Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lovlig sagsbehandling
Advertisements

Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Set i forældreperspektiv
Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Mirjam Gismervik, koordinerende fysioterapeut CPOP Region Syddanmark
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland Workshop D Konference den 24. maj 2012.
Erfaringer fra pakkeforløb i Danmark
En styrket rehabilitering af borgere med hjerneskade – Centrale mål og tiltag Seminar "Kommunal rehabilitering i udvikling" den 28. februar 2013 Lise Holten,
Tværsektoriel ledelse – hvorfor, hvordan, hvorhen?? Volume II
Repræsentantskabsmøde 2013 Stig Langvad, formand for DH.
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Udvikling af tilbud om tværfaglig og tværsektorielt koordineret indsats til børn med cerebral parese - organiseret i et samarbejde mellem Kolding Kommune,
E-inklusionens udfordringer – hvordan gør vi det endnu bedre? Stig Langvad, formand for DSI.
Date :31 1.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Tillid Temadag for AMIR
Regionale Kontaktfora på handicapområdet Møde med repræsentanter fra DH Stig Langvad, formand, DH.
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap
Faglig kvalitet i den kommunale genoptræning - Undersøgelse af kommuners anvendelse af og indhold i standardforløb Temadag for kommunale ledere Februar.
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Fokus på konkret viden forud for anvendelse af jura
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Workshop om ulighed i sundhed
22. september 2008 i Landstingssalen, Christiansborg Direktør Bjarne Hastrup Ældre Sagen Den gode genoptræning.
Kompetenceudvikling og genoptræning på tværs af kommunegrænser
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
Sundhedspolitik for Favrskov Kommune Sundhedsambassadører i landsbyerne i Favrskov Sundhedskonsulent Christina Rasmussen-Rubæk.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
Kodeks for offentlig topledelse
Handicaphjælperens psykiske arbejdsmiljø - en interviewundersøgelse
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Specialisering af træningsområdet i det kommunale sundhedsvæsen Temadag for kommunale ledere Oplæg til debat Karen Langvad Danske Fysioterapeuter.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Lægedage Sammenhængende patientforløb – hvad skal der til? Oplevelser fra en kommunal hverdag og en hjemmesygeplejerskes beretninger Kommunalt perspektiv.
Neurorehabilitering Teori og Praksis
De første erfaringer – og udfordringer?. De første erfaringer – og udfordringer?
Udarbejdelse af Viborg Kommunes handicappolitik Oplæg ved workshop på konferencen: Mainstreaming af handicapområdet 26. Maj 2009 v/Jannik Boel.
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Nye ældre – nye muligheder
sammen om sundhed Sundhedsforum
Patientrettet forebyggelse Kommunerne i Region Sjælland
Lederkonference 2007 Oplæg om genoptræning V/konsulent Maj-Britt Winther KL´s kontor for social- og sundhedspolitik.
Århus Kommune Magistratens 3. Afdeling Sundhedsaftaler Økonomi og Myndighed Sundhedsaftaler mellem Århus Amt og Århus Kommune – inspiration til de fremtidige.
KR Rådgivning Det gode genoptræningsforløb Afsluttende konference den 29. oktober, 2007 Region Syddanmark.
Organisering og styring af den kommunale sygepleje
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Socialtilsyn Nords årsrapport En vurdering af tilbuddenes kvalitet
Hvordan skabes sammenhæng i kapacitet og ressourcer på tværs? Oplægsholder : Forebyggelseschef Eva Henriksen Kommunen har ca indbyggere En af to.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.
Dagens program Hvem er jeg Formålet med workshoppen Forskning omkring fysisk aktivitet i undervisningen Formål med fysisk aktivitet i undervisning Hvordan.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Hvorfor deltage i projektet? Velværdsområdernes udfordring med stigende forventninger og knappe ressourcer. NPM trenden med fokus.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Implementering af rehabiliteringsindsatsen.
En jobrettet indsats for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Netværksmøde på Sjælland 10. december 2014.
Lær at tackle job og sygdom Lea Hegaard chefkonsulent, Komiteen for Sundhedsoplysning Malene Norborg senior projektkoordinator, Komiteen for Sundhedsoplysning.
Fordomme og udfordringer i handicapindsatsen Stig Langvad, formand, DSI.
Udfordringer i Region Syddanmark Jobcentre Job til personer med handicap Stig Langvad, formand, DSI.
Modul 3.1 – Hvorfor og hvordan dokumenterer vi?
Dialogmøde om træningspakker målrettet mennesker med demens
Kvalitet i plejen.
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Mere MOST - mindre fravær
Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS
Bevidstgørelser og bekæmpelse af diskrimination
Præsentationens transcript:

Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret på konferencen Stig Langvad, formand, Danske Handicaporganisationer

Status Ingen tvivl om, at der er kommet mere (fokus på) genoptræning siden kommunalreformen Ingen tvivl om, at den “nye” opgavefordeling på genoptræningsområdet er bedre end den vi kom fra Med kommunalreformen – og efterfølgende initiativer, fx vederlagsfri fysioterapi – er der skabt bedre rammer for en sammenhængende indsats til gavn for den enkelte borger Positivt at der i stadig højere grad er en fælles opfattelse af udfordringerne på området Nu gælder det om at fastholde et fælles fokus på kvaliteten – på den gode genoptræning!

Hvad er kvalitet? Kvalitet handler om de – gode eller dårlige – egenskaber, der karakteriserer en ydelse Der findes mange måder at definere kvalitet i genoptæningen på – både i teori og praksis Det interessante i et brugerperspektiv er praksis Det er både den oplevede kvalitet og de objektive resultater, som er afgørende for den gode genoptræning God genoptræning kræver som minimum –høje faglig kvalitet, –sammenhæng i indsatsen, –kort og klar ventetid og –inddragelse af borgerne

Den gode genoptræning kræver… høj faglig kvalitet Kommunerne skal derfor indgå samarbejdsaftaler med hinanden om specialtilrettede genoptræningstilbud Fokus ligger på de store kroniske grupper. Yngre og små grupper "glemmes” på trods af, at de "over år" koster og fylder Indsatsen skal baseres på nyeste viden og være evidensbaseret - forskning Kompetenceudviklingen skal prioriteres blandt de faggrupper, der arbejder med de nye sundhedsopgaver i kommunerne – spredning af forskningsresultater og erfaringer Og effekten for den enkelte borger skal dokumenteres, både den oplevede og den faglige kvalitet (men det har ingen nævnt)

Den gode genoptræning kræver… sammenhæng i indsatsen Alle taler i dag om sammenhæng og forventningsafstemning, men tværfaglighed forudsætter flere fagligheder Genoptræningsplanerne skal medvirke til at skabe sammenhængen, men Kvaliteten heri skal og kan forbedres – den fagligt set mest relevante faggruppe skal have det primære ansvar for at udarbejde planerne Kommunerne skal kunne vurdere behovet for træning samtidig med at der visiteres til praktisk og personlig hjælp

Den gode genoptræning kræver… kort og klar ventetid Den positive side: Flere og flere får den genoptræning de har behov for Den kedelige side: Mange må vente (for længe) på genoptræningen Fælles anbefaling: Ventetiden til genoptræning og vedligeholdelsestræning skal ned på maksimalt én uge, som ca. 50% lever op til

Den gode genoptræning kræver… kort og klar ventetid Nytteværdien (for alle parter) ved tidlig indsats glemmes ofte Kommunerne skal opgøre og informere om ventetider til genoptræning – både til den enkelte borger og som del af det demokratiske kommunale selvstyre Kommunerne har (nogle steder) svært ved at administrere reglerne - reducerer retssikkerhed for borgere og bidrager til lang ventetid

Den gode genoptræning kræver… inddragelse af borgerne 2/3 på sygehuse og i kommunere svarer at aktivitets- og deltagelsesdimensionen er mangelfuldt belyst! Effektiv genoptræning er meningsfuld for både borgere og behandlere og forudsætter derfor et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem alle aktører. Borgeren skal altid inddrages i at fastsætte mål for genoptræningsindsatsen – det handler om borgerens hverdag! Borgerne skal kunne vælge at modtage genoptræningen det sted, hvor de finder den rette faglighed og de optimale fysiske rammer.

Og hvad så nu…? Diskussionen ender jo nok ikke her… Tag den fælles pjece med hjem og giv den til din kollega – opsummering og fælles anbefalinger, bl.a. fra idag Besøg verdens fire bedste (eller i hvert fald vigtigste) hjemmesider og find oplæg og pjecer: – – – – Ps: Husk nu at (nær)læse reglerne omkring den vederlagsfri fysioterapi

Tak for opmærksomheden - og pas godt på i trafikken, der er knappe ressourcer til genoptræningen