Maria Laura Lippert – Forår 2005

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Cand. techn. soc. Pia Bille Konsulent i Lepla
Advertisements

Lovlig sagsbehandling
N ETVÆRKSARBEJDE I FORBINDELSE MED EVALUERINGEN AF AT DELMÅL. I DENTIFIKATION AF DET GODE AT FORLØB.
Hvordan navigerer lederen?
Hvad påvirker medarbejdernes psykiske trivsel
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Inddrag nu Kick-off møde
1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) STYRKE OG MOD Irene Oestrich Irene Oestrich, chefpsykolog, ph.d. adj. professor SKOLEN FOR KOGNITIV.
Kreativitet og innovation i ALT
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Modul 1 - Processer.
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Slutkonferencen Vartov d ved Anders Bech Thøgersen, UC Syd
1 “The Advocacy Triangle” – an approach to empowerment and social change Morten Bisgaard IBIS.
Et systematisk værktøj til Udvikling af Pædagogisk praksis
VERDENS BEDSTE NYHEDER HVAD SIGER DE LAVT HÆNGENDE FRUGTER? Interview med en forældre fra min datters Vesterbro-vuggestue.
Tordenskrald eller Rundetårn? - Om at evaluere innovation
Etiske & metodiske problemer i online research - kort diskussionsoplæg.
Most Significant Change I workshopform - erfaringer fra Ibis- Sydamerika København, juni 2005.
Uddannelsesparathed - hvad er det
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
At udforske sin egen praksis
IT i undervisningen.
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Empowerment og sundhed
Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.
Uddannelse til Alle! FNs topmøde for uddannelse i Dakar 2000 FNs topmøde for uddannelse i Dakar konkrete målsætninger 6 konkrete målsætninger 2015-målene.
Ibis’ monitorerings/performance system 1.Deltagerbaseret monitorering med partneres vurderinger i centrum, som kan udgøre et strategisk rum for læring.
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi 2 Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser vores.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Metoder til involvering af børn og unge ved anbringelser
Procesværktøjer.
Væksthuset Henrik Hansen Leif Tøfting Kongsgaard
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Tematisk NGO evaluering -folkelig deltagelse og demokratisk udvikling Dansk støtte til civilsamfundet i udviklingslande kanaliseret gennem danske NGOer.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
SSID årskonference 2008 Gør storrummet til en succes… 23. april 2008 Ole Nielsen COWI A/S.
Økonomi og Jura 19 Uddannelse lokalt Ø90 Omlægning Opgørelse og arbejdsgange Kursus 2004.
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Ældre, IT og læring. Ældre tæmmer teknologien..
Dansk Evalueringsselskabs Årskonference Dilemmaer og overvejelser i den kliniske praksis’ møde med projektarbejdets evalueringspraksisser Dea.
Målstyret læringsreform
Frivillighed på kommando findes ikke
Evidens, evaluering & dokumentation - skærpet ansvarsfordeling og skærpet faglighed Børne- og Kulturchefernes årsmøde, 15. november 2007 Merete Konnerup,
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004 Måleovervejelser Overvejelser inden I beslutter jer for en måletype Præsentation af hovedmåletyper Oplæg til.
Magt og legitimitet 28. September Perspektiver på legitimitetsspørgsmålet Legitimitetsspørgsmålet: Hvornår kan magtudøvelse siges at være legitim?
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
SKABELON.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At evaluere læring.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
Hvad kan du gøre for at få jobbet?
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Kvalitative metoder, forår kursusgang
Præsentation af projektet Udviklingsprojekt vedr
Naturvidenskabelig metode
Styrk foreningen Ledelse og udvikling – opgrader foreningen.
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Præsentationens transcript:

Maria Laura Lippert – Forår 2005 Systemer og praksisproblemer – Evaluering og monitorering af udviklingsbistand Maria Laura Lippert – Forår 2005

Systemskifte: nye metoder og instrumenter – ændret teknik Paradigmeskifte: nye grundlæggende opfattelser og tænkemåder – ændret logik

1) Opfølgningsspørgsmål angribes ensidigt på systemniveau, og ud fra en logik der før som nu – på trods af ændret retorik – bygger på et mekanistisk og naturvidenskabeligt inspireret rationale.

2) Overgangen fra ’hårde’ til ’bløde’ systemer kan – i kombination med uændret tankemæssigt udgangspunkt – medføre en svækket retssikkerhed for partnerorganisationerne i Syd.

Opgør med gamle forståelser: ”Efter mange år med traditionel projektorienteret bistand synes et paradigmeskift at bryde frem” (Danida, Arbejdspapir nr. 18 ”Hovedproblemstillinger i den danske NGO-bistand” 2000) ” The focus on new M&E practices is in other words informed by a changed understanding of social change and how it is brought about.” (Innovator nr. 7, “Monitoring and Evaluation – a Mixed Blessing”)

”I undersøgelsen understreger vi manglen på effektive overvågnings- og evalueringssystemer i de fleste af de projekter, som danske Ngo’er støtter. De fleste projektrapporter antyder, at overvågnings- og evalueringssystemer er utilstrækkelige, i nogle tilfælde alarmerende ringe (…) Den sidste - og måske en af de vigtigste anbefalinger fra denne undersøgelse, som NGO’erne bør tage stilling til – er behovet for at bevæge sig væk fra en tænkemåde og projekttradition, der først og fremmest er resultatorienteret, til en metode der forsøger at forstå og forklare fremskridt.” (”Effekten af NGO-bistanden – en gennemgang af danske Ngo’ers arbejde i udviklingslandene” Peter Oakley, 2000)

Kritik af LFA: Systemet baserer sig på en forældet, rigid og mekanistisk tankegang. Systemet medfører en urimelig grad af reduktion i forhold til den komplekse virkelighed der vurderes på. Systemet er for ufleksibelt – ikke mindst fordi det bygger på forhåndsdefinerede succeskriterier/indikatorer. Systemet egner sig dårligt til at understøtte målsætninger om participation.

Kritik af LFA: Systemet er for langt væk fra projektvirkeligheden – det virker fremmedgørende på de personer der skal anvende det i praksis. Systemet fremmer en ensidig resultatorientering – det egner sig dårligt til vurdering af processer Systemets fokus på kontrol hæmmer læring og udforskning i forbindelse med opfølgningen.

Kodeord i forbindelse med de alternative M&E-tilgange: Participation Processer Dialog Subjektive opfattelser Læring Forhandling Forståelse

LFA – MSC Objektivitet – Subjektivitet Kontrol – Læring Tal – Historier Resultater – Processer Forklaring – Forståelse

Most Significant Changes: Styrker: Enkel og fleksibel metode. Tager højde for uventede effekter. Tæt sammenhæng mellem dataindsamlings- og analyseprocessen => læring på forskellige niveauer. Fokus på et niveau tættere på projektaktiviteterne. Indsamling af information i dybden. Svagheder: Metoden er subjektiv. Det er svært at få adgang til negative historier.

MSC Svarskema: SPØRGSMÅL: Eks.: Indenfor den seneste (projekt)periode, hvad har så, efter din mening været den vigtigste ændring for personer i området/ projektets deltagere/ målgruppen for projektet? SVAR: Deskriptiv del: Denne del skal indeholde informationer om; Hvad der skete? Hvem var involverede? Hvor skete det? Hvornår skete det? + tilstrækkeligt med dokumentation til at verificere at begivenheden rent faktisk har fundet sted Forklarende/vurderende del: Denne del af svaret skal indeholde forklaring på hvorfor netop denne begivenhed er valgt ud som vigtig

Forslag til opfølgningsmodel med MSC, Ibis-Mellemamerika 2003: Niveau 4 Møde med donor årlig opfølgning ↑↑↑↑ Niveau 3 Ibis' bestyrelse halvårlig opfølgning ↑↑↑↑↑↑↑↑ Niveau 2 Ledelsesgruppe på programniveau 3månedlig opfølgning ↑↑↑↑↑↑↑↑↑ ↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑ ↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑ Niveau 1 Partnerorg. Partnerorg. Netværk 3månedlig opfølgning

Modsatrettede krav: Styrkede krav om (objektiv) dokumentation af udviklingsindsatsens virkninger fra donorside og fra politisk hold. Krav om læring og refleksion i forbindelse med opfølgningsarbejdet. Krav om opfyldelse af participatoriske målsætninger og hensigtserklæringer. Krav om effektivisering og tid til eftertanke

Retssikkerhed: Formel retssikkerhed: Formel retssikkerhed dækker den klassiske opfattelse af retssikkerhedsbegrebet, hvor forudsigelighed i form af regler udgør den enkeltes beskyttelse mod vilkårlighed og overgreb. Substantiel retssikkerhed: Det substantielle retssikkerhedsbegreb bygger på beskyttelse af den enkelte mod overgreb gennem sikring af ligeværdighed, medbestemmelse og vurderinger fra sag til sag

”Meget kan gå galt på vejen fra samtale til demokratisk ledelse ”Meget kan gå galt på vejen fra samtale til demokratisk ledelse. Da det forholder sig sådan, er samtalens grundregler vigtigere end den spontanitet, som den kan frembringe. Samtale kan være meget lidt egalitær, og uden passende træning, uddannelse og social lighed er dette sædvanligvis tilfældet. Regler for demokratisk samtale kan hjælpe med at beskytte personer, der har svært ved at føre ordet, og som ellers ville blive umyndiggjort af de velformulerede og facile.” (Michael Schudson, ”Hvorfor samtalen ikke er demokratiets sjæl” 2003, p.78)

I stedet for systemfokus... Konkretisering og diskussion af målsætningerne om øget participation – de eksisterer ofte primært på overskriftsniveau. Integration af etiske overvejelser i M&E-diskussionen – de optræder som oftest i punktform til sidst i dokumenterne. Diskussion og afklaring af de præmisser der vurderes ud fra med henblik på øget konsistens mellem udgangspunkt og metode. Kritisk/selektiv anvendelse af metodiske redskaber i forhold til den konkrete situation der ønskes en vurdering af, formålet med vurderingen etc.

erfaring/praksis objektiv subjektiv