Viden, læring og progression

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvilken afdeling på Hadsund skole går dit barn i?
Advertisements

Portfolioeksamen Studieområde 2
Undervisning i ”Relation”
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Velkommen til workshoppen
”Smag og behag er forskellig”.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Faglig læsning Dagsorden
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Lærerprofessionen.
1. Individuel start 3.1 Det bør være muligt at starte på kursus, når man har behov, uden at skulle vente til næste opstart.
Tuberkulose (1) Beskriv forløbet af en infektion med tuberkulosebakterien Mucobacterium tuberculosis. Forklar hvordan bakterien spredes og hvad immunsystemet.
Evaluering.
Kladde til informationsdias
Trinmålene henvender sig til elevernes kunnen efter 6. klassetrin
Tværfagligt undervisningsforløb
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Workshop 1: Ideudvikling og problemformulering
Analyse af praksis.
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Økonomiske kompetencer
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
Side 1. Deltagerne i undersøgelsen Undersøgelsen af elevtilfredsheden i efteråret 2003 har principielt omfattet alle EUD-elever på såvel grundforløb som.
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
26. MARTS 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Effekter af den specialundervisning, der gives som supplement til den almindelige.
Sensoriske målinger. Viden, intuition og erfaring danner grundlag for indholdet i jeres kreativitet. Kan defineres som:  Evnen til nyskabelse, idérigdom,
Portfolio opgaven 2kok1122.
Meningsfuld stavning Fag Niveauer Mål Software Beskrivelse Dansk 3.-4.kl. og indskolingen Projektet behandler en af danskfaget absolutte kerneområder ved.
Deltager- og problemorientering i Kriminalforsorgen Workshop periode 2.
Fysik/kemi – hvad er det?
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
Dagens program Præsentation af mig15 min. Præsentation af kurset samt praktisk info (herunder hjemmeside, køb af kompendium m.m.)15 min. Øvelse:
Det sundhedspædagogiske netværk Faaborg-Midtfyns Kommune Ringe den Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt, Læreruddannelsen i Odense 2009.
Problemorienteret projektarbejde
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Udvidet problemformulering
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Bacheloropgaven i idræt i ny LU
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
De 3 læringsrum.
Søren Kierkegaard 2. Eksistentialisme.
Udvalg for professionsspor
Højere kvalitet gennem forøget brug af læringsmål?
Lærer professionen Pecha kucha Maja Søgaard
Haver til maver – KICK OFF dag Tårnby kommune Tirsdag d
Konference om mundtlige prøver PRØV! Et program til de mundtlige prøver.
Sprogbaseret læring i naturfag
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Aktionslæring Sprogbaseret læring Greve Anette Vestergaard Nielsen NTS-centeret.
Madkamp og madkundskab Kursus Madkamp – DM i madkundskab september 2014 Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læring og MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Fra praktik til universitetsopgave Kapitel 12. Agenda At koble teori og praksis Mål for praktikopgaven Typiske krav til praktikopgaven Hierarkiet for.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod KØD & SMAG Mørt ikke tørt – stegning.
Læring og it Læringsstile og it 1. læring og it Spændvidde i undervisningen AKTIV Eksperimenterende Handlende REFLEKTERENDE Observerende Lyttende IT-læringsobjekter.
Formidling i Madkundskab Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
SRO SKRIV!.
Madkamp - DM i madkundskab
Består i år af: Samlet materialer til både elever og lærer en plakat
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Hvorfor dansk på GF1?.
Præsentationens transcript:

Viden, læring og progression Signe: Vores praksishistorie skulle omhandle temaerne  Viden, Læring og Progression Og i den forbindelse har vi valgt at sætte fokus på undervisningsmaterialer, da jo om noget andet har stor betydning for vores virke som skolelærer Vores fokus har hovedsageligt ligget på progressionen i forhold til undervisningsmaterialer. Da vores linjefag er i år hjemkundskab, vil det præge det her oplæg. Men de tanker vi har gjort os omkring progression i forhold undervisningsmateriale, mener vi også kan overføres til alle andre fag. Med fokus på undervisningsmaterialer

Signe: I vores praktikker har vi alle 3 oplevet at møde både hjemkundskabslærer, elever, forældre og endda ledelse, der har haft sådan en indstilling, at hjemkundskabsfaget bare er et hygge fag, hvor det handler om at lave noget mad og efterfølgende spise det. Det er faktisk en indstilling ,som er gældende i mange af de praktiske musiske fag i skolen, og den indstilling, eller tanke om faget, vil vi meget gerne væk fra, da det jo netop er et af de fag, vi skal ud at undervise i. Og da vi har hjemkundskab som linjefag ved vi, at faget handler om meget mere en bare at lave mad og spise. Vi er blevet meget provokeret af denne tankegang, og derfor mener vi, at det i vores fag er meget vigtig at forholde sig til  mål, læring, faglighed og progression i forhold til vores undervisning, netop for at komme væk fra den tankegang om, at hjemkundskab bare er et bespisnings fag. Vi vil altså gerne synliggøre fagligheden i faget og derudover sikre en faglighed i vores undervisning, og en af måderne til at gøre dette på, mener vi, er at have fokus på progression i vores undervisning. Som jeg sagde lige før, så har vi i dag valgt at sætte fokus på undervisningsmaterialer i forhold til progression, og her tænker vi på, at når man udvælger undervisningsmaterialer, så skal de her undervisningsmaterialer tænkes ind i ens årsplan for at sikre en tydelig progression. I alle fag er der mange forskellige undervisningsmaterialer man kan gøre brug af. Der er gratis materialer, som man blandt andet kan finde på nettet, et hav af lærebogssystemer og derudover er der projekter som man yderligere har mulighed for at deltag i med sin klasse. Alle de har materialer, lærebogssystemer og projekter kan være og er ofte rigtig gode materialer eller projekter, og kan være en kæmpe hjælp for læreren, men materialerne eller projekterne kan efter vores mening kun bruges, hvis man har sat sig ind, hvad formålet og målet er med materialet, og om det passer ind i årsplanen i forhold til årsplanens progression. I hjemkundskab er der rigtig mange undervisningsmaterialer, man kan benytte sig af. Vi har udover alt det her undervisningsmaterialer også mange ”dage” som alle gerne vil have en plads i hjemkundskabsundervisningen. Alene her i efteråret er det muligt for hjemkundskabslærerne at deltage i flere forskellige arrangementer eller projekter Som I kan se her så er der….. ( nævn de ting på slid 2) Det er selvfølgelig rigtig dejligt, at der er alle de her muligheder, men det er altså her meget vigtigt, at man forholder sig kritisk til alt alle de her tiltag. Man skal ikke bare vælge at deltage fordi det lyder interessant, men man skal deltage hvis formålet og målet med dagen eller projektet passer ind i årsplanens progression.   Vi vil altså meget gerne have fagligheden ind i hjemkundskabsfaget, og derfor vil vi gerne problematisere det, at man bare tager et undervisningsmateriale ned fra hylden, eller at man bare deltager i arrangement, fordi man synes det kunne være sjovt. En meget vigtig opgave for os som hjemkundskabslærere bliver derfor at dykke ned i tankerne bag materialet, og se om det kan bruges i forhold til ens årsplan

2011: Smag på sæsonen Signe: Vi har valgt at tage udgangspunkt i undervisningsmaterialet til ”Smagens Dag” – Smag på sæsonen. 2011 Vi har analyseret materialet, og har i den forbindelse gjort os nogle overvejelser omkring, hvordan man som lærer må gribe undervisningsmaterialet an og behandle det inden man møder eleverne i en undervisningssituation. For at man kan skabe de bedste muligheder for progression af elevernes viden må man som lærer forstå hensigten med materialet.

Dagens Program Formål og mål for materialet Progression i opgaverne Undervisningsmaterialet i forhold til Blooms taksonomi Dagens opgave Signe: Gennemgå dagens program Indhold af dette oplæg – vi gennemgår nok ikke indholdet helt slavisk 

Formål og mål for materialet Materialets mål Fagets virksomhedsformer Målet for Smagens Dag 2011 er, at eleverne: oplever og sætter ord på smagens 5 grundsmage: Sødt, surt, salt, bittert og umami. bliver opmærksom på, at konsistens og lugt har betydning for din oplevelse af smag. undersøger, hvilke råvarer der er i sæson om efteråret. undersøger og vurderer, hvilken betydning det har for smagen, at du bruger fødevarer i sæson. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at opleve med alle sanser, fortolke egne oplevelser, udvikle fantasi og kreativitet og udtrykke sig æstetisk og skabende arbejde praktisk, eksperimenterende og håndværksmæssigt forklare, forstå, anvende, analysere og vurdere viden af fagteoretisk art kommunikere om og handle i forhold til fagets æstetiske, etiske, praktiske og teoretiske problemstillinger. Linda: For at der skal opstå progression i en undervisning, er det vigtigt, at man har målene for øje. Progression opstår, når et undervisningsforløb er organiseret, så eleven opnår ny viden – eller omstrukturerer allerede erhvervet viden fordi han opdager nye sammenhænge. Vi har kigget på målene for dette undervisningsmateriale og sammenholdt det med Fælles Mål for Hjemkundskab. I forhold til målene for materialet lægger de sig op ad rigtig mange af slutmålene for faget hjemkundskab. Vores fokus ligger på virksomhedsformerne i faget - virksomhedsformerne vil sige den måde eleverne erkender og arbejder med viden på. Som I kan se, finder vi belæg for materialets mål mange steder i slutmålene, fordi materialets mål er meget brede, men vi har valgt at fokusere på fagets virksomhedsformer, da materialets mål stemmer godt overens med de slutmål for fagets virksomshedsformer, som vi finder i Faghæftet. Man kan se den intentionelle progression i materialet her. Opleve – undersøge – vurdere. Det vi gerne vil problematisere er, at man har et materiale, der for så vidt er rigtig godt – men at man som lærer ikke må lade det blive en sovepude, at man har et materiale, man kan ”tage ned af hylden” men at man skal gøre sig sine egne overvejelser inden man tager det med i undervisningen. Derfor er det vigtigt at man giver sig tid til at lave ”en lærerfaglig analyse” af materialet. Med lærerfaglig analyse mener vi, at man skal sætte fokus på hensigten med materialet. Man skal gøre materialet til sit eget, dermed bliver man også en bedre underviser. F.eks. I dette materiale er det hensigten, at man bruger HELE materialet for at få en progression – det kommer vi mere ind på senere – men man skal altså sætte sig ind i materialets HENSIGT. Når man kender materialets hensigt er det også lettere at skabe en mening med undervisningen overfor eleverne. Eleverne kan se en mening, når de kan sætte brudstykker af undervisningen ind i en større sammenhæng – og det er netop det, som dette materiale forsøger på.

Blooms taksonomi Linda: Som jeg sagde lige før, skal eleverne kunne se de enkelte opgaver som en del af en større helhed for at få mening. Vi har brugt Blooms taksonomi til at vurdere dette materiale. Blooms taksonomi er inddelt som en trappestige. Man kan sige, at ligesom en trappe, kan man ikke begynde på øverste niveau. Man må begynde på de nederste trin og arbejde sig op. Man begynder med at tilegne sig viden, som så gradvist bliver mere og mere udbygget og kompleks, til man tilsidst er i stand til at vurdere sin egen viden og diskutere den med andre, og forsvare sine egne synspunkter. Blooms taksonomi kan bruges til at vurdere, hvilken viden eleven får af at deltage i undervisningen. Eleven arbejder først med genkendelse – dvs. med at genkende ting fra sin tidligere erhvervede viden. I denne fase kan man spørge med hvad – og man kan forventer, at eleven kan beskrive ting. Derefter lærer eleven at anvende og analysere. Dvs. han lærer at udvælge – i dette tilfælde råvarer – han lærer at sammenligne og udlede ny viden i en ny sammenhæng – altså analyserer at skille ting ad og sætte det sammen igen. I denne fase kan man spørge med hvorfor. Eleven forstår sammenhæng, og kan forklare denne sammenhæng. I sidste instans skal eleven afprove sin viden – afprøve de råvarer, han har udvalgt for at vurdere om resultatet så også er blevet, som han havde tænkt sig. Han skal kunne forklare og forsvare sit færdige produkt. Man kan her spørge med hvordan. Eleven kan vurder og afveje for og imod. Feks. Kan han vurdere om hans produkt ville ændre sig, hvis han anvendte en anden råvare – og han kan vurdere, om det var den fremgangsmåde og de råvarer han ville anvende en anden gang. Vi har givet de forskellige step i materialet 3 farver, fordi vi mener at eleverne arbejder på 3 niveauer igennem materialet. Rød: Eleverne skal opleve – dvs. skal kende og erkende forskellige smage – og få forståelse for smag – at identificere og kunne nævne smage – at udvikle et sprog omkring smagssans, så de kan forklare, hvilken smag de smager og kunne beskrive smagen. Grøn: Arbejde eksperimenterende med råvarerne og anvende dem – man sammenligner smage og opdager nye eller ukendte smage. Blå: De første 4 trin er nødvendige at gå igennem inden man når til dette punkt. Her skal eleverne ud fra deres nye tilegnede viden vurdere smag og betydning af smag. Samtidig har vi vurderet, at der også er en vis spiralisk læring i materialet, idet alle opgaver hver for sig har et element af de 3 step – hvor man så gennem hele materialet gradvist udvider opgavens sværhed – eleven når altså i første opgaver til en vurdering, i næste opgave er der en vis grad af genkendelse – fordi opgaven er opbygget meget lig med første opgave – dog er opgaven lidt sværere og således er hele materialet opbygget. Materialet er således tiltænkt som en helhed. Det er vigtigt for eleverne at man anvender materialet fra start til slut for at få progressionen med. Materialet er ikke tiltænkt så, man kan udvælge enkeltdele. Eleverne skal have en basisviden, som første del af materialet omhandler, derefter går man videre. Det er derfor vigtigt, at man overvejer dette som lærer – hvis man udvælger ting i materialet er det ikke sikkert, man får den tiltænkte læring og progression ud af det.

Præsentation af materialet – progression i opgaverne 8 workshops Alle skal gennemføres kontinuerligt af samtlige elever Klare overordnede mål for det samlede materiale Klare mål for den enkelte opgave Målene er tydelige for eleverne Tydelig progression i målene for opgaverne Lise: Materialet ”Smagens dag 2011” er bygget op over 8 workshops, og er sammensat med henblik på, at alle elever kontinuerligt skal gennemføre hver workshop. Materialet indledes med slutmålene for ”smagens dag 2011” og for hver workshop er der delmål, der viser en progressivitet i kundskabs- færdigheds- og holdningsmål, samt at målene kontinuerligt, som Linda viste, . Målene er altså tydelig for eleverne og er et udtryk for en klar progression i materialet.

Workshops De 5 grundsmage Supper i sæson Efterårets wok Kende Genkende Udvælge Sammenligne/sammenholde (før og efter tilberedning) Anvende Analyse (råvarer i sæson og ikke-sæson) Efterårets wok Vurdering Kombinere Diskutere sammensætning Lise: Materialet indeholder som sagt 8 workshops, og vi vil kort præsentere tre workshops, for at give jer et billede af progressionen i opgaverne. De 3 workshops e ret udtryk for vores overordnede inddeling af Blooms taksanomi. Et gennemgående element i opgaverne er, at eleverne skal vurdere smag sidst i hver workshop, men eleverne får gennem gennemførslen af hver workshop i materialet kvalificeret deres kriterier for disse vurderinger. Workshops De 5 grundsmage: ”Målet er at du lærer de 5 grundsmage at kende og kan genkende dem, når du smager på forskellige råvarer” I denne opgave skal eleverne smage på 5 forskellige råvarer, som hver ”repræsenterer” de 5 grundsmage. Eleverne skal beskrive smagen og få kendskab til de 5 forskellige grundsmage. Kendskab i taksanomien, men i og med at de skal beskrive smagen, stiller det krav til deres forståelse, som er 2. trin i Blooms taksanomi. Supper i sæson: ”Målet er at du kan nævne mindst 3 af efterårets rodfrugter, der kan bruges til at lave suppe af samt at du træner dine smagsløg og finder grundsmagene i tre forskellige efterårssupper”. Udvælge Sammenligne/sammenholde (før og efter tilberedning) Anvende Analyse (råvarer i sæson og ikke-sæson) Eleverne skal tilberede tre forskellige supper, som de skal smage og identificere grundsmagene i. De skal anvende deres viden fra de forrige opgaver. Det stiller krav til især elevernes evne til at anvende og analysere grøntsagerne, hvilket er trin 3 og 4 i Blooms taksanomi. Efterårets wok: ”Målet er at du kan finde grundsmagene i efterårets grøntsager, kan kombinere din egen wokret i sæson, så alle fem grundsmage er med, samt kan vurdere wok-rettens smag, konsistens og lugt” Vurdering Kombinere Diskutere sammensætning - I denne opgave skal eleverne smage på forskellige grøntsager i sæson, vurdere deres smag ift. de 5 grundsmage og udvælge mindst 5 forskellige grøntsager, som de mener, harmonerer godt sammen. Eleverne skal i denne opgave anvende deres viden fra alle tidligere workshop til selv at sammensætte en ret. I denne opgave stilles der i høj grad krav til elevernes syntese- og vurderingssans, men også de 4 andre trin. De har nu gennemført 7 workshops, som har været forberedelse til denne sidste opgave, hvor de skal bruge alle kundskaber, færdigheder samt ”holdninger”, som de hidtil har arbejdet med at kvalificere.

Oplæg til diskussion Har man behov for at gennemgå alle materialer slavisk? Kan man få et hurtigt overblik over progressionen uden at gennemgå materialet så nøje? Er det realistisk, at man som ny lærer gennemgår alle undervisningsmaterialer? Hvordan finder man tiden til det? Kan man i nogle tilfælde tage noget materiale ”ned fra hylden” og undervise ud fra materialet? Kan jeg se progressionen i materialet så tydeligt, at min forberedelse ikke behøver være så omfattende? Lise: