give dem et skub - at tro på dem. Det koster ekstra tid som leder, men det er en rigtig god investering. Det er en stor succes hos os” Pakkeleder Dan Brix Jensen, Post Danmark: ”Vi har fået en langt større forståelse gennem mentoruddannelsen. Vi får indsatsen 10 gange igen, og det er nogle fantastiske medarbejdere, vi får. Det handler om, at alle skal være parate til udvikling. Personalechef Mette Skautrup, Rockwool: ”Det er vigtigt, at vi klæder mentorerne på, så de forstår opgaven med at støtte de udsatte grupper. Jeg tænker især på, at man som mentor kan brænde ud, hvis ikke man har lært sin rolle at kende”

TDC film 14 min.