Afløsningsopgave 2.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Nationalregnskabets pålidelighed
Advertisements

Islands økonomi og den islandske krone - Et tilbageblik og et fremblik
Rente- og annuitetsregning
Investeringsstrategi under svingende prisforhold
Tegning af en grafen 1) Hvis der skal tegnes i hånden: Lav et sildeben og sæt punkterne ind i et passende koordinatsystem. Brug her x-aksen til at vise.
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 4 - 7
Samfundsøkonomi 14 makro-rep.
Tilpasning af produktionen på kort sigt
Økonomisk styring Kapitel 14.
Grundbegreb + Priselasticitet
Samfundsøkonomi-6 Uge 14.
Samfundsøkonomi-5 Uge 13.
Makro-2 uge 10 Skattereformen Repetition
1 Samfundsøkonomi-7 Uge Aktuel økonomi ECB rentenedsættelse.(Formål, virkning) Dansk Nationalbanks reaktion. G20. Hvad kom der ud af topmødet?
Samfundsøkonomi 10 Uge 19 gv 4. maj 2009.
Danmarks relative produktivitetsudvikling
Strukturelle niveauer
Den økonomiske krise - boligmarkedet Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet.
Økonomiske nyheder Repetitionsspørgsmål og svar Dagens pensum
IS-kurven- Hældning og beliggenhed
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 3 Regneeksempel
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 1
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Økonomiske politikker
Obligatorisk Ungdomsuddannelse SFU 5/3-11 Vejle Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Pressen og Danmarks Statistik Statistisk Forening, marts 2006.
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
5.lektion: Økonomisk politik
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Lektion 10b: Indkomstdannelsesmodellen
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Regnskabsanalyse HA 5. semester.
Mulighed for øget produktivitet i det offentlige.
Finansloven og dagpengesystemet Oplæg på CEPOS’s Vækstkonference 2014 John Smidt Direktør for De Økonomiske Råds sekretariat 8. december 2014.
1 Lektion 24, Repetition-2 0.Diverse + siden sidst + et lille spørgsmål 1.Resten af DØR + ekstraspørgsmål 2.(Stedprøven) 3.Makroprøven, II.
IS/LM Y Rente LM IS Modellen viser hvorledes ligevægten på henholdsvis varemarkedet og pengemarkedet kan illustreres i én model. Hvor IS og LM skærer hinanden.
Ledighed Nettoledighed, fuldtidspersoner, sæsonkorrigeret 1989
3.lektion: De økonomiske mål
De Keltiske løvinder Katrine, Caroline og Cecilie.
Svensk Økonomi – et outsider synspunkt Torben M. Andersen Aarhus Universitet.
Samfundsøkonomi 12 Uge 21.
Varemarked åben økonomi
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Præsentation.
Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?. Kapitel 1 Hvad er makroøkonomi?
Makro-1 uge 9 Præsentation Undervisningsform Pauser hvornår hvor mange
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Det økonomiske kredsløb
Lektion 13: ISLM – samspillet mellem finans- og pengepolitik
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
AD-AS – Det mellemlange sigt
Peter Lynggaard Investering og Finansiering Kapitel 5 - 7
Husstandsmøller / solceller
Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt,
Økonomisk politik under højvækstperioden Baggrund i en vesteuropæisk højvækstperiode The golden Age of European Growth Der igen byggede.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Samfundsøkonomi-4 Uge 12 gv
Lektion 10b: Indkomstdannelsesmodellen
Øvelse 9 - Phillipskurven
Gennemgang af makro-prøve, II
1 2. Repetitionssvar 1.Er pengemængden konstant? Nej! I praksis vil den gerne vokse mere end væksten i økonomien. Uden at det betyder noget for inflationen.
Den generelle økonomiske politik, her offentlige udgifter og indtægter I 1930’erne steg det samlede offentlige udgiftstryk målt som udgifternes andel af.
En dårlig start på “guldalderen” perioden
Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Danmarks Matematiklærerforening for Finansrådet. OPLÆG TIL GÆSTEUNDERVISNING 2016 LØN, LÅN OG OPSPARING (Til arbejdshæftet.
INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Almen praksis som forretning Disposition Hvad er det at være selvstændig ? Købe praksis eller praksisandel  personligt budget.
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
Studiepraktik på polit Økonomiske Principper B 23. oktober, 2015 Kamilla Holmgaard.
Verdenshandel og betalingsbalance
Behov for drikkevand i Region Midtjylland – udvikling i befolkning, indkomster og arbejdspladser Bjarne Madsen.
Præsentationens transcript:

Afløsningsopgave 2

Opgave 1.1a a) Sammenlign udviklingen i bruttoinvesteringer og privat forbrug for perioden 1966-2007. Tag stilling til, hvad det er du ønsker at fremhæve. Forskelle i niveau? Sammenligning af op- og nedgange? Sammenhæng til konjunkturudviklingen?

Absolutte tal faste priser

Indextal Kilde: Tommy

Årlig vækst Vil fremhæve udsvingene endnu tydeligere. Og investeringerne større konjunkturfølsomhed vil blive udstillet. Til gengæld vil man ikke kunne se forskellen i niveau mellem forbrug og investering og den langsigtede trendt med stigning bliver skjult bag de årlige væksttal.

Årlig vækst i investeringer og forbrug

Opg. 1.1.b Mange har valgt ovenstående præsentation. Hvad er problemet?

Vækst i BNP og arbejdsløse Kilde: Eva Lisa

Opg. 1.2 Lidt forvirring om denne opgave. I har jo fundet tal frem t.o.m. 2007 så de ændringer de fleste beskriver er ændringer der først træder i kraft fra 2008. Dermed har de ikke konsekvenser for sammenligneligheden i perioden 1979-2007.

Tekst fra varedeklarationen Isoleret set, betyder ovenstående ændringer at antallet af fuldtidsledige falder med 14.000-15.000. Antallet af dagpengeledige falder i gennemsnit med 7.000-8.000 pga. ekskl. af feriedagpengemodtagerne, mens antallet af kontanthjælpsledige falder med 6.000-7.000 pga. den nye datakilde. I forbindelse med ændringerne er de faktiske ledighedstal tilbageregnet til april 2000, hvormed tallene kan sæsonkorrigeres. Det skal bemærkes at der til stadighed er et mindre databrud fra 2006 til 2007, medfølgende et fald på 2.000 fuldtidsledige, som følge af at AMS tog nye og mere præcise opgørelsesmetoder i brug der blandt andet baserer sig på kontanthjælpsmodtagernes matchkategori.

Hvad gør man? Som minimum gør opmærksom på databrud. Typisk i en fodnote til tabellen Korriger tallene. Den simple metode og det eneste almindelige brugere kan gøre et at lægge ændringen til de tidligere tal.

Arbejdsløshed- sammenligning med andre lande Danmark HAR en lav arbejdsløshed. Men opgøres efter ensartede principper, er arbejdsløsheden ikke så meget lavere i Danmark, som tal fra Danmarks Statistik kunne antyde.

Opg.1.3 Faste priser, 2000-priser, mængder Disse tal er renset for inflation i modsætning til : Løbende priser. Årets priser, værdier

Opg.2 c Modellens forudsætninger De vigtigste: Fuldstændig elastisk udbud (Virksomhedene står klar til at producere, når efterspørgslen er der) Ingen priser i modellen, dvs. antagelse om et konstant prisniveau

Opgave 2e Vi ved C = 20 + 0,9Y Y = C + S Hvis Y = 200, så S = 0 Vi kunne også definere en opsparingsfunktion som er spejlbilledet af forbrugsfunktionen S= -20 + 0,1Y, hvor s=marginalopsparingskvote er 0,1. (jfr.fx figur 11. side 251)

Opgave 3 Husk, at saldoen på det offentlige budget ALDRIG må tages som en indikator for den førte finanspolitik. Den offentlige budgetsaldo er ekstrem konjunkturafhængig. I stedet anvendes FINANSEFFEKTEN som mål for om en given finanspolitik er ekspansiv eller kontraktiv.

Opg.3 Det balancerede budgets multiplikator Samtidig forøgelse af G (offentlig forbrug) og T (skatter) med samme beløb. Multiplikatoren for T er mindre end multiplikatoren for G. Derfor er samlet virking positiv.

Konstant skat (kopskat) versus indkomstskat Multiplikatoren er forskellig Konstant skat ikke afhængig af indkomsten derfor 1 /1-c. (Du betaler ikke mere i skat selvom din indkomst stiger) Indkomstskat. Skat afhængig af indkomsten derfor 1/1-c(1-t) (Når din indkomst stiger, går en del til skat)

Opgave 4 MD = f(Y,i) Negativ sammenhæng med i (hældningen på kurven) Positiv sammenhæng med Y (placeringen i diagrammet)

Opgave 5 Opgaven fiskede efter den pengepolitiske transmissionsmekanisme. S. 273.

Danmark og selvstændig pengepolitik Lande har et valg. Renten kan bruges til at holde valutakursen fast, eller til at føre aktiv pengepolitik (og lade kursen flyde). Men man kan ikke gøre begge dele på én gang. Danmark har truffet et valg om at føre fastkurspolitik. Derfor har den danske rentepolitik én overordnet formål: At holde kronen inden for rammerne af denne fastkurspolitik. Renten må derfor følge den europæiske rente.