NihonKoku (Landet, hvor Solen står op)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Foreningsudviklingstesten
Advertisements

FREMTIDENS LEVENDE LABORATORIUM Thomas Hune, Insero Software.
Kend din værkstøjskasse
OEE Når man arbejder med OEE målinger ser man på den enkelte maskines effektivitet og laver dernæst en analyse, så man let og overskueligt kan se hvad.
Lean Salgskonsulentuddannelsen
Head Lean Netværks-gruppe.
Værdistrømsanalyser.
Arbejdspladsudvikling
Introduktion til kriterium 4 Partnerskab og ressourcer Excellence netværk 2004 Jørgen Kjærgaard.
Introduktion til værdistrømsanalyser
InnoCamp Design af fremtidens selvforsynende Smarthouses Jonas Rasmussen & Anne B. Holm Innovationscenter, DONG Energy A/S.
Hvad er lean Konstant fokus på spild i alle processer. Nedbringe lagre, gennemløbstider og mindske omkostninger. Sikre en høj kvalitet af produkter og.
Ressourceoptimering og vurdering af kemi i produkter – To værktøjer Maria Strandesen FORCE Technology ReThink Business/Region Midtjylland 29. nov 2012.
Energy Day Hans Peter Slente 22.nov. 12 Eksport af energiløsninger Hans Peter Slente Branchedirektør DI Energibranchen.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Vejen til TYRKIET Energi sektoren.
Indledning Verden er blevet mindre – afstanden er ingen hindring
Erhvervscase Erhvervscasen kan f.eks. indeholde:
27. Produktionsstyring Produktionsstyringens mål
Målsætninger på klima- og energiområdet
IS-Strategi.
Fordele og ulemper ved fossile og alternative energikilder
ØBRO FRI SKOLE Visioner 2020 Øbro Fri Visioner 2020 København den 7. marts 2013 Vores visioner Øbro Fri 2020 Er vores visioner stadig de rigtige? og hvordan.
Virksomheder - definition
Værdistrøms-analyse (Vejledning)
Roadmap for Fjernvarme Fjernvarmens Hus den 20. juni 2011
Spagettidiagram Et spagettidiagram er en meget simpel måde at se og forstå et produkts vej igennem de forskellige processer Det kan laves på flere måder:
Internationalisering i Kolding Kommunes skolevæsen Et eksempel fra Vejstrup og Hejls Skoler – nu sammenlagt til Sjølund-Hejls Skole.
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Berlingske Avistryk A/S Kan vi bruge Klimakompasset til navigation i vores verden? 28 april 2010 John Lundsgaard HSEQ-chef Berlingske Avistryk.
Glade Dage Undervisningscase i Entrepreneurship Faglig klipper/redaktør: Jesper Piihl Videoproduktion: Govisual Finansieret af:
Kapittel 9 Klima forandringer. Klimaet forandre sig  Drivhusgas forbruget stiger næsten i alle lande  I udviklningslandene stiger co2 udslippet især.
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
Udarbejde af den fremtidige flow
Formål – i dag Lidt dybere kendskab til lean Tankesættet Værktøjerne
ARCON SOLAR STORSKALA-SOLVARMEANLÆG 2013 Generalforsamling Mou Kraftvarme 5. marts 2013.
Uddrag af politiske principprogrammer
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Camp IB sept sept VELKOMMEN TIL CAMP IB37.
Baggrunden for en ny international aftale EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaforandringerne.
Sjældne Diagnoser – Hvem er vi? Hvad laver vi?. Hvad og hvem er Sjældne Diagnoser? Mere end 25 år på bagen Fra netværk til organisation, fra 2012 med.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
EU’s klimapolitik. Dagens program 1.EU og de internationale forpligtelser 2.Handel med CO2-kvoter 3.Aktører 4.Energi 5.Overordnede spørgsmål.
4 Interne forhold Oversigt Værdikæder Kernekompetence
Asien.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
EU’s mål På vej mod en fremtid med større forsyningssikkerhed.
Tværfaglig undervisning
Lean i Faaborg- Midtfyn Kommune
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Udledninger og råderum
Morgendagens varmeforsyning samspil og fleksibilitet i energisystemet TRANSFORM konference den 21. november 2012 Lars Gullev Direktør, VEKS.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
at få sund fornuft til sund adfærd….
Forslag til Kommuneplan 2009 Klima Task Force Klimaarbejdet i Hjørring Kommune I Kommuneplanen står der: Hjørring Kommune følger den globale debat om klima.
Energi og ressourcer.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Handlingsplan for fremtidens biobaserede samfund Lars Aagaard, Claus Søgaard-Richter & Martin Lidegaard.
Hvad er lean? Lean er at opnå en kultur, baseret på løbende forbedringer, hvor der fokuseres på, hvad der giver værdi, set med kundens øjne. Alt andet.
En fremtid med muligheder: Fremtidens produktion i Danmark Jesper Bo Jensen, ph.d. Fremtidsforsker.
Grundvandsstrategi I Region Midtjylland.
TEMA 6 Præsentation: Sælg idéen
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om verdensmålene
Med udgangspunkt i bogen ”HBR Guide to Leading Teams” af Mary Shapiro
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Jeopardy om verdensmålene
Jeopardy om verdensmålene
Præsentationens transcript:

NihonKoku (Landet, hvor Solen står op) Japan NihonKoku (Landet, hvor Solen står op)

Energi Hvorfor har Japan satset på atomkraft når det nu ligger hvor det ligger?

Areal 377.812 km2 Indbyggertal 127.800.000 Religion: Shintoister og buddhister 84%, kristne 1%, andre 15% Middellevetid Mænd 78, kvinder 85 (DK. M: 76 K: 81) Højeste punkt 3776 meter (Fuji) Laveste punkt -4 meter (Hachiro-gata)

Tempereret klimazone Subtropisk klimazone Tropisk klimazone

Geologisk dannelse af Japan Eurasiske plade, Filipinske plade og Stillehavspladen Japan er en øbue, der dannes af afskrab af den nedad bevægende oceanbundsplade. Mellem de to oceanbundsplader skabes dybhavsgravene.

Japan efter 2. verdenskrig Amerikansk okkupation af Japan 1945-1952. Med okkupationstidens reformer blev den politiske stabilitet sikret. ”Den frie verdens bastion i Asien”. 1955 var den japanske økonomi nået op på førkrigs niveau. Paddehatten efter den første atombombe, som blev nedkastet over Hiroshima den 6. august 1945

Japansk effektivitet. Marshall hjælp. Uddannelsesophold i USA. Sværindustri (stålværker og skibsværfter) Uddannelsesophold i USA. Deming. TQM's (Total Quality Management) 14 punkter. “Toyota Production System” Grundlag for Lean.

LEAN Lean handler om at levere den efterspurgte værdi til kunderne - med det mindst mulige forbrug af ressourcer. De fem principper i lean Lean blev i første omgang udviklet i Toyotas industriproduktion som fem grundlæggende principper. For at forstå lean, må man i første omgang forstå de fem principper, som er essensen af lean. De er: Forstå, hvad der skaber værdi for kunderne og se den værdikæde, hvormed råvaren tilføres værdi frem til, at kunden får dækket sit behov. Identificér de aktiviteter i værdikæderne, der ikke skaber værdi for kunderne, dvs. spild, og fjern straks de umiddelbare kilder til spild, mens der på længere sigt, i de næste skridt, 3, 4 og 5, arbejdes videre på at fjerne det resterende spild. Skab flow i produktionen, sådan at produkterne flyder gennem processerne med færrest mulige stop og ansvarsskift. Gør produktionen trækstyret, således at det altid er den interne eller eksterne kunde, der ud fra sine behov bestemmer, hvad der skal produceres og hvornår. Mobilisér hele organisationen, og skab kompetencerne til at gennemføre løbende forbedringer (kaizen) med udgangspunkt i 1, 2, 3 og 4. Og placér procesansvar og kompetence i organisationen, så der sikres overblik og forbedringer af hele værdikæden fra produktidé til produktleverance, ikke kun af enkelte dele.

Samlende lænkning

Energiforsyning Egne ressourcer Importerede ressourcer Kalksten, kul, kobber, bly, zink, naturgas og kvartsit. Importerede ressourcer Verdens største olieimportør (99,7%). 97% af al kul importeres. Energiforsyning før 1950 Kulfyrede kraftværker. Energiforsyning efter 1992 2008: 55 værker. (3 . I verden) 2012: 1 værk. Har forpligtet sig på en sænkning på 8% inden 2020 i forhold til 1990 niveau. Men skærpede egne krav i 2009 til 25%

Atomkraft Hvorfor vælger man at satse massivt på A-kraft, når man er placeret et af de mest udsatte steder på kloden?

Kædereaktion

Opgave 1 Gå ind på googleearth og flyv fra København fra Tokyo. Hvilke pladegrænser ligger i nærheden af landet? Diskuter i grupper, hvilken betydning det har for byen og landet at det ligger hvor det ligger. Flyv derefter til Reykjavik. Diskuter i grupper forskelle og ligheder ved de to lande.

Opgave 2 Du er energipolitiker i Japan og har mulighed for at lave en strategi for landets energiforsyning fra 2030. Hvilke energiformer vil du satse på for Japan. OBS. Kyotoaftale (udledning af CO2), beliggenhed, vejrsystemer, opstartsomkostninger og pris pr kWh.

Opgave 3 Gå ind på www.globalis.dk Sammenlign Japan og et land du kender godt på: Udnyttelse af areal Energiforsyning Teknologi Økonomi Eksport og import Arbejdsløshed

Opgave 4 Diskuter i grupper om I er enige i progressionen der er i undervisningsmaterialet I har orienteret jer i til i dag. Er der ting der er mere vigtige end de emner geografi- faget har valgt at tage med? Hvilke ting ville I foreslå skulle med?