Kristendomskundskab 1. – 3. klasse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
- en kraft, der trodser død og modgang
Advertisements

Gudstjeneste 11. juni 2006 Velkommen!. Gudstjeneste 11. juni 2006 Tre ting vi skal passe på >< Tre ting vi skal gøre.
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Paulus en brik i Guds frelsesplan
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Kulturmøder Islam – Kristendom
Metode i AT Religion.
Livets Ord April 2012.
VELKOMMEN – VI ER GLADE FOR DIG SLUTTEDE SIG TIL OS.
Mat.5:1-2 Jesus klatrede op på et bjerg..
UNDERVISNINGSCENTRET Stengårdsvej 144, 6705 Esbjerg Ø
Nøgler til menighedens vækst
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
Håbets folk. Møde Jesus igen for første gang Er vi tro mod dét, han var tro imod? Prædiker vi det evangelium, han prædikede? Lever vi evangeliet, som.
BP – dit og mit frihedsbrev. Muligt at leve et liv i frihed – pga
Fagets formål, fokus og fagmål
Historie klasse CFU 25. februar 2010 Lene Norup.
Emne: Kirke og gudstjeneste
Lidelse, sygdom og forbøn.
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Døbt til discipelskab! Matthæus Evangeliet 28:18.
Å.
”Kaldet til kærlighed”
Tabuer Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem?
”Religion er opium til folket”
Holstebro Frimenighed At være en Jesu discipel. Discipel En der er i lære, men mere end det. Norm for lære og liv Den mundtlige tradition blev overleveret.
Ungdomsvelsignelse Søndag d. 24. marts Evangeliet i en nøddeskal Joh 3,16 For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver,
Påskedag 2012 Jesu opstandelse forandrede verden Livs-vandringen mod Emmaus Luk 24.
Den, der tror, har evigt liv Det evige liv i Johannes-evangeliet
O STED FRISKOLE - ET VÆRDIBASERET KLARSYN Et værdibaseret debatoplæg til skolens daglige arbejdsområder, særlige fokusområder, forpligtigelser samt fremtidsvisioner.
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
V/ Morten Hørning Jensen. Udsagn, der støder Matt 10,34f Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred,
Introduktion til Kongen og hans Rige
Kate-QUIZ-mus.
i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Lydighed v33 Men søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives jer i tilgift. (Matt 6,33)
Hvor skal vores fokus være? - midt i alt det, der kalder på vores opmærksomhed?
Opgaver og drøftelser kristendomskundskab og dansk 8. – 9
Lærerprofessionen.
Velkommen til et forvandlende fællesskab, der har TRO som værdi!
Rammefortællingen – Jobs Bog Bibeltekster Livsfilosofi Etik
Søren Kierkegaard 2. Eksistentialisme.
Lede til Jesus – leve i Ham
18. Søndag efter Trinitatis Søndag d. 4. oktober 2015 Gudstjeneste kl
SKABELON.
Romerbrevet v. Rolf W. Jørgensen De herliges lidelser er nåde Romerbrevet 8,17-39 De herliges lidelser er nåde Søndag, den 9. august 2015 Aalborg Frimenighed.
Når Helligånden taler Lektion 1: Helligånden taler gennem Bibelens forfattere Lektion 2: Helligånden taler gennem nulevende mennesker.
‘I skal vandre i kærlighed’ (Ef 5, 2).
Livets Ord November 2015 ‘At de alle må være ét’ (Joh 17, 21). Kommentar af P. Fabio Ciardi OMI.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. APRIL 2016 SOGNEDAG ØSTER HORNUM PROFESSOR (MSO) ANDERS-CHRISTIAN JACOBSEN AARHUS UNIVERSITET ARTS.
Liturgiens evangelium. En god gudstjeneste er som et H.C. Andersens eventyr tematisk - genkendelig - overraskende.
Den vidunderlige Gud Lektion 1: Den vidunderlige treenige Gud Lektion 2: Fællesskabet med den vidunderlige Gud.
De ti bud Jeg er Herren din Gud. De første bud Gud talte alle disse ord: »Jeg er Herren din Gud, som førte dig ud af Egypten, af trællehuset. Du må ikke.
Jesus på korset Lektion 1: Hvorfor alt det blod? Lektion 2: Hvordan blev det en sejr?
Temaer i Johannes Evangeliet Kap. 13, 1-11 Søndag d. 13. september 2015.
Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen. Vi tror på Gud Fader, den almægtige, himmelens og jordens skaber.
LYDSPOR MELLEMTRIN Spørgsmål til grundlæggende temaer i de bibelske fortællinger.
063_Kvindelil, din tro er stor 1, S1 ”Kvindelil, din tro er stor, ske dig, som du ville!” I det rige nådens ord sprudler livets kilde.
Eksistentielle spørgsmål udspringer af eksistentielle behov
Oplæg: Samtale: Nådegaver til at helbrede og forbøn for syge
Frelse af nåde ved tro Hvordan syndere bliver forligt og kan leve i fællesskab med den levende Gud Kristian Guttesen.
Livets Ord April 2018.
Livets Ord Februar 2018.
“Salige er de, som stifter fred, for de skal kaldes Guds børn.”
“Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed”
DÅB. Folkekirkens fire ritualer i billeder: Dåb Konfirmation Vielse Begravelse.
Didaktiske planlægningsmodeller
Præsentationens transcript:

Kristendomskundskab 1. – 3. klasse CFU 9. december 2009 Lene Norup

Kristendomskundskab 1. – 3. klasse Kristendomskundskab er et af skolens bedste fag! .. og et af de vigtigste har elever i en undersøgelse for nogen år siden tilkendegivet. Idéer til forløb med eleverne i 1. - 3. klasse CFUs materialesamling Øvrige ressourcer. Præsentation af nye forlagsmaterialer til faget Prøv det selv …

Kristendomskundskab – hvad og hvad ikke Kundskabsmeddelende kulturfag Forkyndelse Forkyndende tekster! Formidling af menneskers tro på Gud Formidling af viden om tro på Gud Det religiøse spiller en rolle i menneskers liv og handlinger Muslimer tror på , at Muhammed er Guds profet Formidling af den eneste sandhed Formidling om Gud Forkynder Trosfællesskab Mission Muhammed er Guds profet

Kristendomskundskab Religionernes kilder Myte Kulturbærende fortælling Historie - myte Tydning og tolkning Myte Al-tid Skabelsesmyten – hvorfor ser verden ud som den gør, hvad er mennesket vilkår Kulturbærende fortælling Fortællinger som forbinder mennesker med hinanden Fortællinger som har præget kulturen og er integreret i kulturarven Fortællinger, som ”man ikke kan undslippe”

Kristendomskundskab – Fælles Mål Formål Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold til andre. Stk. 2. Fagets centrale kundskabsområde er kristendommen, som den fremtræder i historisk og nutidig sammenhæng. Eleverne skal opnå kundskaber om de bibelske fortællinger og deres betydning for værdigrundlaget i vores kulturkreds. Derudover skal eleverne opnå kundskaber om ikke kristne religioner og livsanskuelser. Stk. 3. Gennem mødet med de forskellige former for livsspørgsmål og svar, som findes i kristendommen samt i andre religioner og livsopfattelser, skal undervisningen give eleverne grundlag for personlig stillingtagen og medansvar i et demokratisk samfund. Eleverne skal: Opnå kundskaber om .. /…til at forstå Få grundlag for personlig stillingtagen og medansvar i et demokratisk samfund. Fagets egenart/karakteristika: Den religiøse dimension Livsfilosofi og etik Livsopfattelse , livsanskuelser, livsspørgsmål & svar Individ og fællesskab Værdier: demokrati – personlig stillingtagen - medansvar Indhold: Kristendommen før og nu Bibelske fortællinger ikke kristne religioner og livsanskuelser.

Målet – med andre ord (Citat: Os og kristendom) At styrke elevernes livsduelighed og gøre dem ansvarlige overfor sig selv og andre Eleverne skal finde frem til en holdning til: Hvad er et godt liv? Hvad er ondt og godt, rigtig og forkert? Hvordan får vi livsmod og selvværd? Hvordan skal vi behandle andre? Hvordan vil vi gerne selv behandles? Hvordan hjælper vi bedst, når nogen rammes af sygdom, sorg og død?

Den religiøse dimension Hvordan er alt blevet til? Hvor kommer vi fra? Hvorfor skal vi dø? Hvorfor er der fjendskab mellem mennesker? Hvem er Gud?/ Hvad anses for guddommeligt? Hvad vil der sige at være menneske? Hvordan lever jeg bedst mit liv?

CKF’erne: De fire centrale områder Livsfilosofi og etik Bibelske fortællinger Kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser.

Sammenhængen mellem fagets fagområder Kristendommen og dens udtryk i historisk og nutidig sammenhæng Bibelske fortællinger Livsfilosofi og etik Ikke-kristne religioner og livsopfattelser

CKF - Livsfilosofi og etik Reflektere over grundlæggende tilværelsesspørgsmål og diskutere den religiøse dimension og dens betydning for menneskers livsforståelse Vurdere etiske principper og moralsk praksis Udtrykke sammenhænge mellem forskellige værdigrundlag og tilhørende tydning af tilværelsen. (sammendrag af slutmål)

Eksempel på indholdet i livsfilosofi og etik Hvad vil det sige at være menneske? Hvordan lever jeg bedst mit liv? Sorg og glæde Tilgivelse og hævn Fællesskab og ensomhed Tro, tvivl og tillid Omsorg Menneskets relation til naturen Liv og død Mening og tomhed Tro og tvivl Lykke og lidelse Frihed og angst Godt og ondt Sandhed og løgn Kærlighed og had Menneskesyn Verdens opståen Skyld og uskyld Skabelse og tilintetgørelse Evighed og uendelighed Frelse og fortvivlelse Magt og afmagt

Trinmål efter 3. klasse Livsfilosofi og etik Bøn tale med om almene tilværelsesspørgsmål med brug af enkle faglige begreber og med en begyndende bevidsthed om det religiøse sprog samtale om og forholde sig til normer for samvær give udtryk for en begyndende bevidsthed om, at mennesker lever og opfatter verden forskelligt afhængigt af deres kultur og religion.

Almene tilværelsesspørgsmål Må man slå? Må man slå ihjel? Må man gøre gengæld? Hvordan hjælper man hinanden? Hvornår er man ond? Hvad gør dig glad? Hvad gør dig trist? Hvad kan trøste dig? Hvad ønsker du dig? Kan man være god hele tiden? Må man lyve?

Ressourcer på nettet - Etik og livsfilosofi Barmhjertighed – UV-forslag, Emil og fattiglemmerne Børn og bøn – Artikel om børn og bøn Nu går solen sin vej – Aftensalem – m. oplæg om bøn Fadervor-net – webside med forslag til, hvordan der kan arbejdes. At filosofere med børn Per Jespersens sider på Skole-Forum Om at miste - hvad gør man? Forundringsbillede – samtalebillede Film i undervisningen – fra EMU Glæde - fra Lær-IT

Faglige begreber/religiøst sprog Alter, apostel Barmhjertighed, bøn, bud Dommedag, Djævelen, dåb, discipel Evigt liv, evangelium, engel Frelse, fortabelse, forsoning, farisæer, fristelse Guds rige, gode Gud Himmel, Helvede, helligånd, hedenskab, helgen, det hellige, himmelfart Jesus, jul Kors, kærlighed, konfirmation, kirke Lidelse, lignelse Nåde, næste, næstekærlighed, nadver Martyr Opstandelse Paradis, pagt, profet, påske, pinse Retfærdighed, ritual Skabelse, skyld, synd, salighed, sakramente, symboler Tro, tre-enighed, tvivl, tilgivelse, testamente, trosbekendelse Under Velsignelse Åbenbaring

CKF - Bibelske fortællinger udtrykke viden om centrale fortællinger fra Det Gamle og Nye Testamente diskutere bibelske fortællingers sigte og perspektiv og deres tydning af tilværelsen. give eksempler på de bibelske fortællingers betydning i sprog, kunst og samfund (sammendrag af slutmål)

Bibelske fortællinger GT - Det gamle Testamente NT – Det nye Testamente Urhistorien Patriarkfortællingerne Moses Kongetiden Job Profeterne Jesu liv Lignelser Apostlenes Gerninger Paulus’ breve Åbenbaringen

Bibelske fortællinger Det gamle Testamente – GT Det nye Testamente - NT Den historiske baggrund for den kristne tro Myter Fortællinger Historiske beretninger Love Salmer Ordsprog Profetier Poesi Beskrivelser og forklaringer om, hvad den kristne tro indebærer Evangelierne - Fortællinger om Jesus og hans disciple Apostlenes gerninger - Hvad skete der med apostlene efter Jesus’ død Paulus breve - Breve som fortæller, hvordan man skal leve Johannes Åbenbaring - Fortælling om, hvad der vil ske med verden ved tidernes ende

Trinmål efter 3. klasse Bibelske fortællinger Den barmhjertige samaritan Efter 3. klasse: kende til centrale fortællinger fra Det Gamle og Nye Testamente tale med om indholdet af de bibelske fortællinger gengive udvalgte bibelske fortællinger på forskellig vis.

Centrale fortællinger GT - Det gamle Testamente NT – Det nye Testamente Skabelsesberetningen Syndefaldet Kain og Abel Noas Ark Abraham og Isak Esau og Jakob Jonas og hvalen Moses Josef David og Goliat Jesus’ fødsel Jesus’ disciple Jesus og ”de anderledes” Jesus’ død Undergerningerne Den barmhjertige samaritaner Den fortabte søn Arbejderne i vingården

Centrale fortællinger - ressourcer på nettet GT - Det gamle Testamente NT – Det nye Testamente Skabelsen – filosoferende samtale om skabelsen Bibelske fortællinger og påklædningsdukker – fra EMU Når søskende strides – med udgangspunkt i fortællinger fra GT Plakat - Når søskende strides Animationer - Når søskende strides Lignelser – billedbase Barnetro – et spil om tro

CKF- Kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng Forholde sig til spørgsmålet om, hvad kristendom er og vurdere kristendommen og folkekirkens betydning i Danmark. forholde sig til kristne grundbegreber som grundlag for vurdering af værdier og tolkning af tilværelsen formulere sig om brug og betydning af kristne symboler og ritualer samt synge og tolke salmer og sang (sammendrag af slutmål)

CKF- Kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng Urmenighedens opståen - Pinse Paulus og kristenforfølgelser Kristendommens legalisering i Romerriget Klosterbevægelserne Kristendommens indførelse i Danmark Luther og reformationen Folkekirkens etablering Grundtvig og Kierkegaard Folkekirkens funktion og betydning i dag Kirkelige retninger Luthersk Mission, Indre Mission, Tidehverv m.m.

Trinmål efter 3. klasse Jellingestenen Kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng Jellingestenen gengive centrale begivenheder i kristendommens historie – med særlig vægt på danske forhold beskrive udvalgte grundbegreber i kristendommen og forholde sig til deres tolkning af tilværelsen beskrive udvalgte symboler og ritualers brug samt synge og samtale om salmer og sange

CKF- Kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng Symboler Ritualer Kors Fisk Due Påskelilje Hjerte Rose Anker Skib Kristne symboler Fødsel - dåb Pubertet Bryllup Død - begravelse Jul Påske Pinse Gudstjeneste Bøn

Salmer & sange Op, al den ting Et barn er født I østen stiger solen op Sov sødt barnlille Jeg gik i marken Nu titte til hinanden Lysets engel Dejlig er den himmel blå

Ressourcer på nettet Kristendommens udtryk Verden set med to øjne Tro & viden – indskoling Salmer - tekst & melodi Salmer – ppt I østen stiger solen op Nu titte til hinanden Lysets engel Op, al den ting Fastelavn – skoletj.mat Jul – Fra EMU Kunstneriske udtryk

Tilgange og metoder … (rapport) Den narrative (vi fortæller myter og historier). Den fænomenologiske (vi filosoferer i fællesskab over de almene tilværelsesspørgs-mål). Den hermeneutiske (vi sætter de religiøse udtryk - tekster, billeder, genstande, ritualer og symboler mv. - i relation til elevernes hverdag). Den religionsfænomenologiske (vi sammenligner elementer fra forskellige religioner). Den komparative (vi ser på slægtskab mellem udvalgte tekster, symboler og genstande fra forskellige religioner). Den historisk-kritiske (vi analyserer og stiller kritiske spørgsmål til stoffet). Den biografiske (vi sætter fokus på centrale personer og deres relation til religion). De æstetiske (vi arbejder praktisk- musisk med stoffet f.eks. drama, sang og billed-fremstilling). Den religionssociologiske (vi laver i mindre omfang undersøgelser i felten - feltarbejde). Den tværfaglige (vi arbejder tematisk med tværgående emner, hvor der måtte være indholdsmæssige overlap til andre fag som f.eks. historie, billedkunst, fysik og sam-fundsfag).

Tilgange og metoder … (rapport) Metodens fokus Det narrative Fortællinger, myter og historier Det fænomenologiske Fælles filosofisk samtale om almene livsspørgsmål Det hermeneutiske Symboler, billeder, genstande Det religionsfænomenologiske Sammenligning af elementer fra religionerne Det komparative Slægtskab mellem religionernes udtryk Det historisk-kritiske Analyse og kritisk tilgang til de skriftlige kilder Den religionssociologiske Feltarbejde Den æstetiske Praktisk-musisk arbejde

Læseplan – juni 2009 Med henblik på faglig fordybelse og elevens alsidige personlige udvikling inddrages en bred vifte af tilgange til faget. Inden for alle forløb skal eleverne arbejde med at Lytte og fortælle - samtale - klassevis, gruppevis og i par - debattere og diskutere - dramatisere - læse og skrive synge iagttage og fremstille billeder stille spørgsmål og foretage undersøgelser opstille og behandle problemstillinger reflektere og ræsonnere interviewe dokumentere fremlægge benytte audiovisuelle og elektroniske medier.