Facts om tyggegummi Fra råvarer til produkt

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Af Flemming Just Pedersen, 2008
Advertisements

Gryde med filter og taphane
® - we shape your ideas Middelhavskrukker Forår 2009.
Fresh. Fruit. Anytime. Healthy Active Living SPC Ardmona - Healthy, Active, Living Vi er hvad vi spiser og sundhed er en af tidens trend. Her er et produkt,
Temaaften #2: Mæskning.
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Surdej til rugbrød.
Varedeklarationer Og lightprodukter.
Vejret Vandet i luften.
Vand 2 Nedbør.
Biobact Tabs.
Kaskelotten.
Muskelarbejde og innervation
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
- en smart mellemting mellem overheads og lysbilleder (dias)
Perlehønebryst Frisk blomme
Det du kommer til at se og opleve i dag er en helt ny teknologi indenfor ernæring. Med denne teknologi er det muligt at opleve fordele allerede indenfor.
Vigtige begreber i naturfag
Termisk energi -varmeenergi.
Vigtige begreber i naturfag
Rødkåls indikator Gruppe navne: Amanda Frederikke Camilla Rikke.
Vind og vejr - klima Klimaet er et gennemsnit af temperatur, vind og nedbør målt over 30 år.
Sortkrudt Fremstilling og Kemi.
Fødevareemballage Styropack A/S.
Theta Mind Theta Nutrition – en ny serie næringsstoffer hvor Theta Mind er det første.
Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt..
Fremstilling Teori Brug Perspektiver
Hvordan kan man se forskel på et sort hul og en neutron-stjerne?
Problemformulering. Tese. Vi vil undersøge hvordan en sorbet reagere med forskellige former for sukker. Lige ledes vil vi undersøge hvordan forskellige.
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Bakterie og virus.
Sund og velsmagende mad til voksne ”Velsmag”.
Tablet med/uden overtræk
Rengør og desinficér en gærtank med horolith
Fedt, protein og kulhydrater
Disposition Kort introduktion til Phag  29 Forsøgsopstilling Resultater Perspektiver.
Lars Byberg DuPont Danmark ApS Quality Manager Formulering af bekæmpelsesmidler har betydning for brugeren og miljøet – Ally ST som eksempel. – Ally ®
DJF Svinegyllens sammensætning og egenskaber Peter Sørensen, DJF Afd. for Jordbrugsproduktion og Miljø, Forskningscenter Foulum.
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Hej 7. klasse… Jeopardy.
- Sammensætningen og lymfesystemet. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. En voksen mand har 5-6 liter blod i kroppen. Plasma udgør ca. 60% og.
Syre & base balance. Syre base balance Rå Rødkål snittes.
HOTDOG.
HOTDOG.
Pølsebrød af surdej Ingredienser 5 g gær 150 g surdej 12 g salt
”Konservering af din køkkenhave”
Tema 2, Workshop 2 – opgave 3:
Rørte og piskede masser
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Peder Oxes Allé 4 • 3400 Hillerød •Tlf •
Salte og Ioner.
Lav dit eget brød.
Butterdej Onsdag den 13. september 2017
Lægning af natursten - granit
Lægning af natursten - lerskifer
Indirekte dejføring Torsdag den 14. september 2017.
Bagehjælpemidler.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Hævemidler.
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Facts om tyggegummi Fra råvarer til produkt

Tyggegummi typer Tabletter En tyggegummi kerne omgivet af en knasende drage Komprimater 2-lag af komprimeret pulver. Typisk opbygget med et større lag indeholdende gummibasen, samt et mindre lag bestående hovedsageligt af bulksødestof. Centerfyldt tyggegummi tyggegummi tablet med flydende fyld

Tabletter Et typisk stykke tyggegummi består af en kerne ( ca.70%) samt et dragelag (ca.30%). Kernens sammensætning kan skitseres som herunder.

Komprimater Et komprimat tyggegummi er 2-lag af komprimeret pulver. Typisk opbygget med et større lag (lag ca. 80%) indeholdende gummibasen, samt et mindre lag (lag 2 ca. 20%) bestående hovedsageligt af bulksødestof Gummibase Bulksødestof Flavour Farve Høj potente sødestoffer Evt aktivstof 1 2 Bulksødestof Flavour Evt aktivstof

Center fyldt Centerfyldt tyggegummi er i princippet det samme som almindelige tabletter, men fremstilles på en ekstruder der fylder midten af kernen med et tyktflydende fyld. Centerfyldt drageres til sidst – ligesom almindelige tabletter. Gummibase Bulksødestof Flavour Farve Høj potente sødestoffer Evt aktivstof Flydende sødestof Flavour Farve Høj potente sødestoffer Evt aktivstof

Gummibase Gummibasen er den ikke – vandopløselige del af et stykke tyggegummi. Gummi basen er afgørende for tyggegummiets tekstur, og har kraftig indflydelse på releasen af flavour og aktiv stoffer. Komprimat baser adskiller sig fra std. baser ved at være meget mindre (ca. 1mm i diameter) og indeholder typisk flavour. Fat 5% Wax 10% Blødgører produktet og forbedrer mouth feel Elastomer 10% Giver produktet elastisitet Resin 50% (25% naturlige, 25% syntetiske) Giver produktet plastisitet Emulsifier 5% (mono-/diglycerider) Binder vandet og giver en saftigere tekstur. Herudover kan baserne indeholde: Antioxidant (øger holdbarheden) Titan (givere hvidere baser) Flavour (i komprimat baser) Fyldstof 0-20% (talkum eller calciumcarbonat) Påvirker tekstur, forbedrer proces egenskaberne.

Sødestoffer Bulk sødestoffer leverer både fylde til produktet, mundfornemmelse og sødme: sukre (mono - disaccharider) Sucrose, Fruktose, Tagatose, Dextrose,Trehalose.... polyoler (polyoler = sukkeralkoholer) Sorbitol, Maltitol, Isomalt, xylitol, Erythritol, Mannitol... Sirupper som glucose eller maltitol sirup fungerer både som blødgørere og sødestoffer Højpotente sødestoffer – over 200 gange så sødt som sukker (sukrose = bordsukker) Aspartame, Acesulfame, sucralose, Twinsweet,Thaumatin, Neotame, neohesperidin,steviosid, Glycyrrhizin....

Flavour Naturlige, natur identiske, kunstige Mint / frugt Type: flydende, pulver, kapsler..... Indkapslinger – nye egenskaber (boost/delay) Der anvendes typisk 2-5 forskellige smage pr produkt. En flavour består typisk af 50-100 enkeltkomponenter

Aktiv stoffer Udover de nævnte basisråvarer er aktivstoffer en væsentlig del af produkt sortimentet. Dentale ingredienser (f.eks til whitening) Urter/krydderier Vitaminer Enzymer Antioxidants Nikotin

Andre ingredienser Øvrige ingredienser der anvendes i produkterne: Farve stoffer Glitter Farvede granulater Syrer Salte (f.eks ammonium klorid) Coating bindere Voks /polering

Drage Dragelaget er den yderste ”skal” omkring tabletten. Drageen giver produktet knas og det forlænger holdbarheden. Ydermere giver drageen mulighed for at tilføre farver der evt. kan understøtte smagen og flavour, der giver en kraftig smagsoplevelse fra start. Dragéen består af: Bulk sødestof i suspension (sukker eller polyol) - maltitol, isomalt, sorbitol, xylitol, sugar, dextrose Flavour Farver Højpotente sødestoffer Polerings midler

Tablet fremstilling, mixning Alle råvarer afvejes og mixes ca. 30 min til en homogen. Herefter hældes ”koget” på vogne der transporteres til valse anlægget.

Tablet fremstilling, Valsning Tyggegummi massen extruderes gennem valseanlægget. Først glatte valser der presser gummiet til tynde plader. Herefter skærevalser, der skærer gummiet på langs og på tværs i de rette størrelser så sheets af tyggegummi kerne kan lægges på bakker.

Tablet fremstilling, dragering Efter en tur på kernelageret for at ophærde drageres kernerne. Dette foregår i åbne kedler eller lukkede driacoatere hvor der påføres op til 60 lag drage. Denne proces varer omkring 6 timer, alt afhængig af dragetype, og er en avanceret proces der kræver nøje styring af temperatur og luftfugtighed for at opnå den rette knas og det rette udseende og de rette mål af de færdige produkter. Drage kedel (220 kg) Driacoater (2000 kg)

Tablet fremstilling, Pakning De færdig dragerede tabletter sorteres og de ”gode varer” sendes videre til pakkeriet for at blive pakket i den rette emballage. Emballagen kan være poser, kapsler, blister eller andet. 12-stk. pakke Tablet sortering Kapsel

Komprimat fremstilling Komprimater fremstilles ved at presse pulvere sammen. Her er gummibasen specialfremstillet i meget små kugler på ca. 1mm Ingredienser frigives typisk hurtigere fra komprimater, da råvarerne ikke er mikset sammen. Her er ingen opvarmning under fremstilling hvilket gør komprimat tyggegummi velegnet til varmefølsomme ingredienser.