Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Akutlægehelikopter på Sjælland
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
PengeSpillet.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Repræsentantskabsmøde 2013 Stig Langvad, formand for DH.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
Diabetes – en sygdom i vækst
Borgernes barrierer for brug af IT
ØKONOMIEN I HJEMMEDIALYSE
Risici for fremtidens velfærdssamfund
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
Samfundsøkonomiske gevinster og omkostninger ved udvikling af ”orphan drugs” v. Dorte Gyrd-Hansen Institut for Sundhedstjenesteforskning, SDU.
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Hvad skal vi leve af? Et spørgsmål om pensioner og transparens.
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Cancerscreening og økonomi Screener vi for meget eller for lidt... - og hvad får vi for pengene. Jakob Kjellberg/DSI.
de sundhedsøkonomiske perspektiver
Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September
Tjene penge på at pleje naturen og vildtet?
Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering, 6-7 maj 2009 Privathospitalerne i fremtidens sygehusvæsen ved Nis Alstrup, formand for Brancheforeningen for.
”Vigtige værktøjer i kronikerbehandlingen - Lægemidler”
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
26.2 Kapacitetsomkostninger
- Et dagbehandlingstilbud til unge hashmisbrugere
Almen praksis rolle i det nære sundhedsvæsen
Den Nationale Rekommandationsliste og dyspepsi
Hvad betyder ventetid for det enkelte menneske?
Sammenligning af to grupper
Infrastruktur som en vækstdriver for Danmark Københavns Lufthavne 9. marts 2011 Kan transportinfrastruktur skabe vækst? Niels Buus Kristensen 1.
Følgende temaer går som en rød tråd gennem målene og de strategier, der knyttes til dem: det multisektorielle ansvar for sundhed sundhed gennem hele livet.
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
Forbrugsgenetik - Etiske aspekter Mickey Gjerris Lektor, Ph.d. Medlem af Det Etiske Råd.
- Gør jeg det godt nok som leder. - Gør mine ledere det godt nok
De samfundsøkonomiske konsekvenser ved behandling af slidgift i Danmark Udarbejdet for Gigtforeningen i Danmark af DSI, 2003.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Sundhedsøkonomiske overvejelser om prioritering
APRIL 2010 AARHUS UNIVERSITET PÆDAGOGER OG FAGRESSOURCER.
Dan Zielke og 1.
Digital aflevering? Elektronisk eksamensforløb?.
KOL: Behandling, rygning og rehabilitering
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Er nye lægemidler pengene værd
Ministry of Environment and Energy, Denmark The National Environmental Research Institute Problemer ved værdisætning af pesticidanvendelsens natureffekter.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Skandia koncernen Førende, uafhængig og kundeejet bank- og forsikringskoncern Tilbyder rådgivning og økonomisk tryghed gennem alle livets faser Højt.
Fremlæggelse af projekt ved Gastroenterologisk Årskursus 2012 Else Kjær Mikkelsen, Regionshospitalet Herning.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Præsentation af resultaterne fra casestudie
OPSTART VI STARTER OM LIDT! Der bliver ikke optjent nogen kompensation hos ACN, med mindre der er formidlet kunder. Ingen uafhængig ACN-repræsentant er.
Hvert år dræbes 500 i trafikken og kommer alvorligt til skade Hvad er problemet? mennesker bliver dræbt eller alvorligt kvæstet de næste.
Lighed & ulighed Samfundsfag.
Nytænkning, konkurrence og mest kvalitet for pengene Temamøde Regionsrådet, 14. marts 2007.
NICE (2003) om metoder til Medicinsk Teknologivurdering: hvilke data og analyser?) National Institute for Clinical Excellence.
National Rekommandationsliste Mange opfordringer (kolleger, amter) Lægeforeningens lægepolitik Nye PLO-overenskomst Redde ½ mia. til andre formål.
Hvordan kan befolkningens præferencer bestemmes? Med fokus på sundhedssystemet og sundhedsinterventioner. v. Dorte Gyrd-Hansen, IST.
Klinten, Rødvig 24. januar 2007 CEEH CEEH Analyser af helbredsmæssige og økonomiske konsekvenser af ændret adfærd omkring frugt og grønt, fysisk aktivitet.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Skal lægerne prioritere? Mads Koch Hansen, Formand Lægeforeningen.
Skandia koncernen Førende, uafhængig og kundeejet bank- og forsikringskoncern Tilbyder rådgivning og økonomisk tryghed gennem alle livets faser Højt.
Kvalitetsudvikling hvordan
Sundhed, ulighed og politisk prioritering
Kvalitet i plejen.
Klar til smart vækst / GATE21
Præsentationens transcript:

Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste? Jakob Kjellberg Professor, Sundhedsøkonom

Mail fra en borger… ”Jeg har læst din udtalelse i forbindelse med artiklen i Ugeskrift for Læger, hvor du bl.a. ikke forstår, at samfundet betaler for at cancerpatienter skal holde sig i live et par måneder ekstra. Jeg synes det er en underlig holdning at have. Uanset hvad det koster, synes jeg det er værd med et par uger eller måneder mere at leve i. Det kan betyde, at disse patienter får lov at opleve deres første barnebarn! Hvis samfundet ikke har nok penge nok, må pengefabrikken lave flere penge. Mvh Robert”

Vi har pengefabrikker, men ikke ressourcefabrikker…. Der er ikke uendelige ressourcer! Behov, efterspørgsel, krav… overstiger vores ressourcer Altså ikke et spørgsmål om der skal prioriteres, men hvordan vi vil prioritere. Hvis man ikke anerkender ovenstående, så giver økonomi ikke meget mening Og så giver spørgsmålet om hvad noget må koste heller ikke nogen mening.

Elementer i en økonomisk evaluering Ressourcer Forbedret sundhed Omkostninger Effekt Direkte omk. Naturlige enheder (CEA) Indirekte omk. (Prod. Tab) QALY (CUA) Uhåndgribelige omk. Betalingsvilje (CBA) Sundhedsprogram

Økonomiske evalueringer involverer altid en sammenligning af forskellige alternativer Når forskelle i omkostninger bliver sammenlignet med forskelle i konsekvenser, er det en marginal analyse Omkostninger ved A Program A Konsekvenser af A Valg Program B Konsekvenser af B Omkostninger ved B

Sundhedsøkonomen Ting skal vurderes i forhold til offeromkostningen, dvs. den nytte der tabes ved at man ikke gennemfører projekt A fordi man bruger pengene på projekt B. Nytte måler vi forsimplet i leveår eller kvalitetsjusterede leveår. NICE i englang siger op til £30.000 for et kvalitetsjusteretleveår (QALY) og £80.000 ved end of life for små populationer I Danmark har vi brugt 250.000 kr., Norge bruger 500.000 kr.

Sundhedsøkonomen Vi skal altså vurdere hvor mange kvalitetsjusterede leveår de enkelte elementer giver – og gange men 250.000 – 700.000 kr. Hvor mange kvalitetsjusterede giver en reduktion fra 12 min til 10 i den gennemsnitlige responstid? Hvor meget giver det at have læger i ambulancer Hvor meget giver en akutlægehelikopter Grundlæggede ikke let at svare på, da de kliniske effektstudier ikke giver et klart svar.

Sundhedsøkonomen Ting må koste det som folk vil betale for det. Og meget tyder på at folk har en høj betalingsvilje for akutberedskaber. Tidligere norske studier, har vist at folk vil betale relativt meget for HEMS relativt til hjerte og knæ Dansk betalingsviljestudie af HEMS viser, at der er en betalingsvilje i størrelsesordnen for en HEMS ordning på ca. 2,5 mia. kr. Men man var ikke parat til at fravælge nogle andre offentlige ydelser, veje, skoler mv. Man kan jo ikke have ekstremt høj betalingsvilje for alt, eller i hvert fald ikke betalingsevne. . .

Betalingsvilje per QALY Substantiel tolkning: Giver WTP per QALY mening? Præferencer for behandling afhænger af alvorlighed, lighed, retfærdighed WTP for forebyggelse varierer med ulykkestype, ulykkesrisiko, antal involverede Eksempel: Jones-Lee (1995): Forebyggelse af dødsulykker i London Underground værdisættes 50% højere end ulykker på vejene Samlet vurdering: Befolkningens WTP per QALY må forventes at variere! Der findes ikke én rigtig værdi! WTP per QALY giver mulighed for helbredsmaksimering, men sundhedspolitisk prioritering har flere mål.

Akutberedskab har værdi ud over de liv der reddes Skal akutberedskaber så prioriteres anderledes end diabetes programmer. Ja, den tryghedsskabede effekt er også en effekt. Bare meget vanskelig at beregne præcist. Så det er svært at sige hvad en fair pris er! Så en HEMS må fx koste et sted mellem 0 kr. og 2,5 mia. kr. så blev man jo så meget klogere. . . CBA metoden dog ikke anbefalet til prioriteringsspørgsmål I sidste ende er det en politisk beslutning.