Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt,

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt,"— Præsentationens transcript:

1 Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt, hvor meget, der kan fordeles per hoved. Hvis et land har en høj vækst, men en endnu højere befolkningsvækst, så bliver den enkelte i gennemsnit fattigere.

2 Repetitionssvar 2.Er vækst per kapita et godt mål for velstandsudviklingen? Nej. For det første siger det ikke noget om fordelingen af denne vækst. For det andet er der tale om rent materiel vækst –ingen fradrag for stress, miljøproblemer, overudnyttelse af ressourcer osv.

3 Repetitionssvar 3. Hvad er sammenhængen mellem vækst og indkomstfordeling? –I denne sammenhæng: vækst => indkomstfordelingen. Jo højere vækst, jo lettere er det at tilgodese alle (men ikke sikkert, at det sker) –Indkomstfordeling => væksten. Men hvordan? Giver øget ulighed mere dynamik og vækst? Og gavner dermed alle? (Trickle down effekten).

4 Repetitionssvar 4.Hvordan kan institutionelle faktorer forklare, at der er høj vækst og nul-vækst lande? Fordi der kan være tale om så afgørende forudsætninger, før vi overhovedet begynder at tænke på private investeringer og tekniske fremskridt.

5 Repetitionssvar 5. Hvordan påvirker en højere opsparingsrate væksten? En højere opsparingsrate svarer til, at en større andel af samfundets produktion går til investeringer –hermed øges kapitalapparatet og dermed også muligheden for at øge produktionen = vækst.

6 Repetitionssvar 6.Hvorfor betyder en højere opsparing ikke en lavere efterspørgsel og dermed vækst på det lange sigt? Fordi det antages, at der til en højere opsparing svarer en tilsvarende højere investering. Eller en højere opsparing er bare et andet ord for højere investeringer. [Ikke pensum – bogen tier bare – så hvis det bare er mig, der undrer sig – så glem det…]

7 2. Repetitionssvar 7.Hvorfor fører en højere produktivitet til en højere vækst? Under hvilke forudsætninger gælder det? En højere produktivitet betyder, at man med den samme beskæftigelse er i stand til at producere mere = vækst. Forudsætningen ved både 5. og 6. er, at efterspørgslen holder trit med det øgede udbud (at udbuddet skaber sin egen efterspørgsel på det lange sigt (?))


Download ppt "Repetitionssvar til lektion 23 1.Hvorfor er vækst per kapita et bedre mål for velstandsudviklingen end vækst i BNP? Når væksten skal fordeles, er det vigtigt,"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google