København 22.4.2008 Dias 1 Hvad er meningen med behandling? KABS konference ’Stofmisbrug 2008’ Steffen Jöhncke Seniorrådgiver Antropologisk Analyse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fokusgruppe Hvad er en fokusgruppe?
Advertisements

Skabelse af dialogiske rum ”
At forholde sig professionelt Anne Skov
Temadag om unge og stofmisbrug
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
Maritim Miljøstyring HVAD ER MILJØSTYRING (ISO 14001) ?
Hvis inklusion er lig retten til deltagelse som forudsætning for udvikling og læring er inklusion principielt grænseløs.
Reglernes del 2: Når både mødes
Hvilken forskel skaber mest værdi for brugerne?
Hvad er korruption? En kort introduktion
Roskilde Tekniske Skole
Baggrunden for indførelsen af PALS
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Arendalkonferancen Arendal 21.juni 2011
Ved sous- chef Said Akrim
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
Pligtetik.
Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved udvikling af ”orphan drugs” v. Dorte Gyrd-Hansen Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU.
Peter Ege Symposium Rigshospitalet 5. oktober 2011 Mads Uffe Pedersen professor Center for Rusmiddelforskning Aarhus Universitet Hvad kan den sociale misbrugsbehandling.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
Modul 5 Videndeling, visitering og virksomheder. Kvalificeringsforløbets opbygning Modul 1.Udfordringen og kendskab til hinanden Modul 2.Praktisk viden.
MUNDTLIG FREMSTILLING
+ FORBRUGERNE OG LANDBRUGET: HVAD GIK GALT? Henrik Byager Kommunikationsrådgiver Planteavlerdagen 1.
Vejle Dias 1 Hvad er meningen med behandling? Munkebjerg, Vejle, Steffen Jöhncke Seniorrådgiver Antropologisk Analyse.
Når beboerne sætter dagsordenen
Livets Ord September 2009.
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
Pårørendeundervisning 1 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Hvad gør livet så værdifuldt?
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Session 8: Medicinsk behandling - hvad skal jeg selv gøre Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv lidelse.
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Dansen omkring handicapbegrebet
- Gør jeg det godt nok som leder. - Gør mine ledere det godt nok
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Enhed i arbejderbevægelsen - Det handler om magt.
Intern kommunikation PR og presse
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Børns omsorgssituation og trivsel
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler Adfærdskampagner Mandag den 17. juni 2013 FM | enheden.
Mødet med kursisten - motivation og barrierer 24. Februar 2014.
Nye rammer, nye overvejelser
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
At tale om sexualitet.
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Rekruttering til organisationsbestyrelsen Weekendkonference for 6. og 10. kreds Lørdag den 28. september 2013 v/Dorte Hjerrild, BL – Danmarks Almene Boliger.
Master titel: Gill Sans 40pt (ALL CAPS) Brug under titel til: Præsentation holders navn (Gill Sans 19pt) Afdelingsnavn (Gill Sans 15pt) KØBENHAVNS KOMMUNE.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Sundhedspædagogisk tværfagligt samarbejde
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Tornadoer Hvad er en tornado:
Genoprettende retfærdighed
QUIZ En quiz er en sjov og anderledes måde at lære om nye emner. Hvis I deler de unge op i hold, er der et ekstra konkurrence-element - hvem ved mest om.
Stress En folkesygdom?.
Mit liv - nu med DAT MIT LIV - nu med DAT.
Uddannelse til bæredygtig omstilling Universiteternes bidrag Ulrik Jørgensen, prof., centerleder DIST, Aalborg Universitet København 1 Ulrik Jørgensen.
Integrationsnet Målafklaring; med coaching og ressourcetænkning som referenceramme.
Personlig stof- og alkoholpolitik
Ungeenheden Frederikshavn Kommune – helhed og samspil
Præsentationens transcript:

København Dias 1 Hvad er meningen med behandling? KABS konference ’Stofmisbrug 2008’ Steffen Jöhncke Seniorrådgiver Antropologisk Analyse

København Dias 2 Om hvordan nogle ting ændrer sig og andre tilsyneladende aldrig gør…

København Dias 3 Antropologisk grundbetragtning Folk gør hvad de gør, af grunde der er gode nok for dem Også når de handler ’imod bedre vidende’ Det gælder politikere, behandlere og stofbrugere… Antropologi interesserer dig for, hvad folks ’gode grunde’ er

København Dias 4 Holdninger vejer (fortsat) tungere end viden

København Dias 5 Der er en mening med uvidenheden Den eksisterende viden er politisk upassende, fx: Behandling er personale-ressource-krævende God behandling er langvarig Rekruttering til problematisk stofbrug har stærk social slagside Kontrol- og straffepolitikken virker ikke (”Krigen mod narko” er tabt) Brugerne er for længst holdt op med at tage ”advarsler” alvorligt Osv. Hvad ville konsekvenserne af disse indsigter være?

København Dias 6 Så hellere holde forskerne i sving ”Vi ved jo ingenting…!”

København Dias 7 Økonomi og moral er de øverste sandheder Økonomi og moral er vilkår for al anden viden ”Hvad der er råd til” er et moralsk anliggende så meget som et teknisk Moralsk stillingtagen – hvad føles rigtigt og forkert – gør udslaget (fx straffepolitik, terrorbekæmpelse, narkopolitik) Det er den centrale udfordring for fagfolk (behandlere og forskere, fx!) Også lade vore egne moralbegreber udfordre!

København Dias 8 Signalpolitik og fikse ideer

København Dias 9 Harm reduction: Resignation eller nyorientering?

København Dias 10 Harm reduction som succeshistorie: HIV Kontrol-strategien Rejse-restriktioner Kontrol med risikogrupper Obligatorisk testning Seksuel afholdenhed HIV bidrager til kampen mod stoffer Bruge tabuerne til at opretholde verden som den er Kondom-strategien ’HIV er i verden’ Støtte til risikogrupper Frivillighed Sikrere sex Sikrere stofbrug Bryde tabuerne for at erkende verden som den er

København Dias 11 Harm reduction: Udfordring eller marginalisering? Som udfordring: Ændre grundlæggende antagelser om stofpolitik Leve med stofferne (’stoffer er i verden’) Realistiske forebyggelses- og behandlingstiltag Harm reduction udfordrer forbudspolitik? Som marginalisering: Undtagelsesordninger for de marginale af de marginale Resten af samfundets moral og liv er intakt Kompenserende omstramning af forbudspolitik Hvordan vil heroin-behandling blive håndteret?

København Dias 12 Fra samfundsproblem til personlighedfejl Stofmisbrugsbehandling opfundet som socialpolitik Afmonteringen af ’samfundet’ som forklaringsniveau Fra socialpolitik til velfærdspolitik Opfindelsen af ”den afhængige personlighed” Misbrugsbehandling som individuel personlighedsudvikling Nøje afspejling af historiske forskydninger

København Dias 13 Nogen imod?

København Dias 14 Behandling: En moralsk og politisk passende metode til kategorisering og håndtering af en besværlig befolkningsgruppe (”hvad skulle vi ellers gøre?”) Kravet om behandling er etableret før indhold og metode Behandlingssystemet: Udvælger og håndterer sin målgruppe (løsningen definerer problemet) ”God behandling” kan beskrives – ”behandling” kan ikke? Meningen med behandling er behandling (ikke hvad det gør) Effekten af behandling er ikke hos brugerne