Nicolaus Steno: Hjertet er alene en muskel Brædstrupsymposium 28. April 2006 Troels Kardel.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Baggrundsviden og pædagogiske redskaber
Advertisements

JEG GIK MIG OVER SØ OG LAND
Livets Ord November 2008.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Nanopartikler i svejserøg
Sproget er en elastik v. Anders Fogh Jensen filosof
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
Livets Ord April 2012.
Forholdsregler under nedsat sigtbarhed
Muskelarbejde og innervation
Hjerte og kredsløb 12. November 2013.
Military dag 2009 Af Mia Hastrup Bachelor studerende scient.idræt
”Fatter vi Guds hjerte for de fattige”? Guds glæde gennem generøsitet.
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
Hvad vil det sige at leve i tro?
Nøgler til menighedens vækst
”Mandat til at leve livet” Fri til at leve gennem Jesu ord Mat. 7:28-29 Da Jesus holdt op med at tale, var de mange mennesker overvældet af forundring.
Laboratoriet, HGO Januar 2006
19 April 2006 Virksomheds Dialog Gruppen Mødeleder Valdemar Thomsen 1 Om at forstå praksis fælleskaber / netværk og hvorfor de forandrer.
ORDKLASSER I FARVER 2009.
BØRNEMORDERN CHRISTIAN XENIA OG NEEL. Denne dias er sponsoreret af at Vi nægter at fortælle noget med mindre I bestikker os. I må helst ikke smække med.
Anatomi & Fysiologi IV Vævslære
Computerens anatomi! Hvad skal du vide før du køber din egen?
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Livets Ord Livets Ord Maj 2012 Maj 2012 « Ild er jeg kommet for at kaste på jorden, og hvor ville jeg ønske, at den allerede havde fænget ! » ( Luk 12,
Den lille forskel - der gør så stor forskel Kære familie og venner Selvom I alle kender til Daniels diagnose, så ved vi at det kan være svært helt at forstå.
Komma Sådan sætter du komma.
At leve i Guds ubetingede kærlighed!
Zellervidenskabsteori 4. sem. F 05, Wittgenstein 1 tankeeksperiment 1. Eksperiment: Forestil dig følgende situation: du vil sige til et andet menneske.
”Kaldet til kærlighed”
5. Mos 6:4-9 Hør, Israel! Herren vor Gud, Herren er én. Derfor skal du elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din.
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
Gal. 2:16 Vær derfor årvågne, gør sindet rede, bind op om lænderne, og sæt alt jeres håb til den nåde, der gives jer, når Jesus Kristus åbenbares. Som.
Står i stedet for et navn
Vi skal se ham, som han er.. Enhver, som har dette håb til ham, renser sig selv, ligesom han er ren. 1. Joh. 3, 2-3.
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Kroppen består af… .. knogler .. led .. muskler .. organer
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Muskler Biologibogen s
Rygsøjlen har disse hvirvler
Guds glæde gennem generøsitet
Målet med hjerterehabilitering
KULTURMØDER 1 - Fordomme, stereotyper og kultur
Ipk-model.2 idé Ideen med at modellere en interpersonel kommunikationssituation – set med videnskabsteoretiske øjne er at vise og give overblik over :
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
3. Mandag Bevægeapparatet del 2 Formuleringsfejl i bog observeret:
Muskler.
Muskler En muskel består af muskelceller. Når muskler arbejder trækker de sig sammen de bliver kortere tykkere og hårde. Når muskler slapper af bliver.
Muskler Biologibogen s
Pernille Pind Selvstændig med firmaet Pind og Bjerre. Hjemmeside: pindogbjerre.dk.
Derfor skal vi STRÆKKE UD når vi kan
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Galileo Galilei Fysiker..
HERMAN BANG. HERMAN BANG BLEV FØDT DEN 20. APRIL 1857 OG DØDE DEN 29. JANUAR HERMAN BANG VAR EN DANSK KRITIKER, FORFATTER OG JOURNALIST. ALLEREDE.
Blodkredsløbet Lavet af Silke, Binarn og Emma. Blodkredsløbet fører ilt og energi rundt i kroppen. Det sørger også for at komme af med affaldsstoffer.
Fordøjelsessystemet.
Kredsløbet (hjerte, arme/ben), Vener/arterier, Hjertets egen blodforsyning Af: Gruppe 2.
“Gud kommer og frelser jer” (Esajas 35, 4)
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Politik og organisation
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Husdyr , hjerte, kredsløb, lunger
Præsentationens transcript:

Nicolaus Steno: Hjertet er alene en muskel Brædstrupsymposium 28. April 2006 Troels Kardel

Steno siger hermed HVAD HJERTET IKKE ER. Om HVAD HJERTET ER siger han, at det består af muskelfibre, som forløber i spiralform fra basis, snor sig omkring apex og tilbage. Under systolen trækker fibrene sig sammen og hjertet forkortes, hvorved blodet pumpes ud, så hjertet er mindst under systolen. Det lyder banalt, men var modsat samtidens opfattelse af at hjertet pumper ved at hjertets vægge svulmer op, så det er størst i systole.

Jan Swammerdam

Giovanni Alfonso Borelli

Borelli contra Steno I S: Jeg fremstiller en (skelet)muskel som en samling af motoriske fibre arrangeret på en sådan måde, at kødet danner et skråt parallelepipedon, og senerne to modsatte tetragonale prismer. 1667:p.95 B: Enhver muskelfiber kan lignes med to kæder af små maskiner ret lig med rhomber, som udvider sig og på den måde kontraherer sig. 1680, I:CXIV

Borelli contra Steno II S: Når en muskel kontraherer sig, forkorter dens forskellige fibre sig. 1667:p.201 B: Muskler kontraherer sig ikke ved at fortætte længden af fibre og bringe deres ender sammen; deres hårdhed og stramning er et resultat af svulmen. 1681, II:XIV

Borelli contra Steno III S: Hjertet er i sandhed en muskel. I en muskel såvel som i hjertet kan observeres én og kun én aktion – kontraktionen af den kødede del. Når fibrene forkortes, løfter de apex en smule op mod basis. Som en konsekvens bliver hjertet kortere og også rundere. 1664:115 B: Hjertefibrene har ikke af naturen til formål at trække enderne tættere sammen. I kontraktion svulmer fibrene og formindsker kaviteten. Herved klemmer de blodet ud ligesom en presse. 1681; II: 38

Cor vere musculum esse Det er velkendt, at Steno beskrev fiberforløbet, samt at hjertet ikke er sæde for diverse fiktive egenskaber. Det er nyt, at Steno beskrev, at hjertemusklen fungerer som enhver anden muskel ved at fibre trækker sig sammen, hvilket ikke (hidtil) har vundet hævd som en original opdagelse.

Den romerske senator Cato plejede at slutte sine taler i senatet med ordene: ”Præterea censeo Carthaginem esse delendam”, standard-eksemplet på en særlig sætningskonstruktion på latin (og på græsk), den såkaldte accusativus cum infinitivo. I skolen lærer man at oversætte den som en bisætning, indledet med "at". Grundleddet i bisætningen er det ord, som står i accusativus, udsagnsordet er det, som står i infinitivus. Steno skrev: ”Propositioni cor vere musculum esse”. Med brug af accusativus cum infinitivo understregede han, at hjertet er virkelig en muskel. Cit. P. August Ziggelaar