Kost og sygdom - Et velfærds-problem.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Balance i energiregnskabet
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Energiomsætning hos mennesket
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultaterne er baseret på interviews gennemført af ACNielsen AIM. Minerva.
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
- kom i konkurrence form v/Thomas Nordal Rasmussen
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Grunde til at jeg elsker dig
1. Undlad eller skrab fedtstof på brødet 2 Så meget fedt bliver det til på en uge 3.
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
Psykoedukation skizofreni
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Bov 5 g fedt Skinke 2-4 g fedt Nakkefilet 12 g fedt FEDTINDHOLD I SVINEKØD I TERN Fedtindhold i 100 g råt kød Landbrug & Fødevarer.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Landbrug & Fødevarer VIDSTE DU, AT… 400 KJ = 95 kcal460 KJ = 110 kcal 3 stykker mørk chokolade, 22 g, indeholder flere kalorier end et stort glas minimælk,
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
Landbrug & Fødevarer VIDSTE DU, AT… 2895 KJ = 690 kcal2961 KJ = 705 kcal 150 g popcorn indeholder flere kalorier end en stor portion brunch, som vist på.
VIDSTE DU, AT… 2610 kJ = 620 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion mini-frikadeller med pastasalat,
VIDSTE DU, AT… 2250 kJ = 535 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion sammenkogt ret, som vist.
100 g medaljon af svinefilet 110 g grøntsager 40 g pasta MEDALJON MED PASTASALAT 1325 kJ = 315 kcal 4 g fedt Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
VIDSTE DU, AT… Madpakker – Børn 3-6 år
VIDSTE DU, AT… 2095 KJ = 505 kcal 2961 KJ = 705 kcal
FEDTINDHOLD I EN SKINKESCHNITZEL
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1420 kJ = 340 kcal
Seks veje til din sundhed
VIDSTE DU, AT… 2095 KJ = 505 kcal 2415 KJ = 575 kcal
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1480 kJ = 350 kcal
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Præsentationens transcript:

Kost og sygdom - Et velfærds-problem

Hvad døde vi af for 100 år siden? 35 % Apopleksi (hjerneblødning, hjerneblodprop) 20 % Infektioner 20 % Kræft 12 % Hjerte-kar-sygdomme 5 % Voldsom død 8 % Andet Kureres i dag let med antibiotika Tuberkulose

Hvad dør vi af i dag? 24 % Hjerte-kar-sygdomme 27 % Kræft 16 % Apopleksi (hjerneblødning, hjerneblodprop) 10 % Lungesygdomme 8 % Voldsom død 2 % Infektioner 13 % Andet Livsstils-sygdomme Rygerlunger

Dårlig livsstil Moderne fysiske problemer Fedme Mangel på motion Rygning Druk Dårligt arbejdsmiljø (slidskader) Moderne psykiske problemer Stress Angst Depression

Livsstils-komplikationer Hjerte-kar-sygdomme (Fedme) Forhøjet blodtryk (Fedme) Kræft (Forskellige årsager) Apopleksi (Forskellige årsager) Sukkersyge type 2 (Fedme) Galdesten (Fedme) Slidgigt (Dårligt arbejdsmiljø) Søvnforstyrrelser (Forskellige årsager) Rygerlunger (Rygning) Leverskader (Druk)

Dagligt energibehov Teenagepiger ca. 9.000 kJ (60 kg, 20-30% fedt, normalt aktivitetsniveau) Teenagedrenge ca. 11.500 kJ (70 kg, 10-20% fedt, normalt aktivitetsniveau) Tour de France-rytter ca. 30.000 kJ

VIDSTE DU, AT… 2610 kJ = 620 kcal 2700 kJ = 645 kcal 40,00 kr. 9,00 kr. 2610 kJ = 620 kcal 2700 kJ = 645 kcal En mellem størrelse popcorn, 135 g indeholder flere kalorier end en portion mini-frikadeller med pastasalat, som vist på tallerkenen.

VIDSTE DU, AT… 2115 kJ = 505 kcal 2250 kJ = 535 kcal 7,50 kr. 17,50 kr. 2115 kJ = 505 kcal 2250 kJ = 535 kcal 100 g chips indeholder flere kalorier end to kødspid med ris og grøntsager, som vist på tallerkenen.

VIDSTE DU, AT… 2100 kJ = 505 kcal 2115 kJ = 505 kcal 12,00 kr. 11,00 kr. 2100 kJ = 505 kcal 2115 kJ = 505 kcal 90 g chokolade indeholder flere kalorier end i en frokost, som vist på tallerkenen.

VIDSTE DU, AT… 1865 kJ = 445 kcal 2125 kJ = 505 kcal 8,50 kr. 9,00 kr. 1865 kJ = 445 kcal 2125 kJ = 505 kcal 150 g Matador Mix indeholder flere kalorier end en portion lasagne med grønt, som vist på tallerkenen.

VIDSTE DU, AT… 1220 kJ = 290 kcal 1650 kJ = 395 kcal 28,00 kr. 11,00 kr. 1220 kJ = 290 kcal 1650 kJ = 395 kcal En stor Coca Cola®, 825 ml indeholder flere kalorier end et pitabrød med skinke og grønt, som vist på tallerkenen.

VIDSTE DU, AT… 5165 kJ = 1230 kcal 4935 kJ = 1175 kcal En Big MacTM Menu indeholder knap ligeså mange kalorier som 2½ portion stegt flæsk med kartofler og persillesovs.

VIDSTE DU, AT… 7395 kJ = 1760 kcal 8350 kJ = 1990 kcal Der er flere kalorier i en biografmenu med 250 g slik, 180 g popcorn og ½ l Coca Cola® end i en hel dagskost bestående af havregryn med minimælk, fyldt pitabrød, frugttallerken og cultura med musliknas og 2 portioner frikadeller med kartofler, salat og fedtfri dressing.

Energiforbrug Basalstofskifte drenge ca. 310 kJ/time Basalstofskifte piger ca. 270 kJ/time Gang ca. 700 kJ/time Løb ca. 3.500 kJ/time

Slankekur Det giver mere at begrænse indtag end at øge forbruget Motionér med moderat belastning (gå eller jog) Tab ca. 1 kg i ugen i starten Hold kuren i laaaaang tid

Kostens sammensætning Anbefalet 10-15% Protein Max. 30% Fedt 55-60% Kulhydrat Danskerne 2006 19% Protein 34% Fedt 47% Kulhydrat

7 gode kostråd Spis frugt og grønt hver dag Spis groft brød hver dag Spis fisk 2-3 gange i ugen Vælg magert kød f.x. kalkun, kylling Spar på smør og margarine Spar på sukker Vær fysisk aktiv ½ time hver dag

Kostpyramider Den klassiske Et andet bud