Kulturanalyse i teori og i praksis

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Om nærhed og distance mellem uddannelsesinstitution og praksisfelt
Advertisements

Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Læring i Multikulturelle Kontekster
Et kritisk-analytisk blik på positiv psykologi
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
Metode i AT Religion.
Analyse af kvalitative data
Lederudvikling.
Undervisningsplanlægning
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Peter Nedergaard: Hypotesetest
Videndeling i det hyperkomplekse samfund Trine Schreiber
Peter Nedergaard: Konstruktivisme
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
Bliv nysgerrig på din egen praksis!
At udforske sin egen praksis
Inge M. Bryderup Unges vej ud af marginalisering og stigmatisering – et ungeperspektiv på deltagelse i LIMBO LAND et selvstændigt forskningsprojekt i tilknytning.
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Vt-9 kursus program 2. møde
Vt-speciale, 1. Møde program
Implikationer, resultater og validitet Situationelle Metoder, F2012 Brit Ross Winthereik 8/24/20141.
Konference om Almen Studieforberedelse
Mediebrug i hverdagslivet. MEDIALISERING Samfundet er i stigende grad blevet medialiseret – og dermed tæt vævet sammen med medierne og deres logikker.
A Review of Mobile HCI Research Methods Undersøger og review’er forskningsmetoder indenfor feltet ”Mobile HCI” Formål: At få overblik over nuværende praksis.
Gendering ICT in everydaylife ogforskningsprogrammer/didaktikoglaeringsrum/2136/genderi ngictineverydaylife/
Forståelse og fortolkning – Peter Nedergaard
Teori, metodologi og metode
”Hvad skal man gøre. Hvordan skal man handle. Hvem skal man være
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Principper for tolkning af data og kritisk stillingtagen
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Samfundsvidenskab Hvad er samfundsvidenskab?
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Uddannelse mellem skole og praktik -Et aktionsforskningsprojekt på Social- og Sundhedsskolen Fyn Kvalitet i praktikken – så godt det kan være i EUD Workshop.
Chr. Viktor Rasmussen IT-Universitetet april 2009 Målgruppeanalyse Målgruppeanalyse Metode 4 Farer og fejlkilder.
Et refleksivt perspektiv på de socialpædagogiske område v. Jan Jaap Rothuizen d
Vejlederens kommunikation
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Fremlæggelse af teori og metode d.24 Nov. 2010
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Nogle videnskabsteoretiske retninger
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Om brug af empiri i bachelorprojektet
Validitet og reliabilitet
2.møde, 1. Time forskning - projektarbejde
Inklusion og inkluderende processer
Peter Nedergaard: Hypotesetest
- Et samarbejdsprojekt om praksislæring
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Videnskabsteori og metode
MEDIER OG KOMMUNIKATION, F2004 Medie- og kommunikations- videnskabelige metoder 27/
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Henriette Lungholt Uge Akademisk skrivning - Opgaven som et argument.
Collaborative Practice Research Lars Mathiassen eCommerce Institute, Georgia State University.
SKABELON.
-En undersøgelse, hvor mange personer stilles de samme spørgsmål med et standardiseret spørgeskema. -Respondenterne er typisk udvalgt som en stikprøve,
Hvad er samfunds- videnskab?. Samfundsfags discipliner  Eksempel: Finanskrisen…  Kan angribes ud fra økonomi  Kan angribes ud fra politik  Kan angribes.
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet. Kærlighedsanerkendelse i helt nære relationerisær mellem mor og barn og i forholdet mellem familie og venner.
Peter Nedergaard: ”Hermeneutik og hypotesetest” 2016
Den naturvidenskabelige metode
Naturvidenskabelig metode
Præsentationens transcript:

Kulturanalyse i teori og i praksis

Kultur Kultur er både processer og relationer, som udvikler sig kontinuerligt i ethvert menneskes liv og i samfundet samt som genstande og institutioner Kulturstudier vedrører både tekster og kontekster, rutiner og ritualer, mening og betydning samt sammenhænge og brud At studere kultur er et spørgsmål om at anlægge den rette optik – og samtidig være vidende om linsens form og indre opbygning

Den gode kulturanalyse Hvad er et godt udgangspunkt for en kulturanalyse? Hvad er en god problemformulering? Hvad er en god antagelse/hypotese? Hvad er gode teoretiske overvejelser / nøglebegreber? Hvad er god analyse og god fortolkning? Hvad er en god konklusion?

Udgangspunkt og fokus Teoretiske antagelser/hypoteser Problemformulering Gyldighed Intersubjektivitet (andre skal kunne erkende det samme) - reliabilitet (gentagelighed, testbarhed, forudsigelighed) - konsensus (mellem forsker og informant) Validitet (indre og ydre validitet) - analysen er i fokus (teoretisk forankret) Analyse Mønstre i datamaterialet (begrundet orden i data) Analyseproces: - identifikation - korrespondens - koherens Analytisk generalisering: - indsigt i den kvalitative analyse - indsigt i brugen af teoretiske begreber - indsigt i forskningsprocessen Fortolkning En afdækning af hvorfor det forholder sig sådan, som analysen indikerer. Fokus på årsagssammenhænge, logikker, brud, barrierer, modstand, magtrelationer og udviklingsmuligheder. Forskerrolle: Optik (synsvinkel og perspektiv) Nærhed og distance Etiske grænser

Kulturanalyse - udvikling af undersøgelsesdesign Hvilke typer af teori har jeg kendskab? Hvad kan de enkelte teorier bruges til i relation til et bestemt feltarbejde? Hvad forstår jeg ved teoretisk triangulering - og hvordan håndteres det? Hvilken betydning har min forforståelse for, hvad jeg fokuserer på i feltarbejdet eller hvad jeg ser jeg (eller tror jeg ser)? Hvordan omsætter jeg teori(er) til kategorier (nøglebegreber), der medvirker til at genere ny viden (erkendelse) - i relation til et feltarbejde? Hvorledes kan teori, metode og feltarbejde (empiri) gensidigt udvikles over tid? Kan der blive tale om etablering af et dynamisk vekselvirkningsforhold? Hvorledes indgår de valgte teorier i analysen og fortolkningsarbejdet? Hvilke typer konklusioner er jeg i stand til at arbejde hen imod?

TEORI (hvad?) Et begreb for sammenhængende systemer af begreber og påstande (eller antagelser) om et bestemt genstandsområde på grundlag af udforskning, der primært er erkendelsesmæssigt motiveret. (Gads Psykologi Leksikon (2004), s. 629)

Metodologi (hvorfor?) En videnskabelig disciplins metodologi er den subdisciplin, der kritisk undersøger betingelserne for og konsekvenserne af at anvende bestemte undersøgelsesmetoder inden for den givne videnskabsgenstandsområde. (Gads Psykologi Leksikon (2004), s. 365)

Metode (hvordan?) Er i metodologien en videnskabelig fremgangsmåde eller dele heraf. (Gads Psykologi Leksikon (2004), s. 365)

Valg af analysestrategi og metode

Iagttagelser af et objekt METODE ANALYSESTRATEGI Iagttagelser af et objekt Iagttagelser af iagttagelser som iagttagelser Det gælder om at producere sand viden om en given genstand Det gælder om at problematisere selvfølgeligheder Hvilke procedureregler skal anvendes for frembringelse af videnskabelig erkendelse? Ved hjælp af hvilke analysetrategier kan vi opnå en erkendelse, der er kritisk anderledes end den allerede givne meningsfuldhed Niels Åkerstrøm Andersen (1999): Diskursive analysestrategier

ANALYSESTRATEGI Perspektiv Perspektivet konstruerer både iagttageren og det iagttagende. Der er tale om et valg – en analysestrategi. Synsvinkel Synsvinkel angiver hvordan man analyserer en given meningssammenhæng.

Det store problem At det, som kommer ud af beskrivelsen, i en mere radikal forstand er afhængig af betragterens egen kultur, er derimod først i helt moderne tid blevet erkendt som problem i antropologien. Betragteren ser ikke den linse, han betragter det fremmede igennem; ikke desto mindre afgøres hele hans betragtning af linsens form og indre opbygning. De to ender af linsen definerer gensidigt hinanden. (Johan Fjord Jensen, 1988)

Kulturanalyse: fra teori til praksis Hvordan udvikle analysestrategier, der både er praksisnære og som samtidig giver ny indsigt og ny viden? Hvordan kan man kritisk analysere en meningssammenhæng, man samtidig er en del af?

TRE PRAKSISNÆRE METODOLOGIER Grounded Theory – begrundet teori Transformativ metode Case studier

Grounded Theory – begrundet teori Felt og praksis i fokus Induktiv metode Teori, metodologi og metode udvikles over tid

Transformativ forskningsmetode Problem: Et praksisfelt der fungerer dårligt Teori: Om en bedre tingenes tilstand (evt. med designprincipper). Formuleres af forskere og feltets praktikere Hypoteser formuleres, dvs. handlingsanvisninger: Hvis vi gerne vil have den ønskede tilstand, hvad skal vi så gøre konkret? Eksperiment: Teorien afprøves på praksisfeltet Evaluering: Fungerede handlingsanvisningerne? Test af hypoteserne? Modificere teori Generalisering med henblik på kvalificering af praksis (Ib Ravn, Institut for Læring, DPU)

CASES Atypiske og extreme cases viser sig ofte at give mere information, fordi de aktiverer flere aktører og mere grundlæggende mekanismer i den studerede situation. Desuden kan det ud fra et forståelsesorienteret såvel som fra et handlingsorienteret synspunkt ofte også være mere afgørende at få klarlagt, hvilke dybereliggende mekanismer, der frembringer et givent problem, og hvilke konsekvenser problemet kan medføre, end at opnå en beskrivelse af symptomerne på problemet, og hvor hyppigt de forekommer. Her vil tilfældige stikprøver med vægt på repræsentativitet sjældent kunne nå så dybt som nogle få cases udvalgt med henblik på validitet. (Flyvbjerg, 1991, p. 149)

Kvalitative metoder I den kvalitative forskningstilgang anvendes der som oftest andre metoder, og der er principielt andre erkendelsesinteresser på spil, idet forskeren eksplicit siger, at hensigten er at forstå, forklare og illustrere tendenser. Dermed bliver forskeren en handlende person og ikke en ”neutral” iagttager.

Mediekultur i danske familier Design

To perspektiver: Fokus på mediebrug og mediemønstre (hvad vi har og hvad vi gør) Fokus på hverdagslivet sammenhænge og dynamikker (rutiner og ritualer)

Undersøgelsesdesign Alle familiebesøg afvikles med brug af manualer Alle familier besøges i alt 6 gange – i perioden september 2010 – januar 2012 Manualer udarbejdes løbende De tre første familiebesøg har fokus på familiens mediebrug og mediemønstre og afvikles med fælles manualer De tre sidste familiebesøg har fokus på hovedinformanten og afvikles med differentierede manualer

Bearbejdning af data Alle familiebesøg er optaget på lyd Efter alle familiebesøg er udarbejdet et skriftligt resumé Skriftligt resumé af alle videoproduktioner Løbende analyser undervejs i forløbet Fokus på forholdet mellem analyse og fortolkning Fokus på forskerpositioner