Hjemmestyre-ordningen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Demokrati og styreformer
Advertisements

Årshjul for TR-opgaver
DOMSTOLENE & KRIMINALITET
Lektion 5 Siden sidst Tilbagekaldelse af forvaltningsakter
Debatmøde Drøftelse af debatoplæg fra Styringsudvalget.
Den danske strukturreform
Demensredegørelsen 2012 Mikaela Augustussen Sundhedskonsulent Departementet for Sundhed og Infrastruktur.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Kortforsyningsseminar 24. marts 2009 Anne Buch-Larsen Kort & Matrikelstyrelsen Mail:
Velkommen Hvorfor er vi her i dag?
Hvad skal vi leve af? Et spørgsmål om pensioner og transparens.
De Aktive Kultur Samvær Fitness Netværk De Aktive Generalforsamling 16. maj 2012.
De københavnske Ældreråd Organisationen. § 30. Kommunalbestyrelsen nedsætter et ældreråd. Ældrerådet rådgiver kommunalbestyrelsen i ældrepolitiske spørgsmål.
USA, ENGLAND & TYSKLAND Politiske systemer.
Den gamle universitetslov: Formål §1, stk 2: •at drive forskning og give uddannelse •værne om forskningsfriheden •bidrage til at udbrede kendskabet til.
EU-indsaten for administrative lettelser1 Indsatsen for at lette byrderne i EU Anders Bering Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering.
SAMARBEJDE OG MEDINDFLYDELSE. Overordnede bestemmelser Ledelse og medarbejdere skal i samarbejde føre de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål ud i livet.
Boligselskabernes Landsforening – Danmarkspanel - Januar A&B ANALYSEs Danmarkspanel - Boligselskabernes Landsforening - Januar 2010.
Styringskrav for jobcentre
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
PARTIERNES STRUKTUR, VALG TIL FOLKETING & REGERINGEN
Folketinget Frisholm.
Hvordan søger man om optagelse?
Fælles Rådgivende Organ 18. januar 2011 Information om opgaver m.v.
Beslutningsreferat fra 2. smagning 08 maj 2009: Formanden bød velkommen og gennemgik referatet fra sidste generalforsamling (stiftende) Ses herunder: Navnet.
4. Det kommunale valgår –Nyvalg til handicaprådet, LBR og klagerådet –Valgkampen generelt –Andet.
Samfundslære: Styreformer
Lovgivningsprocessen
Fremtidens Borgerservice i Grønland Peter Schultz 9. marts 2010.
GENERALFORSAMLING 2011.
Opsamling og afrunding på konferencen “Den gode genoptræning” Landstingssalen, 22. september 2008 NB: Pga manglende tid blev hele oplægget ikke præsenteret.
Notat I et notat vil der normalt optræde følgende elementer: – en problemstilling og baggrunden herfor – forskellige løsningsforslag – en gennemført faglig.
EU: mere magt, mindre deltagelse Demokraticafé, Niels Brock, København, 2. december 2010.
EU’s demokrati – hvem bestemmer? Gammel Hellerup Gymnasium 16. Januar 2014 Rasmus Nørlem Sørensen Oplysningsforbundet DEO.
Samfundslære – kapitel 4
Skolebestyrelsens beretning Skåde skole.
Temadag for repræsentanter i De Regionale Beskæftigelsesråd d Birgit Hagen, DH repræsentant I Det regionale Beskæftigelsesråd i Region Midtjylland.
Borgerinitiativet i historisk/politisk kontekst, Europahuset den 18 juni 2010 Marlene Wind, PhD, Professor Institut for Statskundskab Københavns Universitet.
Udvikling i GODS Transporten Sammenfatningsrapport maj 2010.
Plantekongres 2006 kontorchef Hanne Kristensen,
Politik i teori og praksis 1
Skanderborg Kommune Valgmøde 3. marts 2014 Baggrundsviden for at kunne varetage skolebestyrelsesarbejdet.
Hvem har magten ? Og har de også magten til at udøve magtmisbrug ?
Landsbyudvalg Bidrager til at igangsætte og understøtte udviklingstiltag i Skive Kommunes landsbyer og landområder - med fokus på, at der sker en udvikling.
REACH-Implementeringsprojektet Status for implementeringen af REACH i Danmark Torben Nørlem, Miljøstyrelsen Kemikalier.
Temaplan for vindmølleplanlægning i Norddjurs Kommune Workshop om vindmøller den 3. juni 2010.
Præcisering Oplægget baserer sig på den indstilling, der er på vej til byrådets behandling Indstillingen har været i høring i perioden 20/ /1-14.
Kapitel 3 Retssystemer.
Skolebestyrelsens skriftlige beretning skoleåret 2014/2015 Lindebjergskolen Lindebjergskolen beretning 2014/2015.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
{ Bestyrelseskursus Marts 2015 Bestyrelsens opgaver og ansvar.
Miljøcertificering på IBOS
Politiske partier Jan Christiansen Sosufyn
Kent Fridberg, Bureau for Inatsisartut Nordisk Råd – Näringsutskottet – 2012 Grønlands Selvstyre.
Historien/Baggrunden for EU-samarbejdet 1951: Traktaten om Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab - At skabe fred i EuropaDet Europæiske Kul- og Stålfællesskab.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Lov ” med lov skal land bygges” Jan Christiansen Sosu Fyn.
Voksenlærlingordningen. Hvorfor en voksenlærlingeordning?  Voksenlærlingeordningen startede i 1997 for at modvirke de begyndende balanceproblemer på.
Historien/Baggrunden for EU-samarbejdet 1951: Traktaten om Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab - At skabe fred i EuropaDet Europæiske Kul- og Stålfællesskab.
Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder.
En lille morgensang
DEO rejse til Bruxelles Sarah Dieckmann 2. November 2016
Overordnede bestemmelser
Rammerne for Kommuner Sekretariatschef Søren Abildtrup.
Orientering omkring Budget
Hvorfor interesse for mig?
Få mere at vide - LYT - SPØRG
Afdelingsmøde den Der kan ikke træffes beslutninger under eventuelt! 1
af Kliniske Lærestolsprofessorer
Lovgivningsarbejdet i Folketinget
Præsentationens transcript:

Hjemmestyre-ordningen Grønland har fra 1979 til 2009 haft hjemmestyre – og dermed ret til selv at lovgive og administrere på næsten alle områder. Nogle få områder hører dog stadig under de danske myndigheder – blandt andet militær og retsvæsen.

Selvstyre-ordningen Grønland har den 21. juni 2009 indført selvstyre - og dermed udvidet de ansvarsområder som kan overtages. Den 1. januar 2010 har Grønland overtaget råstofområdet, da der forventes større indtægter på dette område i fremtiden.

Grønlands Selvstyre = Inatsisartut + Naalakkersuisut Grønlands Selvstyre består af et parlament (Inatsisartut) og en regering (Naalakkersuisut). Inatsisartuts opgave er at lovgive, og Naalakkersuisuts opgave er at føre lovene ud i livet.

Valg til Inatsisartut – Hvem kan stemme? Inatsisartuts medlemmer vælges af befolkningen – altså borgerne her i landet. Hovedreglen er, at man har ret til at stemme ved et valg, når man er fyldt 18 år, og har boet her i landet i det sidste halve år før valget.

Valg til Inatsisartut – Hvem kan stille op? Partier, der i forvejen sidder i Inatsisartut. Nye partier, der har samlet vælgerunderskrifter svarende til 1/31 af de stemmer, der blev afgivet ved sidste valg. Personer udenfor partierne (=”enkeltkandidater”), der har samlet underskrifter fra 40 vælgere. Personer udenfor partierne, som har sluttet sig sammen (= ”kandidatforbund”), og har samlet underskrifter fra 40 vælgere pr. opstillet.

Det er vælgerne, der bestemmer - men… Det er vælgerne, der bestemmer, hvem der skal vælges ind i Inatsisartut, men… Inatsisartut har det sidste ord: Inatsisartut kan bestemme, at en person ikke er værdig til at sidde i Inatsisartut. Det kan ske, hvis personen er dømt for en lovovertrædelse.

Hvor tit afholdes valg? Der skal afholdes valg til Inatsisartut senest 4 år efter seneste valg. Der har siden Hjemmestyrets indførelse i 1979 været afholdt valg 10 gange, senest den 2. juni 2009. Det er formanden for Naalakkersuisut, som udskriver valget.

Valg i utide Formanden for Naalakkersuisut kan også udskrive valg, før 4 års perioden er udløbet (= ”Valg i utide”). Det kan gøres, hvis Inatsisartut afsætter formanden for Naalakkersuisut eller andre medlemmer af Naalakkersuisut. Valg i utide skal også udskrives, hvis det viser sig umuligt for Inatsisartut at vælge et Naalakkersuisut.

Inatsisartuts medlemmer: Antal og kønsfordeling Inatsisartut består af 31 folkevalgte medlemmer. Inatsisartut har for tiden cirka 1/3 del kvindelige og 2/3 del mandlige medlemmer.

Koalition og opposition De partier, som er repræsenteret i Naalakkersuisut, kaldes ”koalitionen”. De øvrige partier kaldes ”oppositionen”. Koalitionen består for tiden af Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat. Oppositionen består af Siumut og Atassut.

Partifordeling Partierne har for tiden følgende mandat-tal (=antal pladser i Inatsisartut): Inuit Ataqatigiit (IA): 12 mandater Siumut: 12 mandater Demokraterne: 4 mandater Atassut: 2 mandater Kattusseqatigiit Partiiat: 1 mandat

Naalakkersuisut Efter et valg vælger Inatsisartut en formand for Naalakkersuisut, som udpeger et antal øvrige medlemmer af Naalakkersuisut. De kan være medlemmer af Inatsisartut, men behøver ikke være det. De udpegede medlemmer af Naalakkersuisut skal samlet godkendes af Inatsisartut. Dermed sikres det, at der er et flertal bag Naalakkersuisut. Naalakkersuisut er ansvarligt for forvaltningen af Selvstyrets anliggender.

Det enkelte naalakkersuisutmedlemmers ansvarsområde Formanden for Naalakkersuisut bestemmer, hvilke ansvarsområder de enkelte medlemmer af Naalakkersuisut har.

Ressortområder (opgavefordeling) Kuupik Kleist IA Formand for Naalakkersuisut, Udenrigsanliggender Ane Hansen Fiskeri, Fangst og Landbrug Palle Christiansen D Finanser, Nordisk samarbejde Ove Karl Berthelsen Erhverv og Råstoffer Jens B. Frederiksen Boliger, Infrastruktur og Trafik; Viceformand af Naal. Mimi Karlsen Kultur, Uddannelse, Forskning, Kirke Maliina Abelsen Sociale Anliggender Agathe Fontain Sundhed Anthon Frederiksen KP Indenrigsanliggender, Natur og Miljø

Inatsisartut og Naalakkersuisut: Hvem bestemmer? Det er Inatsisartut, der vedtager landets love. MEN: I praksis er det Naalakkersuisut (embedsmænd) der udarbejder lovforslagene. OG: De fleste love giver Naalakkersuisut mulighed for selv at fastsætte regler (bekendtgørelser).

Hvem sidder på pengekassen? Inatsisartut vedtager hvert år en finanslov, som fastsætter hvor mange penge Naalakkersuisut må anvende til forskellige formål. Hvis der i løbet af året opstår uventede udgifter, er det Finansudvalget, der bestemmer, om pengene kan bevilges. MEN: Det er Naalakkersuisut der udarbejder finanslovsforslaget og ansøgningerne til Finansudvalget.

Hvem bestemmer? (fortsat)     Inatsisartut har magt til at afsætte Naalakkersuisut eller medlemmer af Naalakkersuisut.   MEN: I så fald kan formanden for Naalakkersuisut udskrive valg, og dermed opløse Inatsisartut.

Inatsisartuts arbejde Inatsisartut samles mindst 2 gange om året (forårssamling + efterårssamling).   På samlingerne behandles: Lovforslag Beslutningsforslag (d.v.s. forslag om at pålægge Naalakkersuisut at tage bestemte initiativer) Debatoplæg (= ”forespørgselsdebatter”) Spørgsmål til Naalakkersuisut Redegørelser fra Naalakkersuisut

Inatsisartuts udvalg Inatsisartut behandler så mange lovforslag, at hvert enkelt medlem umuligt kan nå at sætte sig lige grundigt ind i dem alle. Derfor har Naalakkersuisut valgt at fordele arbejdet mellem sig, ved at nedsætte en række udvalg med hver sit ansvarsområde. Hvert udvalg har 5 medlemmer.

Inatsisartuts udvalg (fortsat) For tiden har Inatsisartut følgende udvalg: Finansudvalget Revisionsudvalget Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg Lovudvalget Indenlandsudvalget Familieudvalget Sundhedsudvalget Udvalget for Kultur, uddannelse, forskning og Kirke Skatte- og Afgiftsudvalget Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget Erhvervsudvalget Infrastruktur- og Boligudvalget Frednings- og Miljøudvalget Udvalg til Valgs Prøvelse Aluminiumsudvalget (Midlertidigt)

Udvalgenes opgaver Inatsisartut kan pålægge et udvalg at gennemgå et lovforslag. Udvalget skriver så en rapport (”betænkning”) om lovforslaget. I betænkningen kan udvalget foreslå ændringer i lovforslaget, eller foreslå at lovforslaget vedtages uændret eller forkastes.

Udvalgenes opgaver (fortsat) Udvalgene har også til opgave at følge med i, hvad der sker inden for deres område – f.eks. ved at deltage i konferencer og seminarer og tage på udvalgsrejser i og udenfor Grønland. Endelig skal udvalgene også være opmærksomme på, om Naalakkersuisuts administration holder sig inden for rammerne af den lovgivning, som Inatsisartut har vedtaget.

Hvis du har spørgsmål om Inatsisartuts arbejde, er du altid velkommen til at kontakte Bureauet for Inatsisartut. Qujanaq!