Fra Globaliseringsråd til Fremtidens erhvervsuddannelser 1.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Advertisements

Status for de lokale uddannelsesudvalgs rolle efter lovforslag om VEU-centre på Konference for Lokale Uddannelsesudvalg og repræsentanter fra udbydere.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Hvordan gør man, hvis det skal gøres rigtigt
Garantiskolekonference 2013
SOSU i EUD: Nye rammer og opgaver Charlotte Netterstrøm Uddannelseskonsulent Afdelingen for erhvervsrettet ungdomsuddannelse Undervisningsministeriet.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Fælles lokal uddannelses udvalgskonference på Syddansk Erhvervsskole d. 8. oktober i Odense.
Formål at videreudvikle Silkeborg som en attraktiv uddannelsesby med fremtrædende uddannelsesinstitutioner, der sikrer erhvervsliv og offentlige institutioner.
Regeringens oplæg til erhvervsuddannelsesform Louise Pihl Dansk Byggeri.
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
Hjertelig velkommen til årets uddannelseskonference.
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
0.-6. årg., Haderslevreformen og Folkeskolereformen Juni 2014
Hvad er vi (bl.a.) optaget af i UVM?
Lokalt samarbejde omkring uddannelse til unge VIA Erhvervsuddannelser Horsens.
Den globale skole Globaliseringen fordrer og fremmer en nytænkning af uddannelsernes indhold. Gode læse-, stave- og matematikfærdigheder er nødvendige,
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
”Vi når målet – men hvordan?”
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
1 Temadag den 25. marts Lokale uddannelsesudvalg Rolle og opgavefordeling mellem Fagligt udvalg Skoler.
”Styrkelse af overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse” Garantiskolen i Silkeborg Scandic den 28. oktober 2013.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
EUD reformen Voksensporet. Vad ved hvorfor Vad ved hvordan måske ikke.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Regeringens globaliseringsudspil
1 De fornyede erhvervsuddannelser Praktikkonference den 23. april oplæg v. Finn Togo, UVM.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
Herningsholm Erhvervsskole
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Strategi for Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
Praktikcentre og Elevplan Elevplankonference 23. og 24. september 2013 Gert Nielsen Undervisningsministeriet.
Vejledning på den politiske dagsorden Regeringsgrundlaget ”Nye Mål” Aftalen ”En ny chance til alle” 4 debatoplæg til Globaliseringsrådet Udspillet om ungdomsklassen.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Vejledning der gør en forskel Konference om vejledning af personer med handicap, Nyborg Strand den 26. marts 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
Forslag til uddannelsesstrategi og handleplan
Audiologiassistentuddannelsen Status og perspektiver December 2005.
Reform af erhvervsuddannelserne - de største nyheder og udfordringer for FOA LUPA-møde marts
Digital vidensdeling på DE´s årsmøde 2014
1 Strukturreformens konsekvenser for kompetenceudvikling i Region Midtjylland Tinghallen 21. september 2006 Bent Hansen.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU’s opgaver Vejledning op til 18 år - Grundskolen – ca. 10 årsværk - 15 – 17 årige –
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær.
Beskæftigelsesreformen - uddannelse til arbejdsløse v/Uddannelsespolitisk konsulent Claus Eskesen.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Kvalitet i skolepraktik Hvordan skaber vi et godt alternativ til den ordinære praktikaftale Direktør Peter Amstrup Formand Danske Erhvervsskoler – Lederne.
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Praktik- og skoleophold i udlandet for elever i erhvervsuddannelserne
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Aftale om bedre erhvervsuddannelser og styrket uddannelsesgaranti
Ambition: Flere skal vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.
Fra folkeskole til faglært - Erhvervsuddannelser til Fremtiden
Præsentationens transcript:

Fra Globaliseringsråd til Fremtidens erhvervsuddannelser 1

Fra Globaliseringsråd til fremtidens erhvervsuddannelser Globaliseringsrådsmøde august 2005 med 5 centrale udfordringer –Udvalget om at alle skal gennemføre en ungdomsuddannelse –Udvalg for fremtidssikring af erhvervsuddannelserne Aftale om fremtidens velstand og velfærd, juni

Fem centrale udfordringer Alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse Der skal være nok praktikpladser i virksomhederne Erhvervsuddannelserne skal indrettes, så de er attraktive og kvaliteten i top Balance mellem hensynet til nutidens og fremtidens arbejdsmarked i erhvervsuddannelserne Erhvervsuddannelserne skal følge med udviklingen på arbejdsmarkedet 3

Kommissorium ”Alle unge gennemfører………” Kommunalbestyrelsernes ansvar Kommunerne skal udarbejde en ”Alle unge starter” plan Kommunerne skal sikre bedre vejledning i grundskolen Kommunerne skal sikre hurtig hjælp til frafaldne elever og frafaldstruede elever Økonomiske tilskyndelser til at løfte kommunernes udvidede ansvar for de unges uddannelse 4

Kommissorium ”Alle unge gennemfører………….” Uddannelsesinstitutionernes ansvar Skolerne skal styrke overgang fra grundskole til ungdomsuddannelser og styrke en faglig og adfærdsmæssig forberedelse til ungdomsuddannelserne Erhvervsskolerne skal nedbringe frafaldsprocenten Forbedring af skolemiljøet på erhvervsskolerne Styrkelse af kontaktlærerordning Styrket forældreindsats og tilbud om forældrekurser for gruppen af indvandrere 5

Kommissorium ”Alle unge gennemfører…….” Arbejdsgivernes ansvar Virksomhederne skal reducere frafald i praktikperioden 6

Kommissorium ”Fremtidssikring af erhvervsuddannelserne” Praktikpladsområdet Reducere praktikpladsfølsomhed for konjunktursvingninger Skabe overensstemmelse mellem udbud og behov Virksomhedernes ansvar for oprettelse af det nødvendige antal praktikpladser skal øges Søgemønstre skal drejes Videreudvikling af kombinationsaftaler, flexaftaler mv. Elevernes faglige og geografiske mobilitet skal øges Promovering af Praktik i Udlandet 7

Kommissorium ”Fremtidssikring af erhvervsuddannelserne” Struktur, trin- og niveaudeling Klare indgangsveje – praktik- og skoleadgangsvej Trin med jobprofil og niveaudeling med minimum 2 kompetencegivende niveauer Mulighed for valg/fravalg af niveau Udvikling af national kvalifikationsnøgle, som skal korrespondere til det europæiske system. Styrke EUD’s image generelt og hos indvandrere i særdeleshed Styrke tværsektorielt samarbejde Etablering af særlige udviklingsudvalg 8

Kommissorium ”Fremtidssikring af erhvervsuddannelserne” Fremtidens EUD og deres indhold Etablering af central analyse- og prognosevirksomhed Hurtigere uddannelsesdækning og omstilling til arbejdsmarkedets krav og behov, ny kompetencefordeling EUD adgangsgivende til KVU/MVU Globale kompetencer skal sikres og må ikke være barrierer for stærke og svage elever 9

Kommissorium ”Fremtidssikring af erhvervsuddannelserne” Fremtidens EUD og deres indhold Mindre detail- og tidsstyring – mere målstyring Resultatvurderinger og opfølgning Større frihedsgrader på grundforløb Øget internationalisering af uddannelserne gennem sprogkundskaber og viden om andre kulturer 10

1. ”Alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse” Forslag til hovedprincipper Målrettet brobygning og introundervisning Øget brug af folkeskolelovens § 9, brobygning til erhverv Systematisk opsamling og videregivelse af viden mellem grundskoler og ungdomsinstitutionerne Obligatorisk brug af Elevplan og kontaktlærerordning Rådgivning for særlige grupper skal være mulig på erhvervsskoler Øget indsats vedr. EGU i kommuner, på erhvervsskoler og produktionsskoler Øget forældreindsats på erhvervsskolerne 11

1. ”Alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse” Forslag til hovedprincipper Styrket kompetencevurdering og vejledning på grundforløb og mulighed for virksomhedspraktik Udbud af grundforløbspakker Mentorordning for elever, der har behov for det Forbedret skolemiljø Skolerne skal udarbejde handleplan for at mindske frafald Måling af frafaldsårsager og indsats Indsatsaftaler mellem særligt udvalgte skoler og Undervisningsministeriet 12

2. Der skal være praktikpladser nok i virksomhederne Forslag til hovedprincipper Praktikplads nøgletal og benchmarking Skolernes praktikpladsindsats skal professionaliseres Indikatorsystem for praktikpladser Udvikling af vekseluddannelsesprincippet ved skolebaserede forløb 13

2. Der skal være praktikpladser nok i virksomhederne Forslag til hovedprincipper Partnerskabsaftaler Forsøg med uddannelsesaftaler, flexaftaler m.m. Skolerne skal udpege kontaktperson til den enkelte virksomhed Videreudvikling af individuelle uddannelser § 15 stk. 3 Bedre elevregistrering 14

3. Erhvervsuddannelserne skal indrettes, så de er attraktive og kvaliteten i top Forslag til hovedprincipper Særlige grundforløbspakker Udvikling af undervisningsmetoder, der fremmer brede og efterspurgte kompetencer Benchmarking for alle skoler Synliggørelse af skolernes kvalitetssikring – system – måltal Grundforløb overvåges gennem udvalgte kvalitetsindikatorer 15

3. Erhvervsuddannelserne skal indrettes, så de er attraktive og kvaliteten i top Forslag til hovedprincipper Valg af højere niveau som mulighed Fravalg af fag, som ikke er kernekompetence Prøveformer på skoledel udarbejdes med problemstillinger fra praktikdelen i virksomheden Analyse af lærerkvalifikationer 16

4. Balance mellem hensynet til nutidens og fremtidens arbejdsmarked i erhvervsuddannelserne Forslag til hovedprincipper Udarbejdelse af uddannelsesordninger Målstyring frem for tidsstyring Grundfag som kompetencemål Styrket realkompetencevurdering Den internationale dimension skal styrkes Skolerne skal udarbejde strategi og handlingsplan for internationalisering af uddannelserne Målsætninger for elev-/lærerudveksling 17

4. Balance mellem hensynet til nutidens og fremtidens arbejdsmarked i erhvervsuddannelserne Forslag til hovedprincipper Minimum 1 internationalt projekt for alle elever Skolerne skal tilbyde engelsk i alle relevante uddannelser/fag Skolerne skal tilbyde mindst 1 fremmedsprog udover engelsk Forsøg med engelsksproget undervisning Forstærket PIU Overskuelighed for elever, forældre, virksomheder og vejledere 18

5. Erhvervsuddannelserne skal følge med udviklingen på arbejdsmarkedet Forslag til hovedprincipper Særlige udviklingsudvalg Lokale uddannelsesudvalg skal medvirke ved udarbejdelse af lokale undervisningsplaner Lokal dokumentation 19

Øvrige forslag til hovedprincipper En samlelov Nye indgange Adgangsbegrænsninger på særlige uddannelser Uddannelsesgaranti 25 % flere praktikpladser i det offentlige Arbejdsgivernes ansvar for antal praktikpladser skal øges Mærkningsordning UVM skal styrke skolernes tværsektorielle samarbejde Styrke UVM's tilsyn og sanktionsmuligheder 20

Øvrige forslag til hovedprincipper Vejledningsindsats fra 6. klasse Fleksibel opgavevaretagelse på UU Kommuner forpligtet til EGU Modernisering af EGU Målrettede produktionsskoleforløb Omlægning af ydelser/tilskud til produktionsskoler 21

Øvrige forslag til hovedprincipper Kvalitetssikring og udvikling af skolepraktik Større ansvar for indhold i praktiktiden hos arbejdsgivere Kurser for virksomhedernes oplæringsansvarlige Faglige udvalg skal udvikle kvalitetsmetoder for virksomhedernes del af uddannelsesforløb Faglige udvalg bør prioritere elevers deltagelse i ”Skills konkurrencer” 22