Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Verdenshandel og betalingsbalance

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Verdenshandel og betalingsbalance"— Præsentationens transcript:

1 Verdenshandel og betalingsbalance
Den øgede globalisering gennem de seneste og sammenholdt med den øgede velstand og dermed øgede forbrug har gjort, at den samlede verdenshandel er mangedoblet siden 1950.

2 Verdenshandel og betalingsbalance
Danmark er meget afhængig af handlen med udlandet. Det er der flere grunde til Vi har ikke mange råstoffer, der kan bruges til industriproduktion. Vi har ikke de klimatiske betingelser for at producere eksotiske varer som f.eks. Kaffe, the, frugt mm. Vi vil som forbrugere have flere valgmuligheder, når vi handler ind. Vi vil handle så billigt som muligt Vi vil gerne sælge vores varer i udlandet, så vi kan skabe større indkomst til Danmark

3 Verdenshandel og betalingsbalance
Hvad er det for varer, der handles med på verdensplan?

4 Verdenshandel og betalingsbalance
Hvordan er det med Danmark udenrigshandel? Vi har nogle store spiller i Danmark Novo Nordisk Carlsberg Lundbeck LEGO Vestas (næsten halvdelen af al eksport af vindmøller i verden kommer fra Danmark) B&O Mærsk Oticon M.fl.

5 Verdenshandel og betalingsbalance
Hvordan er Danmarks eksport fordelt på forskellige varegrupper? Transport Medicin Fødevarer Energi Kommunikation/IT

6 Verdenshandel og betalingsbalance
Hvilke lande er det så, at Danmark sælger varer til?

7 Verdenshandel og betalingsbalance
Hvor køber vi så vores varer fra? Er det hele efterhånden fra Kina? Er det alle de japanske biler der tæller?

8 Verdenshandel og betalingsbalance
Danmarks handel med udlandet kan sammenlignes med en kæmpe stor husholdning eller virksomhed. Der er behov for at holde styr på hvad der tjenes (salg af varer og tjenester). Og Der er behov for at holde styr på hvad der bruges (køb af varer og tjenester) Det er derfor vi har noget, der hedder betalingsbalancen.

9 Verdenshandel og betalingsbalance
Betalingsbalancen Hvis vores valutaindtægter overstiger vores valutaudgifter, så er der overskud på betalingsbalancens løbende poster. Hvis vores valutaindtægter er mindre end vores valutaudgifter, så er der underskud på betalingsbalancens løbende poster. Betalingsbalancen er den opgørelse, der viser de økonomiske forbindelser mellem Danmark og udlandet. Betalingsbalancen opgøres i to hovedgrupper: De løbende poster Kapitalposter

10 Verdenshandel og betalingsbalance
Betalingsbalancens løbende poster

11 Verdenshandel og betalingsbalance
Betalingsbalancens løbende poster over tid

12 Verdenshandel og betalingsbalance
Betalingsbalancen – overskud eller undeskud Hvis der gennem en periode er underskud på betalingsbalancen er det nødvendigt for et land at låne penge i udlandet for at betale de varer man har købt. Så skal der betales renter og derved bliver der behov for at sælge endnu mere til udlandet for at få råd til både at betale for de varer vi køber og den rente vi skylder.

13 Verdenshandel og betalingsbalance
Valuta Når danske virksomheder køber varer i udlandet, så er det ikke særligt ofte, at de kan betale med danske kroner. Nå I er på ferie i udlandet, så betaler I heller ikke med danske kroner. Derfor har danske virksomheder og danske turister brug fra ”fremmed valuta”. Den valuta kommer til Danmark, når virksomheder i andre lande køber danske varer eller tjenesteydelser. Hvis Danmark mangler f.eks. Dollars, så er Den danske Nationalbank nødt til at købe Dollars i udlandet. Penge er altså også bare en varer, der handles med. Kursen (værdien) af de forskellige valutaer afhænger af udbud og efterspørgsel.

14 Verdenshandel og betalingsbalance
Valuta Der er lavet en aftale mellem Danmark og de lande, der benytter sig af Euroen som valuta. (Eurozonen) Aftalen betyder, at der aldrig er ret store udsving imellem kursen på Euro i forhold til kursen på den danske krone. ERM kaldes aftalen (Exchange Rate Mechanism) Det betyder i praksis, at Den Europæiske Centralbank og Den Danske Nationalbank samarbejder om at fastholde kurserne inden for det aftalte spænd. Udsvinget i kursen må ikke overstige +/- 2,25% i forhold til centralkursen på 7,46

15 Verdenshandel og betalingsbalance


Download ppt "Verdenshandel og betalingsbalance"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google