Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Balance i energiregnskabet
Advertisements

Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Helhjertet træning og et længere liv.
Proteiner Aminosyrer.
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Moderne genteknologi Celler som fabrikker.
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Vigtige begreber i naturfag
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Byder velkommen til temaeftermiddag om kost og træning
Opbygning og struktur Af Ali Ghotbi, Ortopædist Uddannelsen
Hvad er mikroorganismer?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Byder velkommen til temaaften om kost og træning
Enzymer.
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Målet med hjerterehabilitering
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Proteiner - Opbygning og Funktion
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Fedtopløselige vitaminer
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
Proteiner og massespektrometri
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Kulhydrater og dannelse af ATP
Bælgfrugter og proteiner
Hvordan nedbrydes maden ?
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Proteiner Små byggesten.
Hemmeligheden bag arvelighed
Fordøjelse af næringsstoffer
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Præsentationens transcript:

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner - til glæde og gavn Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner er essentielle for vores organisme fungerer som byggematerialer overalt i vores krop behovet afhænger af mange faktorer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner er aminosyrer bygget sammen i lange kæder en proteinkæde kan bestå af 2 til 20 forskellige aminosyrer kan bestå af op til flere hundrede- tusinde aminosyrer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner Består af: C 50 – 55 % O 20 – 23 % N 13 – 18 % H 6 – 7 % S ca. 1 % P ca. 1 % Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Aminosyrer Består af: en aminogruppe: – NH2 eller - NH3+ en carboxylsyregruppe: - COO‾ eller COOH samt et H-atom og en variabel gruppe R Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Aminosyrer Der findes 20 meget almindeligt forekommende aminosyrer Der er 9 essentielle aminosyrer, der skal tilføres via kosten De 9 er: leucin, isoleucin, valin, phenylalanin, histidin, tryptofan, methionin, lysin, threonin De øvrige aminosyrer kan kroppen selv danne Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Aminosyrer Aminosyrer mg / kg legemsvægt / dag Histidin 10 Isoleucin Leucin 14 Lysin 12 Methionin + Cystein 13 Phenylalanin + Tyrosin Threonin 7 Tryptophan 4 Valin Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner Aminosyrekæderne foldes i mere eller mindre kompakte kæder afhængig af fysiske og kemiske forhold Foldebladstruktur spiralform (helix) Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner Proteinstrukturen stabiliseres af bindingerne mellem de enkelte peptidkæder og de enkelte molekyler Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner Rækkefølgen af aminosyrer i proteinkæden bestemmer proteinets rummelige struktur og forskel i de biologiske funktioner Indgår i forbrændingssystemet og udgør ca. 10 – 20 % afhængig af omstændigheder og proteinindtag Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiner Proteiner opdeles bl.a. efter: deres opløselighed i vand deres funktioner i kroppen den rummelige anordning af aminosyrekæderne deres animalske eller vegetabilske forekomst den kemiske sammensætning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinfordøjelsen Ca. 97% af den mængde protein vi indtager fordøjes og absorberes Dette svarer til 50 – 100 g protein hver dag I mavesækken angribes proteinerne af saltsyre, der dannes i mavesækkens vægge Saltsyre aktiverer bl.a. enzymet pepsin, der katalyserer nedbrydningen af proteinerne Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinabsorption I tyndtarmen nedbrydes proteinerne fuldstændig til aminosyrer som nu er klar til absorption Aminosyrerne absorberes gennem cellevæggen vha. aktiv transport påvirket af N/K-pumpen Jo bedre form en person er i, jo bedre transport pga. flere N/K-pumper Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinabsorption Stor mængde kostfibre er skyld i mindre absorption, fordi der sker en øget produktion af bakterier i tyktarmen hvorved kostfibre stjæler kvælstof fra proteinerne Alderen har betydning for optagelsen af aminosyrer, da ældre danner mindre mængde saltsyre og derfor nedbryder færre peptidbindinger i især mavesækken Lectin og trypsin-hæmmere i rå bælgplanter virker også som en hindring for optagelsen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Aminosyreomsætning byggesten i proteinsyntesen substrat til glukosenydannelse forbrænding del af en lang række lavmolekylære stoffer (adrenalin, galdesyre, nitrogenoxid (NO) m.fl.) Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiners funktion Proteintype Eksempel Funktion / forekomst Strukturprotein Kreatin Hud og negle Kollagen Sener Elastin Elastisk bindevæv Glykoprotein Overfladeprotein på cellemembranen Kontaktile proteiner Myosin Muskler Aktin Hormoner Insulin Regulerer blodsukkerkoncentrationen Prolaktin Regulerer mælkeproduktionen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiners funktion Proteintype Eksempel Funktion / forekomst Enzymer Amylase Stivelsesnedbrydende fordøjelses-enzym Trypsin Proteinspaltende fordøjelsesenzym Enolase Styrer delproces i glycolysen DNA polymerase DNA replikation Transportprotein Hæmoglobin O2-transport i blodet Myoglobin B-100 lipoprotein Fedtstoftransport i blodet Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteiners funktion Proteintype Eksempel Funktion / forekomst   Beskyttelsesprotein / immunproteiner Antistof Neutraliserer fremmede proteiner Komplement Gennemhuller cellemembranen hos fremmede celler f.eks. bakterier Fibrinogen Koagulation af blodet Næringsproteiner Kasein I mælk Ovalbumin I æggehvide Gluten I hvede Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinsyntese Proteiner dannes ud fra frie aminosyrer i cellernes ribosomer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinsyntese Aminosyrerne kobles sammen i den rækkefølge, der er bestemt af rækkefølgen i mRNA-molekylet Hasigeheden af dannelse af de forskellige proteiner er bestemt af bl.a. næringsstoffer, hormoner og lokale vækstfaktorer Ca. 20 % af kroppens totale energiomsætning anvendes til dannelse af peptid-bindinger Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinsyntesen I cellens lysosomer findes enzymer, der nedbryder peptid-bindinger igen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinsyntesen Lysosomer er meget lidt kræsne i deres valg af proteiner, der skal nedbrydes Formålet er at skabe frie aminosyrer til rådighed i aminosyre-poolen Aminosyre-poolen forsynes med nye aminosyrer fra kosten og fra nedbrydning af vævsproteiner Poolen er for en normal voksen på ca. 100 g protein Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Protein turnover Der nedbrydes dagligt mere kropsprotein end der indtages gennem kosten Kroppens samlede aminosyreomsætning er mere end dobbelt så stor (200 – 300g/dag) som proteinindtagelsen (ca.70g) Turnover er større i små børn og mindre i ældre Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Protein turnover Protein syntese (g / kg / dag) For tidligt fødte 6,3 Nyfødte 5,1 Teens 3,9 Voksne 2,8 Ældre 2,0 Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Protein turnover Nogle væv er mere aktive i turnover end andre Lever og tarme står for tilsammen 50 % af kroppens turnover Muskelvævet som er den komponent der indeholder mest kropsproteinmasse (50 %) står for omkring 25 % af dens samlede protein turnover Udveklingen af frie aminosyrer og kropsprotein er flydende og konstant Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Protein turnover En voksen krop på 70kg indeholder ca. 12 kg protein: 43 % findes i muskler 15 % i huden 16 % i blodet resten i lever, hjerne og nyrer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Protein turnover Mængden af frie aminosyrer i muskelvævet er ikke relateret til koncentration af kropsprotein Proteinomsætningen adskiller sig fra de andre næringsstoffer ved at en høj indtagelse ikke medfører øget proteinopbygning Der er balance i turnover når forholdet mellem opbygning og nedbrydning er lige stor Indtages der flere aminosyrer end der er behov for vil overskuddet indgå i forbrændingen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Protein turnover Ubalance og en lille turnover, dvs. proteintab, opstår når: proteinnedbrydning stimuleres proteinsyntesen hæmmes ved sygdom og sult Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Protein turnover Ubalance og en stor turnover opstår når f.eks.: Ved fysisk træning hvor der opbygges proteindepoter i form af større muskelmasse ved vækst ved graviditet og amning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinbehov Det anbefales 0,75g protein/kg/dag for voksne Dette svarer til 10 – 20 E% - anbefalet 15 E% Fysisk aktivitet fører til øget protein oxidation i musklerne Dette giver en øget protein turnover Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinbehov Ved høj fysisk aktivitet er der øget behov hvilket skyldes: øget muskelmasse som et resultat af træning øget nedbrydning af muskelvæv og protein turnover ved hård fysisk træning, speciel udholdenhedstræning øget gluconeogenese fra muskelprotein hvis energibehovet ikke kan tilgodeses Det anslås at det daglige proteinbehov ligger omkring 1,4 – 1,8g/kg/dag for atleter med hård fysisk træning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteinbehov Ved ønske om vægttab kan det anbefales at øge proteinindtaget og nedsætte mængden af fedt. Der er opnået gode resultater med en kost der indeholder: 15 – 30 E% protein 20 E% fedt 50 – 65 E% Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Gode kilder til de essentielle aminosyrer mg aminosyre / g protein Blom-kål Bønner Rug-brød Hvede-mel 40% ost Sød-mælk Skinke Voksne mg / g protein Histidin 110 120 150 130 180 240 100 Isoleucin 220 350 370 310 81 Leucin 330 410 430 590 610 470 119 Lysin 300 380 200 140 510 570 560 Methionin 114 116 185 191 203 209 302 106 Phenylalanin 340 400 680 440 Threonin 210 260 160 270 56 Tryptophan 71 69 70 65 88 86 68 31 Valin 360 280 Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Kilder med høj proteinkvalitet Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Kilder med højt proteinindhold Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Kilder med lav proteinkvalitet Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Proteintilskud Blev oprindeligt fremstillet til småt spisende ældre / syge Kan være et supplement hvis man ikke spiser varieret og nok Bør indeholde de essentielle aminosyrer Kan ikke erstatte fornuftig kost Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Gode links www.sundhedsguiden.dk www.netdoktoren.dk www.motion-online.dk www.meraadet.dk www.metteriis.dk Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008

Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008 Tak for i aften - og god træning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008