Marianne Mollerup KBH Madhus

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med 
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Husk også, at du kan være med i konkurrencen om fede KU-hoodies
En lille historie om VAND
Information om Nøglehullet 2011
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
Hvordan kan man arbejde meningsfuldhed i forandringsprocesser?
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
Økomad i daginstitutioner
”En årstid er en af de større inddelinger af året
Mærkninger  kemien i din hverdag..
Vi gennemførte en række interview ifm
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Information om Nøglehullet 2011
VISIONEN FRA DET NY NORDISKE KØKKEN
Slagterkurvens nordiske mad
Jeg støtter barnet ved:
Nem planlægning af børnemad
Det du kommer til at se og opleve i dag er en helt ny teknologi indenfor ernæring. Med denne teknologi er det muligt at opleve fordele allerede indenfor.
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Produkt ProduktionProfil/Politik People GenbrugelighedSvanemærke Økologi Bæredygtighed Kvalitet Mindre CO 2 Ingen spildevand Minimalt udslip Ingen kemikalierGenbrug.
”Tag en kødfri dag og forlæng dine kødretter de øvrige dage med masser af grønt – så er der mere luft i budgettet til økologisk kød”. Kilde:
Mad til unge på høj- og efterskoler
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Lise Walbom, Chefkonsulent i DI Fødevarer
Forældre- og fødselsforberedelse
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
7 Årgang Langmarkskolen
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Den bæredygtige landsby
Afkobling og integration Tiltrædelsesforelæsning Fredag d. 7. Juni 2002 Per Christensen.
Klik for at redigere i masteren Klik for at redigere teksttypografierne i masteren –Andet niveau Tredje niveau.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Fakta-slidesDialog og øvelser Næste skridt og lavthængende frugter Pluk slides på de kommende sider…
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
21. november Lejre – Den Økologiske Kommune.
Økologi og økonomi i uddannelsesinstitutionerne s kantiner Hvad tænker skolernes ledelse?
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Klimavenlig mad Rasmus Fredslund.
Fra Muld til Mund.
Forretningsudvikling med Destination Lillebælt
Avlermøde AKS -Produktion af egen opformering
Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed
Hvor kommer kulhydrat fra?
Seks veje til din sundhed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Sæsonbetonet Menuplanlægning
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Storkøkken sygehus.
Hvor kommer kulhydrat fra?
Professionelle opskrifter og Svindberegning: 2 skoleperiode
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Marianne Mollerup KBH Madhus Økologisk omlægning Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus ØKOLOGI- hvorfor ØKOLOGI kommer af græsk OIKOS = at holde hus Det handler om en ny måde at tænke og handle på. Økologi er mere end bare produktion og regler. Økologi handler om Bæredygtighed. Vi vil HOLDE HUS med jordens ressourcer, med samfundets, med køkkenets… Bæredygtighed: skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø både nu og i den fjerne fremtid Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus ØKOLOGI – og miljø Miljø - Rent drikkevand i fremtiden, større biodiversitet, øget flora og fauna Danmark har noget af det fineste drikke-vand i Europa og det skal vi blive ved med at have Danmark er vi fra naturens side beriget med helt rent vand i undergrunden. Vi har i mange år været så heldige, at vi bare kan pumpe grundvand op og sende det ud som prima drikkevand i vores haner uden videre rensning. Men de seneste årtier er mere og mere grundvand desværre blevet forurenet med sprøjtemidler (også kaldet pesticider eller sprøjtegift) fra den ikke-økologiske del af dansk landbrug, som ikke er økologisk. Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus ØKOLOGI –og miljø 1 l. økologisk mælk sparer 200 liter grundvand for mødet med sprøjtegifte. 1 kg oksekød sparer 3000 liter grundvand for mødet med sprøjtegifte. 1 kg økologisk havregryn sparer 680 liter grundvand for mødet med sprøjtegifte. Kilde: Økologisk landsforening Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus ØKOLOGI – og smag Smag: økologiske grøntsager og frugter indeholder generelt flere smagsstoffer pr. kg end ikke-økologiske Der er også mere smag i kød, mejeri mm. tørstof-indholdet i økologiske grøntsager er højere, grundet dyrkning uden kunstgødning, grøntsager der bliver dyrket med brug af kunstgødning, optager unaturligt store mængder vand, derfor større koncentration af vand i forhold til tørstof. Derfor smager økologisk mælk ofte bedre Indholdet af frie fedtsyrer er markant lavere i økologisk mælk end i konventionel mælk. Det betyder, at den økologiske mælk har mindre risiko for at udvikle skarp smag eller lugt. Det viser et forskningsprojekt fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet. Forskellen hænger formentlig sammen med, at de økologiske køer kommer mere på græs og får mindre mættet fedt i foderet end andre køer gør. Det vurderer de to forskere bag undersøgelsen, Lars Wiking og Martin Bjerring. Kilde: ICROFS nyt nr. 3, 2010: http://www.icrofs.dk/pdf/icrofsnyt/2010_3.pdf Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus ØKOLOGI for dyr har god plads at bevæge sig på får grovfoder, som er godt for deres velbefindende og forebygger sygdomme har adgang til udearealer, når årstiden tillader det skal have økologisk foder høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug. Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus

Valg af strategi for økologi i køkkenet To måder at indføre økologiske fødevarer på 1. Konvertering - gør som I plejer 2. Omlægning - en forandringsproces i hoveder og gryder Konvertering (gør som I plejer) Man beslutter sig for at erstatte de konventionelle varer med de ø-mærkede uden at forandre hverken kostsammensætningen eller madlavningen. Dette valg vil som regel medføre en permanent merpris på mellem 20 og 35 procent.   2.   Omlægning (en forandringsproces) Via ændring af sine vaner både m.h.t. kostens sammensætning på tallerkenen og i produktionen indføres op mod 100 procent økologiske fødevarer uden merudgift til følge. Marianne Mollerup KBH Madhus

Ingen skal omlægges – man skal omlægge sig selv I skal finde jeres konkrete potentiale I skal finde og skabe jeres styrker I skal respektere at omlægningen tager tid og kræver ressourcer Omlægningen er en kulturforandring Man kan ikke tale sig til en omlægning - den skal skabes Marianne Mollerup KBH Madhus

En økologisk omlægning i gryderne Typiske kostomlægningsmuligheder: 1. Brug kød med omtanke (Mindre kød - Anderledes kød) 2. Brug mere grønt og mere groft grønt. Lad grøntsagerne spille hovedrollen 3. Brug grønt og frugt efter sæson 4. Brug flere kartofler og friske kartofler 6. Bag brød og kager selv 7. Brug flere bønner, korn, gryn og linser 8. Vælg friske råvarer frem for frost, hel og halvfabrikata 9. Husk mellemmåltiderne og lav dem selv. Pas på hvor meget sødt. 10. Hold hus - køb ind med omtanke 11. Lad råvarer og sæson styre menuen 12. Stop madspil – der ligger penge i din skraldespand Er økologi sundere – det mener mange, sundhed er meget kompliceret at måle. Så derfor siger ØKL økologi er mad på naturens egne præmisser. Det er sund fornuft. Ny pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen viser, at der er 49 procents risiko for at få rester af sprøjtegift Forskningsresultat fra DTU, at pesticidrester langt under grænseværdierne i kombination med hinanden kan virke skadeligt på drengefostres hjerneudvikling og deraf indlæringsevne samt på deres fertilitet senere i livet. En række danske sundhedsplejersker, læger og forskere anbefaler af samme grund gravide og ammende at spise økologisk for at minimere indtaget af hormonforstyrrende stoffer. Flere meget veludførte amerikanske undersøgelser har klart dokumenteret, at en omlægning af kosten fra konventionel til udelukkende at indeholde økologiske produkter medfører en næsten øjeblikkelig reduktion i udskillelse af visse pesticider med urinen. Kilde: Økologisk landsforening Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus Hvor finder i tiden Begejstring, arbejdsglæde og følelsen af meningsfuldhed i arbejdet skaber den største mængde tid Medarbejderne finder den selv i deres hverdag Meget grundig planlægning Mindre udbud, større variation, lækkert mad Tværfagligt samarbejde Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus Hvordan kommer vi i gang Sørg for at alle led er med i beslutningen Find pengene før køb af økologi Gennemgå fakturaer Lav handlingsplan i fællesskab Start med basis råvarer Følg økonomien nøje Fejr succeser – brug det nye spisemærke Marianne Mollerup KBH Madhus

Små ændringer gør stor forskel Vær obs. på at portions størrelser skal tilpasses målgruppen Brug opøsere og redskaber som passer til portionsstørrelsen Små portioner, byd hellere anden gang Tænk i anderledes og mindre udvalg af pålæg Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus Mad er ikke bare mad Mad er fuldstændig basalt for alle mennesker. Mad er vanedannende – Madvaner er svære at ændre. Mad skaber oplevelser og erindringer. Mad skaber samvær. Marianne Mollerup KBH Madhus

Marianne Mollerup KBH Madhus Mad er ikke bare mad Alle har en mening om mad. Mad er omsorg. Mad er hverdagsmad. Mad er festmad. Marianne Mollerup KBH Madhus