Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Undervisningsmateriale til video om Auqatrace

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Undervisningsmateriale til video om Auqatrace"— Præsentationens transcript:

1 Undervisningsmateriale til video om Auqatrace
Aquakultur Undervisningsmateriale til video om Auqatrace

2 Hvad er Aquatrace? Et EU finansieret projekt med deltagere fra flere EU lande. Danmark, Norge, Italien, Spanien, Belgien, Frankrig, Skotland, England, Grækenland og Tyrkiet [ EU ønsker udvidet samarbejde gennem deres projekter. Aquatrace er EU-støttet med ca 3 mill Euro (~22 millioner danske kroner). EU ønsker også at den forskning der støttes bliver omtalt populærvidenskabeligt. Derfor er der fremstillet en lille video om projektet, den skal I se om lidt.

3 Aquakultur er landbrug til vands
10 minutters diskussion i 2 pers. grupper: Hvordan fodrer man sine grise? Hvordan fodrer man sine fisk? Nævn 3 ting, der er nemmere i aquakultur end i landbruget. Nævn 3 ting, der er mere besværligt i aquakultur end i landbruget.

4 Fisk, genetik og kærlighed
Fisk er ligesom mennesker hanner og hunner. Deres DNA er samlet i kromosomer, de har kromosompar ligesom os Fisk parrer sig ikke, æggene bliver befrugtet i åløb Man siger at fisk ”gyder”, der er mere viden på DTU Aquas hjemmeside om fiske, samt en lille film om gydning Alligevel er det vigtigt at hunnen og hannen er på gydepladsen samtidigt. Derfor er det meget vigtigt for fisk at alle samles på det rigtige tidspunkt når der gydes.

5 Fisk og skaldyr produceret i Danmark eksporteres
Fisk og skaldyr produceret i Danmark eksporteres. I 2015 blev der solgt for 4 mia. kr. fisk og skaldyr.

6 I skal nu se en lille film om Aquatrace
Aquatrace betyder noget med at ”opspore i vand” Sæt jer i 2 personers grupper med hver et stykke papir. Hvis der kommer ord I ikke ved hvad betyder, så skriv dem ned. Når vi har set filmen i fællesskab skal I se på hvilke ord I har skrevet ned og om I kan forklare dem. Opsamling i klassen. I får en række spørgsmål, se filmen igen 2 og 2 og find svar på spørgsmålene. Opsamling i klassen, hvad har I lært af filmen.

7 Aquatrace (1) – fra genpool til spisebord
Hvorfor er der brug for at have Aquakultur i verden? Aquatrace undersøger fiskenes genetik, hvad er genetik? Fisk fra havdambrug kan slippe ud, f.eks. hvis burene bliver påsejlet, hvorfor er der ikke samme problemer i kvæg og svineproduktion? Molekylærbiologiske metoder.. Hvad er DNA? Hvad bruger både vi og fisken DNA til? Hvor meget materiale fra fisken skal forskerne bruge til analyserne? Hvad er en hybrid? Hvorfor kan det være et problem at have hybrid fisk?

8 Aquatrace (2) og bæredygtighed
Bæredygtighed betyder at man både skal passe på klimaet og arbejdsmiljøet, derfor er der mange punkter. Bæredygtigt betyder at miljøet belastes mindst muligt. ASC mærket er godkendt af Verdensnaturfonden til bæredygtigt havbrug, dvs et mere begrænset forbrug af kemikalier at undgå stressede og syge fisk, der kan smitte vilde bestande at undgå overforbrug af ferskvandsressourcer at bruge fiskefoder der kommer fra bæredygtige fiskerier at undgå ødelæggende ændringer af hav- eller landmiljø omkring opdrætsanlæggene at produktionen foregår på en måde, som tager hensyn til arbejdsmiljø og lokalsamfundet Kilde Prøv nu med jeres egne ord at forklare ”Miljømæssigt forsvarligt”?

9 Aquatrace (3) Hvilke egenskaber har de fisk, der bruges i aquakultur?
Hvilke egenskaber skal vilde fisk have for at bestanden overlever? Hvorfor er Aquatrace et projekt for hele EU og ikke kun for Danmark?

10 Fisk som fødevare Fisk er en sund fødevare med mange proteiner.
Fisk indeholder vigtige fedtstoffer (Omega-3- fedtsyrer) samt jod, selen og D-vitamin. Kostrådene anbefaler at man spiser 350 gram fisk om ugen så ”Spis mere fisk”! kostraad/. Havdambrug er en måde at få produceret tilstrækkeligt mange fisk.


Download ppt "Undervisningsmateriale til video om Auqatrace"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google