Introduktion til værdistrømsanalyser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
5S tal-leg.
Advertisements

Kend din værkstøjskasse
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Lean Lean i Danmark Kort historisk om Lean Hvad er Lean
Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
SMED Single Minute Exchange of Dies
LEAN Akademy.
Balanced Scorecard i Dansk Landbrugsrådgivning
OEE Når man arbejder med OEE målinger ser man på den enkelte maskines effektivitet og laver dernæst en analyse, så man let og overskueligt kan se hvad.
Lean Salgskonsulentuddannelsen
Gode råd og eksempler på faldgruber
Manuelle målstyrings-tavler
Kortlægning af arbejdsgange
Værdistrømsanalyser.
Arbejdspladsudvikling
Lean i den offentlige sektor Carsten Lindorf
Vi gennemførte en række interview ifm
Erna Storgaard - Kastanievænget Vonge - tlf Målnedrulning At have fælles.
Erhvervscase Erhvervscasen kan f.eks. indeholde:
Lean Salgskonsulent-uddannelsen Velkommen til dag 4
27. Produktionsstyring Produktionsstyringens mål
Analyse- og udviklingsmodel
Værdistrømsanalyse Gennemgang af hvordan man laver værdistrømsanalyser i produktion Værdistrømsanalyse kaldes VSM (Value Stream Mapping) i materialet.
Introduktion Team Values Interweave ™. Når samarbejdet i et team skal styrkes, så er ord fra konsulenter eller ledere ikke nok.
Kundeværdi.
Hverdagens Helte i Danfoss Floor Heating
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
Værdistrøms-analyse (Vejledning)
5S anvendes til indretning af arbejdspladser
Et projekt i Beskæftigelsesafdelingen (BA) på Københavns Fængsler
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Spagettidiagram Et spagettidiagram er en meget simpel måde at se og forstå et produkts vej igennem de forskellige processer Det kan laves på flere måder:
Forbedringstavlen – er et must
Erna Storgaard - Kastanievænget Vonge - tlf Standardiseret arbejde – stol.
1 Carsten Lindorf LOGISTIK= Græsk = logistica at beregne.
Udarbejde af den fremtidige flow
Formål – i dag Lidt dybere kendskab til lean Tankesættet Værktøjerne
Optimering af arbejdstilrettelæggelse i på Radiologisk afdeling i Køge Mahad Huniche Møde med Region Nordjylland.
Hvad er mål/resultat (output)?
Kvalitetsstyring og kortlægning efter jordforureningsloven ATV-møde 4. november 2009.
Brainstorm Et værktøj til ideskabelse
Kaizen tavle Forbedringstavlen.
Kortlægning af værdikæder
Erna Storgaard - Kastanievænget Vonge - tlf Regler omkring tavlen Det.
SMED Formål: Minimering af omstillingstiden 1 Hvad er SMED 2 Gevinster
VSM – Nuværende værdistrøm – Fase 1
©SCKK - KVIK læringsmiljø om arbejdsgange Hvorfor måle? Tilfredsstille eksterne interessenters behov Få fokus på fakta Få overblik over hvad tid og ressourcer.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Strategi i Vindervirksomheder Kapitel 2
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Carsten Lindorf Lean administration og service Fagspecialistorganisation  Fagspecialicerede funktioner  Fagligt kompetente medarbejdere  Lille helhedforståelse.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Fokus på realkompetencer.
Indlæg for avlsrådgivere torsdag d. 29. september 2011 Projektleder Ulrik Toftegaard Jensen Team Økonomi & Management, VFL,Kvæg,
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
at få sund fornuft til sund adfærd….
Carsten Lindorf Lean administration og service Fagspecialistorganisation  Fagspecialicerede funktioner  Fagligt kompetente medarbejdere  Lille helhedforståelse.
Korte (max. ½ time) ugentlige dialog møder i teamet/afdelingen. Stående omkring tavlen. Ledes af nærmeste daglige leder. Dialog omkring: Handlingsplanen.
Forretnings innovation ! 1/15 Det overordnede mål er værdiskabelse i virksomheder Metoder til afklaring af hvilke veje der skal følges. Idé og Udviklingshuset.
LEAN-KØREKORTETS STRUKTUR
Hvad er lean? Lean er at opnå en kultur, baseret på løbende forbedringer, hvor der fokuseres på, hvad der giver værdi, set med kundens øjne. Alt andet.
Målstyring KPI... – Hvad kunne vi måle på? Leveringsevne - evne til at levere materialer og information nøjagtigt og præcist til kunder (interne & eksterne)
Lean og 5S. LEAN i forhold til TIK LEAN er meget konkret og aktivt understøtter TIK, herunder excellence-model, TIK-pyramide, leveregler med videre KriteriumIndhold.
Vi designer børneliv, som giver livsduelige børn..
Dagens program Pointer på tværs af gruppernes møde 1. Introduktion til Værdistrømsanalyse – en metode til at se på arbejdsgange og opgaver De næste skridt.
Kort gennemgang – der kommer en nærmere beskrivelse på modul 3
SUF - gevinstrealisering
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Del 2 - Synliggørelse af hvordan vi hver især bidrager til løsningen af kerneopgaven. Til proceslederen: Inden du gennemfører processen med medarbejderne,
Værktøj 10: Forandringer og stress - Arbejdsgruppen
Præsentationens transcript:

Introduktion til værdistrømsanalyser Generel introduktion til værdistrømsanalyser Hvad er en værdistrøm Hvorfor lave værdistrømsanalyser Hvad viser de Hvem bruger dem

Hvad er en værdistrøm En værdistrøm er et produkts vej gennem en produktion eller en sagsbehandling, hvor det får tildelt værdi i hver proces det gennemgår Man har fokus på produktet og ikke den enkelte proces, så man herved ser helheden også på tværs af afdelinger Med andre ord – man finder ud af hvordan kæden hænger sammen, og får belyst om der er nogle svage led undervejs, eller om kæden helt knækker Når analysen laves bruger vi brunt papir, post’its og en tusch til at skrive med

Værdistrømsanalysen Værdistrømsanalysen (value stream mapping /VSM) er et praktisk værktøj til at kortlægge produktets vej og visuelt præsentere de enkelte procestrin og det samlede forløb. Der skabes et struktureret overblik over, hvor der sker noget undervejs, som tilfører varen værdi, dvs. som kunden vil betale for. Der kommer herved fokus på hvad der kan betragtes som unødvendigt og i LEAN-verden betragtes som spild. Der er fokus på det samlede flow, man ser således også på materiale og informationsflow. Man flytter fokus fra optimering af den enkelte proces til optimering af den samlede værdistrøm – man gør herved op med den traditionelle silotænkning. Det er en succesfuld metode til at kortlægge det nuværende setup, og dermed skabe fundamentet for at skabe et mere effektivt fremtidigt setup. (current state => future state) Værdistrømsanalysen kan bruges som et effektivt ledelsesværktøj der til stadighed viser nye muligheder for løbende forbedringer og fremdrift.

Værdistrømme i hverdagen Værdistrømme i hverdagen er ikke kendte af alle Te-produktion Fødevarernes vej ”fra jord til bord” Hvordan kommer min sag rundt i systemet Procedurer omkring lovgivning Hvad ligger før og efter en operation

Spild i værdistrømmen Spild (Muda) er kendetegnet ved at være aktiviteter, der anvender ressourcer uden at skabe værdi for kunden Det kræver mindst lige så stor indsats og hårdt arbejde, at skabe spild som at skabe værdi Udsnit af værdistrømsanalyse Når vi har gennemløbstiden er det ofte under 5% der er værdiskabende – set med kundens briller

Fordele ved kortlægningen Der er mange fordele ved at anvende værdistrømsanalysen: Få en klar fælles forståelse og overblik (hvad skaber værdi? – hvad er spild?) Afdække ’lavthængende frugter’ (hvad kan vi umiddelbart forbedre) Identificere de områder, som kræver en nærmere analyse Undgå løsrevne suboptimeringer – man ser helheden Se tingene i et større perspektiv Prioritere indsatsen i forhold til effekten Forkorte gennemløbstider for derved at frigøre ressourcer til at arbejde med løbende forbedringer og udvikling Øge kundetilfredsheden, idet der er fokus på at skabe værdi for kunden Den enkelte medarbejder har stor indflydelse på sin hverdag og er med til at udvikle virksomheden Højere medarbejdertilfredshed i en virksomhed hvor teams arbejder på tværs om fælles målsætninger

Et ledelsesværktøj – skab konstant fremdrift Lederne kan i høj grad bruge værdistrømsanalysen som et ledelsesværktøj, idet man med struktureret arbejde kan finde mange forbedringer, arbejdet lettes ved altid at have en opdateret værdistrømsanalyse i afdelingen. Måden man kan arbejde med det på er: At opdele afdelingens produkter/ydelser i produktfamilier, udvælge et produkt eller en ydelse som man vil gå til bunds i At samle processens berørte afdelinger og kortlægge current state (nuværende situation), herved skabes fællesskab omkring analysen At udarbejde en future state (fremtidsbilledet), som kan være realiseret indenfor cirka 3 måneder (hellere mange små forbedringer end få store) At gennemføre de forbedringer, der er skitseret på future state og følge op på, at de opstillede resultater realiseres At gentage dette i fast interval, så der hele tiden er fokus på løbende forbedringer Synliggør fremdriften på afdelingens tavle