Ny tidsalder - ny religiøsitet?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
AT-2 repetitions Quizzzzz
Advertisements

Tid til ledelse Henrik Leslye.
Kulturmøder og kulturforskelle
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
John.M.Nielsen Metode & Co.
Livets Ord April 2012.
Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan
Lederudvikling.
Dels blær´, dels præcisering af opgaven
2 år og 3 måneder i skole. 1 år og 3 måneder i praktik.
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
Reservatet Kapitel 1: Reservatet - Virksomheden som et reservat
Chris Argyris f
Alveisme Alevi-bektashisme.
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Bedste praksis i vandplanarbejdet Irene Wiborg Projektchef Det siger EU – Guideline nr. 8 om involvering.
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Evolution.
Peter Nedergaard: Konstruktivisme
”Religion er opium til folket”
O STED FRISKOLE - ET VÆRDIBASERET KLARSYN Et værdibaseret debatoplæg til skolens daglige arbejdsområder, særlige fokusområder, forpligtigelser samt fremtidsvisioner.
Kursusgang 6: Hvad er humaniora?
Mere end blot forberedelsen til en fest En intro til en temadag & en undersøgelse.
Jørgen Haagen & John Andersson UCSJ
Danmark i en globaliseret verden
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Problemformulering Indeholder:
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Niveauer for læring i organisationen
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
High fantasy Den mest udbredte og almindelige form for fantasy, på dansk også kaldet episk fantasy. Magi, mytologiske væsner, andre racer og stort verdensbillede.
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Uddrag af politiske principprogrammer
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Multi-vejs hobe med ekstra bytes Foredrag: Claus Jensen Projektmedlemmer: Jyrki Katajainen, Fabio Vitale, Claus Jensen.
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
Et kritisk perspektiv på helhedssyn Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
Vædderen Af Cecil bødker.
Humanistisk videnskabsteori
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
SKABELON.
Århus, 8. april Integral Spiritualitet - og kristen tradition
Østens religioner og kosmologi – forskelle og ligheder Samsara (Hind. + buddh) Det kosmiske spiralkredsløb 1.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
HANS CHRISTIAN ØRSTED Lavet af: Emil og Astrid. FAKTA OM H.C ØRSTEDS LIV Hans Christian Ørsted han vidste ikke hvad han skulle bruge sit elektromagnetismen.
Hans liv Aristoteles var en græsk filosof. Sammen med Platon regnes for den, der har haft størst indflydelse på den vestlig verdensdel tanker. Han blev.
Lavet af: Emil og Astrid
Leonardo da Vinci.
Reformation.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Leonardo da Vinci.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 5: Den diskuterende skrivemåde.
Sundhedspædagogik og kommunikation
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
Et kursus i energiforståelse – og kroppens ikke-fysiske anatomi Hjertelig velkommen.
Sted og rum Kapitel 3 Bergur Rønne Moberg, Brian L. Due, Mie Femø Nielsen.
Kosmologiens Historie. Begreberne Kosmologi – er læren om universet og dets udvikling Astronomi – er læren om himmellegemerne (primært Solsystemet) Astrologi.
Eksistentielle spørgsmål udspringer af eksistentielle behov
1 Præ-moderne samfund. 2 Moderne. 3 Senmorderne samfund.
Identitet: Skadet Fredens-Nazareth
Den naturvidenskabelige metode
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Brikker til litteraturhistorien
Den religiøse dimension
Præsentationens transcript:

Ny tidsalder - ny religiøsitet? New age Ny tidsalder - ny religiøsitet? ”New age” eller på dansk ”den nye tid” er oprindelig en betegnelse for den astrologiske overgang fra ”fiskens tidsalder” til ”vandmandens tidsalder”.

en samlende betegnelse for en bred vifte af trosforestillinger, praksisformer og ideer, der er vokset frem gennem de sidste 40-50 år. New age adskiller sig fra andre religioner på en række punkter. Blandt andet har new age ikke: nogen fælles trosbekendelse fælles og autoritative helligskrifter et præsteskab en decideret religionsstifter Eftersom at new age-begrebet således ikke dækker over et klart og fast afgrænset fænomen eller indhold er brugen af begrebet også stærkt omdiskuteret og kritiseret. Et velkendt kritikpunkt er, at new age-begrebet har haft en skiftende betydning op gennem tiden og at det derfor ikke står klart, hvad der menes, når begrebet bruges.

Udgangspunkt Det senmoderne samfund

Historie Se klip med Lars Ahlin Historisk har det, som senere er blevet kendt som new age-bevægelsen, sine rødder i 1960´ernes ungdomsoprør og modkultur , som opstod i USA. Inden for modkulturen var modstanden til det daværende samfund og de her fremherskende værdier helt central. New ages fundamentale ideer og tanker kan dog spores endnu længere tilbage i historien. New age trækker blandt andet tydeligt inspiration flere forskellige religioner, filosofiske retninger og personer herunder gnosticismen , buddhismen, hinduismen, humanistiske psykologi , teosofien og C.G. Jung. Teosofien har vist sig at være en af de mest indflydelsesrige faktorer inden for new age. Oprindeligt blev teosofisk samfund grundlagt i 1875 i New York af Helena Blavatsky, men blev siden flyttet til Indien. Teosofien er et trossystem eller nærmere et videnskabeligt-filosofisk system, som baserer sig på en spiritualistisk lære med europæiske såvel som indiske elementer. Teosofien giver efter sigende sine tilhængere indsigt i åndelighedens natur. Gud opfattes som tilværelsens centrum og verden er udstrømmet af ham. Teosofiens lære funderer sig, ifølge teosofferne selv, på ældgamle esoteriske, sandheder. Alle religioner repræsenterer menneskets bestræbelser på at finde den universelle visdom.

Opbygning ikke-institutionaliseret form for religion. flad netværksstruktur  ikke et bestemmende lederskab og dermed heller ikke noget lederhierarki det er det enkelte individ, som er den ultimative kilde til autoritet. Individet udvælger selv de ideer og teknikker, der appellerer og som føles rigtige. vedbliver at udvikle og forandre sig, da nye ideer, teknikker og metoder hele tiden kommer til og integreres, mens andre forsvinder. Til trods for den vidtstrakte valgfrihed og en deraf følgende trospluralisme inden for new age findes der alligevel en række trosforestillinger, som er fælles og centrale for hovedparten af new age-tilhængere:

Centrale trosforestillinger Det guddommelige selv Selvspiritualiteten er et helt centralt og afgørende kendetegn ved new age. Det betyder, at mennesket opfattes som indeholdende det guddommelige eller spirituelle indeni sig selv. Menneskets spirituelle eller guddommelige kerne kaldes ofte for det ”det guddommelige selv” eller ”det højere selv”. ”Det højere selv” er den del af mennesket, som repræsenterer det sande og autentiske kerneselv. I modsætning til ”det højere selv” står ”det lavere selv” eller ”egoet”, som opfattes som et produkt af et individs socialisering og ydre påvirkning fra blandt andet familie, institutioner, traditioner, kultur etc. Et grundlæggende tema og en vigtig opgave inden for new age er arbejdet med at overkomme eller overskride sit eget ”lavere selv”. Opgaven består i at indse og erkende sin egen oprindelige, spirituelle og guddommelige natur som er lig ”det højere selv”. Ved hjælp af spirituelle teknikker og metoder er det muligt at foretage skiftet fra ”det lavere selv” til ”det højere selv” og dermed realisere sit indre, sande selv og opnå det perfekte liv. Vigtigheden af denne individuelle udviklingsrejse, er med til at understrege, at det primære fokus inden for new age er på det enkelte individs udvikling og vækst samt møde med og oplevelse af det spirituelle/guddommelige.

Centrale trosforestillinger Alt er energi... alt ultimativt er energi og del af samme energi. Denne energi opfattes gerne som guddommelig og universel og grundtanken er, at denne energi gennemstrømmer og har skabt alt. Mennesker, dyr, planter, verdenen og universet. holistisk forståelse af, at alt hænger sammen og at helheden er mere end blot sine enkeltdele. virkeligheden opfattes som én stor enhed (monisme), hvor modsætninger ikke eksisterer. menneskekroppen indeholder energibaner, såkaldte meridianer, samt energicentre, såkaldte chakraer. En holistisk måde at anskue mennesket på er velkendt inden for det alternative behandlingsområde - den fysiske krops tilstand/sundhed ses som afhængig af den psykiske tilstand/sundhed og nogle gange også den spirituelle tilstand/sundhed og omvendt. New age er generelt kritisk indstillet over for religiøse traditioner og deres dogmer, doktriner og moral, men henter inspiration fra diverse religioner og religiøse traditioner. alle religioner har betydning, sandhedsværdi og relevans. Dette skyldes, at de på et grundlæggede plan forholder sig til og bygger på samme ultimative visdom og sandhed. den guddommelige energi kan kanalisere og manifestere sig gennem forskellige former for åndelige mestre. Blandt andet opfattes Buddha, Kristus og Jomfru Maria af mange som åndelige mestre. De åndelige mestre kan agere spirituelle hjælpere for mennesker i deres personlige og åndelige udvikling, og de anskues derfor som specielt udviklede, indsigtsfulde og bevidste mennesker.

OPGAVE:. Gruppe 1:. Find træk fra new age tankegangen i. IML- OPGAVE: Gruppe 1: Find træk fra new age tankegangen i IML- gudstjenesten – brug oversigten vi fik udleveret. Gruppe 2: Find træk fra new age på hjemmesiden.