Påvirker sygdom kvaliteten af konsumfisk? Faktablad Nr. 6 - 2009 Baggrund/formål Kvaliteten af filet fra opdrætsfisk påvirkes af mange faktorer, heriblandt.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
VMS data Geografisk og tidsmæssig udvikling af indsatsen i tobisfiskeriet v/ dataspecialist Josefine Egekvist Sekretariat for myndighedsbetjening.
Advertisements

Adresse*Assistent Få bedre datakvalitet, spar tid og penge
Mette og Marias lille quiz om amning
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Forældrearrangement om folkeskolereform
DPS Data ApS Få bedre datakvalitet, spar tid og penge - med Adresse*Kontrol Henrik Skalbo DPS Data ApS Blokhusvej 3, DK-2920 Charlottenlund Tlf:
Evaluering af forløbsprogrammer og patientuddannelser
Styrk dit immunforsvar
Depressioner: Er de sekundære eller primære
Formål med lokalpolitisk indsats Hvad vil vi opnå? Hvordan vil vi gøre det? 1Basiskursus september 2012 Bente Röttig.
Tuberkulose (1) Beskriv forløbet af en infektion med tuberkulosebakterien Mucobacterium tuberculosis. Forklar hvordan bakterien spredes og hvad immunsystemet.
DES årskonference 2013 Regeringens evalueringspolitiske program og de store velfærdsområder.
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
HOLD SIKKERHEDEN VED LIGE Sted, dato Kampagnen Et sikkert og sundt arbejdsmiljø
Referat for generalforsamling i Grundejerforeningen Hybenhaven
Udviklingstendenser indenfor turismen – globalt og lokalt
Date :31 1.
Supervision og faglig feedback
- En kompleks sårtype hos den akutte traumatiske patient.
26.2 Kapacitetsomkostninger
Bærertilstand af gule stafylokokker i næse og svælg blandt raske danskere og sammenhængen med en CCR5 variant Joseph Khoa Dinh1, Lise Erikstrup2, Cecilie.
Afslut Frem >>
Most Significant Change I workshopform - erfaringer fra Ibis- Sydamerika København, juni 2005.
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Forskningsnetværket for etniske minoriteter, CSS, den 7. maj MEHO-website: Dias 1 Department of Health Services Research Migrantrelateret.
Vaccination forebygger infection og sparer medicinen
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
T. Rune Nielsen, neuropsykolog, Ph.D.
Nye metoder i misbrugsbehandling
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
Behandling af nedsat hjertefunktion med T3 – LIHFA studiet
Grønt Flag Grøn Skole Undervisning om miljø og bæredygtighed Grønt Flag Grøn Skole handler om virkelige miljøspørgsmål og spørgsmål om bæredygtighed innovation.
Fiskebakterier og fiskesundhed
Sygefravær som indsats i Region Hovedstaden Kan ledelse kurere sygdom…?
Nye strukturer i ledelse: Pædagogisk ledelse som holdsport Ungdomsringen 25. oktober 2012.
Koordinator Jette Bangshaab Åbningsseminar marts 2013 ”Teknologier i Borgernær Sundhed” University College Nordjylland.
‘Retorik om KOL og rygning’
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
Et godt liv for alle borgere Christina Krog, tlf. Om Sund By Netværkets strategiske satsninger og arbejdsmetode.
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Skolen og den sociale arv
Håndtering af Sygefravær
Etablering af regional MRSA-enhed cheflæge Hans Peder Graversen, afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
Kommunernes behov (for pejledata og potentialekort) til planlægning og administration. Miljøingeniør Jens Christian Roesen Nielsen, Hjørring Kommune. Geolog.
Køreskader og påvirkning af udbyttet i kløvergræs
Lauritz B. Holm-Nielsen, rektor Forberedelsesudvalget Region Midtjylland A A R H U S U N I V E R S I T E T Aarhus Universitet  studerende pt. 
Forebyggelsespakken om hygiejne. Vejen Kommune på vej Proces med implementering af forebyggelsespakkerne udsendt af Sundhedsstyrelsen. Indarbejdes i temaplanen.
Kvalitet af kartofler til fritering
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Fysiske målinger på mælk
Massage anbefales ikke ved
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
VIRKSOMHEDSSPECIALE Why the struggle? Anne Mette Ravn Nielsen, cand. mag. i tværkulturelle studier (færdig forår 2015) - skriv.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 1: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
Bipolar affektiv sindslidelse Patienter og pårørende Session 1 Psykoedukation i Bipolar affektiv lidelse ~ Manio-depressiv sygdom :
Technical University of Denmark National Veterinary Institute Lone Madsen DTU Veterinærinstituttet Probiotika og foders betydning for sundheden hos økologisk.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Ungdomsliv.
Forebyggelse af sygehusinfektioner, oplæg 1
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Dokumentation, evaluering og evidens
Undervisningsmateriale til video om Auqatrace
Seksualitet.
INNO-NORD.
Hvem og hvad bestemmer, hvad der udvikles?
Er KRAM en skam? Signild Vallgårda
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Forløb: Unge identitet, socialisering og sociale medier
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
PRODUKTNAVN Tiltag Virkemåde Viden og rådgivning
Præsentationens transcript:

Påvirker sygdom kvaliteten af konsumfisk? Faktablad Nr Baggrund/formål Kvaliteten af filet fra opdrætsfisk påvirkes af mange faktorer, heriblandt lagringstid, lagringsforhold, afblødning og forarbejd- ningsprocesser såsom rygning. Men også fiskens sundhedstilstand og sygdomshisto- rik har sandsynligvis en meget stor betyd- ning. Baggrunden for projektet er, at kvaliteten af laksefisk efter rygning er meget varie- rende. Blandt problemerne er væskeudsiv- ning, usammenhængende konsistens og pletvise misfarvninger i overfladen; men årsagerne hertil er for nærværende ukend- te. Det har været foreslået, at sygdomshi- storik kan forklare en del af denne variation. Projektets formål er, at undersøge hvorle- des sygdomsforløb i fiskeopdræt påvirker kvaliteten af konsumfisk samt forarbejde- de produkter. En mulig sammenhæng mellem sygdoms- udbrud og en efterfølgende negativ påvirk- ning af fiskens kvalitet vil kunne åbne mu- lighed for en produktion af fisk med en be- skrevet historik fri for kvalitetsforringende sygdomme. Viden om årsagerne til kvalitetsforringelser og dermed mulighed for forebyggelse kan være med til at styrke dansk akvakulturs image og afsætningsmuligheder. Projektets resultater Projektet er endnu ikke afsluttet, men det undersøges løbende, hvorvidt kødkvaliteten i regnbueørred påvirkes af to forskellige sygdomsfremkaldende bakterier, Yersinia ruckeri og Vibrio anguillarum. Disse giver hyppigt problemer i kommercielt opdræt i henholdsvis ferskvand og saltvand. Begge bakterier medfører bl.a. blødninger i mus- kulaturen. De fisk, der overlever et sygdomsud- brud, vil danne nyt væv i de områder, hvor der har været blødninger. Denne proces kan føre til arvævsdannelse, hvilket sandsynligvis vil medfø- re en lokal forandring i filetstrukturen. Forsøgsfiskene bliver analyseret for bl.a. filetstruktur og bindevævsindhold i fileten, hvilket kan fortælle, om der er sket en akkumulation af arvæv. Som afslutning på projektet skal der laves sensoriske analyser, hvilket kan belyse, om forbrugeren reelt kan smage en forskel på produktet som følge af, at fisken på et tidspunkt har været syg. Samarbejdspartnere / bevillingsgiver Deltagerne i projektet, ud over DTU Aqua, er Bisserup Havbrug. Projektet er finansieret af FødevareErhverv. Yderligere oplysninger: Ph.d. studerende Hans-Christian Ingerslev, Seniorforsker Michael Engelbrecht Nielsen, Andre projektdeltagere ved DTU Aqua: Seniorforsker Henrik Hauch Nielsen. Regnbueørred inficeret med Vibrio anguillarum. Der ses tydelige blødninger I huden. Inde i fisken har Vibrio-infektionen forårsaget blødninger på organer og i muskulaturen. SeafoodCircle er et kompetencecenter, der med støtte fra Den Europæiske Fiskerifond, EFF, og FødevareErhverv, er oprettet for den danske fiskeindustri med sekretariat hos: DTU Aqua – Institut for Akvatiske Ressourcer Kontaktperson for SeafoodCircle: Carsten Østerberg, DTU Aqua Tlf