Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Balance i energiregnskabet
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Helhjertet træning og et længere liv.
Måltidssammensætning
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Styrk dit immunforsvar
Mad til unge på høj- og efterskoler
Kredsløbstræning
Energiomsætning hos mennesket
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Livsstils hold forår
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Alt du skal vide i ét oplæg!
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultaterne er baseret på interviews gennemført af ACNielsen AIM. Minerva.
Byder velkommen til temaeftermiddag om kost og træning
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere mellem år gennemført.
Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført.
. Vejledning til udfyldelse af screeningsskema og sundhedskort Bemærk: trin 3 og 4 i algoritmen side 14 udføres kun på afsnit P202, P402 og P601. Screeningskema:
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Byder velkommen til temaaften om kost og træning
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Målet med hjerterehabilitering
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Kostberegning.
Matematik B 1.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Så skal der trænes! Hvordan Hvor meget Hvornår Hvorfor
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Unge og overvægt.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Spil: overvægt lotteri
Seks veje til din sundhed
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedtstoffer.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Præsentationens transcript:

Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme Den fede skole Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme

Energigivende stoffer Kulhydrat 17 kJ / g Protein 17 kJ / g Fedt 39 kJ / g Alkohol 30 kJ / g

Kulhydrater Er musklernes vigtigste energikilde Der er kulhydrat nok i depoterne til et par timers arbejde med moderat til hård intensitet Der er forskellige typer kulhydrat inddelt efter den hastighed hvormed de optages og forbrændes i kroppen

Kulhydrater Det anbefales at 50 – 65 E% af en dagskost kommer fra kulhydrater Max. 10 E% bør komme fra letoptagelige kulhydrater Letoptagelige kulhydrater har et højt glykæmisk indeks

Glykæmisk indeks (GI) GI er et udtryk for hvor meget blodsukkeret stiger, efter man har spist en fødevare i forhold til en referenceværdi (glukose = indeksværdi 100) Fødevarerne inddeles efter hvor hurtig de giver blodsukkerstigninger i forhold til glukose i disse kategorier: Over 70  - højt GI 55-70  - medium GI under 55  - lavt GI

Høj glykæmisk indeks

Højt glykæmisk indeks Riskager 77 Bagte kartofler 85 Pommes frites 75 Druesukkertablet 102 Honning 73 Donut 76 Cornflakes 84 Flutes 95

Middel glykæmisk indeks

Middel glykæmisk indeks Sodavand Fanta 68 Marsbar 64 Pasta 55 Kogte kartofler 56 Rosiner 64 Mango 56 Pitabrød 64 Hvide ris 58

Lavt glykæmisk indeks

Lavt glykæmisk indeks Havregrød 49 Brød med bygkerner 27 Parboiled ris 48 Cheasy yoghurt 14 Umoden banan 30 Moden banan 54 Æbler 41 Fuldkornspasta 37

Proteiner Bruges primært til genopbygning af muskelceller Alle celler i kroppen består af protein Findes i store mængder i hår, negle, hud osv. Personer der er syge, meget fysisk aktive, vil tabe sig eller være muskelbundt har behov for mere protein

Proteiner Det anbefales at en normalvægtig, rask voksen indtager ca. 0,75 g protein / kg / dag Dette svarer til at 10 – 15 E% kommer fra proteiner af god kvalitet Hvis du vokser, er gravid, træner meget eller vil tabe dig anbefales det at 15 – 30 E% kommer fra protein af god kvalitet

Proteinkilder

Fedt bruges som isolering af kroppen mod varme og kulde bruges som beskyttelse af organer mod slag bruges til opbygning af celler og hormoner bruges til transport af nerveimpulser bruges til energireserve

Fedt Det anbefales at max 30 af den mængde energi der indtages hver dag kommer fra fedt Hvis man skal tabe sig anbefales det at 20 E% kommer fra fedt Fordelingen af de forskellige fedtsyrer (typen af fedt) er ikke underordnet

Fedt Max 10 % af den mængde fedt der indtages bør komme fra animalsk fedt Min. 10 % af den mængde fedt der indtages bør komme fra monoumættede fedtstoffer (olivenolie og andre ”tykke” planteolier) Min. 10 % af den mængde fed der indtages bør komme fra polyumættede fedtstoffer (planteolier og fisk)

Fedtkilder

BMI = Bare mad indenbords? Vægtzonerne defineres ud fra BMI (Body Mass Index) BMI = vægten højde x højde (højde angives I meter) BMI-zoner: < 18,5 : undervægtig 18,5 – 25,0: normalvægtig 25,0 – 30,0: overvægtig > 30,0 : fedme > 35,0 : ekstrem fedme

Hvor er taljen Taljen siger også lidt om vægten Talje / hofteforholdet skal være i orden: THR = taljen hoften Kvinder: max 0,8 Mænd: max 1,0

Vidde i livet Livvidden er ikke kun et tal Kvinder max 80 cm (88 cm) Mænd max 94 cm (102 cm) Der er en øget risiko for følgesygdomme ved fedme hvis livvidden er højere en tallene i ( )

Nyttige links www.altomkost.dk/viden_om/Glykaemisk_indeks.dk www.sundfo.dk www.meraadet.dk www.metteriis.dk

Há en god aften - og god træning