TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Nyeste viden om hvad der virker for ”udsatte borgere”
Advertisements

At forholde sig professionelt Anne Skov
Parforhold; kommunikation og seksualitet
Oplæg v Stine Liv Johansen, ph.d., Aarhus Universitet Opstartsdag i Skanderborg Lørdag den 22. januar 2011.
ANT og udstilling Connie Svabo, adjunkt ved RUC
Hvad synopsen skal indeholde fremgår på de
Rehabiliteringscenter for etniske kvinder i Danmark  Etableret som 4 årigt forsøgsprojekt i 2004  Finansieret af SATS puljen- statsmidler  Evalueret.
Læring i Multikulturelle Kontekster
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
Hvis inklusion er lig retten til deltagelse som forudsætning for udvikling og læring er inklusion principielt grænseløs.
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
Seksuelle overgreb mod børn i Danmark
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Forandringsteori for Venindenetværket2013
mangfoldighedens søgelys
Kvalitative Resultater Fra imaginær forskellighed til konstruktiv diversitet Sara Louise Muhr, P.hd. Lektor, Lunds Universitet.
Peter Ege Symposium Rigshospitalet 5. oktober 2011 Mads Uffe Pedersen professor Center for Rusmiddelforskning Aarhus Universitet Hvad kan den sociale misbrugsbehandling.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Udviklingstendenser i sexsygdomme og aborter
International Økonomi A
Michel Foucault og Governmentalitybegrebet
Borger- og lægeperspektiver v. Marie Brandhøj Wiuff, sociolog, projektleder.
Singlerne på boligmarkedet: hvem er de og hvor bor de?
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Manderollen i forandring – lurer opgøret lige om hjørnet?
Kvalitet i arbejdet med anbragte børn og unge
Beboere med anden sproglig eller kulturel baggrund end dansk
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Evnen til at se og forstå talenternes forskellighed og behandle dem individuelt ud fra deres præmisser, gøre sig umage for at forstå de bagvedliggende.
- En rigtig god idé! Bevægelse i hverdagen på Høje Gladsaxe skole
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet METODE
Dansen omkring handicapbegrebet
Videnskab vs. praksis Evidens light Virkninger af idealer Prototyper Videnskabelighed i praksis Psyke & Logos 18. Januar 2008 Morten Nissen Københavns.
Etnisk minoritetsunge og familier – at skabe én sammenhængende verden! Fredericia 2014 Basim Osman Cand. psych., autoriseret psykolog Selvstændig psykologisk.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Konstruktivisme versus realisme – en falsk modstilling?
Et refleksivt perspektiv på de socialpædagogiske område v. Jan Jaap Rothuizen d
Institut for Idræt Foreningsliv og kommuner. At agere i en projektkultur Charlotte Østergaard, Studieadjunkt Institut for Idræt, Københavns Universitet.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Tryghed blandt unge nydanskere Tryghed med brune øjne – indblik i unge nydanskeres håb og ønsker. Resultater fra en undersøgelse gennemført af CeFU og.
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Emilia van Hauen JEG ER MISUNDELIG! ”Vi går ikke ind for kvoter – det er sådan noget for fisk!” Bolette Christensen, vicedirektør i Dansk Industri.
ELEV-RELATIONER OG KROPPEN I LÆRINGSRUMMET. HVAD HAR VI GJORT?
AGWAPLAN IDA- møde om Vandrammedirektivet Side 1 · · Vandmiljø og landbrug i balance Henrik Skovgaard Århus Amt.
forståelse & støtte til mønsterbrydere
Konsultative praksisformer i PPR
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Inklusion og inkluderende processer
LGBT-Liv i Danmark 2011 Ole Møller Markussen
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Pulje: udbredelse af erfaringer fra forsøg med fritidspas
DATO: NAVN: INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK AARHUS UNIVERSITET * Forestillinger om fremtidig professionspraksis på lærer- og diplomingeniøruddannelsen.
Sygepleje og fagidentitet
Det her talent foregår i nærheden af mig…
Kommunikation - når tværfagligt samarbejde skal lykkes.
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Institut for Socialt Arbejde, onsdag den 6. maj 2015
Sundheds- og sygdomssociologi
Kort & godt om: ORGANISATIONSSOCIOLOGI
KNÆK KODEN. Tidsplan TidspunktAktivitet 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne 29 april Valg af.
Introduktion til arbejdet med vold i familien, kærestevold og grænser Tør du tale om det?
Emnespecialisering i Sundheds- og sygdomssociologi
Bedre vilkår for et mangfoldigt Danmark
Marianne Skytte RIFT konference 13. November 2017
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter

Min baggrund… 2 Kandidat i sociologi fra KU, februar Har beskæftiget mig med akademisk med køn i flere forskellige sammenhænge, dog primært inden for det sociologiske felt Arbejder nu som konsulent i Rambøll Management Consulting med rådgivning, analyse og evaluering inden for det sociale område

Mit speciale 3 Uniformerede mænd og maskuliniteter  En sociologisk undersøgelse af den sociale kontekst for hiv/aids i Rwanda

Problemfelt 4 Aids-epidemien anses for at være Afrikas måske alvorligste udviklingsproblem  67 % af dem, der blev smittet med hiv i 2008, bor Syd for Sahara (UNAIDS, 2009) Hiv forekommer i Afrika næsten udelukkende gennem (hetero)seksuel smitte Foucault: Kønslivet er ikke ensbetydende med eksistensen af seksuelle subjekter, hvorfor konstruktioner af disse bør problematiseres  Kobling mellem aids, køn og seksualitet

Problemfelt II - målgruppe 5 Hvorfor uniformerede mænd?  UNAIDS vurderer på baggrund af forskellige undersøgelser, at uniformerede styrker udgør en særlig risikogruppe i forhold til hiv/aids.  Faktorer som mobilitet, gode økonomiske ressourcer, ‘hypermaskuline’ miljøer, vane med at udøve magt og vold gør, at mænd i uniform ofte har høj seksuel frekvens  Uniformen som symbol? Projektets rammer var på forhånd defineret af ADRA, som var min samarbejdsorganisation.

Teori og metode 6 Den australske sociolog R.W. Connell:  Maskuliniteter er relationelle i forhold til hinanden og femininiteter  Hegemoni, marginalisering, subordinering, kompleksitet Intersektionalitet (Lykke, Mohanty, m.fl.)  Klasse  Race/etnicitet Data  7 kvalitative interviews med rwandiske politimænd  Observation (1 måneds feltarbejde)

Konklusioner I 7 Forskellige formationer af maskulinitet kommer til udtryk blandt de uniformerede mænd:  Den stærke ’militære maskulinitet’ hvor vigtigheden af at performe en stærk seksualitet overfor kvinder samt kolleger er helt central.  Familiefaderen: idealet om manden som forsørger, der har etableret familie og opfylder sit (økonomiske og sociale) ansvar.  Svarer til forskellige typer af forhold: ægteskab, ’girlfriends’ og sexarbejdere

Konklusioner II 8 Mændene har svært ved at forene de forskellige idealer i deres manderolle  Religion som selv-teknologi Intersektioner med klasse  Qua deres økonomiske ressourcer er de en eftertragtet ’vare’ for de lokale kvinder  Betingelserne for at leve ansvarligt bliver nærmest ubærlige for mændene

Refleksioner i forhold til “kompetence” I 9 I specialet trækkes på tværfaglige discipliner:  Socialkonstruktivisme (udspringer af den linguistiske tradition)  Hiv/aids udgør i sig selv en tværfaglig problemstilling  Medicinsk/sundhed  Fattigdom (økonomi)  Socialt og kulturelt  Køn og seksualitet  Den sociologiske tilgang til undersøgelsen  Hiv/aids sættes i relation til samfundsmæssige strukturer  Konstruktionen af køn i forhold til magt

Refleksioner i forhold til “kompetence” II 10 Hvor udfordredes mine faglige kompetencer?  Forståelse af krop og materialitet  Hvordan forstås den fysiske krops betydning for seksualitet?  Risikoen for at reducere kroppen og kønnets kompleksitet qua socialkonstruktivismens ‘blindhed’ over for kroppen  Manglende fokus på det løsningsorienterede (lav-praksis)  Historisk/kulturel forståelse  En historisk undersøgelse ville i højere grad inddrage mænd og betydningen af det maskuline i et historisk perspektiv  Fare for vestcentrisme når vestlige forståelser af køn og kultur bruges som ramme for en rwandisk problematik  Sprog

Spørgmål 11